Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@womankc dík dík dík!!!!!uz som si vsimla ze maju odnože , to ze som si ich robila zo semienka bolo len pre srandu,dostala som sacik za nakup semien-vobec som nedufala ze z toho nieco bude a co je sranda ja som ich dala do hrantika,tie silne rastlinky potom vysadila a este mam dalsie v hrantiku ,tie tiez hodim este von a este sa tam niake ukazuju...asi je to niaky nezmar ale teda chutovo že mnaaam
@maartinkaa možno si krátko zasterilizovala, aj mne sa sem tam stalo, ale teda nie celá dávka a skús dať nabudúce trošku kyseliny citrónovej do toho , ževraj to spĺňa funkciu ako konzervant, ja to síce nedávam , ale aj moja mama dávala do kompótov a aj v rozpisoch zaváranín , to často vidím pridávané
@titkovamiriam hej aj ja som zo semena prvé vypestovala, lebo ja som taký šľahnutý mičurin, že keď na jar zavonia pôda, tak sa musím hrabať a všelijaké takéto kraviny vysádzam , naše decká ich milujú tento rok som aj klasické jahody zasadila a aj keď u nás teda ani pôda a ani kraj na jahody nie je a aj napriek tomu, že sa mi s nimi moc nedarilo ani v minulosti, vášeň ma premohla a vysadila som ich a som sa rozhodla, že ja jahody budem mať hhehehe!!!!! No ale u teba tieto mesačné budeš mať ako palec hrubé, u vás je pekne teplúčko, ešte ti poradím, ak rada pestuje, čo asi hej podľa toho , čo vidím na fotkách / máte veľa asi z vlastnej úrody/ zož eň si ešte odrodu mara de bois / ja som ich mala zo starkla/ , je to klasická jahoda, ale plod je menší a chutia ako lesné a sú tuším aj viackrát rodivé , ja som ich zasadila tento rok a teraz sú nahádzané /u nás na severe!/ a vyzerajú veľmi šikovne, úrodne
@danielaj prosím ťa , ako sterilizuješ orechy? a to sterilizuješ tie staré vysušené, alebo aj tie novo nazberané ? Viem, že moja teta si ich namelie a také namleté dáva do sáčkov a do mraziaka, sterilizáciu som niekde aj počula, ale nerobila nikdy, tento rok som si ale na výlete na morave nazbierala orechy, tak by som skúsila
@womankc ,,,,,,zeny moje, ja som to ani len naraz nerobila, a dokonca to robim kazdy rok ☹ , tak nechapem preco sa to stalo, a predstavte si, ze vsetky varky mi splesniveli 😝
a nemoze to byt tym, ze som to robila s padanych jablcok a nejaku plesen som tam dotala s varenim?
ale ked, tak nad tym rozmyslam, tak tento rok som kyselinu citronovu nedala, lebo boli velmi dobre jablka, a po ostatne roky som ju davala, a vtedy sa mi nic nepokazilo 😅
vyprazany karfiol s varenymi zemiakmi a pre krpca zapekany karfiol a jablkovy kompotik
@maartinkaa vidíš tak to bude v v tom konzervante, ak nedáš to potom musíš dlhšie zasterilizovať , ja sterilizujem minimálne tých 20 min a potom ešte putujú do starej deky a periny a nedávam tú kyselinu, zriedka sa mi niečo pokašle, ale stane sa , len u teba strašná škoda takého množstva a tej zbytočnej roboty 😒
kedže prší a nechce sa mi ísť do obchodu tak dnes obed na štýl čo dom dal. improvizovaná francuzska polievky (z bujonu, mraz. zeleniny, a miesto masa šunka 😀 ) ako druhé lečo
ja som včera urobila večer dva balíky pečených rybacích plátov na bylinkovej soli a zemiaky na masle a som si naivne myslela, že zostane mm na obed, nó nezostalo, takže dnes buď zapečené zemiaky s kyslou kapustou a fazuľová polievka, alebo možno špenát a pečený bôčik, alebo neviem ,čo stihnem , musím zavariť hrušky a dokrájať jablká, nestíham nič dorobiť
@womankc ved aj ja vsetko sterilizujem a dokonca 30 min. a toto sa mi fakt este nestalo!!!! nehovorim, ze mi nikdy nic nevykvasilo, alebo nesplesnivelo, ale nie cele varky 😠
a este som to robila do sedemdecovych flias, lebo mne sa v malom mnozstve neoplati s nicim prplat 😝
Baby ahojte. Dlhšie som tu nebola, nejako som nestíhala, mali sme krstiny, tak tu je foto tortičky. Bola jednoduchá: Korpus biely a hnedý a čokoládový- pudingový krém. No a teraz som konečne zavárala už aj ja: slivky, hrušky, jablká, detská výživa, cvikla, kápia a ešte ma čaká natlačiť kapustu a čalamáda bez sterilizácie 😔 😀
čevabčiči, zemiakové pyré, cibuľa, horčica
Šošovicový prívarok+ klobása. - to je zo včera už len trocha. tak som chcela zemiakové placky ale máme ešte na záhrade rajčiny- už asi posledné ☹ tak spravím radšej lečo.
vcera sojove kocky na zelenine+tarhona, dnes cuketova harula na plechu
tak včera na večeru vyhrala paradajková polievka, dnes tekvicový prívarok + zemiačky a dusené mäsko.
@womankc ja sterilizujem orechy už roky, usušené si naskladám do 7 dl pohára , dám do pary, keď je na teplomery 100 st, tak stíšim plameń a nechám tam ešte takých 10-20 minút, je to super, mám ich vždy po ruke 😉 http://varecha.pravda.sk/recepty/zavarane-orech...
ke´d mám trocha čas, nalúpem si orechy, nechám ich dobre vysušiť a šup s nimi do pohárov 😉 nie čerstvé tie biele nelúpem, také sú už ani neni, už sú každé presušené, normálne vylúpem, nechám vylúpané na radiátore tak týždeń, ke´d sa kúri už po večeroch a potom do pohárov 😉
@maartinkaa podľa mňa to nebude tým, že boli padané jablká, ja robievam iba z takých, ale bude to tým, že si nedala kyselinu citrónovú, tú ja dávam aspoń troška do každej výživy, predsa len to konzervuje 😉
dnes? dievcence nic 🙂 🙂 🙂 nechce sa mi z gauca vstat a nieto este varit 🙂 den blbec 🙂
@zdraviezprirody mnam 😉 😉 určite vyskúšam
a náš dnešný obedík slovenská kuchyna 😀 kapustnica s klobáskou a bryndzový posúch so slaninkou a žinčicou
svokor bol tento víkend na orave tak mi priniesol zásoby slaninky bryndze a žinčice -mnááám
dnes sosovicova zo vcera,bravcove masko na rasci,ryza, k tomu moja calamada 😉
@gumkacik - 4 vajíčka rozbijeme celé, rožšlaháme, dáme soľ,korenie, solamyl ale 3 PL , pomiešame riadne. Zoberieme si sito a lečo precedíme,necháme odtiecť. Kuracie prsia nákrajame na kocky a dáme do zmesi z vajíčok a solamylu,zmiešame aj s lečom.Nechať postát môžme aj 2-3 dni. Čím viac stojí tým to je lepšie. Stačí postát 12 hodín. Rozpálime panvicu s olejom a dáme na olej kôpky - asi tak ako keď sa robia placky. Dobrú chuť vyskúšaj je to fantastické 🙂 🙂

@titkovamiriam tie mesačné jahôdky ti budú rodiť od začiatku jahod. sezóny až do neskorej jesene, sú super , ja ich pestujem už dlhšie, tieto nové ti rodili až teraz pretože sa musela materská rastlinka dobre utvoriť, ale na budúci rok budú ako klasické jahôdky rodiť už z trsov a môžeš si ich potom aj popredeľovať / tie trsy/ a porobiť nové jahody, nemusíš pracne zo semena , sú super ako lesné