Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
🙂 ja tiez milujem listkove cesto ci uz kupovane alebo domace,na sladko,na slano, aj lazane som s nim robila 🙂
@titkovamiriam lasagne z listkoveho cesta?ako?
No miesto uvareneho lasagnoveho cesta som davala surove listkove a upiekla
plnky:
Bolonská omáčka:
Olej, jemne nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak osmažte do mäkka. Vmiešajte mäso, po zhnednutí mäsa pridajte paradajky, paradajkový pretlak, víno, bazalku, soľ a korenie. Priveďte do varu a povarte na miernom ohni 20-25 minút.
Syrová omáčka:
V hrnci rozpustite maslo, vmiešajte múku a minútu nechajte osmažiť. Postupne pridávajte mlieko, priveďte do varu pri neustálom miešaní, kým omáčka nezhustne a nie je jemná. Pridajte muškátový oriešok. Premiestnite omáčku z ohňa a vmiešajte nastrúhaný syr. Miešajte pokiaľ sa nerozpustí.
Do pekáča dajte najprv vrstvu bolonskej omáčky, na to dajte syrovú omáčku, potom cesto. Vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou bolonskej omáčky a syrovej omáčky navrch. Pečte v predohriatej rúre na 180 °C, 45 minút, do mierneho zhnednutia syrovej omáčky.
Bolonská omáčka: 1 PL olivového oleja, 1 stredná cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1/2 kg mletého mäsa, 1/4 kg olúpaných paradajok v plechovke (celých alebo nakrájaných), 2 PL paradajkového pretlaku, 4 PL červeného vína, 1 PL sušenej bazalky, soľ, čerstvo namleté korenie, Syrová omáčka: 50 g masla, 50 g múky, 600 ml mlieka, 125 g syra na strúhanie, 1/2 ČL strúhaného muškátového oriešku
zemiakova na kyselo, domace slize s tvarohom 😉
@traktor aaaach ta zemlovka vyzera fakt dobre. My mame dnes zeleninovu s pismenkami a strapacky s kyslou kapustou. Zajtra kedze je vodacky maraton peciem jaternice a krvavnicky, nech sa stary riadne naje ked dojde z raftu...
vcera sme mali zase Italiu (prevazne varim talianske)
Kura picatta.
4 ks odkostenych, odkozenych kuracich prs, horiozontalne ostrym nozom rozpolit.
2 PL nastruhaneho parmezanu
2 PL muky na plytky tanier
sol a korenie
4PL oliv. oleja
4PL masla
pol kakaoveho hrnceka kuracieho vyvaru, este lepsie bieleho vina ;)
3PL citronovej stavy
2PL odvapkanych kapari
posekana petrzlenova vnat pre chut nakoniec
Do muky zamiesame parmezan, trochu osolime, okorenime
Obalime v tom trosku naklepane kuracie prsia, dobre oprasime.
Opecieme na oleji do zlatava z oboch stran a dame nabok. Do vypeku pridame kuraci vyvar, alebo biele vino, citronovy stavu, kapery a maslo. Na miernom ohni za premiesavania zredukujeme stavu na polovicu. Vlozime naspat kuracie prsia a dalej dodusime kym nie su uplne makke.
Nakoniec pridame petrzlenovu vnat.
Na tanieri oblejeme vzdy stavou a navrch kolieskom citronu.
Pre male dieta skratka nepouzijes moznost bieleho vina a masko oskrabes od kapari a citronu.
dievcata, viete sem niektorá hodiť fakt dobrý a overený recept na hrachovú kašu??? 😝
@weverka11 ja robievam tuto a navrch bud spekacku, klobasku..alebo ked mame tak fasirku k tomu..ale aj cist o, len s chlebikom http://www.toprecepty.cz/recept/14206-jednoduch...
..a baby dakujem..ja varim rada..a hlavne ked je to rychlo 😀 😉
ja k hrachovej milujem udene masko,deti spekacky 🙂 briketa -mnam kura 😀
sampionovy perkelt s tarhonou 😝
@weverka11
ja robievam hrachovu kasu takto-mm nema rad ked je hrach rozmixovany
hrasok z konzervy (cca.0,5kg) s nalevon +3 deci vody,sol spolu trochu povarime...z 3 lyzic oleja a hladkej muky spravime svetlu zaprazku, primiesame k hrasku,pridame slahackovu smotanu a dochutime vegetou...nechame prejst varom a hotovo 🙂
k tomu mozes spravit fasirku,spekacku ja mam rada k tomu tie male parocky so syrom obalene v slaninke....ale kludne k tomu staci aj pecivo
@titkovamiriam huby by som si dala...a z kavy len slahacku..ja kavu nepijem.. 😀 😉 ...jaj a isla by som do lesa na huby...toho roku sme ani neboli..mm je furt v robote...
ja milujem huby na vsetky spoboby,no nechodim na ne ja by som nenasla ani bedlu keby mala aj 1,5m 😀 na to mam kamosku hubarku ta vie najst aj polne sampiony co su pod zemou-inak to su tie na taniery 😀 ,ona najde huby aj v centre bratislavy pri tenisovom centre zasadeny strom a pod nim sampion-jasne ze sme ho tam nehali no potvora aj tam ho nasla.
Ja kavu milujem -rano na zobudzanie a poobede na chut 🙂
hrachova je mnam a poriadne prdkava 🙂
ja milujem zbierat huby...ale zbieram len suchohriby, hriby a bedle..ine nie..a kavu..no raz som ju pila...asi 2-3 lyzicky a nikdy viac...mne kava vonia ale nechuti mi...ja som na cistu vodu..ine nepijem..teda sem tam malinovku, ked je mäsko, knedlik kapusta..inak nie...ja asi raz zhrdzaviem alebo co 😀
@traktor @titkovamiriam babulky tak taketo kucharky ako ste vy by sa mi zisli, ja najradsej robim take veci co zaspinia malo riadu a su rychlo hotove lebo pri tom mojom krpatom nepocuvnom stale nic nestiham, aj ked je uz dost velky 😒 traktor s tou kavou si ako ja, vonia krasne ale pit to nemusim....ale kavenky mam zas velmi rada 😉 ja som na vodu a mineralky a kvalitne caje 🙂

@eva7780 a preco je bublinkovy....ked nema bublinky?...ci budeme ako bublinky? 😀 😉