icon

Cesto mi nekysne: Riešenie problému s chlebom

avatar
vasjar
14. nov 2023

Robím chlieb podľa receptu, kde písali hladkú múku, avšak ja som použila hladkú celozrnu. Keď sa robil kvások (na 100ml vody, 1 droždie), išla som podľa postupu, ale do 650g muky my kvások zo 100 ml vody nespravili cesto, všetko bolo sypké!
Tak som pridávala vodu. Avšak po celej noci mi vôbec cesto nenakyslo. Minimálne
Co s tým?

avatar
tanuuulka
14. nov 2023

@vasjar neviem poradit, kde nastala chyba, ale na porovnanie - na 1kg celozrnnej muky davam asi 650-700ml vody, tzn. na 650g by som dala okolo 450ml, aby chlieb pekne kysol a rastol.

avatar
chodec15
Odpoveď bola odstránená
avatar
vasjar
autor
14. nov 2023

@tanuuulka ved toto mi prišlo divne, ze iba 100 ml kvások a ďalej nič nebolo, ze voda

avatar
guudy
14. nov 2023

Skopiruj sem recept, lepsie sa bude radit 🙂
Kvasok sa robi tak, ze das drozdie do teplej vody a treba pridat aj lyzicku cukru/muky. Samotna voda s drozdim nespravi nic 🙂

avatar
petronellla87
14. nov 2023

@vasjar a kvasok ti napucal? Mne ked nechce cesto kysnut ,pichnem ho do truby🙂

avatar
vasjar
autor
14. nov 2023

@petronellla87 ani kvások napucal

avatar
vasjar
autor
14. nov 2023

@guudy tak som spravila...
Co teraz s tým cestom

avatar
simca06022011
14. nov 2023

divny recept, ale teda k veci, nie je dovod aby ti drozdie+cukor+voda neurobili kvasok... nieco bolo zle uz tam.
Cesto ak miesis a nezda sa ti tuhost, pridas vodu pocas miesenie, to je v poriadku (a aj je to v recepte uvedene)

avatar
petruldo
14. nov 2023

@vasjar ten recept je zlý, ak ti nenakysol kvasok, tak bolo zle aj droždie. Toto tak sliepkam, keď to upecies tak to bude akurát osuch,

avatar
katarinkalilly
14. nov 2023

To cesto už nezachrániš,jedine vyhodiť a nanovo urobiť.Ja teda robím zemiakový chlieb,ale v tvojom recepte sa píše,že do cesta máš pridať vodu,mala by sa ani nie moc horuca,ani nie moc letná. A pomaly sa voda pridava.

avatar
petruldo
14. nov 2023

@vasjar spaldova múka saje menej ako pšeničná. Celozrnná sa správa inak ako biela a vody potrebuje viac. V postupe sa píše že doliat vodu podľa potreby, tak by to malo na tú bielu špaldovu múku stačiť.
Teda do budúcna odporúčam sa držať receptu, hlavne ak niesu skusenosti. A ak droždie nenakysne v kvásku tak v cesto toho tiež moc nespraví.

avatar
vasjar
autor
14. nov 2023

@simca06022011 kvások mi spravilo, ale potom to cesto s múkou už nenakyslo

avatar
guudy
14. nov 2023

@vasjar mrzi ma to, ale toto je prosto zly recept. Suhlasim, ze z toho bude akurat posuch pre sliepky. :(
Zacni jednoduchym chlebom, bez oleja, zeleniny a vsetkych tych divnosti…ked sa naucis zaklady, mozes experimentovat 🙂

avatar
isis234
17. nov 2023

@vasjar až teraz to čítam... V budúcnosti,, ak ti nenakysne, pridaj za lyžičku sody bikarbony
Vyskúšaj tento chlebík.. https://varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb...
alebo ..https://varecha.pravda.sk/recepty/irsky-chlieb-... .. NEMIESIŤ, ..len VIDLIČKOU zamiešať suroviny