Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
@natal12 u nas to bolo tak, ze ja som piekla s otcom a mama varila. Nejako sme sa pomestili 😀 . Kedysi sa plnky dorabali v stedry den rano, kedy sa este aj staval stromcek, robil salat, varila kapustnica a vecera. Vypekali som tiez tak - druhov suchych a - plnkove. Plus na silvestra sa este jeden kolacik dopiekol. Potom nastali Vianoce a ten zhon mi chybal. Bola nuda 🙂
Ake kokosove gulicky sa chystas robit a co tie masinkovkove rozteky - to som este ani nepocula 😨
@gelinka75 presne ako pises 🙂
@abriela To ste mali dobré že ti ocino pomáhal 😉 ja budem sama piecť ma to aj baví len nech mi do toho nikto nebrble lebo ho uškrtím to nemám rada 😀 😠 my stromček staviame na štedrý deň bohužiaľ nestíhame 😒 aj my na silvestra ešte upečieme teda ja nejaký plnkový zákusok, presne to máš pravdu prejdú 1,2 sviatok vianočný a nuda tak rýchlo to ubehne ☹ a ani nevieš že boli nejaké vianoce. guličky sú také že uvarím si salko 2,5 hodiny potom si ho dám do misky a pridám kokos a modelujem guľky ktoré obalujem v kokose a dám do košičkov. aa tie mašinkové to sa robí cez mäsový mlynček a tam je k tomu taká palička a na je sú všelijaké tvary, len to musia robiť dvaja jeden točí mašinu a druhy odkrajuje a ukladá na plech 🙂 pozri takto tie rožteky vyzerajú len mi ich mávame večšie a tu je tá palička pozri 😉
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15370
@rastulka Samozrejme 🙂
300g hl. múky
200-220g hery
100g prášk. cukru
100g olúpaných a pometých mandlí, alebo iných orechov (ja dávam vlašské)
vanilkový cukor
Všetko spolu zmiešaš a dáš na 1 hodinku do chladničky. Pečieš pri 160°C - 170°C do zlatista. Ja som obaľovala v zmesi práškového cukru a čerstvej vanilky
@natal12 u nas mama nikdy nepiekla kolace a ani to nevie. Robi jedine kysnute, ale aj to mi vola ako ma spravit napr. minuly tyzden skvarkovniky 😉 . Torty a vsetky piplave kolace robieval otec. Po rokoch som to prevzala ja a kedze uz s nimi nebyvam, peciem pre nich kedze oni si uz od nielen sviatkoveho ale aj vikendoveho pecenia odvykly.
Strojcekove pecivo som este nerobila ale recept si tu dnes dala, vyzera to super, normalne ma to laka vyskusat 😉.
Mnam - salko, kokos - ved samotna kombinacia surovin je nebezpecne dobra 😵 😵 😵 .
@nakup dakujem ;)
@fordikford uplne jednoduxe ;) xce to len cas... http://www.mimibazar.sk/navod.php?id=948
ahoj - ja ho mám od jednej kočky tu na MK , skúsila som ho podľa receptu a sú dobré .Potrebujeme 1/2 hladkej múky , 250 ml mlieka , 60 g tuk , 1 ks droždie , 1 lyžička soli , 1 lyžička kryštálového cukru , na posipanie rascu , ľan , sezam , mak , kto čo má rád . Zo surovýn sa zamiesi cesto a v teple ho nechávam kysnúť 45 minút . Potom si spracujem 3 šnúrky s cesta a zapletiem . Malo by ich víjsť okolo 12 - 14 kusov . Ja mám rada račej menšie . Potom ich nechám na plechu ešte 10 - 15 min podkysnúť a potriem len čistou vodou , niekto potiera vajíčkom , posipem makom a pod . a nechám piecť , odhadom na 180 - 190 C na 20 - 30 min . Plech vystielam papierom . Toto cesto je aj na rožky , vlastne je to cesto na rožky , ale ja robím aj tie pletenky a sú fajn .
@levandullka Dakujem 🙂
Dobre ranko 🙂 Dnes nevarim,mamina nas nabalila tušim aj na dva dni 😉 🙂
No a dnes začinam s vianočnym pečenim aj ja 🙂
@fattamorgana jééé, tých ježkov pekáva moja mamina na vianoce 🙂
@fattamorgana krásne máš všetko a som rada, že pizza tyčinky chutili, že som ti dala dobrý tip 😉
@nelinka0401 si zlatá, ďakujem pekne 😉
tak, konenčne som vás dočítala a popozerala, čo úžasné ste popiekli 😉 ja dnes ako vždy v pondelok nevarím, dojedáme z nedele a dnes to vypukne, začínam vianočné pečenie, ako každý rok tradične začínam vanilkovými rožtekmi, pekný dník kucháročky 😉
u nás dnes dojedáme prirodne rezne s ryzou 🙂
dobré ráno 😉 dnes zeleninová polievka,druhé dojeme zo včera,idem si zamiesit na linecké,včera mi to nevyšlo 😉
no konečne som vás dočítala, dva dni som tu nebola, samé oslavy sme mali a teda ste popísali a tie fotky, úžasné a mňam.takže konečne sa môžem sústrediť na vianočné pečenie, zoznam už mám, len ho ešte budem postupne asi dopĺňať, dnes chcem upiecť vanilkové rožky a asi košíčky.na obed inak máme zeleninovú polievku s mrveničkou a pečené kuracie stehná na tymiane so zemiakmi pečenými v šupke.
@natal12 ahoj nedostala som sa skor k foteniu kedze sme boli vcera u babky pol dna a potom vecer som doma upratovala takze nebol cas...takze teraz ti posielam tu foto toho zdobitka...
a aby som nebola od veci tak vcera sme papali snicle a majonezovy salat a samozrejme kuraci vyvar...bol aj kolacik, babke sa nechcelo moc vypekat kedze vypekat bude na vianoce tak spravila len taku rychlovku piskotove cesto, na to ribezlovy dzem, slahacku a na vrch visne...neviem ako sa to vola, ale chutilo to celkom fajn.
@levandullka bude to práškom do pečiva, ja mám recept , kde nejde a mám ich krásne
Pridám ti aj recept na moje strodávne ešte po mojej mame , ešte som taký nevidela a sú vynikajúce aj chuťovo, niekomu som ho tu sľúbila
LINECKÉ koláčiky:
28dkg hladkej múky
21 dkg masla
15 dkg práškového cukru
3 uvarené žĺtky
1 celé vajce surové
štipka soli
sú chuťovo vynikajúce a zaručene ti nič nenafučí
pomarančová kôra
@mysiatkoo prečítala som ťa až dnes, ale aj tak ti pridám
ja si robím cilný čaj na priedušky
do hrnca nasypem cukor / tak 2 pl/ cukor upálim na karamel, keď je ešte svetlý pridám sušenú materinu dúšku pomiešam a zalejem vodou , tak liter cca nechám ísť do varu a vypnem do toho nakrájam jednu cibuľu ak chceš môžeš si pridať zo tri klinčeky a tento čaj piť, naozaj pomáha , mám to poradené od mojej susedky , starosvätský recept
môžeš si tam dať aj nasušený plúcnik, alebo podbeľ a trošku lipy
@womankc Ďakujem pekne za receptík 🙂. Ale ani do toho môjho nešiel prášok do pečiva. Netuším prečo mi toto urobili ☹. Tento tvoj ale určite vyskúšam 🙂
Dievčatá, neviete prečo mi vanilkové rožteky stvrdli? Chuťovo sú výborné, no zároveň sú aj dosť chrumkavé 😅. Zmäknú ešte?
@fattamorgana To je krása, hotové umelecké dielka. Kiežby som aj ja bola taká zručná 🙂
ahojte, zaujal ma tento domaci chlebik a chystam sa ho robit, len ma matie, ze tam nejde ani cukor a ani olej?!?!
zienky, ktore chlebik pekavate poradte,,,,,
@lululka555
@natal12 ja nedávam do svojej polevy solamyl,
dávam na jeden bielok 150g práš cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy, šľahať sa to musí minimálne 15 minúť, možno som ale natal dala polevu s varechy a je možné , že v nej bol solamyl, tie tam slúži na to, aby netiekla , ako taký fixátor

@abriela no mamina chce aby som piekla pár dni pred štedrým dňom 😒 zas nebudem stihát a ona nebude môcť isť do kuchyne, no chcem piecť : mandlové sucháre , vanilkové rožteky , linecké, šuhajdy, kokosové guličky , praclíky , mašinkové rožteky , a nejaký plnkový zákusok to mamina rozhodne či už medové rezy alebo metrový koláč alebo niečo iné 🙂 a pre zmenu možno ešte nejakú druhy uvidíme 😉