icon

Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja

0silvia0
14. apr 2014

Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂

jaron
8. okt 2014

@lucinkaboz a je na tých troch veciach
rame, flore atď.
odtučnených jogurtoch
a mlieku z Poľska
naozaj, fakticky aj niečo zlé okrem pochybností, dojmov, pocitov a pod?

natalka13
8. okt 2014

Necitala som uplne celu diskusiu, ale poradte kde kupujete pecivo? myslim tym cerstve /vopred nemrazene/ a naozaj ason zo 60% celozrnne,resp. tmave pecivo. V obchodoch zlozenie peciva nikde nepisu a ze je tmave,neznamena,ze nieje z bielej muky.

jaron
8. okt 2014

@natalka13
skutočne pravý celozrnný chlieb je Slatinský celozrnný chlieb (Tesco, Billa, Jednota...)
Potom sú také ražné celozrnné chleby balené s dlhšou trvanlivosťou, ktoré ale kvôli špecifickej chuti nie každému vyhovujú.
ďalej celozrnné knackebroty (Billa, Lidl..)
toasty - najlepšie zloženie celozrnný toast z Lidla, má okolo 50% celozrnnej múky, čo je relatívne dosť, len si treba pozrieť zloženie, lebo mávajú niekedy aj 3 druhy a iba jeden je takýto (dokonca jeden druh s označením celozrnný má menej celozrnnej múky ako tento druh s označením tuším tmavý alebo tak nejako)

to sú také štandardné výrobky a potom sú drahšie a kvalitnejšie rôzne bio celozrnné chleby v špecializovaných predajniach, pekárňach a pod.

a posledný variant sú domáce celozrnné chleby a pečivo.

evittam
8. okt 2014

@jaron Ja kupujem Slatinský - je výborný, ale je pravda, že kúpim kde-tu aj biele pečivo 🙂

tortelinka
8. okt 2014

@jaron dobrá téma, je ťažké nájsť na obale zloženie, resp. percentá a na nebalenom pečive už vôbec, a čo hovoríš na špaldové pečivo?

jaron
8. okt 2014

@evittam nemyslím si, že je problém si sem tam dať biele pečivo alebo rôzne pochybne celozrnné pečiva (grahamové rožky a pod.), dôležité je len, aby celozrnné prevládalo (napr. cestoviny jeme iba celozrnné, lebo sa nám zdajú aj chutnejšie...)

jaron
8. okt 2014

@tortelinka mám rád, keď v zložení udávajú percentá, aby som si vedel vybrať podľa % celozrnného podielu
špaldové pečivo neviem, pretože je to podľa mňa široký pojem, museli by sme mať konkrétny výrobok s konkrétnym zložením
názov špaldové pečivo môže byť bežná žemla s bielou múkou a 10 % prídavkom bielej špaldovej múky 🙂 a môže to byť tiež pečivo iba s celozrnnej špaldovej múky v bio kvalite...

máme radi tuším sa volá drevorubačský chlieb z LIDLA a už som rozmýšľal, že si musím vypýtať zloženie, aby som vedel, ako na tom vlastne ten chlieb je

fem
8. okt 2014

@jaron lidl pecivo zlozenie maju vyvesene v takom obale priesvitnom s obrazkami, prilepene, tiez som nevedela najst, nakoniec sme si nasli, mozno to len neskor vylepili. Ten drevorubacsky je myslim ok, bez prisad, nie som si uplne ista. Kupujeme zvacsa taky jednoduchsi.

tortelinka
8. okt 2014

@jaron vďaka, ja občas kúpim špaldové, netuším koľko percent má, ale občas pečiem doma, tam viem že má 100 % špaldovej, mňa zaujíma jej reálny prínos, či je to len taký módny hit?

natalka13
8. okt 2014

chlieb si najst viem, ja hladam pecivo-rohlik,zemlu
@jaron

jaron
8. okt 2014

@natalka13 v bežných obchodoch to asi bez vypýtania si zloženia nepôjde
zvykneme napr. kupovať cereálne žemle v Lidli, ale ešte som nevidel zloženie, že čo vlastne v tomto prípade znamená slovo cereálny 🙂
obávam sa, že naozaj kvalitné celozrnné pečivo bude len v niektorých špeciálnych predajniach so zdravou výživou zo špeciálnych pekárni alebo si ho urobiť doma

natalka13
8. okt 2014

@jaron Vies ja sa cudujem, ze sa nezakaze predavat biele pecivo nafarbene na tmavo nejakym karamelom-cukrom,posypane par kuskami slnecnicovych jadierok.
Svojimsposobom potom to biele pecivo co je biele aj farbou je lepsia alternativa.

jaron
8. okt 2014

@tortelinka o špaldovej pšenici sa dá toho nájsť na internete veľa
v skratke by to mal byť jeden z pôvodných nešľachtených druhov pšenice (ako napr. kamut), môže mať viac niektorých vitamínov a minerálov a pod., len sa mi nikdy nepodarilo nájsť nejaký dobrý zdroj, že odkiaľ má autor konkrétneho článku informácie o jej zložení, netuším tiež, či sú naozaj nejaké dobré štúdie na špaldovú pšenicu, celkovo na celozrnné obilniny, to sú
možno by bolo dobre zistiť, ako sa volá špalda po anglicky, alebo ešte lepšie, ako to volajú v USA

ale ja osobne nemám pochybnosti o prospešnosti ani obyčajnej pšenice, pokiaľ je vo forme celého zrna, ani špaldovej pšenice, ani kamut, myslím si, že tá špalda je dobrá vec a môže byť ešte lepšia ako obyčajná pšenica (samozrejme to všetko platí iba, ak človek nie je celiatik...)

luciferkax
8. okt 2014

Hovadiny.... svoje dieťa zabijete len svojou prehnanou úzkostlivosťou.. nebudem mu dávať mäso, párky, pečino a začne mi chodiť na obedy do školy, či an intrák a dostane 20 potravinových alergiií, nie??

jaron
8. okt 2014

@natalka13 to mi inak totálne žerie nervy, akože vôbec nechápem a mám chuť normálne použiť nadávky
radšej keby napr. bežné grahamové rožky niekto vyrobil tak, že tam dá aspoň 50 % pravej celozrnnej múky a nie postrašil otrubami a biele pečivo nechal biele

za socializmu, keď som mal zhruba 10 rokov sa mi zdá, ak si dobre pamätám, že bývali také pravé celozrnné rožky, grahamové rožky

jaron
8. okt 2014

@luciferkax jeden extrém je prehnaná úzkostlivosť, to máš pravdu, ale druhý extrém je aj vôbec stravu neriešiť
stravu rozhodne treba (primerane) riešiť, obzvlášť v dnešnej dobe a obzvlášť u detí

ak by dieťa zjedlo denne iba 0,5 kg jedla, za desať rokov to je skoro 2 tony jedla, ktoré ním prejdú a niečo z toho v ňom zostane, takže trochu na tom predsa len záležať bude 🙂

jaron
8. okt 2014

@natalka13 v niektorých veciach je taká prísna legislatíva (tuším napr. čo sa môže volať maslo a pod.) a pri pečive alebo chlebe je akoby všetko dovolené, výrobca si hádže názvy - celozrnný, cereálny, grahamový, viaczrnný.... ale že by naozaj urobil chlieb či pečivo aspoň s 50% skutočnej celozrnnej múky (zomletá celá pšenica) takých sa možno dajú porátať na jednej ruke, ak vôbec
o cenovej prirážke za farbu už ani nehovoriac

jaron
8. okt 2014

toto sme naschvál robili doma, jeden bol celozrnný (+ trochu semienka) a jeden z bielej múky s pridaním karobového prášku:

paskolinka
8. okt 2014

Strašný blabol tento článok... To akože máme žiť zo zeleniny a ovocia? Celý rok sa máme tlačiť tými sklenikovymi, striekanymi atrapami z opačneho konca sveta? Oveľa rozumnejšie je kupovať čím viac lokálne potraviny, aj maso, mlieko, pečivo - kľudne aj biele. Treba sa stravovať pestro a s radosťou si dopriať aj ten cukor. Hlavne treba počúvať svoje telo, ak mi mlieko nerobí dobre, nebudem ho piť, nie všetci ale máme alergiu či intoleranciu, tak prečo ho paušálne zavrhovat? Všetko s mierou a takéto články radšej ani necitat.

monkabr
8. okt 2014

A tu je reakcia zrkadielka priamo na tento clanok... Na tejto stranke sa najde aj vela dobrych, pravdivych veci, ale tento clanok je velke sklamanie, je v nom tolko bludov a tolko vynechanych, zamlcanych skutocnosti... A tolko veci nebere do uvahy.... Pekne to prestrelili
http://www.zradielko.sk/2014/04/bullshithunter-...

tinapa
8. okt 2014

@sugarfree999 V ovocí je prírodný ovocný cukor... Ja som za. Malému robím ovsené vločky s ovocím každý deň..dám tam banán, ten to osladí a k nemu iné ovocie, čo je doma- jablko, hruška, alebo brusnice, tie mám zamrazené, či čierne ríbezle z leta.. A má to rád. No dám mu k tomu aj trochu jogurtu bieleho...

paskolinka
9. okt 2014

@monkabr velmi dobra reakcia. to s tym lepkom "zabijakom" som si napr. vsimla aj ja hned ako som to citala, a to nie som odbornik na vyzivu. lepok je rovnako v bielom ako aj celozrnnom pecive a nabadat cele ludstvo na bezlepkovu dietu mi pride uplne nezmyselne.

paskolinka
9. okt 2014

@jaron spalda po anglicky je spelt, po nemecky dinkel. mala by byt vyzivnejsia a lahsie stravitelna ako bezna psenica. obsahuje lepok a preto nie je vhodna pre celiatikov. na druhej strane je ale vhodna pre ludi trpiacich neznasanlivostou fruktozy, ktori psenicu, raz, jacmen nemozu z dovodu obsahu fruktanov. spalda obsahuje len male mnozstvo fruktanov a preto tymto ludom nahradza beznu muku.

sakura77
9. okt 2014

No hlavne sa bavim ako sa vo velkom nakupujú tie " cerealne" chrumkave zemlicky a pecivo v lidli tescu a podobne. ..to su vsetko z mrazenych polotovarov..😉 a ns to aby tak dlho vydrzali su urcite ciste prirodne ze...hmm

jaron
9. okt 2014

@sakura77
@fem
mne osobne by až tak nevadilo to, že pečivo je mrazené, veď mrazenie je jeden z najlepších druhov konzervovania, nevidím v tom problém (aj doma robený chlieb vo väčšom množstve si potom nakrájame a zmrazíme)
vadí mi skôr zloženie, dnes som pozeral zloženie drevorubačského chleba a cereálnych kaiseriek a žiaľ, sklamanie - v oboch je obsah nejakých hodnotných surovín (buď celozrnná múka alebo olejnaté semená) asi tak okolo 10%, takže naozaj nič moc, i keď je to o trochu lepšie ako čisto biele pečivo

jaron
9. okt 2014

@paskolinka ďakujem za ten názov spelt, ani nevieš, akú radosť si mi urobila
konečne si budem môcť porovnať zloženie dôkladne napr. medzi
spelt (špalda)
a
wheat durum (pšenica tvrdá)
podľa nejakých oficiálnych zdrojov, používam databázu USDA a naozaj sa tam nachádza spelt, bez teba by som to však nemal šancu nájsť
pridávam obrázok pre porovnanie aspoň niektorých látok

ako sa volá pšenica kamut v USA náhodou nevieš?

jaron
9. okt 2014

@paskolinka už som našiel aj ten kamut a tiež je zloženie v databáze, takže keď budem mať čas, budem porovnávať a porovnávať 🙂

jaron
9. okt 2014

nevydržal som 🙂
takže niektoré porovnania

bielkoviny
špalda 14,57 g
kamut 14,70 g
pšenica 13,68 g

vápnik
pšenica 34 mg
špalda 27 mg
kamut 24 mg

železo
špalda 4,44 mg
kamut 4,41 mg
pšenica 3,52 mg

zinok
pšenica 4,16 mg
kamut 3,68 mg
šplada 3,28 mg

(údaje sú na 100 g surovej potraviny - čiže celého zrna)

demo
9. okt 2014

@jaron rozdiel by mal byť aj v množstve a stravitelnosti lepku. Spalda ho má menej, lebo nepodstupila slachtenie, ktoré sa pri pšenici okrem iného robilo práve za účelom zvýšenia podielu lepku. Pšenica ma dnes až 8 krát viac lepku, ako v začiatkoch pestovania.

michaela1711
9. okt 2014

ja by som to tiež chcela zaviest taku stravu ale ako presvedcím celu rodinu ze to je nezdravé? Tažko sa to praktizuje. 🙂