icon

Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja

0silvia0
14. apr 2014

Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂

dai
2. máj 2014

@inspiration2 pozri... net ako zdroj infornacii sa zacal pouzivat v case ked som zacinala studovat vs - kvoli odbornym pracam sne sa my napr. ale ucili aj overovat zdroje a pod.... mam pocit ze mladi ludia ktori v zivote nemuseli realne napisat nieco co je nasledne potrebne aj argumentmi obhajit, pracuju s netom ako s nekonecnym info poolom kde vsetko co tam najdu je pracdive ☹ trochu kritickeho myslenia by nezaskodilo a hlavne overovat, overovat a overovat zdroje... to ti teda odporucam aj v teme o ockovani😉
neboj, o strave viem dost od ludi ktori to realne studuju nie z betu od blogerov😉

slniecko2
2. máj 2014

@bluerose ok sa tolko necerti lebo ti zle bude 😉 Najskor pis jednoznacnejsie a potom ti budem rozumiet: "Samozrejme, neda sa ani povedat, ze dlhorocne pitie vlcieho mlieka je jedine co jej rakovinu sposobilo, ale clovek sa aspom zamysli co ak..." Vyznieva to jednoznacne, ze si myslis, ze pitie vlcieho mlieko je jednym z faktorov preco tu rakovinu dostala... Ja viem citat, ale ty nevies vyjadrit presne, co chces povedat. Inak je mi tvoj nazor sumafuk 😎

inspiration2
2. máj 2014

@dai asi ťa nepoteším, ja som tiež študovala VŠ a som vyštudovaná hygienička potravín 🙂 nikdy by ma nenapadlo vyjadrovať sa k téme v ktorej sa nevyznám, rovnako ako si myslím, že je zbytočná námaha na diskusiách tohoto typu odborne argumentovať ako to tu skúšali chlapci, pretože málokto si to prejde celé a reaguje sa tu na príspevky vytrhnuté z kontextu. čiže diskusia je prínosom len pre tých, čo to prečítali od začiatku. ten net som odporúčila ako najrýchlejšiu formu vyhľadávania základných pojmov z biológie.

inspiration2
2. máj 2014

@dai ešte mi nedá o tom očkovaní-aby to bolo čisté, riziká sú v príbalovom letáčiku vakcíny, čiže predpokladám, že tie si netreba overovať 🙂 ale to je iná téma, to len k tomu, aby bolo jasné čo som tým chcela povedať.

dai
2. máj 2014

@inspiration2 predpokladam ze o rizikach uvedenych v pribalovych letakoch sa kazdy normalny rodic bude urcite dopredu informovat😉 ako pises, je to ale uz tema o inom... mna len zarazil tvoj bohorovny vyrok o tom zevsetci co naju rakovinu sa zivia maesom a mliekom - nie je to pravda - tod moja priama skusenost😉

vld
2. máj 2014

@inspiration2
1. Co presne si mala na mysli tym, ze par stranok dozadu bolo pisane o zradielku.sk? Cital som diskusiu, ale neviem, co presne mas na mysli... spochybnil/vyvratil niekto argumentmi to, co sa tam pise? Neviem, tazko sa mi reaguje na neurcite odporucanie precitat si par stranok dozadu...
2. Ved si precitaj s akymi formulaciami si vstupila do diskusie - "dementne nazory", "hlupe ovce" etc... Nehovoriac o tom, co za bludy si dokazala vygenerovat v jednom prispevku...a bez jedineho argumentu...
3. Ad vytrhavanie z kontextu - tak ti opat pripomeniem jednu z tvojich slavnych viet tvojho cteneho debutu na fore k tejto teme: "...tak jesť zeleninu je tragédia, lebo je to jednozložková strava? to čo je za dementný názor?to že sa niekto napcháva mäsom každý deň je lepšie len preto, lebo je to mäsko ako šunčička, pároček, rezník..." Skus si to po sebe precitat, a potom zhodnot, ci to, co si napisala, dava zmysel... Kto hovori o tom, ze jest zeleninu sa nema, lebo je to jednozlozkova strava? Diskusiu som cital, ale nie som si vedomy toho, ze by tu niekto svoj nazor formuloval presne takto... Ak niekto nieco podobne napisal, tak si myslim, ze to bolo pisane v inom kontexte. Ale potom si to presne urobila ty - poriadne si necitala, nieco si si vybrala, prekrutila a vyrobila strawmana, na ktoreho si bojovne zautocila...hm... tak daj presny odkaz toho, na co si reagovala, kto nieco taketo tvrdil, inak je to len tvoje prekrutenie a vytrhnutie z kontextu slov niekoho ineho.
4. Ujo Google je samozrejme dobry pomocnik, ale, ako to uz byva, aj zly pan... ak ho pouzivas nespravne, moc si nim nepomozes. Ujo Google ta odkaze, okrem ineho, na kopec sprostosti...A teraz co s tym? to je vsetko, cim svoje tvrdenie podlozis? HOvoris, ze sa odvolavas na studie, ktore si ty iba zopakovala. No tak ake studie? Ved sem s nimi, mozeme sa o nich bavit... ale takto je to len varenie z vody, tak sa necuduj reakciam.

bluerose
2. máj 2014

@slniecko2 ked ti je moj nazor sumafuk naco nanho reagujes a si reagovala?? ved uz sa uvedom😕

slniecko2
2. máj 2014

@bluerose začala si ma urážať, takže to bola len prirodzená reakcia. Nevysvetlila si aj tak svoj postoj k vlčiemu mlieku, ktoré si priradila ku jednému z faktorov vzniku rakoviny u dotyčnej (aby som sa ťa nedotkla: vyznelo to tak). POvedala som že tvoj názor je mi šumafuk (keďže reagujem momentálne nie na tvoj názor ale na spôsob tvojho prejavu je to košér) a to stále platí. 😎 sa uvedom 😝

bluerose
2. máj 2014

@slniecko2 vysvetlila som to jasne, napisala som, ze je to na zamyslenie a co ak...moze aj nemusi to byt pricina vzniku rakovinu u nej. Lenze ako som pisala vyssie, vtedy neboli ziadne lieky a hormony atd, takze rakovina vznikala jedine z nespravnej stravy alebo dedicnosti. A ako prva si sa zacala do mna navazat ty a vkladat mi do ust vety co som nepovedala a zvalila nato, ze sa neviem jasne vyjadrit..to len ty nevies citat a chapat! Takze sa uvedom.

slniecko2
2. máj 2014

@bluerose 😀 toto je debata 😀 za 100 bodov! Sa uvedom 😝

bluerose
2. máj 2014

@slniecko2 no hej, ako deti na zakladnej 😝 😀

jaron
2. máj 2014

@bluerose @slniecko2 počúvajte a čo to znamená "sa uvedom"?
lebo aj ja by som sa chcel "uvedomiť" 🙂

jaron
2. máj 2014

Odporúčam pozrieť a vypočuť si krátke (19 min.) video od Dan Buettnera, ktorý sa venoval spolu s vedcami skúmaniu niekoľkých miest dlhovekosti na našej planéte, ktoré nesú označenie tzv. bluezones.

Rád by som zdôraznil všimnúť si tam hlavne vyváženosť a komplexnosť, že zdravie a kvalita nikdy nie sú záležitosťou nejakej jednej potraviny alebo návyku. Týka sa to všetkých oblastí nášho života, okrem stravy, pohybu a striedmosti tiež duševnej i duchovnej oblasti - priateľstvo, zmysluplnosť života, umenie odpočívať...

Žiaľ, nebol som ani na jednom z tých miest, ale k jednému mám aspoň osobnejší vzťah i kontakt a mal som tiež česť hostiť odtiaľ jedného iba 90-ročného pána (šviháka v najlepších rokoch 🙂 ) u nás doma. Vravel však, že keď boli u nich novinári, s ním rozhovor robiť nechceli, lebo bol vtedy iba taký 86-ročný sopliak 🙂.

https://www.ted.com/talks/dan_buettner_how_to_l...

jaron
2. máj 2014

ešte malá dôležitá poznámka:
cieľom dlhovekých nebolo žiť dlho, ale skôr mali nejaké poslanie, zmysluplnosť... inak povedané
najdôležitejšie je, aby sme svoj "zdravý život" mali pre koho žiť 🙂 (v tomto kontexte má rozumná starostlivosť o svoje zdravie zmysel)

slniecko2
2. máj 2014

@jaron presne ako povedala @bluerose ako deti na základnej. Dnes ma neberte vážne. Mala som zlý deň 😅 Už budem dobrá 😵

slniecko2
2. máj 2014

@bluerose za všetko sa ospravedlňujem - nechcela som byť protivná, ale akosi som bola 😅 Pekný víkend prajem

jaron
2. máj 2014

ešte do tretice k videu:
zabudol som napísať, že sa tam dajú nastaviť české titulky
https://www.ted.com/talks/dan_buettner_how_to_l...

jaron
2. máj 2014

@slniecko2 tak ti želám, aby si zajtra mala lepší deň a dnes tiež dobrú noc 🙂

bluerose
3. máj 2014

@slniecko2 tak tak,zly den, ja som tiez nemusela byt taka oprskla, tiez sa ospravedlnujem 🙂 aj ja ti prajem pekny vikend, 🙂 i ked dnesne pocko nic moc 😒

jaron
3. máj 2014

@slniecko2 @bluerose
ste mi neodpovedali na otázku, čo to znamená "sa uvedom", ale mám dojem, že obe ste "sa uvedomili" a to je dobré 🙂 (budem si z vás brať častejšie príklad, napr. pri svojej manželke, deťoch a tak 🙂 )

inspiration2
3. máj 2014

@vld dúfam, že ma nechceš otravovať tým, aby som ti okopírovala 12 strán dozadu. Ano boli tu proti argumenty na tvoj odkaz,ano aj príspevok kde bolo spomenuté že človek nemôže jesť zeleninu, lebo to nie je plnohodnotná strava, je to iba jedna zložka a áno aj tie všetky štúdie sa dajú prečítať na stranách dozadu, takže tvoje otázky sú položené celkom zbytočne. Pre mňa je dosť dementné, ak si niekto myslí, že na tomto svete je iba preto, aby iba tak prežil nejaké tie roky, v podstate sa ničoho nechytil len pomohol zlikvidovať...neviem kedy sa mladý človek začne zaujímať o to, aký dopad má naša strava nielen na naše zdravie, zdravie našich detí, život ako taký, prostredie, planétu...to, že je stále viac ľudí kt. záleži na tom aby vedeli čo najviac je super, preto ma vždy rozčaruje, ak začne niekto pochybovať takýmto typom argumentov, že nebyť ľahostajný je nenormálne...
a to, že niekto sa v krajine s dostupnosťou informácii dokáže čudovať nad tým že produkcia mäsa nemá vplyv na život ľudí, to je neuveriteľne smutné ☹ alebo ako tu niekto spomenul,že krava predsa nemá mlieko po otelení, že to mlieko ona vlastne produkuje kvôli ľuďom, nie pre teliatka...to je hodnota informácii na úrovni dieťaťa na ZŠ prvý stupeň. Tým som nechcela nikoho uraziť, ale poukázať na to, čo je pre ľudí v živote prioritné riešiť...

vld
3. máj 2014

@inspiration2 Nie, neboj sa, nemam v umysle ta nicim otravovat, aj tak by to nemalo zmysel, lebo by sme sa nikam nedostali. Skratka, nic konkretne nemas, len tvoj dojem z nespravne pochopenych alebo prekrutenych tvrdeni niektorych ludi tu na fore... Tot vsjo. Ked si tvoj prispevok precitam, stale musim, zial, trvat na tom, ze vkladas ludom do ust co nepovedali.
Ak si chcela na nieco poukazat, tak ok. Ale nevyrabaj si kvoli tomu strawmana, t.j. demagogicky neprekrucaj a nevyvodzuj zavery z toho co kto niekde napise. Neviem, ci to bol zamer, alebo si neporozumela precitanemu, to uz ja analyzovat nejdem. Nehovoriac o niektorych bludoch, ktore si tu sama popisala. Nikto nikde netvrdil, ze krava je na svete preto, aby ludia mohli pit mlieko - toto tvrdenie si si vyvodila z toho, ze ludia piju mlieko? Tak to je uzasny logicky kotrmelec. Takze to, ze ludia konzumuju aj vajicka znamena, ze ich sliepky alebo prepelice znasaju kvoli nam? Ved to by nikto pri zmysloch ani netvrdil, tak nechapem, preco si robis taketo usudky a vkladas ich do ust inym. Inak, prekvapim ta, dospela macka alebo pes vobec kravskym mliekom nepohrdnu (uz to tu niekto spominal) - no vysvetli to tej vsemocnej prirode, ze niekde urobila chybu... A vtacie vajicka - nimi sa zivia tiez ine zvierata (napr. hady, jastery) - znamena to, ze budeme teraz tvrdit, ze ich tie vtaciky znasaju kvoli hadom, plazom, ludom? Ach jaj...
Raz niekde tvrdis, ze ludia v nemodernom svete zomieraju od hladu kvoli konzumacii masa a mlieka v modernom svete. A co ak zomieraju ludia v rozvojovych krajinach kvoli tomu, ze my tu zereme na tony ovocia a zeleniny? Nejaka korelacia by sa tam urcite nasla... Uf... Potom, ako ta niekto vyzve, aby si svoje tvrdenie podoprela nejakymi faktami, tak zacnes okazalo hovorit ludom o prevratnom objave uja Googla... a napokon v poslednom prispevku uz tvrdis, ze "produkcia masa ma vplyv na zivot ludi"...ja viem, ty si to mozno neuvedomujes, ale to uz je uplne ine tvrdenie, ako to povodne. Lenze pre teba prast jak uhod, vsetko jedno, vsetko rovnake, ty mas pocit, ze tvrdis stale to iste. Cize my sme vsetci "dementni", len ty si lietadlo... skoda dalej pokracovat...

inspiration2
4. máj 2014

@vld ešte raz to zopakujem - toto je skončená diskusia, nemusíš sa obťažovať argumentami na moje konkrétne príspevky, pretože každá tvoja otázka je tu zodpovedaná pár strán dozadu - aj argumenty na tvoje odkazy. Ospravedlnujem sa, prečítala som si len prvé 3 vety z tvojho príspevku, pretože v tom nevidím zmysel odpovedať, keďže všetko je tu zodpovedané, len ty to akosi nedokážeš stále pochopiť, že treba listovať strany dozadu 😀 žiadne úsudky, názory, nikomu nič nenútim, prečítaj si CELÚ DISKUSIU predtým ako nabudúce zareaguješ 🙂
pretože hneď v prvej vete máš chybu - máš v úmysle ma otravovať, pretože si si diskusiu neprečítal, keby áno, nedáš tu otázky ktoré sú tu zodpovedané pár strán dozadu aj s tvojim odkazom. Čo znamená, že si len potvrdil moju pôvodnú myšlienku, že ľudia s argumentami "preto lebo" spamujú diskusie, pričom do nich nič prínosné čo by niekomu pomohlo neprinesú. To bol môj prvý príspevok 😀 ale to by si vedel, keby si si to prečítal ako si tvrdil 🙂

babrakin
5. máj 2014

Uz mi tie studie s prepacenim lezu na nervy.vsetko je biznis.moj dedo jedol vsetko.ci slaninu chlieb,pil dennodenne mlieko rano zakalistek slivovice a vobec nebol chory nikdy.bal sa dat do ust obycajny c vitamin.vzdy tvrdil treba jest vsetko ale s mierou.zomrel pred dvoma tyzdnami ako 98 rocny. Takze kravina kto zakazuje detom mlieko.ani ta kvazi zdarava strava bio nie je bio.mali ste pozerat zistenia co davali v te
Ke.poda ma same antibiotika v sebe,kysle dazde,takze mi je smiesne ak sa niekto ohana biom.ja davam detom mlieko vzdy a maso a vsetko.nehram sa na bio mamu.a chavalabohu zatial su zdrave.

urychlovaccastic
10. máj 2014

🙂

vld
10. máj 2014

@urychlovaccastic Thumb up! 😀

jana312
12. máj 2014

@babrakin konečne normálny názor

lukas_ba
20. aug 2014

omfg, ked citam diskusiu, som neskutocne stastny, ze som mal ako decko stastie a mal normalnu matku, ktoru by takyto clanok akurat nasr.al

chikitka
20. aug 2014

@babrakin ja som ten clanok citala davnejsie, mam vystudovanu pedologiu na prirodovedeckej fakulte- podoznalectvo. mali sme aj predmety tykajuce sa znecistenia pôd atd. vzdy si na to spomeniem, ked ideme niekde po slovenskych dedinach a vidime cisticky, skladky odpadov a cintoriny na kopci a pod nimi tie dediny a polia s kukuricou napriklad... to musi byt zradielko! a co s tym urobim? neviem kde konkretne bola vypestovana kukurica na popcorn ku telke... aj moj dedko si daval do kavy kazdy den kalistek brandy. dozil sa uctyhodnych 94 rokov a mal absolutne cistu mysel. dnes nicomu neujdeme, bio je podla mna jeden velky biznis. ako to tu niekto predomnou pisal, mame kysle dazde, smog, karcinogenne latky, prvky v pode, ktore nezostavaju tam, kde ich ulozime, kde sa vyskytuju. migruju cele kilometre, dostavaju sa do spodnych vod a funguju v malom a velkom obehu zrazok. jasne, ze paradajka z babkinej zahrady chuti lepsie. je bio, ak chcem. ale humusu, ktory produkujeme neujdeme... jasne, ze nebudem vedome tlacit do deti daky bordel, o ktorom mi logicky vyplyva ze to bordel musi byt, ale nebudem ani nakupovat 3 hodiny a triast v kociku revuce decka, kym si docitam, dostudujem a porovnam vsetky vyrobky v obchode. a dojdem len na to, ze som stratila cas.

lucinkaboz
7. okt 2014

musim povedat.....zaujimajte sa o to,čo jedia vase deti v školkach a v jasliach....pomazanky maju z ramy,jogurty odtučnene a mlieko z dovozu z polska....