Akú značku ryže kupujete?
Ahojte, mam rada sypku ryzu ako prílohu. Prosím aku znacku ryže kupujete? V poslednej dobe sa mi uvari na blato, alebo časť ryze je rozvarena a časť nedovarena.
jazmínovu a robím v ryzovari
Basmati alebo jasminovu
Jasminovu ( royal umbrella, lotus, teraz man Royal Thai - Thai Hom Mali) alebo basmati ( Tilda).
@xckaretxxx podľa toho na čo chcem použiť tú ryžu. Jasmínovú, basmati, alborio, čiernu, hnedú červenú, sushi ryžu pod
Jasminovu. Na troche oleja zľahka opražím, zalejem vriacou vodou, osolím a nechám na 2ke 20 minút. Vypnem a nechám ešte chvíľu dôjsť už mimo indukčnej. Vždy sa podarí
@xckaretxxx len jasminovu od giana.
@xckaretxxx na rizoto guľatozrnnú, najradšej Bask. Na prílohu kupujem v Lidli dlhozrnnú ( neviem názov, ale cena je 1,58 €), zvyknem ju dobre premyť a nechám ju namočenú vo vode cca hodinku. Keď odkvapká, osmažím na lyžičke oleja kým mi zovrie voda. Mám plynový vrch sporáka a na ňom liatinovú platňu. Zalejem asi 1 cm nad ryžou, osolím( niekedy pridám hrášok, kari, vegetu občas...)zakryjem pokrievkou, (mám liatinové hrnce) vypnem plyn a na vrch dám poskladanú utierku. Po cca 15 minútach rýchlo prebehnem vidličkou a zasa nechám cca 15 minút. Vždy je krásne sypká.
Jedine basmati. Ryžu nechám len zovrieť a potom stiahnem na minimálnu teplotu a prikryjem, vlastne len udržujem teplotu a ryža vsiakne vodu a zmäkne a nelepí sa vôbec.
Sos cervenu.
Bask alebo SOS ale niekedy ju pokazim priznavam..
Bask
Jasminovu a robím v ryzovare. Ale aj akúkoľvek inú keď kúpim, tak je fajn.
@xckaretxxx ja kupujem hocijaku raz taku a raz taku, vzdy je dobre uvarena.
Svitko....topka😀
@xckaretxxx bask len a len gulatozrna
Das pomer napr 200g ryze k tomu 500ml vody, nie 200g ryze a 400ml vody , vzdy pripocitam 100ml navyse , nikdy sa mi odvtedy nestalo aby ryza bola z casti uvarena a z casti nedovarena
Jasminovu a robím v ryzovare. Ale aj akúkoľvek inú keď kúpim, tak je fajn.
@lasona v ryzovare ako varis? Bez oleja? V akom pomerne?
@xckaretxxx bask len a len gulatozrna
Das pomer napr 200g ryze k tomu 500ml vody, nie 200g ryze a 400ml vody , vzdy pripocitam 100ml navyse , nikdy sa mi odvtedy nestalo aby ryza bola z casti uvarena a z casti nedovarena
@taktotedanie ôk, skusim
@xckaretxxx vždy som kupoval ryžu BASK v papuerovom sacku, ale kvalita sa neskutočne zhoršila, zrnká polámané, nechcela sa dodusit, tak už kupujem jasminovu. Tá má skvelú vôňu, chuť, dám maslo do hrnca a keď je skoro roztopené, vysypeme umytú ryžu a miešam, kým nevydáva taký šušťavy zvuk. Potom ju osolím a zalejem vodou. Keď začne voda vrieť, stopnem 9 minút na 3 indukčná.
Hocijaku ale najradsej mam jasminovu alebo z kauflandu obycajnu dlhu ale xxl balenie. Varim ju len v tlakovom hrnci a je super kazde zrnko uvarene rovnomerne
@xckaretxxx vždy som kupoval ryžu BASK v papuerovom sacku, ale kvalita sa neskutočne zhoršila, zrnká polámané, nechcela sa dodusit, tak už kupujem jasminovu. Tá má skvelú vôňu, chuť, dám maslo do hrnca a keď je skoro roztopené, vysypeme umytú ryžu a miešam, kým nevydáva taký šušťavy zvuk. Potom ju osolím a zalejem vodou. Keď začne voda vrieť, stopnem 9 minút na 3 indukčná.
@margotka17 aký pomer vody
Svitko👍👍👍
@xckaretxxx jazminovu alebo basmati
@margotka17 aký pomer vody
@xckaretxxx hrnček ryže a necelé dva vody.

Mňa naučila robiť vynikajúcu sypku ryžu starká. Kupujem takú červenú, dlhozrnnu z kauflandu obyč.
Na trocha oleji ju opražím so soľou, a na jeden hrnček ryze ide jeden a pol hrnček vody. Ja dávam studenú. Nechám na malom kým nezovrie a potom stiahnem na najmenší plameň. Keď sa vypari voda, stiahnem z platne a pridám maslo. Zamiešam, dám schladiť a je vynikajúca.