icon

Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja

0silvia0
14. apr 2014

Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂

Strana
z16
siska53
9. okt 2014

@michaela1711 ja obcas vyhoviem a mame aj nezdrave,zvysne sa snazim zdrave. Prosto uvarim nieco,co nepoznaju a ak chuti,pouzivam. Ale napr. Do mojho draheho pohanku nedostanem,tak to varim len pre mna a deti. No a skusam,skusam,ponukam.. Vraj clovek potrebuje velakrat ochutnat novu potravinu,aby zachutila..
Nastastie moj nevyzaduje rezne kazdu nedelu,to ma obcas u mamy. Ale je pravda,ze uprednostnuje biele pecivo,takze to striedam alebo kupim aj aj.
Deti este naucis,chlapa tazsie.

jaron
9. okt 2014

@siska53 chlapi to majú asi ťažšie:

- príde žena do roboty s novým jedlom, ostatné hneď pýtajú recept
- príde chlap do roboty s novým jedlom (bez mäsa) a ostatní chlapi s posmechom na to: "čo to máš za zelinu, daj si poriadne jedlo." 🙂

tinapa
11. okt 2014

@michaela1711 To áno, napr. dnes ráno môj muž jedol chlieb so šunkou a syrom a my s malým ovsené vločky s ovocím...a ako sa nahol s tým chlebom s nemu, skoro som si myslela že malý prestane jesť a bude si pýtať tiež chlieb... a tak som mu povedala, aby to nerobil, načo sa trochu urazil a otočil sa nám chrbtom... Musela som sa smiať v duchu. Našťastie som ho dokŕmila nejako.. Nemám nič proti chlebu celozrnnému so zeleninou, asi zmenu treba, ale to zloženie aj v celozrnnom chlebe...hmm.. Už len si ho fakt doma upiecť.. Bola som v bio obchode, že kúpim malému nátierky zeleninové, vyskúšať a všade guaranová guma..xantánová guma..?? Vie mi niekto povedať, či je to v poriadku?

tinapa
11. okt 2014

@jaron To chce len guráž povedať: ale ja v 50- tke nedostanem infarkt....

mima4
11. okt 2014

@jaron cize rezen, klobasu, grilovane rebierka, pecene koleno,... 😀

dr_smajlik
28. okt 2014

neviem si pomôcť, článok som zbežne prečítala ale prišiel mi aj napriek faktu, že krabicové mlieko už nie je mlieko od kravy, neaktuálny alebo s laický... dnes vám všade tlačia do hláv čo je zdravé a čo nie, minulý rok bolo pitie kávy dehydrujúce a spôsobujúce rozpadávanie kostí, tento rok bol na nete článok o tom aká je káva zdravá pre srdce a cievy. Ďalši príklad, biele pečivo... nedávno začal veľký boom ohľadom tmavého pečiva aké je zdravé a podobne a následne prišli informaćie o dofarbovaní takéhoto pečiva z čoho boli všetci zhrození....

Osobne si myslím, že každému ako chutí, ideálne z prírodných zdrojov, od rodiny zo záhradky, vajcia a mlieko od kamošky z dediny a namiesto fanty a coly stačí voda s citrónom, mätový čajík a pod. samozrejme pestro a asi najzdravšie je variť sama doma a nie zohrievať polotovary atď... a ešte chodiť s deťmi cvičiť a na výlety... no a teraz realita... na Slovensku nie sme vo Švajčiarsku a možno to bude znieť ako sťažovanie sa ale všetko je tu na prd. Potraviny v obchodoch sú odpadové, reklamy podsúvajú "zdravé" výrobky, ktoré okolo zdravých ani nešli, po práci domov rodičia chodia vyčerpaní a neschopní vychádzky do prírody, a je samozrejme jednoduchšie kúpiť bagetu do školy dieťaťu ako ju nachystať ráno o 4 pred prácou...

Každý by chcel zdravo žiť a viesť k tomu svoje deti, ale myslím, že to potrebuje veľké odhodlanie, rozvrh času, energiu a často financie ktorých je málo...takže to je môj názor ešte v skratke...

ellise
8. nov 2014

mně by teď zajímalo jak je to s rostlinnými oleji, před několika roky se tvrdilo že řepkový není zdravý a máme používat slunečnicový, dnes je tomu zase naopak. je to lobby?

kaja73
8. nov 2014

@ellise rastline asi celkovo nie su moc dobre-maju vela polynenasytenych kyselin.To je aj repka aj slnecnica.
Skor by som volila kokosovy olej-panensky-na studenu kuchynu,alebo aj obyc. na teplu kuchynu- ma sice nasytene kyseliny ale so strednym retazcom-co je OK ,plus obsahuje kys.laurovu-ktora je aj v mat.mlieku a podporuje imunitu
K tomu ryby tuk a olivovy olej-panensky-ako zdroj mono nenasytenych kyselin a omega 3 kyselin.

ellise
8. nov 2014

@kaja73 rostlinné oleje ne? že by sádlo a máslo? a co na smažení? a neumím si představit do okurkového nebo rajčatového salátu dávat voňavý kokosový olej

http://www.mebio.cz/clanky/277-repkovy-olej-zdr...

http://www.dama.cz/zdravi/mezi-rostlinnymi-olej...
podle toho článku kokosový olej není vhodný vůbec

kaja73
8. nov 2014

@ellise mas kokosak aj bez chuti-ja ten puzivam na teplu kuchynu.
faktom je ze dnesni ludia maju nadbytok PUFA kyselin-to je z rastlinych olejov-je to zaklad pre zapalove procesy v tele.
Nansytene kyseliny telo potrebuje aj napriek silnemu marketingu ,ze su zle.
Uz len zlozenie materskeho mlieka nieco napoveda-je tam plno nasytenych tukov a vela kys.laurovej....presne ako v kokosaku-ten ma az 50% kys.laurovej-je to najblizsi tuk k materskemu mlieku.
Poctive maslo,smotana,bravcova mast-z bio chovu--to telo proste potrebuje a ludia to jedli od nepamati a nemali zdravotne probemy-tie nastali az erou sacharidov v kombinacii s prhnanou spotrebou rastlinnych tukov.
U nas-v mojej rodine- sa pouziva kokosak-obyc bez chuti ,ale aj panensky s kokos.vonou,plus kazdy den pol.lyzicka rybieho tuku a vela olivoveho oleja. Tieto 3 tuky su v mojej rodine zaklad.
Pus samozrejme poctive maslo,smotana....nizkotucne produkty su casto plne sacharidov.....

kaja73
8. nov 2014

@ellise http://produkty.vladozlatos.com/100-panensky-ko... jeden z pro nazorov...jasne ze najdes aj proti nazory...ja sa riadim ale tymto postojom.
Takto je to v celom nasom zivote nic nie je na 100% jasne.kazdy si musi vybrat svoj smer.

kaja73
8. nov 2014

@ellise http://nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vyzive... este snad toto...stranka by mala byt doveryhodna.

radlinka
8. nov 2014

ja len tolko k clanku OMG 😀 😀 😀 taketo clanky mam najradsej .... 🙄 suhlas s @lizzy a @ hradnapani chcela by som vidiet autora/autorku clanku co kupuje detom a rodine... hlavne ked 'tmave pecivo' a chlieb uz nie je tmave 😒 pripadne co tak mrazene pecivo cerstvo do chrumkava upecene ? 😒 A co tak dovezena zeleninka a ovocie z afriky jupiiii..

Ja sladim medom, osobne pijem sojove, kokosove alebo ine mlieko....je to nakladna zalezitost.... dam si aj kravske organicke, ale velmi nemozem. U nas mlieko ide na litre a litre, maso aj vajicka taktiez. Hladala som najlepsi zdroj, nasla som.. tolko k tomu. Varime doma a snazime sa spestrit stravu, hlavne ze kazdemu chuti... sladke napoje a sladkosti nekupujem pre svoje dieta..ked si vypyta dostane ako odmenu...inak ziadne dzusiky ani jupiky.
Nas slovensky potravinovy trh strasne upadol a ludia nemaju peniaze, aby si mohli vzdy kupovat nieco priamo zo zdroja, resp. z organickej produkcie. Takze kto nato ma dostatok financii riesi, alebo sa snazi prisposobit, kto zije z vyplaty do vyplatu je rad ked nakrmi niekolkoclennu rodinu. Pekny den x

jaron
8. nov 2014

Ahoj @ellise Neviem, či sa kedysi oficiálne vravelo, že treba používať slnečnicový a dnes naopak, ale:

- olivový olej – prevažujú mononenasýtené tuky, ktoré sú v našej strave žiaduce
- slnečnicový olej – prevažujú polynenasýtené omega 6 tuky, ktoré sú esenciálne, čiže ich nevyhnutné potrebujeme, avšak zároveň ich často majú ľudia dostatok (niekedy nadbytok), z hľadiska srdcovo-cievnych ochorení sú pre zdravie priaznivé
- repkový olej – obsahuje aj mono- (ako olivový olej), aj polynenasýtené tuky, z ktorých okrem omega 6 obsahuje aj relatívne vyššie množstvo omega 3 tukov, ktorých máme v strave často nedostatok.

Z hľadiska predchádzania srdcovo-cievnych ochorení sú všetky 3 druhy olejov dobré (určite nie tuk bravčový - masť, alebo maslo). Podľa WHO sú pri znižovaní hladiny cholesterolu polynenasýtené tuky (slnečnicový alebo sójový olej) ešte trochu efektívnejšie ako mononenasýtené (olivový olej). Avšak ako som už spomínal, keďže v našej strave často chýbajú omega 3 tuky, preto má veľký význam aj ten repkový olej, ktorý má aj mono-, aj poly- vrátane omega 3 tukov. Ťažko povedať, čo je z hľadiska zdravia lepšie, či repkový alebo olivový olej. Oba majú svoje výhody. Osobne používame na tepelnú prípravu repkový a na studenú kuchyňu olivový panenský.

Taktiež je dôležité pravidlo nevyprážať, iba ak výnimočne (narodeniny, Vianoce a pod.). Šetrnejší spôsob prípravy je pečenie v rúre s malým množstvom oleja (alebo pokvapkať potravinu olejom - napr. zemiaky po upečení).

Ďalšie pravidlo je používať tieto oleje striedmo, keďže ide predsa len o koncentrovanú potravinu (na rozdiel od potravín v prirodzenom stave ako napr. orechy, avokádo a pod., čo sú najlepšie zdroje tukov.) Ak by napr. bola denná energetická potreba človeka 2 000 kcal, tuky by mali tvoriť maximálne 30%, čo je 600 kcal = zhruba 66,7 g tuku. Ak človek použije 2 lyžice oleja, tak už prijal 20 g tuku (180 kcal) čo je skoro 1/3 maximálneho denného odporúčaného príjmu. Pričom je predpoklad, že človek je aj iné zdroje tuku (mlieko, mliečne výrobky, mäso, ryby, orechy, olejnaté semená...) takže olejom sa dá veľmi ľahko navýšiť príjem tuku.

Zhrniem to, ako to riešim ja:
- tepelná príprava repkový olej, studená kuchyňa olivový olej
- nevyprážať (iba výnimočne)
- koncentrované tuky (oleje, maslo, margaríny...) používať striedmo
- ideálne zdroje tuku: orechy (vlašské, mandle...), olejnaté semená (slnečnica, ľan, sezam...), avokádo, za studena lisovaný olivový olej...

demo
8. nov 2014

@ellise ahoj 🙂. Slnecnicovy je praveze veľmi zdravý - ale iba za studena lisovany.

ellise
9. nov 2014

já mám v tucích jasno, na smažení vepřové sádlo, na studeno buď olivový nebo slunečnicový, na chleba máslo.
dala jsem to jen proto že ve výživě se objevují různé studie, které vždy tvrdí něco jiného.... a teď si vyber
@jaron, podle tvé tabulky, jsou na tom slunečnicový, olivový a řepkový zhruba stejně.

dedikatessa
9. nov 2014

dobré dristy v tom clánku !sa vam cudujem zienky ako keby vy ste vyrastali na prvotriednej strave 😝

dedikatessa
9. nov 2014

@jaron a budeme dlhsie žit hej? alebo na co je to takto dobre? co maju jest ludia ktorym ledva vijde na chlieb a zakladne potraviny?

jaron
9. nov 2014

@ellise slnečnicový má na rozdiel od repkového a olivového veľa polynenasýtených mastných kyselín, olivový mono, čiže sú dosť odlišné (aj v tabuľke je to vidieť), repkový sa tiež dosť líši od slnečnicového - má veľa mono ako olivový, ale aj trochu poly avšak na rozdiel do slnečnicového z nich je veľa omega 3, nie omega 6 (to v tabuľke vidieť nie je)

bravčová masť je síce tepelne stabilnejšia ako oleje, určite však nie je vhodná z hľadiska prevencie srdcových ochorení, ani maslo (aj keby sa masť jedla len tak - "surová" na chlebe), u skutočných oficiálnych odborníkoch v tom pochybnosti nie sú, už niekoľko rokov je zhoda a odporúčania sa viac menej nemenia
problémom sú skôr masmédia a tzv. "reformátori", aj mnohí lekári hovoriaci skôr svoje osobné názory a nie dokázané odporúčania, jednotlivci, ktorí prevracajú doterajší vedecký výskum na ruby vytrhávaním niektorých štúdií z kontextu, píšu bestsellery, atď. Téma je asi na dlho, ale vravíš, že už máš jasno, tak nič. 🙂

jaron
9. nov 2014

@dedikatessa neviem, na čo reaguješ, teda neviem, k čomu je ta otázka "a budeme dlhsie žit hej? alebo na co je to takto dobre?"

simca06022011
9. nov 2014

No len tolko, ze tato tema a dotahovacky, kto co je a kto co detom da a neda... ma dva vyznamy... jeden sa vytahuje co si moze dovolit, druhy moze snivat ze si to bude moct dovolit a dalsi sa smeje, lebo neveri.. pripadne si to dalsi otestoval fungovalo/nefungovalo...
Neviem či sa tu niekto z vás liečil na zvyseny cholesterol, ktory bol VRAJ zvyseny stravou.. a ci sa vyliecil bez liekov. Ale mozem povedat, ze aj pri zdravej strave, pri vyluceni zivocisnych tukov mavaju ludia zvyseni cholesterol. A nie je to tym ze by si vymyslali. A nezomru na to, som si ista...
ZAKLAD zdravej stravy nie je nalievat sa olivakom, ani inym olejom, ani prestat jest cukor a pit mlieko. Ale prestat sa obzierat. A doslova. Tuk je tuk aj ked je to "vraj lepsi tuk", taktiez cukor bude vzdy cukor, aj ked si tam clovek da ten "hnedsi" (viete ze kopec udi povazuje za trstinovy cukor, nieco hnede... co je cukor zafarbeny karamelom? Ked im strcite pod nos trstinovy s jeho charakteristickou vonou/chutou ci uz verziu slnejsiu alebo slabsiu, nezjedia ho?) Tajomstvo je vo "VŠETKO S MIEROU" a prekonať lenivosť. Lebo dá sa v dnešnej dobe zohnať všetko, aj kvalitne ovocie aj zelenina, aj vajcia, maso a aj mlieko (ja dokonca super kupujem v normalnom tescu), ale je jasne, ze ked kupil polske kuracie prsia kilo za 4EUR, kvalitne budu stat viac.. kym si kupite kilo parkov v SR neviem, za 3EUR, tak ja si kupim kvalitne, cerstve bez pridanych kadejakych gebuzin za 10EUR a menej. Ludia su teraz nauceny na "mnozstvo", moj priatel zje aj 5jogurtov za den... ak mu ich dam do chladnicky. V obchodoch, pozru vsetci cenu a kupia to po kartonoch, ak by nahodou do rana prisla vojna.... Nerozmyslaju... v dnesnej dobe, ked olej sa pouzivat vobec nemusi na vsetko.. panvice nam nepriharaju/vyprazat sa nema/piect sa da v sackoch a nerobime na poliach aby sme sa museli denne naladovat 10000 kaloriami... a ked si to uvedomime, tak ani ta cokolada alebo nejaky sladky prehresok, ani dzus (tj ovocna stava, no nechapem co proti tomu niekto moze mat???) nikomu neublizi ak to do seba clovek nenaladuje v kilogramovych mnozstvach a denne....
Poviem priklad: Minule osm mala tu cest navstivit svoju tetu, vacsne zdravotne problemy, nadvaha 50kil... schudla/pribrala.. stazuje sa, neje... tak som tam prespala... pani rano na ranajky si naladovala litrovu misu s paradajkami, k tomu pol kila slaniny a neviem kolko chleba... zaliala to pol litra cajom, cele doobedie vypekala/vyvarala... aj ked ziju iba dvaja. A teda necudujem sa.. A tiez narieka, ze nema na olivovy olej, ze si nemoze to a hento dovolit a hlavne sa neciti dobre.. NIC NIE JE VO VYSKUMOCH, vsetko je v nasej hlave... bud raz niekto pochopi, alebo zbytocne sa mu bude vysvetlovat a dokazovat.
Inak tymto som nechcela na nikoho utocit, dnes mam bojovu naladu, ale mozno by sa kazdy mal zamysliet a menej riesit kto co ako a preco.. a pozerat sa na seba ;) NIe kazde bio/eko a neviem co je dobre...a deto nie kazda latka co sa niekde objavi, je hned JED najhroznejsi a do 5 rokov vsetci pomrieme, pripadne aspon dostaneme nejaku super nevyliecitelnu chorobu (nie je to uz paranoidne? vidiet za jedlom choroby? Aha dam si orech, zomriem na zapal slepeho creva ak ho dobre nepozujem, alebo sa ozve zlcnik.. vypijem si viac s kamaratom a urcite dostanem rakovinu pankreasu, nedaj boze aby som si dala prazenu slaninu s prazenicou lebo infarkt...) Niekedy aj obycajne paradajky z konzervy su lepsie ako tie bio z obchodu, co ku nam prisli z 1000km vzdialenosti (ale kludne aj menej)...

ellise
9. nov 2014

@simca06022011 fakt máš dnes bojovou 🙂 ale souhlasím s tebou, jahody které si zamrazíš v létě jsou zdravější než v březnu dovezené z maroka, meruňkový kompot z plodů z vlastní zahrady je zdravější než dubnové meruňky z JAR

Strana
z16