Čím nahradím smotanu na varenie?
dobry den, chcela by som vediet kto ma skusenost cim nahradit smotanu na varenie. Chcem zdravsiu vatiantu. Ake mate skusenosti dakujem za typy.
@ckocka neberiem ti.. aj ja deťom robím na raňajky občas praženicu s údeným tofu a občas zo slabinou... cely môj problém v tomto vlákne je že autorka chce nahradiť za niečo zdravšie smotanu v niečom smotanovom... ale zároveň zdravšie ako smotana nie je, a zároveň syntetické náhrady sú plne umelin...
@adelsa preco si myslis ze tie nahrady su zdravsieako mlieko? Soja je silny alergen a sposobuje hormonalne problemy, okrem toho precitaj si zlozenie ci to aj potom budes povazovat za zdravsie. To ze je to teraz in neznamena ze je to zdrave. Najradsej mam reci ludi ktori sa tak stravuju a rozdavaju rozumy a nevedia to rozumne zdovodnit.
ryzova smotana, kupis v tescu
Záleží čo si predstavuješ pod zdravšou variantou. Ak ti vadí tuk, tak var bez smotany...kvalitné kuracie mäso na kvalitnom oleji v kombinácii s nejakou lokálnou zeleninou sa dá považovať za zdravšiu alternatívu...ale už to nie je kura na smotane 😉
Ak chceš variť zdravšie, treba sa poobzerať po kvalitnom mäse, vajíčkach, zelenine...najlepšie lokálne a od farmárov. Nekonzumovať polotovary, obmedziť jedlá s farbivami a konzervantmi. Úplne vylúčiť zvýrazňovače chuti. Variť jednoduché jedlá 🙂
Doma sme alergici na mlieko...nemôžeme vôbec živočíšne mlieko. O náhradách viem vcelku dosť info...a poviem ti, mám čo robiť, ak by som chcela zdravo nahradiť napr. takú smotanu v klasických jedlách. Prečítaj si niekedy v bežných obchodoch to zloženie ☹
A k sóji a sójovým náhradám....to je skôr nezdravá alternatíva k živočíšnej smotane. Prečítaj si zopár odbornejších článkov o sóji a otvoria sa ti oči.
Ja varím najmä tak, ako som ti popísala v odseku vyššie 🙂
@saskia_98 ano, konkretne v svieckovej to vobec nepoznat. Pouzivam ju aj do kavy. Ine nepouzivam, citime ich. Neutralnu chut ma mozno este sojova ale on nemoze ani soju a popravde vyrobkom a nahradam zo soje sa vyhybam (silny alergen). A napr. na palacinky a kolace pouzivam ryzove mlieko. Tiez to vobec nepoznat.
@makova333 súhlasím s tebou. Žiadna rastlinná náhrada nenahradí chuťovo kravské mlieko/smotanu v Kurati na smotane, Sviečkovej apod. Možno najbližšie chuťovo je podľa mňa sójová, ale sóju ako zdravšiu náhradu používať tiež neodporúčam.
Do pudingu, vločiek apod. ja používam najmä kokosové náhrady. Tie sú nám chuťovo "najmilšie" 🙂 Palacinky robím s vodou, aj iné kysnuté cestá....tu je rozdiel poznať málokedy, dovolím si tvrdiť 🙂
@abriela súhlasím. Pokiaľ nemá človek nejaké intolerancie tak smotana úplne ok.
@hettinka uplne normalne, aj moja svokra robi s vodou, rozdiel s beznou mukou nepoznas 🙂
@amanta5 ano, na kokosove som zabudla, aj to pouzivame je super 🙂. Napriklad tapiokovy puding je s kokosakom top. Co sa tyka vody ako pisem svokrus tak robi a na nerozoznanie ako ked robis s mliekom. My pouzivame bezlepkovu muku a tam sa mi pracuje lepsie s rastlinnymi mliekami (ale to je o muke, nie o vode).
@hettinka niekto dava aj perlivu mineralku
@kvetinka75 aj ja dávam perlivu minerálku a kokosovú múku na palacinky už iné nerobim
@kvetinka75 perlivu minerálku dávam do cesta na lievance, ale aj mlieko.
@eliska13 a je to citit kokosom?
@kvetinka75 áno, ale jemne alebo môžeš zmiešať múky
@makova333 my chvalabohu nemáme HIT, dúfam, že sa nám vyhne. 🙂
Inak sme tiež bezlepku a bezmlieka. Kvôli týmto alergiám som začala úplne inak variť. Ale všetci sú spokojní, nikto sa nesťažuje. Celkovo čerpám inšpiráciu najmä v ázijskej kuchyni a tiež v paleo receptoch (kde sú veľmi dobre tipy na varenie)....dávam však veľký pozor na to, čo kupujem...myslím na zloženie....lebo niekedy tam nájdem taký chemický kokteil, že hrúza. U nás nehrozia žiadne zmesi múk, ani klasické náhrady mliečnych výrobkov, to je ešte väčšia záťaž na zdravie podľa môjho názoru....ale tak niekomu to nevadí, a ja ho o tom nebudem vehementne presviedčať 🙂

@miskooo1987 Používam mliečne produkty aj rastlinné náhražky, požívam tofu aj slaninu, používam carob aj kakao. Ja som volnomyšlienkár - a hlavne mi to všetko chutí.