Batoľatá na Slovensku sa nezdravo stravujú
Čo si myslíte o tomto:
Z prieskumu vyplynulo, že lekári zaznamenali aj nárast počtu rodičov s alternatívnymi spôsobmi stravovania, s rôznymi nutričnými obmedzeniami, vegetariánstvom až vegánstvom.
Pediatri upozorňujú, že sa stále častejšie stretávajú s matkami, ktoré nevedia variť ani jednoduché jedlá a spoliehajú sa na polotovary.
Pediatri odhadujú, že približne tretina rodičov prichádza do ambulancie ovplyvnená aj informáciami z internetu a sociálnych sietí. Treba však upozorniť, že práve toto je často zdroj plný poloprávd...
@dai dakujem konecne niekto kto vie o com pise 😀
@kulumulu123 ano, mýliš sa. Má ťažkú podvahu. A neje, celý deň, niekedy ani nepije. Stale nukam, chlieb, rožky na ranajky, zeleninove polievky, vyvary, varene, parene jedlo, aj palacinky na obed, ovocie na desiatu, ci olovrant. Tych par hltov, co sa mi do nej podari dostat, je velmi malo. Večer ide jesť tato, tak pozobka, co ma. Pred spaním mlieko a je vybavená. V noci sa zobudí na hlad, ale zas len mlieko. Ked je chora, chut do jedla sa este zníži. Kto nezažil, nepochopí. Zo zufalstva jednoducho skúšam, co by mi tak zjedla.
@dai, ja nepisem, ze sa neda zohnat, ale ze priatelska cena je iluzorna v pripade, ze nemas znamych ci kamaratov, ktori ti ju poskytnu. Mam doma aj bizonie bio maso, da sa zohnat a je vynikajuce. Ale o priatelskej cene mozem len snivat. A to som rada, ze je chlap z dediny a aspon morky mame za kamaratske ceny.
@lusyc a keby ten tato namiesto klobasy dal zeleninu respektive normalne maso co varus pre seba co dieta tak to by neslo?? Jasne ze cely den NIC Neje ked vie na beton ze pride tato a dostane namiesto brokolice parky.... Ale skus nedat parky co ine mnamky ani tatovi namiesto toho nech zacne AJ tato jest normalne jedlo... Mozno jeden dva dni bude protest a ked zisti ze I ako to co mamka varila proste nemame ani v chladnicke tak ver tomu ze postupne zacne papat.... Ale ver mi od hladu neumrie to radsej natlaci Tu brokolicu... AJ deti maju pud sebazachovy ☺ Ale da sa to Len ozajstnou doslednostou a vytrvat do konca. Len mnoho ludi si povie radsej nech zje hocico ako nic tak potom neviem.... Tato ked inak nevydrzi nech si da klobasu v robote v bufete...
@vroni ak si najdes chvilu, skus obvolat farmy - my mame jahnata z farmy v terchovej - je to daleko ale tym ze berieme kazdy rok tak pan nam sam vola ci chceme - zial vacsina jeho produkcie ide do grecka a talianska kedze slovaci moc toto maso nekupuju - od neho vykupuju za 3-4 eura kilo... jasne ze do obchodov to ide potom za inu cenu... mne pride ta cena co som tu davala v pohode - vychadza okolo 11-12 euro na kg to co nam dava - ale ked v celosti upecies take 3 dni narinovane jahniatko s rozmarinom, s tzatzikmi tak to je ina mnamka...
@vroni inak tiez berieme aj z bio fariem pri novych zamkoch hovadzie na steaky a ceny strasne... ale zase to nejeme cely rok - ja tak zvyknem zobrat viac naraz - cenu predycham a potom sa uz len vytesujem z chuti... takisto si kupim radsej celeho lososa a naporciujem do mrazaku a pod. ...
Netvrdim ze je to lacne ale zase lacnejsie ako keby chodim na steak do restauracie...
ja si nemyslim ze jedlo navarene doma musi byt automaticky kvalitnejsie. moze ale nemusi....existuju kvalitne restauracie kde varia cerstvo z kvalitnych surovin a maju zdrave detske menu. na proti tomu kto je doma zvyknuty varit na nezdravon tuku pouzivat vegetu ci margariny a pod tak to radsej do restiky. deti jedia tak ako su zvyknuti rodicia. staci zdravy sedliacky rozum. ja sama nejedavam ecka konzervanty polotovary ci uz doma alebo vonku tak preco by som to davala detom. ci?
@dai, tie steaky zneju dobre, hodis mi do ip kontakt? Na hovadzinu nemam nic, nejeme jej vela, ale obcas by sme si dali a v bioovchodoch asi hovadzinou kryju schodok v statnom rozpocte... Jahnacinu ja osobne nemusim, mne vadi jej aroma, ale byvala obcas dovlecie, takze sa vyskytne, ale aj priami od sedliaka tu kazdy pyta od 30€ nahor a to nie som ochotna dat....
@dai ako robíš steaky? Viem variť čokoľvek aj piecť ale toto nedávam.
Treba sa pozerať aj na príjem domácnosti. Ten kto nemá peňazí nazvyš si nekúpi jahnacinu alebo hovädzie. Siahne po kuracom mäse alebo niečom lacnom. Ja za seba môžem napísať že kuracie mäso rada moc nemám. Ale varím ho občas. Zbožňujem kuskus na rôzny spôsob. Ja mäso nemusím mať denne.
ja pokiaľ si nedopestujem sama tak neverím . Preč sú časy kedy na tržnici predávali babky , teraz tam stoja ľudia čo sa tým živia , žiadni prebytkári a tým je plne jedno čo vy s prepáčením " zožeriete ", na malé farmy kde predávajú tam som tiež obozretná a veľmi lebo už som sa spálila pri zajacoch . Kupovala som skoro rok z malej rodinnej farmičky zajace akože " domáce " a pánko to krmil granulami občas preliečil antibiotikami .
Čo sa týka jahňaciny .. tak tam len mliečne jahňatá , lebo akonáhle sú odstavené od matky už to pichajú antibiotikami a to je jedno kde ste , robila som ekonómku kedysi veľmi dávno na štátnych majetkoch a tie vyvážali jahnence do Talianska , chudáci Taliani a chudáci ľudia čo si to kupovali .
Krátku dobu som pracovala na Štátnom veterinárnom ústave a mäso udávané ako eko bio a neviem čo malo občas v sebe parazity, alebo sa našli stopy antibiotík .
Nechcem vás sklamať tie čo nakupujete na farmách , len nie je to vždy tak ako sa to prezentuje. Ono dnes by bolo asi najlepšie nejesť alebo na to nemyslit aby sa človek nezbláznil .
My ako deti sme zjedli čo sme videli , aj chleba s masťou a cibuľou , aj jelitá , parené buchty , knedle , omáčky ale boli sme neustále vonku , behali sme v teplákoch s vyťahanými kolenami celé dni , v zime nám tiekol sopeľ , utierali sme ho do rukáva a sánkovali sme sa tak že z nás viseli cencúle. Nemala som žiadneho obézneho kamaráta. Chrúmali sme jablká zo stromu , čerešne , slivky , občas sme sa pototo ...dnes , vidím to aj na svojich deťoch , počítače telefony , sedenie na prdeli , keby mohli aj celý deň ,. Lenže nemôžu , okrem najstaršej a najmladšieho majú pohybové kružky .
Čoi poviete na toto? Je to pravda? Citujem: "opekať zeleninu na masle je pokus o zabitie dieťaťa !!!! " Ide o to, že zeleninu najhprv opečiem, alebo povarím, skrátka ju dám nakrájanú na maslo, premiešam a potom zalejem vodou a uvarím polievku - naozaJ si tým zabíjam dieťa????????
Na masle je myslím zelenina chutnejšia ako na oleji alebo mám robiť polievku tak, že len hodím zeleninu do vody bez masla aj bez oleja? A keby išlo o zabíjanie, deti, pokiaľ ridič nemá vlastnú biofarmu a záhradu, by nemohlo jesť nič. V ovocí a zelenine sú dusičnany, v m§se antibiotiká, prípadne sú presolené, všade samé ééééčka...
oprava: rodič, v mäse
@milan_branik co si o tom myslim, ? ze dnes som sa vytocila opat prave koli tomuto. svagrinnka moja " najmilsia " ma takmer 5 mes. dceru, ktorej dava UM + uz od dvoch mes je cela statsna, lebo mala jej krasne papa instantnu bananovu kasicku . tak si hovorim " nepocuvla si ma ani v tom ze dietatu treba ritku natriet kremom, a ked treba ist na poradnu, fakt treba ist.. tak v otmot ma isto nepocuvnes " ale skusila som teda poradit, ze mam v pivnici svoju cuketu, mrkvu, zemiaky, nehc si pride zobrat a malej neico udusi a zmixuje, ze nech si postupne zvyka na stravu a zeleninku, ze tie instatne kase su nanic takto dlhodobo....
vysluzila som si pohlad Gorgony. a dnes na mna s usmevom, ze " vcera vecerala parky " a sak co na tom, sak mali 75 % masa, a k tomu zjedla ich mala ani nie 5 mes buchticka aj par syrovych niti ....
tak naco pchatd o decka zeleninu, ked su na trhu parky, instatne kase, a trebars tyzden dva a usmazi jej rybie prsty a na vianoce sup s nou do " mekaca " 🙈 vdaka bohu, ze mam svoje deti rada a varit viem
@anjika44, co na to povedat? Ze je to nezmysel? Uplna blbost? Vyrok fanatika? Vyber si. Tisickat radsej pouzijem maslo ako olej, o margarinovych svinstvach ani nehovoriac. Nechcem tym povedat, ze oleje su vsetky fuj ci nezdrave, ale mnoho z nich nie je vhodnych na tepelnu upravu, ine uz presli tolkymi chemickymi “vylepseniami“, ze z nich ostalo len meno a ine naozaj nezdrave su. Proste vybrat dobry a vhodny olej je narocnejsie ako pouzit poctive (vramci moznosti) maslo. Ale ked si precitas veganske bludy, pobavis sa na vselicom, nielen na vrazednom masle.
aha - na stránke azet v časti najmamaje taká reakcia
inak kedysi bežne sa dávali trojmesačným deťom na večeru krupičné kaše a bolo to v poriadku, aj keď ja som proti, lebo tak malé dieťa si tým len zbytočne zaťažuje žalúdok a takisto údené by som nedávala skôr ako 5ročným, ale možno sú tu iné názory
@zafir01 neviem si predstaviť ako 5 mesačné dieťa požulo párky, šialené, moj malý má 3 roky a ešte ich nemal, je tam kopa éčiek
@janickacrazy si nepredstavuj radsej 😀 , ale mylslim si ze ked sa da, vsetko sa chce 😀
moj papa prikrmy tiez od 4 mes, a pomerne rychlo mal ten zuci reflex v sebe, velmi rychlos me rpesli an kusky. teraz ma rok, a podobnym pochutinkam sa uspesne vyhybame, hoc ani ja nie som bez viny a ked davam starsiemu , tak mensi si od neho doslova vyprosi a nieco sa mu ujde aj zo stravy 7 rocneho ,. no stale zaiden extrem.
Mne takto napadlo...tisíckrát som sem už písala, aký divoký je môj syn - že keby som mu úplne prestávala dávať sladké, či by sa neskľudnil - teda zo sladkých vecí iba ovocie a med, prípadne tie ovocné kapsičky a chrumky z bioobchodu a špaldové piškoty - ale žiadne kekse, brumíky, čokolády a dalšie chujoviny, lebo neviem, či aj z toho nie je divoký ... dnes mal síce iba jeden keksík a zopár medových koliesok, tak neviem, či divokosť súvisí so sladkostami alebo s niečím iným
Chcem sa opýtať - keď mám v recepte napísaný cukor a nahradím ho medom (napríklad pri vanilkových rožkoch), tak či tým niečo pokazím, či sa to potom napríklad nepripáli, ďakujem

@dai ja mam obycajnu chladnicku a klasicky mrazak, nemam sancu tam toho tolko narvat