icon

Ako zvládnuť rozdielne stravovanie v domácnosti?

zzuunnaa
26. apr 2024

Zienky, ako fungujete ak sa doma členovia stravujú rozdielne? Ja by som chcela už fakt prejst na zdravú stravu (v podstate už rok nejem šunky, salámy a pod., , červene mäso atd). Mame doma 1,5 ročnú slečnu tak aj najmä kvôli nej, keď dávam zeleninu jej, tak nech aj sebe. Avšak môj manžel síce tvrdí, že zdravá strava áno, ale jeho predstava jedla je: guláš, grilované mäso, pečená krkovička, údené koleno a pod zeleninou si predstavuje nakrajanu papriku max 😀 Cez týždeň to relatívne ide, lebo varim sebe a malej čo chcem ja, muž sa stravuje mimo dom a večer hundre že nemá čo jesť, tak si kupuje tresky a podobne 🤷🏽‍♀️ (skúšala som mu xkrat dohovárať, toto neriesme 😀). Ale býva často doma, aj 4-5 dni a vtedy je problém, lebo keď sa pýtam čo chce jesť (pričom ja chcem navarit jedlo čo zjeme všetci, teda aj mala), tak chce pecene rebrá atd :/ Samozrejme, že nemám nič proti takému jedlu, ale nie pre 1,5 ročne dieťa a nie každý 2 deň :/ Varievate si zvlast? Len čo keď mala chce toto čo táto? Hranolky vs brokolica.. víťaza asi poznáme 😀 Lebo variť zvlast aj cez spoločne dni zozerie 2x toľko času :/ Určite ste niektorá toto riešila! 😀

Strana
z2
zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@thirstymonk červene mäso sa snažím obmedzovať, nie že ho nejem a keď tak si vyberám chudsie varianty.. dnes je xy názorov na to čo je a nie je zdravé, niekto bude preferovať mliečne výrobky a niekto mlieko totálne zatraca 🤷🏽‍♀️

0silvia0
26. apr 2024

@zzuunnaa tak ak je muz masozravec, tak pecene maso mas fakt bez roboty. Nasolis, nakorenis akykolvek druh nasa a pecies, popripade hodis k tomu zemiaky. Popri tom mozes varit tie specialne variacie bezlepkove a bezlaktozove ked treba

majlo1234
26. apr 2024

@zzuunnaa serie ma to len kvoli synovi, pretoze on si od neho tiez taha salamku, parocky, spekacky, huspeninu…a ja neviem, ako to rozumne zmenit. Lebo berem ze aj on je otec, nechcem ho perovat, ale postupne hadam aspon tie udeniny odburat, i ked aj ja si dam rada domacu slaninu😂preto ju nekupujem domov. Co neni, to sa nezje.
@negymama moj tiez zje salat, ked spravim. Alebo zeleninu, ked mu narezem. Ale sam aby si, tak to nie. Jedine presne ten salat, co spominas-v smotane, pripadne tatarke, to som v zivote predtym nevidela, len u nich doma😂

mirko84
26. apr 2024

Ked je 4 dni doma, tak nech si pan navari sam ak samu nepaci. A ked obeduje iba cez vikend a mal denne menu podla sabe pocas tyzdna, tak moze mat zdravu stravu pre znenu

siska53
26. apr 2024

@zzuunnaa sak jemu sprav navyse maso, ako ma aj rad. Aspon obcas a zvysne razy to sprav na dietnejsi sposob a vy si robte plus k tomu zeleninu a tak.

negymama
26. apr 2024

@zzuunnaa preboha, tolko masa zjest?! 2kg obed a vecera spolu?
ja som teda masova, preto nemozem byt vegetarian. ale kvalitne a menej, tvoj muz si koleduje o problem s pankreasom alebo ine zdr. problemy bude mat.
ano aj bravcova mast ma dajme tomu svoje plusy, ale tak raz za cas. niekedy si ludia dali slaninu ci chlieb s mastou a cibulou, ale isli rubat v mrazoch drevo do lesa. A bol to jeden chleba, nie tri -styri. a tolko masa nemali, to by nedokazali ani vychovat, a povacsinu histori mali dostatok ci prebytok masa len pani.
chudobni ludia co bolo 99percent populacie mali maso len na sviatky a zabijacky. Bezne sa jedli kaše, kapusta, zemiaky a strukoviny. Slaninka boli tenunke platky ku hrubemu chlebu, ktory bol cierny celozrnny.

negymama
26. apr 2024

@majlo1234 akoby sme jednu svokru mali s tym "mastnym" salatom, nie si ty moja svagrina? 😂

la_dolce_vita
26. apr 2024

Tak to mas narocne uz len s tymi obmedzeniami. Ja som bezlepkova a partner priiiserne prebercivy plus dieta zo zdrav.dovodov. Napisat, co nezje, by bol dlhy zoznam.. Tak sa prisposobujem ja, napr cibulu uz takmer nepouzivam. Obcas ide k mamicke a ja si navarim svoje, ale niekedy varim aj dvojmo.

sense
26. apr 2024

@zzuunnaa správ hranolky v trúbe, a daj dieťatu na tanier brokolicu par hranolov aj mäso.... Moja dcéra vždy volila zeleninu pred mäsom a robí to doteraz ma už 11. Jedine mäsové co zje bez problémov a zvolila by pred zeleninou je hovädzí guláš z haluškami. Ale k tomu by zjedla aj tu brokolicu. Nemusíš variť dva chody zvlášť... Kľudne aj grilujze chlap nech ma rebrá a dcére daj kúsok grilované ho neixoho iného a k tomu zeleninu. Aj ten guláš sa dá uvariť tak aby nebol mastný a štipľavy.

negymama
26. apr 2024

@zzuunnaa inak ak ma muz HIT, to by udeniny nemal jest, tam je tiez vysoky obsah histaminu. takisto rozne aditiva , ocot, benzoaty...to je casto v tych treskach, salatoch.

rozculena
26. apr 2024

@zzuunnaa pre boha,on nie je kompletný?

1ryba
Odpoveď bola odstránená
zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@negymama keby si videla tie kvantá čo varíme tak by si povedala, že u nás žije aspoň 5-6 ľudí.. :/ Ja už som si zvykla variť menej keďže muž málokedy zje čo varim cez týždeň, plus nemusím mat varenú večeru, čo on skoro stále chce.. Ale podľa mna to z domu, svokra keď vari, tak to je tiež ako pre armádu. Raz sme boli spolu na Vianoce, 6 dospelych ľudí a uvarili kapustnicu v kotliku, takze tak cca 30 litrov… To máš 5litrov na osobu 🤣😀🤦🏻‍♀️ Mna to mrzí aj ekonomicky, lebo sa kopa jedla výhodi, o zdraví nehovoriac…

zzuunnaa
autor
26. apr 2024

@negymama a áno, k tým údeninam mu stále dohovaram, že už keď tak aspoň nech strúha “hit poslušnosť” a potom si jednu klobasku dá lebo telo zvládne a nie, že stále len porušuje dietu a potom sa čuduje, že je mu zle.. A keď navarím sosovicovu polievku, kde fakt sa snažím, premývam niekoľko krát, zbieram penu atd aby bola vhodná aj pre neho, tak z nej mu je zle ale parížskeho šalátu z obchodu (čo je pre HIT katastrofa kvôli konzervantom atd) tak ten mu isto zle nerobí 🤦🏻‍♀️

majlo1234
26. apr 2024

@negymama haha nie, ja mam svokru z vychodu😂 a nemam svagrinu ziadnu. Ale vidim, ze nie su jedina domacnost s takymto jedlom😂 ja som si vsak vzdy myslela, ze to je domena chlapov, ale moja svokra je rovnako, bez zeleniny, ona ani cestoviny neje, same mastne maso, pripadne smotanove maso a vsetko vyprazane/mucne.
Preto, ked je u nas, vari ona😂ja na to nemam nervy drzat v hlave jej chute

negymama
26. apr 2024

@majlo1234 moji svokrovci su z najvychodnejsieho vychodu aky si vies predstavit, par metrov z domu ukr. hranica 😀

vyrovnanaosoba
26. apr 2024

@zzuunnaa nepytaj sa ho, čo chce, ale navar a nalož.😀

ivuska027
26. apr 2024

Ja by som to tak neprezivala. Určite, že 1,5r dieťa je inak ako dospelí. Môj muž ma rád údené, ja nie, ja mám rada zeleninove privarky, deti nie, strukoviny jedno dieťa áno, druhá nie, jeden zeleninu surovu, druhý zas varenú. Bezne doma varím aj zmiaky, aj ryzu, mame iné preferencie ku mäsu, a aj tak si niekto spraví wrap, lebo ma na neho chuť. Hocikedy navarím aj slané aj sladké naraz, halusky 3 druhy naraz. Vôbec ma to nejak nezatazuje. Určite nikoho nepresviedcam, aby jedol, na čo nemá chuť alebo nemá rád 🙂

vyrovnanaosoba
27. apr 2024

@ivuska027 a v škôlke a škole nemali problémy, nevymyslali? Lebo u nás v škôlke teda veľa detí nechce jest, lebo chcú hamburger, lebo nechcú pečene mäso, lebo nechcú zemiaky, ale ryžu, nechcú knedlik, nechcú polievku paradajkovú, nechcú to a to.
Tiež netyram deti haluškami s tvarohom, keď viem, že ich z toho napína, ale to by som nerobila nič iné, len stala v kuchyni ako v nejakej restauracii a nech si každý vyberie z ponukového lístka. A ešte keď viem, že na ďalší deň mi to už nezjedia 🤣

ivuska027
27. apr 2024

@vyrovnanaosoba vieš čo, nie, nevymyslali. Vedeli, že keď sa nenajedia, budú hladní. A to teda je pre nich trest 😁 Zase, keď mali fliacky s kapustou, tak hold boli lační, ale teraz si v škole vyberajú zo 4 jedál, tak to sa dá 🙂

natalka13
11. mar 2025

pre tvojho muza by ma varit nebavilo, tolko masa na 1den. ved to len nakupujete
ale ak chce koleno, sebe a dcere osmahni tempeh k prilohe.

Strana
z2