icon

Čím nahradím smotanu na varenie?

adelsa
11. aug 2020

dobry den, chcela by som vediet kto ma skusenost cim nahradit smotanu na varenie. Chcem zdravsiu vatiantu. Ake mate skusenosti dakujem za typy.

ckocka
11. aug 2020

@miskooo1987 Používam mliečne produkty aj rastlinné náhražky, požívam tofu aj slaninu, používam carob aj kakao. Ja som volnomyšlienkár - a hlavne mi to všetko chutí.

miskooo1987
11. aug 2020

@ckocka neberiem ti.. aj ja deťom robím na raňajky občas praženicu s údeným tofu a občas zo slabinou... cely môj problém v tomto vlákne je že autorka chce nahradiť za niečo zdravšie smotanu v niečom smotanovom... ale zároveň zdravšie ako smotana nie je, a zároveň syntetické náhrady sú plne umelin...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
11. aug 2020

@adelsa preco si myslis ze tie nahrady su zdravsieako mlieko? Soja je silny alergen a sposobuje hormonalne problemy, okrem toho precitaj si zlozenie ci to aj potom budes povazovat za zdravsie. To ze je to teraz in neznamena ze je to zdrave. Najradsej mam reci ludi ktori sa tak stravuju a rozdavaju rozumy a nevedia to rozumne zdovodnit.

h2
11. aug 2020

@adelsa Ak chceš variť kura na smotane a chceš zdravšiu verziu, tak ho uvar klasicky so smotanou a daj si polovičnú porciu. 😉

fem
11. aug 2020

ryzova smotana, kupis v tescu

amanta5
11. aug 2020

Záleží čo si predstavuješ pod zdravšou variantou. Ak ti vadí tuk, tak var bez smotany...kvalitné kuracie mäso na kvalitnom oleji v kombinácii s nejakou lokálnou zeleninou sa dá považovať za zdravšiu alternatívu...ale už to nie je kura na smotane 😉
Ak chceš variť zdravšie, treba sa poobzerať po kvalitnom mäse, vajíčkach, zelenine...najlepšie lokálne a od farmárov. Nekonzumovať polotovary, obmedziť jedlá s farbivami a konzervantmi. Úplne vylúčiť zvýrazňovače chuti. Variť jednoduché jedlá 🙂
Doma sme alergici na mlieko...nemôžeme vôbec živočíšne mlieko. O náhradách viem vcelku dosť info...a poviem ti, mám čo robiť, ak by som chcela zdravo nahradiť napr. takú smotanu v klasických jedlách. Prečítaj si niekedy v bežných obchodoch to zloženie ☹
A k sóji a sójovým náhradám....to je skôr nezdravá alternatíva k živočíšnej smotane. Prečítaj si zopár odbornejších článkov o sóji a otvoria sa ti oči.
Ja varím najmä tak, ako som ti popísala v odseku vyššie 🙂

tykat
11. aug 2020

@adelsa ...robim s ryzovou smotanou Alpro kvoli synovi, v svieckovej (robim aj z kuracich prs) to vobec nepoznat.

saskia_98
12. aug 2020

@tykat a si spokojna s tou ryžovou smotanou ? Ide o to, ze mame so synom intoleranciu laktozy a potrebujem nejaku nahradu. A ryzovu smotanu som este nemala.

tykat
12. aug 2020

@saskia_98 ano, konkretne v svieckovej to vobec nepoznat. Pouzivam ju aj do kavy. Ine nepouzivam, citime ich. Neutralnu chut ma mozno este sojova ale on nemoze ani soju a popravde vyrobkom a nahradam zo soje sa vyhybam (silny alergen). A napr. na palacinky a kolace pouzivam ryzove mlieko. Tiez to vobec nepoznat.

saskia_98
12. aug 2020

@tykat super Ďakujem 😊

makova333
12. aug 2020

@adelsa uprimne? Nikdy to nebude chutit ako klasicka smotana. Ja mliecne nemozem, tak musim nahradzat a dochucovat, ale keby nemusim normalne tam supnem trocha smotany alebo jogurtu.

makova333
12. aug 2020

@tykat vidis a mne to nechuti, proste to tam citim...Ale napriklad mandlove do kavy ci ryzove mlieko do kolacov, palaciniek, lievancov je ok. Len ta smotana u mna neprejde 😀

amanta5
12. aug 2020

@makova333 súhlasím s tebou. Žiadna rastlinná náhrada nenahradí chuťovo kravské mlieko/smotanu v Kurati na smotane, Sviečkovej apod. Možno najbližšie chuťovo je podľa mňa sójová, ale sóju ako zdravšiu náhradu používať tiež neodporúčam.
Do pudingu, vločiek apod. ja používam najmä kokosové náhrady. Tie sú nám chuťovo "najmilšie" 🙂 Palacinky robím s vodou, aj iné kysnuté cestá....tu je rozdiel poznať málokedy, dovolím si tvrdiť 🙂

anickaaa6aaa
12. aug 2020

@abriela súhlasím. Pokiaľ nemá človek nejaké intolerancie tak smotana úplne ok.

hettinka
12. aug 2020

@amanta5 palacinky s vodou? To ako? Veď tam je to na báze mlieka, vajce a múka. Bez mlieka z vody je z toho len cestovina.

amanta5
12. aug 2020

@hettinka normálne, namiesto mlieka dáš vodu 🙂 Niekedy vyskúšaj a uvidíš. Ja ich tak robím roky 🙂 Ja dávam aj olej alebo masť do cesta, aby boli jemné, tak ako klasické mliečne palacinky 🙂

makova333
12. aug 2020

@hettinka uplne normalne, aj moja svokra robi s vodou, rozdiel s beznou mukou nepoznas 🙂
@amanta5 ano, na kokosove som zabudla, aj to pouzivame je super 🙂. Napriklad tapiokovy puding je s kokosakom top. Co sa tyka vody ako pisem svokrus tak robi a na nerozoznanie ako ked robis s mliekom. My pouzivame bezlepkovu muku a tam sa mi pracuje lepsie s rastlinnymi mliekami (ale to je o muke, nie o vode).

kvetinka75
12. aug 2020

@hettinka niekto dava aj perlivu mineralku

eliska13
12. aug 2020

@kvetinka75 aj ja dávam perlivu minerálku a kokosovú múku na palacinky už iné nerobim

hettinka
12. aug 2020

@kvetinka75 perlivu minerálku dávam do cesta na lievance, ale aj mlieko.

kvetinka75
12. aug 2020

@eliska13 a je to citit kokosom?

amanta5
12. aug 2020

@makova333 pre mladšiu dcérku robím bezlepkové 😉 Ale tiež používam vodu... ja v tom nevidim rozdiel ani tu, či použijem vodu ci rastl. mlieko 😊 Používam najmä kokosovu múku a pohánkovú, občas mandľovú, len jednodruhovky

adelsa
autor
12. aug 2020

@amanta5 ja zo zdravotnych dovodov koli cholesterolu. Tak preto takto uvazujem. A co mandlove mlieko?

adelsa
autor
12. aug 2020

@amanta5 Palacinky ale mozu byt dobre z mandlovym mliekom nie? Ja to chcem najblizsie vyskusat.

eliska13
12. aug 2020

@kvetinka75 áno, ale jemne alebo môžeš zmiešať múky

makova333
12. aug 2020

@amanta5 mam speci muky, kedze mame taku fajn kombinaciu bez laktozy, bez kazeinu, bez lepku a nizkohistaminovu. Tak je to sranda nieco nakombinovat. U nas pohanka pri HIT nehorzi, aj ked je zdrava. Podla mna to vyslovene zalezi od konkretnej muky.

amanta5
12. aug 2020

@adelsa áno, aj mandľový nápoj môže byť fajn 🙂 Ale daj si pozor na zloženie, aby si vedela čo kupuješ 😉 Vyskúšaj ich aj s vodou a uvidíš 😉 To je asi najzdravšia alternatíva, voda 🙂

amanta5
12. aug 2020

@makova333 my chvalabohu nemáme HIT, dúfam, že sa nám vyhne. 🙂
Inak sme tiež bezlepku a bezmlieka. Kvôli týmto alergiám som začala úplne inak variť. Ale všetci sú spokojní, nikto sa nesťažuje. Celkovo čerpám inšpiráciu najmä v ázijskej kuchyni a tiež v paleo receptoch (kde sú veľmi dobre tipy na varenie)....dávam však veľký pozor na to, čo kupujem...myslím na zloženie....lebo niekedy tam nájdem taký chemický kokteil, že hrúza. U nás nehrozia žiadne zmesi múk, ani klasické náhrady mliečnych výrobkov, to je ešte väčšia záťaž na zdravie podľa môjho názoru....ale tak niekomu to nevadí, a ja ho o tom nebudem vehementne presviedčať 🙂

saskia_98
12. aug 2020

@makova333 to jak zvladas varit 😮 ja mam len laktozu a hit ale muka mi uplne ze zle robi, tak ked mam varit ide ma porazit. Uz ma to uprimne nebavi az deprimuje.. A to som pred tym varenie a pecenie milovala.. 🤦🏻‍♀