Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
šišky:
1 kg polohrubej múky, 1/2 lyžičky soli, 4 žĺtky, 1,5 dl rumu, 200 ml smotany na šľahanie, 0,1 dl mlieka, 1 balíček kvasníc (42 g), 1 lyžicu cukru, olej
Postup: Urobte si najprv kvások: trochu vlažného mlieka zmiešajte s cukrom a kvasnicami a dajte na teplé miesto vykysnúť. Múku dvakrát preosejte, aby sa prevzdušnila. Štyri žĺtky, soľ, rum a šľahačku vymieste s kváskom, pridajte do múky a cesto vymieste tak, aby sa odlepovalo od bokov nádoby a začali sa v ňom robiť bubliny. Po vymiešaní ho prikryte a nechajte vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku, vyvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte kolieska. Nechajte ešte chvíľu kysnúť na doske a do panvice nalejte olej. Musí ho byť dostatok, aby šišky plávali. Šišky vysmažte z oboch strán a dajte na obrúsok odkvapkať. Podávajte s džemom.Alebo kolieska natrite lekvárom vytvarujte šišky a vysmažte.
tvarohove:
250 g tvarohu, 300 g hladkej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lyžicu práškového cukru, štipku soli, 3 vajcia, 3 lyžice rumu, kôru z jedného citróna, 2 lyžice kryštálového cukru, 200 g džemu, olej
Postup: Zmiešajte tvaroh, cukor, 2 žĺtky, vajce a rum. Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva, so štipkou soli a s citrónovou kôrou . Vymiešajte cesto a vyvaľkajte ho na hrúbku 1 cm. Povykrajujte kolieska a vyprážajte ich v rozpálenom oleji z obidvoch strán. K šiškám pripravte ovocnú penu: z 2 bielkov a 2 lyžíc kryštálového cukru ušľahajte nad parou tuhý sneh, ku ktorému po lyžiciach primiešajte džem.
a este takéto slane:250 g zemiakov uvarených v šupke, 300 g polohrubej múky, 200 g údenej šunky, 30 g masla, 20 g kvasníc, 3 lyžice vlažného mlieka, 1 lyžičku práškového cukru, 2 žĺtky, olej, 1 topený syr, 1 dl sladkej smotany, 20 g eidamu, nasekané orechy
Postup: Z mlieka, cukru a kvasníc pripravte kvások. Zemiaky ošúpte, prelisujte alebo najemno nastrúhajte, osoľte a ešte vlažné premiešajte s múkou. Maslo a žĺtky vymiešajte do peny, pridajte nakysnutý kvások a všetko zmiešajte so zemiakmi s múkou. Vypracujte tuhšie cesto a dajte ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdeľte na polovice a rozvaľkajte na pláty hrubé necelý centimeter. Formičkou z nich vykrojte kolieska. Na spodné koliesko uložte trochu posekanej šunky a prikryte vrchným kolieskom. Okraje pritlačte a dajte trochu podkysnúť. Potom vysmažte. V kastróliku nechajte zovrieť smotanu a rozpustite v nej topený syr. Pridajte toľko nastrúhaného eidamu, až sa vám vytvorí hladký hustý krém. Syrovým krémom polejte šišky a povrch posypte nasekanými orechmi.
@titkovamiriam ďakujem, vyskúšam 😉
u nas dnes boli ryby a pred chvilou som dokoncila mexicky gulas s ryzou na zajtra, doobeda cestujeme, tak nebude cas varenie 🙂
Babenky dávate pudingáč,do chladničky?ja som robievala stále,s cokoládou,a teraz s pudingom,no neviem predsa len mliecko 😕 ,partner mi tvrdí že mám dat do chladnicky,
no nezdá sa mi,ved lupacky,v obchodoch niesu v chlade 😀
Dnes:bravcova panenka na kôpre a skorici ,ryza ,zeleninova polievka , vecer som upiekla dukatove buchticky , puding 😉
no, ja vas stale len smirujem, citam, inspirujem sa...ale dnes uz musim napisat....vsetci tu ten pudingos spominate...a vyzera fakt dobre, tak som ho robila a 2x som ho po....pokazila...prvy rat som mala asi tenke cesto a ked som ich spletala a davala na plech, tak sa mi tak natiahli cudne 😀 noo a druhy krat som ich sice zaplietla pekne, ale po upeceni bol vnutri surovy 😝 noo, som proste sikovna....najsikovnejsia na svete...ale skusim to este raz a ked ne....tak ne:D
a dnes gulas a cestoviny so syrovou omackou🙂
zajtra asi nejaky privarok a fasirky
@traktor nooo, ved toto...ja bezne kysnute cesto nerobim:D
par krat som robila toto, co sa tvari ako kysnute...http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=13539
inak ee...ale ja to zvlaadnem, ja chcem taky pudingos ako na obrazkoch a hotovko 😉
@lussy666 a ešte vieš čo? mne sa prvé pudingoše, čo som predvčerom robila... tak som robila v strese, lebo malý mal čochvila zalahnut spať a už mi rumazgal po zemi a muku nakydanu olizoval... no ale... ja som rozvalkala ani neviem ako, kydla napln, urobila palacinky (to mi dcera tak okomentovala), preplietla 3-4 razy, schmatla za konce, hodila na pekáč, potlapkala aby akože rovne boli a tak ešte dalšie dva som tam dohodila a bolo... zjedli sa, kus mi napln vytiekla z jedneho a asi som velmi riedku urobila, ale zjedlo sa 😉
ahojte poradte mi ako sa robi spenat chcem urobit zajtra na obed ale neviem ako sa robi dakujem 😀
@traktor jasne, urcite sa pochvalim, ofotim🙂
@benne noo, co sa tyka tych neuspechov....niekedy si pripadam, jak keby mi vcera niekto pichol prvy krat do ruky varechu a ze var....a ja neviem, co s nou...to ale nic nemeni na tom, ze varim a peciem brutalne rada...akoze relax... 😲 a zje sa vzdy vsetko, tak co, ne?:D
@dadulka271 a mas mrazene pyre alebo listy? 😕 a chces to klasika s vajickom a kasou?
@zuziq mam mrazene pyre 😕
@zuziq ano chcem to spravit s vajickom a varenimy zemiakmi

@briketa 😀 😀 ja tolko nedlabem ale co chces, sama zeleninka 😀 no aby som pravdu povedala, mne vzdy z toho chlap polovicu vydzobe.. Tak sa to ani nerata.. A ta siska tam tiez nema trvania, ani sa neotocim a uz ma cukor okolo ust 😀