Ako zabiť svoje dieťa - 6 krokov - nevedomosť zabíja
Natrafila som na tento zaujímavý článok, neviem či môžem pridať link, ale skúsim:
http://www.doublediamond.sk/ako-zabit-svoje-die...
Možno pomôže aj iným mamám zamyslieť sa čo treba preferovať v strave našich detí. No priznám sa, u nás sa pije mlieko na litre, teda deti ho pijú, my dospeláci nie. Ale každopádne ja osobne som sa nad článkom zamyslela, hoci nie so všetkým súhlasím. Ak chcete, zamyslite sa aj vy 🙂
@hori deťom do troch rokov sa desiata predsa nerobí, aspoň u nás je to v MS zabezpečené, možno inde nie , neviem, a mlieko, veď keď sa prevarí, môže byť aj priamo od kravy, nie? možno sa mýlim
@sono2 no možno práve preto, si stále snažilka..určite sa to tvoje stravovanie niekde odrazí
@0silvia0 biele pečivo nie je vhodné, iba sa lepí na črievka, a mlieko je pre teliatka, to iba kysne v bruchu a duje ....sú z neho alergie, u nás sa mlieko pilo do cca 3 rokov
@0silvia0 taketo clanky robia medvediu sluzbu, lebo spajaju pravdy s polopravdami a nepravdami v demagogickej forme ... potom sa akurat do toho obuju salamistky ktore na zaklade skusenosti svojej ci susedy urobia zaver na celu populaciu (napr. ved ja som jedla 5 lizatok denne a zijem).
Kazdy kto sa chce kriticky zamysliet nad tym co dava jest svojmu dietatu, co nam podsuva reklama a co mu davaju v skolskych zariadeniach je potom hned zaradeny medzi podivinov pisucich taketo clanky.
Je to velka skoda, lebo v tejto oblasti naozaj treba velku osvetu ale nie takouto formou.
@ywet72 tak skus zeleninove fasirky - na pare priprav zeleninu aka ti chuti, aj 2-3 druhy - karfiol, brokolica, mrkva, petrzel ... Popuc a zmiesaj s uvarenym psenom, pridaj vajicko a koreniny podla chuti - bylinky, chili ak mas rada pikantne, urob si fasirky (velkost a tvar ako mate radi), piect na papiery v rure, k tomu zemiaky alebo salat. Samozrejme rozne privarky - sosovicovy, fazulovy, zemiakovy (ja nezahustujem mukou), spenat, chrenova, koprova omacka ... moze byt s vajickom ale mne staci aj bez. Mame radi aj tofu alebo rozne ryzove kreacie - rizoto ale bez masa, vela vela zeleniny alebo s krevetami a sojovou omackou na azijsky sposob a klasika grilovany hermelin (nevyprazame asi nic, aj rezne v trojobale davam do rury) a ked uz dochadza fantazia tak ujo google poradi, najlespia stranka varecha(.sk) 🙂
ja prispejem ak dovolíte.........neviem toľko sa špekuluje s výživou a stravou detí a aj tak sú deti tučnejšie a tučnejšie.......veď si všimnite keď sme boli my deti.......myslím aj 20-30 dozadu..základná škola....v triede bol 1 tučko......a teraz minimálne šiesti.......žiaden pohyb.....skoro žiaden.....dokonca na telesnej nechcú cvičiť.......a kto si tie detí kazí,????.............RODIČIA.......pretože na raňajky sme my ako deti zjedli jeden krajec chleba s maslom......dnešné deti 2 krajce + 3 párky...... 😲 😲 😲 😲 😲 ..........na desiatu sme zjedli jablko.....rožtek ....vodu z vodovodu......napríklad.......dnešné dieťa......2 žemle.....1 banán, 1 čokoládku alebo napolotánku......a 3 deci džúsu ...........obed polievka druhé.....deti čp sú v družine majú samozrejme zas zabalený olovrant z domu......čipsy....keksíky....croisand.......no a čo sme mali na olovrant.......rožtek......dnešné deti.....majú večeru......a potom zas večeru......čo z toho plynie......je doba konzumná.............uprednostniť kvalitu potravín je samozrejmosťou.......ale pozor aj na množstvo......
nooo zeny to ze su teraz vase deti a vy zdrave a stravujete sa ako sa stravujete , neznamena ze sa to neskor neodzrkadli na kvalite vasho zivota! Mam sestru vydatu v CH, ma svokrovcov co sa cely zivot velmi zdravo stravuju, obaja maju po 70tke a keby ste ich videli!!! Na svk som v ich veku este nevidela takych aktivnych a zdravych ludi! Ako keby ste videli slovenskych pätdesiatnikov a nie 70tnikov. Neviem ako vase stare mamky ci dokonca rodicia, no moji su na tom neni ok, a ani okolie! Naozaj skoro vsetci z rodiny trpia bud na cukrovku, zlcnikove zachvaty, problemy s klbami, infarkty, rakovina, obezita a pod. Kto z vas ma este starych rodicov/ci rodicov vo veku 70tich rokov co nemaju ziadne zdravotne problemy a ziju plnohodnotny zivot????
my sa tiez snazime jest zdravo, najhorsie na toom je ze bezni ludia ani nevedia co jedia a este sa cuduju a rozhorcuju preco jeme a davame malemu ,,zdravu stravu´´.preco nemoze jest bezne veci ako oni..nieco som si o tom prestudovala a pravdu povediac nechcem svojmu dietatu ublizovat vselijakymi nezdravymi jedlami ktoe obsahuju neskutocne mnozstvo ečok a podobne...takze je dobre ze si sem clanok dala🙂 aby sa aj ini poucili a zmenili aspon trosku jedalnicky svojich malych deti🙂
clanok som citala cca 2 dni dozadu a okrem ineho sa tam pise o mlieku od kravy, ktora sa pasie na zelenej luke. To mlieko je prospesne, to z obchodu je plne "inych veci"
Ale ja mam ten isty nazor aj na zeleninu. Kolko vitaminov ma zelenina z hypermarketov? Ved nema ani chut, je plna chemie.....
Takze v clanku je zas len polopravda.
@pragmaticka hm, mas pravdu, ze na tom zapade su ti dochodcovia akosi sviezejsi a vitalnejsi. Ale nemyslim, ze to bude len zdravym jedlom, ale celkovo zivotnym stylom, spokojnostou, zivotnou urovnou, Tu na Slovensku prevazna vacsina starsich ludi je zvyknuta vecne na vsetko nadavat a stazovat sa (netvrdim , ze vsetci!), ale je to taky narodny sport. A kedze psychika (podmienena vyssie spomenutou zivotnu urovnou a celkovym stylom) velmi suvisi so zdravim, tak mi to dava aj istu odpoved.
@pragmaticka suhlasim, aj data na urovni populacie potvrdzuju tvoju skusenost - mame jeden z najnizsich vekov dozitia v europe a este vyraznejsie zaostavame oproti zapadnej europe aj v rokoch zivota bez vaznejsej choroby ... a celkovo tu narasta ochoreni ktore maju priamy suvis so stravou. Problem nastal uz v povojnovych rokoch, ked sa synonymom blahobytu stala nadmerna konzumacia mäsa - dovtedy bola pre vacsinu populacie skor obcasnym luxusom. V poslednych rokoch situaciu este zhorsila zmena stravovacich navykov smerom k americkemu konzumnemu sposobu a tiez znizujuca sa kvalita potravin - kedze sme sa stali smetiskom europy a retazce a koncerny vedia ze tu mozu ist kvalitou riadne nizko.
Inak vcera som mala po dlhej dobe kindervajce - to co sa s nimi stalo? Ved to chuti jak rumunska cokolada - nerozpustna umela hmota!!! Asi urobili zasa raz speci verziu pre vychodny trh a priliali tam riadne nejakeho lacneho tuku 😠
@onlika ano, naozaj velmi trefne poznamky.
Ad pecivo - tiez by ma zaujimalo, kolko odporcov bielej muky si pecie pecivo doma. Lebo upiect 100% celozrny chlieb tak, aby to nebola tehla na rozbijanie hlav, je celkom kumst. My chlieb nekupujeme, peciem si sama, ale skoro vzdy pridavam aj bielu muku, kvoli strukture, akurat celorazny pekavam ciste z celozrnej muky a razneho zrna, to je celkom jednoduche, ale s psenicnym 100% celozrnym sa mi tak casto babrat nechce.
Ad mlieko - ked niekto tak stasne broji za to, ze treba robit tak ako to priroda zariadila (kravske mlieko len pre teliatka), tak ludske mlieko pre ludi az do veku prirodzeneho odstavenia, ktory je podla vsetkeho dost vysoky - okolo 6 rokov. Kolko odporkyn kravskeho mlieka dojci svoje deti tak dlho?
@johanka.
ja mam skusenost ze kvasok si c celozrnnou mukou poradi velmi slusne.
Treba samozrejme nejake tie skusenosti hlavne ak sa ma piect mimo formy, ale da sa, ja peciem razno-psenicny a je uzasny. Ked je uz vsak domaci chlieb, tak aj s 50% bielej muky je to super chlebik vysoko prevysujuci hocijaky chemicky zazrak od penamu.
@meluela som si vedomá že nad týmto článkom sa zamysleli či pohoršili rôzne druhy matiek/otcov. Ako ty hovoríš: salámistky, možno prehnane úzkostlivé matky, a možno také, ktoré prečítajú a robia si ďalej ako sú zvyknuté... a každý druh rodiča to spracuje po svojom. Možno by niekto iný druh článku nezobral na vedomie, možno niekto na zamyslenie sa potrebuje práve niečo podobné. Áno, osveta sa robí rôznymi spôsobmi, ale každému je prirodzené niečo iné, mne išlo skôr o to zamyslenie. Názory na zdravú výživu sa líšia, ide o to nájsť aspoň akú-takú akceptovateľnú hranicu a vyhodiť z jedálnička tie najväčšie škodliviny...
ja si velmi dobre uvedomujem co by moje dieta malo jest a viem presne co by som mu dala - bohuzial, moj syn je ochotny jest len pecivo/chlieb - najradsej biele, prilohy, stavu z polievky, sem tam jogurt a uplne som happy ked mi zje jablko alebo banan... Takze jedna vec je co by rodicia dietatu jest dali a druha co im to dieta zje ... ☹
@pragmaticka no by si sa divila, co jedia svajciarske deti na obed v mittagstisch 😉 k zdravej strave to ma veeelmi daleko. vitalni dochodcovia nie su dosledkom zdravej stravy, ale jednak mozstva stravy a jej zlozenia - nejedavaju sa tu take syte a mastne jedla, nejedava sa polievka a druhe jedlo. a tiez su na tom tak preto, ze sa udrzuju fit mentalne aj fyzicky v roznych spolkoch - ci uz sportovych, alebo kartovych ci zberatelskych. stretavaju sa s ludmi rovnakeho veku a maju viac moznosti uzit si dochodok ako ti svk 😉
Klobúk dolu pred každou matkou, ktorá sa zamýšľa nad tým,čo dáva do úst jej dieťa. A dilema biele pečivo alebo celozrnné ,mlieko alebo bez mlieka, mäso alebo bez mäsa nie je až tak podstatné. Neverili by ste,koľko matiek takéto dilemy nerieši a rozum sa pozastavuje nad tým,čo sú schopné dať na tanier svojim deťom...
ja sa ani necudujem, ze pre vacsinu slovenskych mamiciek je ten clanok akurat tak na smiech...nasa slovenska strava je velmi nezdrava a radsej budeme spochybnovat tych, co propaguju zdravu stravu, ako si to priznat a zacat s tym nieco robit. Uz len ten nezmysel, ze raz tyzdenne sladky obed..niekto aj castejsie....ako kto uz len vedome uvari taku cukrovu katastrofu, priam 'otravu' pre svoje dieta?najma v dobe, ked je dokazane, ze biely cukor a muka sa podielaju na civilizacnych chorobach....ale chapem, lepsie je sa vysmievat a spochybnovat , ako zmenit svoj postoj a sposob stravovania. Ved si poviete, ze aj my sme nezdravo zili a zijeme, nic sa nam nestalo....ale to, ze coraz mladsie rocniky maju choroby, ktore volakedysi zasahovali ludi 60+, to u znikto nevidi, hlavne, ze tu a teraz v 20-tke, 30-tke sme zdravi...nuz, zdravie mame na cely zivot 😖.
A takisto nechapem vsetky tie mucne jedla, tie nezmyselne zasmazky, mucne omacky, polievky, privarky...bez muky ani krok 😀. Ja muku doma ani nemam, takisto biely cukor a zijeme, deti maju tak raz za rok sopel, ci kasel. Maly zacal v septembri skolku, prve mesiace chodil so soplami, sem tam zvysena teplota a po 3 mesiacoch akoby utal, odvtedy chory nebol. Takisto mlieko vo vareni nepoznam, muz si ho dava akurat do caju, ci kavy. deti mlieko nepiju, piju ryzove mlieko. Volakedysi som bola presvedcena, ze aspon jogurty treba, kupovala som kvalitne, nie tie zafarbene, chemicke.....a som presvedcena, ze mojej dcere sposobovali anginu. Jogurty nejedla 2 roky a ziadna angina....potom som zaviedla jogurty naspat a z nicoho nic mala anginu a to ani nebola chora, ani nikto z rodiny. Tazke to boli asi 2-3 razy, co bola takto chora, ale rozhodne to nebolo slabou imunitou, ale prave tymi jogurtami, to proste nemohla byt nahoda. Takze ja som aj proti jogurtom...a ked si zoberiete, u nas sa jedia jogurty denne a povinne a nase deti maju neustale problemy s dychacimi cestami, anginami a pod. . takze rada pre mamicky, ktorych deti trpia anginami, skuste uplne vynechat aj jogurty 😎. Biele pecivo nekupujeme, deti maju na ranajky cerealie s ryzovym mliekom. Pijeme iba vodu, ziadne caje, ci sirupy alebo dzusy. Jedinou nerestou je obcasne sladke...ale to je moja chyba lebo ked nekupim, deti si daju aj hrozno, ci mrkvu. A maso mi zacali deti nejak same odmietat....takze tiez tak 2x do tyzdna. A sportujeme cela rodina, deti takmer kazdy den a ja sa snazim co najviac s nimi. Dcera si do skoly nenosi ziadnu desiatu, maximalne jeden kus ovocia, v skole maju akurat tak ovocny dzus, obed a to je vsetko, ziadne desiate, ako je u nas zvykom a to skola trva do 15.40. Maju obed a za obedom si mozu dat kusok kolaca, ci pudingu,ale nie medzi hlavnymi jedlami aku maskrtu. Do skoly si nosi flasu s cistou vodou. Takze je to vsetko o ludoch a systeme, my tvorime ten system,a le pokial nam rodicom vyhovuje, ze nase deti jedia nevyzivne, 'mrtve' jedla, ktore deti akurat oberaju o vsetko potrebne a nicia im imunitu, tak sa nic nezmeni ani v jedalnach. Uz len tu na MK, ked clovek cita, cim vsetkym matky tlacia svoje malinke deti, casto uz od 3-4 mesiacov... az mi je zle....ale aj tak sa 90% zien dotycnej maminy zastane a nazve tie ostatne supermatkami. No co k tomu dodat, v dnesnej dobe je pomaly hanba sa zaoberat zdravou vyzivou...myslim teda na Sk. Inde vo svete sa robi uplne ina osveta, aby rodicia zacali zdravo stravovat svoje deti, skoly to preberaju tiez, ale ne na SK nie, tam sa musime tomuto vysmievat 😒. a pritom vraj patrime medzi najnezdravsie narody EU, berieme najviac liekov. Nuz, minimalne to stoji za zamyslenie, ze preco: mucno-mliecno-cukrova strava, litre caju denne, prehnane obliekanie a la pancusky v 17 stupnoch a podobne.
@bubelko sama som tam niekolko rokov zila.ich stravu povazujem za naozaj omnoho zdravsiu ako slovensku!! nemyslim si ze ucast v spolku ich chrani pred cukrovkou, nadormi a pod! 😉
s clankom uplne suhlasim, mame to z odskusane a mozem povedat ze na spominanej strave sa clovek citi uplne inak, nez na nasej klasickej, ziadny nedostatok energie, ziadne hlieny, upchaty nos, znizena imunita, depresie...a ked som to skusila na sebe, tak snad doprajem aj svojmu dietatu, ktore inak este nikdy u lekara nebol okrem preventivnych prehliadok, nikdy nebral atb ani ziadne ine lieky. Malo ludi si uvedomuje ako moze poskodit zdravie stravou, ak nema dostatocne informacie...
@aliza nehnevajte sa! Ale vy nie ste normalna! Toto co vy vsetko doma nemate a co jedia a piju vase deti to je podla mna totalne chore!!!!
@pragmaticka ci ovela zdravsia ako ta slovenska - tazko povedat. kazdopadne je menej tazka, to uznavam. okrem toho nevaria polievky a hlavne jedla. co sa mne nepaci, ze hlavne jedlo maju veceru. a deti sa teda zdravsie nestravuju. aj sui lekari bojuju s rovnakymi problemami ako cela europa - s obezitou deti. deti maju vseobecne malo pohybu, a tiez nezdravu stravu. neviem, ci deti tvojej sestry chodia na mittagstisch - moje nastastie nie. rozmyslala som, ale ked mi kamoska povedala, co tam jej syn obeduje, tak som povedala vdaka, neprosim. za tu sumu mu kupim radsej 3kg jahod 😝
a co sa tyka chorob dochodcov - urcite sa viac hybu ako ti svk - a to je aj ucastou v tych spolkoch. cize su zdravsi celkovo - maju viac pohybu. nie je vobec divne vidiet tu 80r babku behat, ci robit nordic walking, turistiku ci cvicit vo fitku. a je to dane aj financiami - väcsina sui dochodcov - pokial teda nemaju minimalny dochodok (to potom su na tom ako ti svk) nemusi totiz obiehat potravinove retazce a hladat akciove ceny aby vyzili 😉
@blahowoman co je na tom chore? 😕 ze nevarim z muky a mlieka? ze nejeme sladke obedy? ze deti nepiju caje, sirupy a dzusy?
Moja dcéra papá to, čo aj my sme jedli, keď sme boli malí. Dostatok mäsa, pečiva, ovocia aj zeleniny. Samozrejme že babky ju ponúknu sem-tam sladkosťou...a čo? Pokiaľ je strava vyvážená a nenapcháva sa decko hranolkami a pizzou každý deň, nebudem tabuľkovo kontrolovať koľko kalórií prijala, sacharidov a pod. A keď sa chce niekto stravovať štýlom že mäso raz do týždňa a inak samá "zdravá" zelenina, ktorá je v dnešnej dobe postrekovaná a napustená kadečím, aby rajčiny boli obrovské a vydržali dlho, tak prosím, ale neodsudzujte za to matky, ktoré kŕmia deti tradičnou kuchyňou. Ani moje dieťa ešte nebolo nikdy choré, ale nepripisujem to jedlu, veď predsa každý človek má inú imunitu a metabolizmus
@blahowoman ja tiez nevarim mucne jedla, nepouzivam muku na varenie. ak, tak ked peceniem. a aj to miesam s tmavou alebo polotmavou. biely cukor doma tiez nemame. moje deti piju len vodu, caj len vynimocne, ked su prechladnuti a pytaju. sem tam dostanu dzus riedeny vodou.
nechapem, co je na tom zle?
sladke obedy su vynimka - palacinky alebo ked mi kamoska spravi parene buchty. to je tak raz za stvr roka. 😉 a sladkosti - ako povedal pediater - vsetko s mierou... takze s mierou, odolat sui cokolade je fakt narocne 😀
A ešte podotknem, že na sr sa dovážajú produkty oveľa nižšej kvality ako napr.do nemecka, takže to je ďalší faktor, prečo sú ľudia zdravotne na tom tak ako sú.

Tento clanok uz naozaj na nas utoci vsade. Ja s nim ma tiez dost problemov.
1. pecivo - biele nie, ale ako uz bolo spomenute, celozrnne pre deti do 3 rokov uplne nevhodne a pre deti do cca 6 rokov maximalne raz az 2x do tyzdna. Okrem toho, kto si pecie to celozrnne pecivo doma? Zo vsetkych Vas, vyznavaciek zdraveho stravovania? My pecivo vacsinou kupujeme v obchode a naozaj neviem, kde sa da kupit nedopekane pecivo ine ako klasicke biele rozky ☹. Mozno priamo v nejakej pekarni, ale ani to si nie som ista ☹. A ked uz si kupim to tmave pecivo, tak si tiez nie som ista, ze je naozaj celozrnne a nie len dofarbene karamelom ☹
2. mlieko - ja si nemyslim, ze mlieko je pre cloveka nevhodne. Ano, ak ma niekto alergiu na bielkovinu KM, alebo laktozovu intoleranciu a podobne, tak na to pride aj sam, ze mu mlieko nerobi dobre. A nase deti, myslim tym ludske deti, su prilis dlho detmi oproti zvieratkam, tak neviem, preco by nemali pit mlieko, kym su vo vyvoji 😉. Asi ziadna zena nechce kojit do 15-ky 😉. A to, ze sa z mlieka Ca nevstrebava, je blbost, z mlieka sa praveze vstrebava, nevstrebava sa z mineralok 😉.
Kvalita nizkotucneho mlieka je uz zas kapitola sama o sebe, hovorim o mlieku, t.j. plnotucnom, idealne cerstvom pasterizovanom 😉. Z automatu tiez ok, ale prevarit 🙂
Tak isto si myslim, ze mliecne vyrobky su nam k prospechu, tu uz vsetkym, aj dospelym - myslim syry, jogurty a podobne.
3. cukor a sladkosti, to uz je ina kapitola, ale zas je to na zvazeni kazdeho rodica, ci to detom da, alebo neda. U nas sa nejaka sladkost moze kazdy den, mnozstvo sledujem a su dni, ked si nedaju fakt nic 🙂
Tolko odo mna k tejto teme. Kazdy jeden dospely, kto sa aspon trosku zaujima o to, co dava do ust, vedie k tomu aj svoje deti. A ten, kto sa nezaujima, toho ziadny clanok nepresvedci 🙂