icon

Batoľatá na Slovensku sa nezdravo stravujú

milan_branik
20. okt 2018

Čo si myslíte o tomto:

Z prieskumu vyplynulo, že lekári zaznamenali aj nárast počtu rodičov s alternatívnymi spôsobmi stravovania, s rôznymi nutričnými obmedzeniami, vegetariánstvom až vegánstvom.

Pediatri upozorňujú, že sa stále častejšie stretávajú s matkami, ktoré nevedia variť ani jednoduché jedlá a spoliehajú sa na polotovary.

Pediatri odhadujú, že približne tretina rodičov prichádza do ambulancie ovplyvnená aj informáciami z internetu a sociálnych sietí. Treba však upozorniť, že práve toto je často zdroj plný poloprávd...

https://spravy.pozri.sk/clanok/batolata-na-slov...

siska53
20. okt 2018

@lusyc tak vies,ked tatko nejde prikladom.. vraj sa moze matka aj roztrhnúť,deti budu jest skor podla otca.. nastastie u nas je to jedenie v pohode,skor pitie,tatinko dlho len sladene,nuz aj starsi syn bol taky,cistu vodu nevypil,dcera zas len cistuu vodu. Uz maju 8 a 6 a uz par rokov je to vyvazene. Obaja vypiju aj dost vody,ale aj sladene a aj tatinko sa polepsil a pije viac vody a menej sladenych napojov ako predtým. Skor sa hnevam,ze mala je viac a sladke,predtym jedla pekne vsetko,aj ked nie vela a nie vzdy to iste zjedla co ja viem o tyzden,dva. No viem,se ked ma obdobie,ze zeleninu v polievke ee,staci to mixnut a zrazu zje,berie ju ako mliecnu a mliecne polievky ako porova,brokolicova a pod. Zje.. musi ist vzdy aj tato prikladom,potom naozaj zbytocnr varis,ked ani on to neje. Sesternica,uz je velka,ale ako decko nechcela zeleninu,ani zemiaky, z ovocia tiez len nejake dva druhy. Teraz skor zeleninu a ovocie zje a ostatne tak striedmo. Chute sa menia a v dospelosti to moze byt úplne inak.

sisaka
20. okt 2018

@sense asi tak - tu varia všetci doma, zdravo, deti jedia ako sa tu vždy píše kopec ovocia a zeleniny, do reštaurácií a fastfoodov nikto nechodí, len kde sa berú všetky tie “pevne” deti (tu obľúbený termín pre tučne deti), ktoré tu vídať na fotkách a prečo je tu xyz tém - dieťa je chore 3x do mesiaca, od začiatku roka bol v škôlke 7 dni atď., problémy s vyprázdňovanim, mladé ženy so zlcnikovymi záchvatmi...

Stačí si pozrieť tému Čo dnes variť, tam sa fakt nedá inšpirovať, slovenská klasika hlavne veľa bravčového, kura, k tomu zemiaky na 3 spôsoby, knedľa, rôzne omáčky, popritom kadejaké múčne jedla, ktoré okrem toho že naplnia brucho nemajú žiadnu výživovú hodnotu a je to. Ryby to je rarita, pre niektorých už aj na Vianoce, jahňacina, kozľacina - exotika, strukoviny ak, tak v nejakom mliečno-mukovom privarku. Ak chce niekto zdravšie variť musi podľa mna siahnuť po receptoch z iných končín sveta, ak chce do jedálnička priviesť viac zeleniny či strukovín a menej muky, mlieka a bravčoviny.
Čo sa týka vegetariánstva a veganstva, ak sa ľudia tomu venujú a naozaj sa vyvážene stravujú (nie že len nejem mäso) tak to je určite lepšia voľba ako tradičná slovenská kuchyňa.
Ja som si donedávna myslela, že neschopnosť variť pre rodinu je výsada zahraničných matiek, ale pred nedávnom ma tu jedna téma presvedčila o opaku a viem, že už aj na Slovensku narastá trend -niečo kúpim, hodím do rúry polotovar, natriem chleba s pastekou, dám kečup na špagety, pripadne mama/babka navarí už len ohrejem, lebo nie je čas a chuť variť.

vroni
20. okt 2018

Jasne, vsetky matky su polodebilne, nevaria, neupratuju a nebyt modreho kona a genialnych pediatrov, tak same ani na zachod nezvladnu ist. Ja verim, ze ziju aj idiotky, schopne napchat trojmesacne dieta menu z McDonalda. Ale drviva vacsina matiek je relativne normalnych. Ano, pytaju sa, niekedy blbo, ale kto sa vela pyta, vela sa dozvie. A casto sa zastarale bludy dozvie matka prave od pediatra. Napriklad vtedy, ked sa opovazi spomenut, ze oni sa stravuju alternativne (a to som na veganov priam alergicka). Ja som vzdy doma varila a varim. A i tak moje deti poznaju fastfood i sladene napoje. Pokial netvoria nijaky vyrazny diel ich stravovania, tak mi to nevadi. A okrem toho - mam znamu, ktora vari velmi rada a s nadsenim. Ale priserne. Vacsina z jej vytvorov je nekonzumovatelna a ani jej deti ich nechcu a vrhnu sa na akekolvek jedlo mimo domu. Ona vsade rozprava, aka je skvostna kucharka. A este aj ich pes chodi zrat radsej susedove jablka akototo panickine kreacie (toto fakt!!!)
Okrem faktu, ze matky su blbe, lekari genialni a deti obezne sme sa z clanku nedozvedeli nic.

sense
20. okt 2018

@sisaka ako ja varim aj tak aj tak, tuez sne mali tento tyzden langose napr. A jeme aj cestoviny len nie z kecupom...a nie kazdy den...ale ak nam ten langos na obed ,vecer sne mali hustu zeleninovu polievku a poldna v prirode, a nezahustujem teda nie mukou...

A tradicna slov.kuchyna nie je dietna ani vyvazena ale vyplyva z dob ked ludia fyzicky makali na poli a varili z toho co dopestovali (teraz nemyslim rezen so salatom)...ale v dnesnej dobe uz ludia tolko nemakaju fyzicky. A napr kazdy den maso tuez nemavali....dnes ludia vela jedia a malo sa hybu....a konzumuju vsade samu glukozu a podobne veci lebo varit a piect nemaju cas,a rorabyvnako ani cuiitat etikety...aby vedeli co vlastne jedia...

janickacrazy
20. okt 2018

@sisaka No je to asi tým, že ked sa tu takáto téma spomenie, tak napíšu tie, čo varia zdravo a tie ostatné sa radšej nezapoja, napr. moje 2 deti mladšie majú podváhu, takže my máme skor opačný problém. Ale v synovej triede sú veru 2 deti nieže s nadváhou, ale už obézne, no stačí pozrieť na rodičov, tí sú tiež rovnakí.

anjika44
20. okt 2018

Najlepšie je asi to striedať - aj variť svoje doma, občas niečo kúpiť v reštaurácii, prípadne nejaké polotovary - ovocné knedlíky, šúľance, halušky - aj keď sa varí polievka dajú sa do nej slíže, tak tie sú tiež vlastne polotovar, ktorá žena dnes robí slíže ručne? A niekedy, keď je vonku krásne a cche ísť človek von s deťmi, tak radšej hodí do hrnca mrazenú zeleninu a z nej urobí polievku, aj dáke špagety, ako keby mal dve hodiny stráviť pri hrnci. Takže ako som napísala, nie stále iba domácky varené a nie stále iba polotovary.

malasandrika
20. okt 2018

@alchemilkazltozelena ja najradšej chodím von práve v čase okolo obeda, lebo ostatné matky sú už doma a na ihriskách či v obchode sa dá normálne “dýchať”. Nastajlovaná chodím a kľudne si obed dám aj v reštaurácií, nemusím každý deň stáť pred sporákom.
Na margo spomínaného režimu, keď mi dieťa spávalo, režim bol, od 1,5 roka už nespí, tak sa môžeme objavit v čase obed aj v Zoo 🤦🏼‍♀️😂

anjika44
20. okt 2018

Inak čo sa varenia týka - veď tá zelenina v obchodoch a na trhu neviem, či je úplne zdravá, plno dusičnanov, mäso zase plné antibiotík, takže kto nenakupuje na poctivej farme, tak môže variť aj desaťkrát denne a moc zdravé to nie je - ale kto má peniaze dať za kilo mäsa 22 euro?

kittykat22
20. okt 2018

Stravovanie je katastrofalny problem na Slovensku. Ved sa pozrite okolo kolko je obeznych deti. Od skolkarov, cez zakladnu skolu a pred strednou je polovica triedy ako happy hippo. Vzhladom k tomu, ze skolka a skola vari podla prisnych noriem ktore vytvara MVSR, tak je jasne odkial to asi maju.

Vtip je, ze moja kamaratka je posadnuta zdravou stravou. Mali sme u nas jej 5r syna a dostal na obed vyprazany kuraci rezen a zemiakovu kasu. Pytal sa ma co je to okolo toho masa - on nevedel co je to trojobal 😂 Nikdy nemal biely rozok, nesmie bielu muku, nesmie sladke. Vtipne je, ze je ma nabeh na obezitu 🙄 Nechapem ako to je mozne.

anjika44
20. okt 2018

Ja som na seba nasratá, že som moje dieťa naučila na keksíky ...., no ale je aj ovocie, hoci len banány, jablká a hršky, občas melon a broskynu, zo zeleniny iba cviklu, mrkvu, paradajky iba ked je z nich šťava, niekdy brokolicu, ale aspon niečo

kulumulu123
21. okt 2018

@bubinko1506 moje dieta ma 4.5r a nikdy nemalo fast food, pribinaciky kekse cukriky presladene cerealie nekupujem, zato ovocia a zeleniny sa nevie dojest. Jasne mame aj sladke ale napiect ovocnu bublaninu ci palacinky raz za cas snad dokaze kazda priemerna matka.... Ked maju decka v skolke narodeniny ci meniny dcera donesie domov sladkost s tym ze to nechce... Vela ludi sa cuduje ako SA mi toto podarilo dosianut - jednoducho namiesto sladkosti kupujem ovocie a zeleninu.... Nikdy som dcere nezakazala sladkost ale ani to do nej netlacila pokial to nevidi doma neinklinuje k tomu. Myslim si ze si uplne normalna matka ktorej zalezi na tom co jej dieta jedava 👍👍👍

kulumulu123
21. okt 2018

@pininka moje dieta snad nikdy nevstalo pred 9 kym som Bola na rodicaku do 3r.... Tak asi tolko😀

kulumulu123
21. okt 2018

@lusyc a keby ste tie parky langose hranolky termixy a pod.doma jednoducho nemali tak ti dieta umrie od hladu ci ako? Jasne ze nebude jest tvoju zeleninu ked tatinko naklada parky a langose.... Alebo sa mylim???

beky1813
21. okt 2018

Moja skoro 6 rocna zje všetko, je tenka, vysoka a rebra jej moze clovek zratat. Ale nevarim len extra zdravo, aj rezim nema na minutu presny, mava aj sladke, aj sladke vody, aj v mekaci bola, aj parky si da, zje aj vela zeleniny, ovocia, von leb cistu vodu.
Nechápem toto predbiehanie a bitie do prs, kto vari zdravsie

A kupovat kozlacinu? Jahnacinu? To som sa dobre zasmiala. K utekani zo zoo o pol dvabmnastej, lebo rezim a posmievanie sa ľuďom, ktorí len vtedy idu do zoo, mi uz pride moc

kulumulu123
21. okt 2018

@beky1813 kupovat kozlacinu a jahnacinu za da AJ za normalnu cenu hlavne od malochovatelov kde tie zvirata nezeru ATB a rastove hormony od vymyslu sveta... Staci prejavit trochu snahy a casu a ide to.. staci si najst jedneho splahliveho dodavatela a viac to riesit nemusim... ja SA teda nepovazujem za ziadnu alternativu ci biomatku iba mi zalezi na tom co moje dieta jedava ale kazdy rozumie Sam sebe najlepsie ☺

evittam
21. okt 2018

@beky1813 Ale prosim ta, este napíš,ze dokonca dokazes zdravo navarit a byt v tej zoo aj upravená dokonca aj s dvoma detmi a este k tomu na obed. Ved to nie je možné
Bud ti navarila mama,svokra, alebo to mas polotovary a fastfood.😁😉

fantinka
21. okt 2018

Ja som v stravovani celkom pedant, odkedy syn je uz normalnu stravu. Varim kazdy druhy den,jedlo nesolim, nekorenim, odoberiem malemu a potom nase dochutim. Neje ziadne sladkosti, ale sladke ma zo suseneho ovocia, domaci kolac, kde viem kontrolovat mnozstvo cukru. Kazdy den cerstve ovocie, ale zelenina mu velmi cerstva nechuti, spracovanu zje bezproblemov. Ked chceme s muzom chipsy, coko a pod, jeme to ked vecer zaspi, ale tajne v kuchyni 😂😂😂 ale moja neterka bude mat 4r a sladkosti je kazdy den, chipsy, chrumky, sladene napoje, zuby pokazene...takze vsetko je to len v rukach rodicov.

vroni
21. okt 2018

@kulumulu123, kupovat kozlacinu a jahnacinu bez atb za normalnu cenu? Prepac, ale teraz nekonecne trepes. Ak zijes vo velkomeste a nemas rodicov kdesi na dedine, mozes sa aj o zem obuchat a nic podobne nezozenies. Ak mas nejakeho chovatela v rodine ci medzi znamymi, mas proste obrovske stastie, ale ludi, ktori pestuju svoje kozy a jahnata bez chemie a su ochotni predat za par supov je menej nez minimum a najst ich je rovnako lahke a pravdepodobne ako vyhrat v sportke.

kulumulu123
21. okt 2018

@vroni nemam chovatela medzi znamymi nasla som ho Tu na mk Len treba prejavit trosku snahy nie Len lamentovat o tom ako SA to vsetko neda... Ano byvam v blave a maso mam zo streneho slovenska nekupujem 1-2kg ale cele jahna ci kozla Staci mi na to priemerny 100l mrazak a mam tiez iba priemerny byt v beznom panelaku.... takze ak niekto ozaj chce tak si cestu najde....

beky1813
21. okt 2018

@kulumulu123 super, ja ten mrazak nemam, nemam ani nan miesto a hladat ihlu v kope sena nebudem. Ja nelamentujrm, ze sa neda, len sa smejem na tom obuvanj sa do ludi, co taketo maso nekupuju

beky1813
21. okt 2018

@kulumulu123 super, ja ten mrazak nemam, nemam ani nan miesto a hladat ihlu v kope sena nebudem. Ja nelamentujrm, ze sa neda, len sa smejem na tom obuvanj sa do ludi, co taketo maso nekupuju

kulumulu123
21. okt 2018

@vroni a nehovorim ze kvalitne maso kupujem za par supov ale ani nie za 15-20eur/kg jahnaciny ako je to u orbana.... ale ako pisem kupujem cele zviera a nie na jeden obed...

kulumulu123
21. okt 2018

@beky1813 ja SA do niekoho neobuvam nakoniec ty si ma obvinila ze nekonecne trepem alebo sa mylim?? Ja som Len napisala ze cesta sa najst da ak ozaj niekto chce.... Ani ja som nemala 100l mrazak ale ked som ho potrebovala som si no kupila v kuchyni mi az tolko miesta nezabera asi tolko ako dalsia skrinka ku linke akurat je viac do vysky....

sense
21. okt 2018

@kulumulu123 predpokladam ze nechodievala spat vecer o siedmej ked rano tak dlho spavala....
...ale z casti s tebou suhlasim...ani moja nezje pribinaka, keksy kupovane maloktore a do 4rokov nezjefla ani len.palacinku...ale teraz v 5,5rokoch zje palavinku, aj langos,
Pokial je vyvazena schvalne nepisem."zdrava" strava 70-80% jedalnicka tak to obcasne nezdrave jedlo neuskodi...

beky1813
21. okt 2018

@kulumulu123 ja som nikomu konkretne nic nepisala 😃 a o akom trepani pises?

vroni
21. okt 2018

@kulumulu123, mylis sa, ja som ta “obvinila“. Mam doma 150 l mraznicku a 400l box. Miesto na cele jahna v nom nemam. Obcas dostanem od kamosky zajaca, kupujeme morky od overeneho chovatela, kurence z overeneho chovu, bioprasa od kamosa, zeleninu, ovocie, proste viac tam nenatrieskam. Obcas posle chlapova byvala jahnacinu (maju biofarmu), ale cele jahna - no way, proste nevojde. Musis byt nejaka panna zazracnica, ze to napchas do 100l mrazaku. Prosim si navod.

kulumulu123
21. okt 2018

@vroni cele jahna vazi CCA 20kg ± 2-3kg.... Jahna nie ovca ci baran a to je rozdiel.... Ako pisem kto chce si sposob najde, ale vies co nemam zaujem ta presvicat o svojej pravde idem radsej duchaplnejsie travit cas so svojou dcerou takze prajem pekny nicim neruseny den ☺

dai
21. okt 2018

@vroni
@beky1813 dievcata tak ja nie som eko bio a som v ba - kupujeme jahnata a kozlata aj telce... nie vsetko naraz - mam klasicku americku chladnicku - jahna ak je vacsie naporciujem, ak je mliecne tak sa zmesti - je to ako vacsia hus... ja som z maleho mesta, kopu znamych z dedin - nikdy som cielene farmarov nehladala, skor sa po znamych pytala - mame domace husy, kurence, jahnata - vlastne vsetko... 1 jahna stoji cca. 75ceuro - 8-9kg....

dai
21. okt 2018

@kulumulu123 ja kupujem vacsinou mliecne okolo 10kg na jar...

kulumulu123
21. okt 2018

@beky1813 prepac omyl iba som odpisovala viacerym sucasne tak sa mi poplietla nick sorry 😑