Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@traktor no uz som ich nasla a su krasne 😉 ja milujem buchticky mojej svokrusi, ona ich po dopeceni posype skoricovym cukrom mnam......, ale ako ich robi a uklada na plech som sa jej nikdy nespytala 😅
kapustove halušky a zeleninovu polievku 🙂
dnes na obed bude večera zo včera 😀 Robievate niektoré drožďovú pomazánku??? Ja mam na ňu strašnú chuť, aj droždie som kupila a zistila som, ze neviem co tam ide vsetko.... Poslite recept, ak mozete 🙂
@weverka11 neviem aku robia ine baby,my robime tuto: na oleji podusis cibulku nadrobno, do toho rozmrvis kocku drozia,prilejes trosku vody alebo mlieka,ked zacne hustnut,pridas vajicka a miesas az kym z toho nie je hmota ako prazenica...nakoniec posolit, na chlebiku este mame radi kecup. 🙂
Na olej opražíme do zlata cibuľu, aj slaninku na maličké kocky. Nemusí byť. Pridáme rozdrobené kocky droždia,premiešame kým sa nerozpustí. Osolíme, mierne okoreníme.
Rozklepneme vajce, miešame, až kým sa vajce nezahustí ako v praženici.
Odstavíme, primiešame malú lyžičku horčice, na drobno pokrájanú kyslú uhorku a posekanú petržlenovú vňať. Najlepšie chutí na čerstvom chlebíku 🙂
Na oleji opražíme cibuľu, pridáme rozdrobenú kocku droždia, miešame asi 2 minúty na miernom plameni, pridáme vajcia a za stáleho miešania dokončíme, pridáme vegetu, korenie, každý podľa svojej chuti. Nakoniec natrieme teplú nátierku na chlieb
Polievka:
40 g masti, 40 g cibule, 40 g čerstvého droždia, 20 g hladkej múky, 1 ČL mletej červenej papriky, 1½ l vody, 50 g mrkvy, soľ, mleté čierne korenie, 50 g sterilizovaného hrášku, petržlenová vňať
Ako na to:
Masť rozpustite a speňte na nej nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte droždie a za stáleho miešania opražte. Potom pridajte múku a znovu popražte, pridajte trochu mletej papriky, zalejte vodou. Pridajte umytú, očistenú a pokrájanú mrkvu, osoľte, okoreňte a varte dovtedy, kým zmäkne mrkva.
Do hotovej polievky dajte prehriaty scedený hrášok a pred podávaním posekanú petržlenovú vňať.
halušky:
1 kocka 50 g drozdia, vajce, struhanka, mlete cierne korenie, sol, petrzlenova vnat
Drozdie osmazime na oleji do odparenia vody. Odstavime z plamena, pridame vajce, cierne mlete korenie, sol, petrzlenovu vnat a podla potreby struhanku. DO vriacej polievky formujeme halusky
@titkovamiriam @lyongirl dakujem, urcite dneska vyskušam ked pride mažel z práce, už si chutím 🙂 a zbehnem ešte kupiť tu slaninku - to bude prádička 😝 Aj ta s bambinom moze byt teda zaujimava 😉
babule, nema niekto osvedceny recept na kysnuty kolac slivkovy s posypkou? taky, co nie je velmi hrube cesto...dakujem🙂
Slivkový koláč s posýpkou
Potrebujeme:
250 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 2,5 dcl mlieka, 350 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, kryštálový cukor, mletá škorica
Posýpka: 125 g masla, 120 g detskej krupice, 125 g práškového cukru, slivky
Zmäknuté maslo, cukor a celé vajcia vymiešajte do peny. Pridajte múku, mlieko, prášok do pečiva a dobre vymiešajte elektrickým šľahačom.
Cesto rozotrite na menší plech, naukladajte naň polené slivky reznou stranou hore a posypte kryštálovým cukrom zmiešaným s mletou škoricou.
V miske rozmiešajte suroviny na drobenku: krupicu, cukor a maslo. Posypte ňou koláč a dajte piecť. Upečte pri teplote 180 stupňov, cca 3/4 hodinky. Vychladnutý poprášte práškovým cukrom.
tento je kysnuty:
Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások a podľa potreby vlažné mlieko. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký pomastený plech. Na cesto poukladáme rozpolené slivky kožkou dolu, posypeme škoricovým cukrom, posýpkou a vo vyhriatej rúre upečieme. Posýpka: Hrubú múku, práškový cukor a roztopené maslo spolu premiešame.
270 g celozrnej múky, 20 g droždia, 1,5 dl mlieka, 50 g hnedého cukru, 40 g oleja, 1 vajce, 100 g slivkového lekváru, 300 g čerstvých sliviek, 80 g mletých vlašských orechov, 70 g celozrnej múky, 60 g hnedého cukru, 100 g Hery.
Z vlažného mlieka, droždia a trošky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Hotový kvások spojíme s múkou, cukrom, olejom a vajíčkom a vypracujeme vláčne cesto. Vymastenú a vysypanú okrúhlu formu vyložíme cestom a necháme asi hodinu kysnúť. Slivky vykôstkujeme a zomelieme na mäsovom mlynčeku. Vykysnuté cesto potrieme slivkovým lekvárom, posypeme pomletými slivkami, posýpkou a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Posýpka: Heru spracujeme spolu s pomletými orechmi, múkou a cukrom.
a tento je trosku iny ale tiez dobry
@smejkaa http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=3462 robim ju vacsinou len so zemiakmi ale teraz ju pre obmenu idem urobit len so struhanickou...kedze zemiaky budu k rybe
Tak my dnes gulas a vyskusala som tie skoricovniky....veeelmi dobre, aj sa celkom podarili, nic nevytieklo,nerozpadli sa,neprihoreli 😀 😀
gaspacho:
300 g paradajok, 1 cibuľu, 300 g šalátových uhoriek, 100 g paradajkového pretlaku, 3 papriky, 0,5 l mäsového vývaru (alebo vody), 3 strúčiky cesnaku, 1 dl olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, chilli, kocky suchého chleba.
POSTUP PRÍPRAVY
Uhorku, cibuľu, ošúpané paradajky, cesnak, pokrájame na kúsky, pridáme vodu a rozmixujeme. Pridáme paradajkový pretlak, zapneme mixér a prilievame olivový olej. Podľa chuti pridávame soľ, korenie, chilli. Porciu polievky ozdobíme kockami suchého chleba.Ja som chlieb vykrajovala formičkami na medovníky a v polievke posypala kari korením. Takto pripravená polievka vydrží v chladničke aj 5 až 6 dní.
palacinky len klasika-nutelove a tvarohove
a ked sladke tak aj kavička
nemate nahodou dobry receptik na masko v placke???uz som ho asi 2x robila a nebolo to ono. 😒
my dnes zeleninkova polievka a zapekana brokolica/karfiol s mozarelou, ako priloha zemiacky 😝
@titkovamiriam no ja s teba zkapem, tie tvoje jedla vyzeraju task mlsne 😵
tak je som vcera robila tie dukatove buchticky/prvy krat v zivote/ a polievku z hlavkovej kapusty 🙂 a chutilo vsetkej mojej havedi 😀 😀
dnes robim domacu knedlu/ samozrejme cesto z pekarnicky/ kuraciu svieckovu a polievka od vcera 😉
na tu svieckovu ma tak trochu chytila standa82 😀 takze aj my budeme mat dnes nedelu aj ked ta svieckova je len kuracia 😀 😀 😀
ahojte dnes neviem uvidim ked pridem z prace 🙂 no bud kupim pizzu a decka rybie prsty 🙂 🙂
dievcata, a knedlu pred parenim natieratate olejom, alebo len ked je uz doparena?
ja robievam varenú a tú nenatieram, lebo kvapku oleja dám do vody, a potom ju natriem keď ju vytiahnem...no asi som Ti nepomohla veľmi že ?
@elina313 pomohla, pomohla 😉
ja tiez knedlu nenatieram ani nedavam olej do vody,ja mam velky hrniec s vodou na nom platno a knedlu dam na platno ,prikryjem dalsim hrncom a parim 🙂 ked ju vyparim 😀 tak ju len popicham vidlickou 😀
@maartinkaa knedlu netreba natierat pred parenim, ani do vody nedavam olej...ja potriem olejom az ked vyberiem..nech je pekne leskla 😀 😉
@titkovamiriam Dnes som robila ryžu rozsýpavú dľa tvojho návodu, 13 minút a 5 minút pod pokrievkou ...je úžasná, ďakujem za dobrý tip, ja som ju dusila 20 minút :o) predtým a teraz je fantastická.... Ďakujem
Dievčatá, ešte že ste tu 😉
@titkovamiriam to musi byt radost byvat s tebou v jednej domacnosti... ja varim takmer kazdy den,ale nie vzdy s radostou🙂 a uz vobec nie take dobroty🙂
dakujem dievcata, knedla sa podarila a natrela som ju len po dopareni, dakujem 😉
manžel akurát varí bryndzové halušky,robí ich najlepšie na svete 😅

ja tiez potriem plech olejom a potom kazdy riadkok a medzi buchtickami,pierkom sa tam dostanes