Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
Ja dnes iba polievku so sojovych bobov, kacica s knedlou a kapustou zostala zo vcera.
Ale caka ma zavaranie jablciek a sliviek, resp. vyzivu asi urobim, este neviem.
a listovala som si večer v mojich starých zošitoch s receptami, tak vám napíšem nejaké receptíky, ktoré sú výborné 😉
Koláč lenivá žena
2 šálky polohrubej múky, 2 šálky kryštálového cukru, 2 šálky mlieka, 1 šálka nepomletého maku, 1 šálka oleja, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, džem, čokoládová poleva.
Všetko spolu zmiešame, dáme na plech a upečieme, ešte teplý koláčik potrieme džemom a polejeme čokoládovou polevou.
Toto je super koláčik, šťavnatý, rýchly.
Šťavnatá kocka
Cesto: 6 vajec, 210 g kryšt. cukru, 210 g polohrubej múky, 1 pášok do pečiva, 2 PL kaka, 2 dl teplej vody
Plnka: 1 maslo, 1 a pol litra mlieka, 3 Zlaté klasy, 1 vanilkový cukor, piškóty, uvarená káva, rum, cukor a strúhaná čokoláda alebo Granko na posypanie.
Upečieme cesto. Z mlieka Zlatého klasu, cukru, vanilkového cukru uvaríme puding. Múžeme použiť aj inú príchuť pudingu (karamelový, mandľový...). Do horúceho zamiešame maslo. Uvaríme si kávu, ochutíme cukrom a rumom, rum nemusí byť. Na cesto rozotrieme tenkú vrstvu krému, na to ukladáme piškóty namáčané v káve, natrieme polovicu krému, na to druhú vrstvu piškót a zvyšný krém. Vrch posypať strúhanou čokoládou alebo Grankom, nechať stuhnúť. 🙂 Stačí da´t aj jednu vrstvu piškót, vtedy si upravíme množstvo surovín na krém na polovicu.
Tento koláčik mal vždy úspech.
Môj naúžasnejší čokoládový zákusok, jediný ktorý milujem od detstva, nesmel chýba´t na žiadnej rodinnej oslave a na Vianoce. receptov na ľadové kocky je na nete veľmi veľa, ale ani jeden, čo som skúšala nie je ako tento.
ľadové kocky
Cesto: 10 bielkov, 25 dkg cukru, 25 dkg mletých orechov
Plnka: 10 žĺtkov, 8 Pl prášk. cukru, 2 Pl kaka, miešame nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí vymiešame s 1 maslom. Upečieme cesto, natrieme krém a polejeme čoko polevou.
Univerzálny cukinový koláč
Cesto: 350 g jemne nastrúhanej cukiny, 350 g polohrubej múky, 300 g cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 4 Pl oleja, 1 prášok do pečiva
Túto základnú hmotu môžeme ochutiť napr. 2 balíčkami škoricového cukru, 2 PL Granka, hrozienkami, 4 Pl kokosu alebo orechov, pridaním rumu a pod. Po upečení povrch polejeme čokoládou , alebo posypeme kokosom, orechami, alebo natrieme džemom a na to čoko poleva.
Výborné muffinky
1 šálka hrozienok )namočiť do horúcej vody, potom scediť, 1 vajce, 1 biely jogurt, pol šálky oleja, 2 ČL škorice, pol ČL soli, 1 veľké nastrúhané jablko, môže byť aj viac, toto zmiešame
trištvrte šálky práškového cukru, 2 šálky polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, pol šálky nasekaných orechov, toto zmiešame, potom obidve zmesy zmiešame spolu, Pečieme na 150 st asi 30 minút.
dobre ranko, ja dnes palacinky, a polievku este neviem aku.. mozno nejaku obycajnu hrstkovu alebo take nieco jednoduchsie 😉
dnes bude pre mm pecena jaternica, uhorka chlebik
a pre nas rizotko so surimi 😉
A ešte som vybrala pár mojich naj cukinových
Spack
2 cukety, 1 cesnak, 1 chren alebo pór, 3 papriky
Všetko nakrájame, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka, Scedíme, pridáme 1 dl oleja, 2 dl horčice, pol dl octu, 4 Čl soli, 13 dkg cukru, 1-2 Čl korenia. Rozmixujeme, dáme do pohárikov a sterilizujeme 10 min na 80 stupňov, Výborná príloha k údeninám, k mäsu.
Zapekané cukiny
4 cukiny, 1 cibuľa, 3 PL strúhanky, petržlen. vňať, 50 g strúhaného syra
Cukiny rozpolíme, vyberieme dužinu, spolu s cibuľou ju nadrobno nasekáme a podusíme na troche oleja, pridáme strúhanku a vňať. Zmesou naplníme cukiny, posypeme strúhaným syrom a zapekáme asi 10 min na 220 St.
Výborné cestíčko na obaľovanie (cukiny, patizónu, plneného salámu...
1 kyslá smotana, 2 žĺtky, 2 PL vegety, 6 PL polohr. múky, ak treba, pridať viac múky
Rozmieša´t, namáčať zeleninu a vypražiť.
Cukinová omeleta
Cukinu nastúha´t so šupkou na hrubo, podusi´t na oleji 2-3 min, vymieša´t 2 vajcia so soľou, ml. korením a paprikou, Vyliať na cukinu, nechať stuhnúť.
Cukinové fašírky
1 kg cukiny, 2 vajcia, 5 PL hl. múky, 5-8 Pl strúhanky, 200 g strúhaného syra, 1 cesnak, petržlen. vňať, ml. korenie a soľ
Cukety nahrubo nastrúhať, osoli´t, nechať postáť, vodu zliať, prida´t ostatné prísady, robiť fašírky, obalI´t v strúhanke a vysmážať.
Zmes na topeničky
2 dl oleja, pol kg cibule, 1 kg cukiny na kocky, 1 kg papriky na kolieska, 1 ostrý kečup (500 g), 1 Čl soli, 6 PL worchestrovej omáčky, 6 PL sójovej omáčky
Cibľu necháme zosklovatie´t na oleji, pridáme ostatné suroviny a 15 minút dusíme. dáme do pohárov, sterilizujeme. Na topeničky, pod mäso, k ryži, k cestovínám
Zapekaná cukina
do vymasteného pekáča vrstvíme cukinu nakrájanú na kocky, osolíme, grilovacie korenie, klobásu, nastrúhanú mrkvu a syr, zalejeme vajíčkami so smotanou a upečieme. Môžeme obmieňať: pridáme šampióny, kukuricu, dietnu salámu....
Cukeťáci
5 kg cukiny, 1 kg cibule, 5 a pol PL soli, 5 PL cukru,pol balíčka mletého korenia, pol litra octu, pol litra oleja
Cuketu nastrúhať na plátky, cibuľu na kolieska, premieša´t so soľou, necha´t odstáť 2-3 hodiny. Prida´t soatné prísady. Dať do pohárov do každého pohára 3-4 bobkové listy, do malého pohárika 1-2 bobkové listy a pár guličiek čierneho korenia. Sterilizovať na 60 st. 15 min.
Cukinová piza
40 dkg nastrúhanej cukiny, vyžmýkanej, pol šálky hladkej múky, pol šálky hrubej múky, pol šálky oleja, 1 prášok do pečiva, 4 vajcia, soľ, mleté korenie, cesnak, majoránka
Zmiešať, nalať na plech, obložiť podľa chuti a piecť na 150 st. asi 40 minút,
Pomazánka na tousty
2 malé cukiny, 20 dkg strúhaného syra, ml. korenie biele, citr.šťava, soľ, Cukinu a syr nastúha´t, dochutiť a dávať na tousty.
Cukinová pomazánka
1 a pol kg cukiny, pol kg cibule, 10 dkg tuku, 5 PL sójovej omáčky, 1 väčší rajčinový pretlak, 2 PL vegety, 5-8 strúčikov cenaku, pol ČL čili, ml. korenie, soľ.
Na tuku speni´t cibuľu, pridať nastrúhanú cukinu a ostatné prísady, Dusi´t 20 min. Dať do pohárov, sterilizovať 15 min na 90 st.
Cukinové kolieska
Z veľkej cukiny odreza´t šupu, stred vydlabať, narezať na kolieska, osmažiť na oleji z oboch strán,, do stredu položiť plátok šunky a naň rozklepnú´t vajíčko a usmažiť.
Cukinový šalát
3 kg cukiny, 1 a pol kg cibule, 1 a pol kg papiky nastúha´t, nakrája´t, ako kto má rád
Nálev: 1 a pol litra vody, pol l octu, 30 dkg cukru a 1 DekoNálev uvarI´t, nechať vychladnúť, zaliať zeleninu a nechť 1 hod. postáť. Dať do pohárov a sterilizovať.
Cukinový šalát s mrkvou
2 kg cukiny, pol kg cibule, pol kg mrkvy, pol kg papriky
Nálev 1 a pol l vody, 300 ml octu, 400 g cukru, 1 Deko
Papriky nakrájame na rezance, ostatné postrúhame, zamiešame, naplníme do pohárov, zalejem nálevom a sterilizujeme 7 minút.
Patizónové alebo cukinové slané šišky
patizón alebo cukinu nastrúha´t, osoliť, vytlačiť vodu, prida´t 1 Pl polohrubej múky, 2 žĺtky a sneh z bielkov, premieša´t, lyžicou vysmáža´t malé placky v oleji.
Cukinová čalamáda
3 kg očistenej cukiny, pol kg papriky, pol kg cibul, pol litra octu, 400 g cukru, 1 Deko
Cukinu nastrúhame, papriku nakrájame na pásiky a cibuľu na mesiačiky, zmiešame, polejem octom, pridáme cukor a deko, premiešame, necháme odležať pár hodín, dáme doi pohárov a sterilizujeme 15-20 minút
@mysiatkoo ahoj,to su kuracie rezne -sol,korenie,cesnek,cerv.paprika,posypat z oboch stran,robene naopak ako klasicke,na vrch ide platok syra,slaniny a cibule,da sa to na pekac,podleje'' vegetovou vodou'',potom to zapiect,tak 30minut,vyborna mnamka,moji chlapi ich zboznuju,slanina tomu doda bozsku chut 😉
dobre ranko 😉 dnes zemiakova nakyslo s uvarenym vajickom,dojeme hriesne masko,zostalo este trocha ryze,dorobim hranolky,kapustovy salat,poobede sa chystam robit uncle bens 😉
@rastulka dík kuknem ,ja len ci sa oplati keby sme tym smerom isli na nakupy alebo sa kupat 🙂
Ododnes dovolenka a varim granatir,polievka ostala aj sice kura no ja si radsej granatir 🙂
ahojte ja nevarim,mame zo vcera,peceny bocik a zemiaky a urobim uhorkovy salat 😉
baby, skuste.. uzasny kolac....
http://aninka.net/2011/07/17/tvarohovy-kolacik-...
dnes dojedáme zo včera, dnes som robila len chlebík vo vajíčku 😀
@danielaj a este sa chcem opytat...minuly rok som robila taku cukinovu pomazanku na hrianky...zavarila som ju v umyvacke - tak ako vsetko a pokazila sa mi...kompoty aj uhorky boli ok ale ta pomazanka mi vybublala, vecko nadulo a pokazila sa...nevies kde mohol byt problem??nepoviem keby jedna flasa ale vsetky...cize uzatvorene boli dobre,mm mi flase zatvara....
dnes dojedame od včera 🙂
@happy8051 ten je skutočne fantastický a najmä jednoduchý a rýchly - ako na prípravu, tak na maškrtenie 😀 https://www.modrykonik.sk/fotoblog/vivusika/alb...
zapekana plnena cuketa s bryndzou a kuriatkovou omáčkou a fučku k tomu.to som zvedava aka srajda z toho bude!!! 😀
@titkovamiriam Ked chodite tym smerom,tak sa oplati zastavit sa,je tam pekne a ani drahe nie je🙂 ale len koli zoo si spravit cestu z Ba 😒
holky prosim nemate niektora dobry recet na pizzove cesto, ? hladam nieco podobne ako robia v pizzerii, tenke cesto
dakujem
@zuzin78 ja robim toto cesto na pizzu a je skvele
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=3502 🙂
U nás dnes francúzske zemiaky (od mojej maminky) a ako dezert ryžový nákyp (od polovičkinej maminky), ešteže tie maminky máme, aspoň dnes nemusím variť a zostane mi viac času na učenie 😖
@zuzin78 Ja robím podľa tohto receptu a je fakt super.. http://varecha.pravda.sk/recepty/pizza-makkucke...
my včera rezne a majonezovy šalát, dnes rošťák http://varecha.pravda.sk/recepty/rostak/21815-r... a hranolky a skúšala som koláčik http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=48426 a je super, len som nedala navrch čokoládu a vôbec mu to nechýbaj je dobrý aj tak. večer prečítam čo varíte, lebo teraz sa nedá pri deťúrencoch. 🙂

tak ja dnes nevarím, veď je pondelok a zostalo z nedele 😉 ale nejaký koláčik bude, len ešte neviem, aký, možno croissanty urobím 😉