icon

Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu

ozi
12. jan 2010

Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝

Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.

titkovamiriam
18. dec 2012
daniz
18. dec 2012

@mariettka27 Dúfam, že nie je neskoro 🙂
ŠUHAJDY :
20 dkg čokolády, cera - rozpustiť
Plnka : 1 dcl mlieka uvaríme na nitku s 7,5 dkg cukru, pridáme 7 dkg orechov, môžeme pridať hrozienka,rum. Všetko spolu zmiešame a plníme šuhajdy.

daniz
18. dec 2012

No a aby som sa vrátila k víkendovému jedeniu tak v sobotu sme boli v Rajeckých Tepliciach sa okúpať v Aphrodite, tak obed na návšteve u sestry - hríbová polievka a halušky so syrom
v nedeľu sme tiež boli v Rajeckých a obed u našich zas na oslave - morčacia polievka a bačovský rezeň + zeleninový šalát
a čerešňová štrúdla s orieškami. Včera som robila cestovinu alá uncle benz s údeným, dnes asi urobím chlebové rolky- mám veľa chlebíka 🙂

eva7780
18. dec 2012

dnes u nás šošovicový privarok s klobaskou 🙂 včera som robila šuhajdy,dnes mam od pecenia pauzu

mimi21mimi
18. dec 2012

Kedy myslite, ze je vhodne plnit kosicky takym tym "pudingovo-maslovym" kremom? Nechcem, aby sa pokazili... chcem aby vydrzali aj par dni po Vianociach, no obavam sa, ze cez vikend nebude casu.

bublina83
18. dec 2012

Hranolky, cernohorsky rezen a zo zvysku harula ... velmi zdravy obed 🙂

lencyca
18. dec 2012

dobre ranko 😉 dnes zemiakova kysla polievka,zemlovka,pre zmenu nieco slane-synovi na zelanie-pizza rozky,rano z nich nic nezostalo 🙂

karin0401
18. dec 2012

@daniz aky je to bačovsky rezeň? 😉

miskap2111
18. dec 2012

Ďaľšia vzorečka môjho včerajšieho pečenia- čokoládové pralinky "Tiffin" - s karamelovými keksíkami, ďatlami, brusnicami v 70% čokoláde a švédske karamelové pralinky - s opraženými mandľami a lieskovými orieškami.

drobik1
18. dec 2012

@efci dakujem tu robim aj ja ale chcem nieco nove skusit 🙂

katkas1
18. dec 2012

@dabon mna by zaujimalo aku plnku davas do tych jezkov

eva7780
18. dec 2012

@mimi21mimi ja tiez potrebujem plnit,chystam sa na to v piatok,cez vikend nemam cas,tak dufam,ze vydrzia 😉 aj makke asi v piatok urobim

mima1311
18. dec 2012

@veronika33 tu je recept na jezkov http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21086
@dabon ja som tiez robila vcera jezkov a ja mam telicko tvrde 😖 som nieco pokaslala , ci to zmäkne ?

titkovamiriam
18. dec 2012

dovarene-karfiolova polievka a rizoto s kukuricou a bravčovým maskom

titkovamiriam
18. dec 2012

a dalsie receptiky tentoraz guľky na rozne sposoby:
Čertove bonbóny ? 250 g piškót, 100 g mletých orechov, 80 g masla, 6 PL rumu, 120 g práškového cukru, 4 PL kakaa, 4 PL v rume namočených hrozienok, odkôstkované kompótované višne ? všetko zmiešať, do stredu vtlačíme višňu, zaguľatíme, obalíme v kokose a v chlade necháme stáť aspoň hodinu.

Čokoládové guličky šľahačkové - 300 g čokolády na varenie, 250ml šľahačky, 1 KL Solamylu ? nastrúhanú čokoládu so Solamylom rozmiešame v šľahačke a uvaríme na hustú kašu. Do druhého dňa necháme v chlade odležať, lyžičkou vykrajujeme kúsky, ktoré obaľujeme v kakau, kokose, orechoch ....

Guľky s rumom a višňovým likérom - 160g čokolády na varenie,kúsok masla,2-3PL rumu,3-4PLvišňového likéru,1/2 hrnčeka strúhaného kokosu,1 1/2 hrnčeka strúhaných piškót (alebo keksov),4PL práškového cukru, 2 PL práškového cukru na ozdobu a 2 PL kakaa na ozdobu
Postup : čokoládu rozpustíme s maslom, pridáme rum, višňový likér, kokos, piškóty, cukor. Všetko spojíme, premiešame. Ak je husté, prilejeme rum, alebo likér. Formujeme guľky, ukladáme na papier a necháme stuhnúť. Obaľujeme polovicu v práškovom cukre a polovicu v kakau.

Gulôčky - odrezky z upečeného koláča , džem , banán , trocha masla , kokosová múčka na obalenie
Postup : Všetko zmiešať a obaliť v kokose.

Guľky Raffaelo I. - 20 Dag práškového cukru, 20 Dag sušeného mlieka, 1 maslo, 1 Dcl teplej vody, 4 veľké tortové oblátky, 15 Dag kokosovej múčky.
Postup : oblátky rozmrvíme, pridáme práškový cukor, sušené mlieko, teplú vodu a maslo. Všetko dobre zmiešame. Z masy formujeme guľky a obaľujeme ich v kokose.

Guľky Raffaelo II. ? kokos.múčka,do toho jedno salco,na noc do chladničky,ráno hneď guľky robiť,napchať do nich mandlu,či nič a potom ešte obaliť v struhanke. Je lepšie držať v chladničke.

Guľky plnené ? 300g piškót, ½ l čerešňového kompótu, ½ dcl rumu, 250g masla, 200g práškového cukru, 3PL kakaa, 100g orechov alebo kokosu na obaľovanie ? piškóty rozdrvíme, pomiešame šťavou z kompótu a rumom. Maslo s cukrom a kakaom vymiešame do peny, pridáme k piškótovej mase a zmiešame. Necháme stuhnúť v chlade, formujeme guľky, do každej vtlačíme čerešňu, obalíme v orechoch alebo kokose.

Guľky kokosové I. ? 250g kokosu, 250g piškót, 2dcl vody, 300g cukru, 2PL kakaa, 1 vanilka, 70g masla ? piškóty rozomelieme. Vodu zovrieme s cukrom, kakaom a vanilkou. Odložíme a primiešame maslo. Trochu vychladeným zalejeme kokos, omrviny a premiešame. Zaťažíme a necháme v chlade. Robíme guľky, ktoré obaľujeme v práškovom cukre alebo kokose zmiešanom s kryštálovým cukrom. Namiesto kokosu môžeme použiť aj orechy.

Guľky kokosové II. ? 250g práškového cukru, 200g sušeného mlieka, 250g masla, 200g kokosu, 100ml vlažnej vody, 1 vanilka, 80g orechov.

Guľky z piškót ? 3 balenia piškót, 150g cukru, 1 ½ dcl vody, 2KL kakaa, vanilka, 60g masla, ¾ dcl rumu alebo likéru, 70g orechov, 1 balenie kandizovaného ovocia ? cukor rozpustíme vo vode, a pridáme ostatné prísady. Ak je masa suchá, pridáme šťavu alebo likér. Masu zaťažíme a necháme v chlade niekoľko hodín. Potom urobíme asi 30 guliek, ktoré obalíme v mletých orechoch alebo v kryštálovom cukre alebo v zmesi práškového cukru a kakaa. Môžeme poliať aj čokoládovou alebo rumovou polevou.

Guľky z BB pudingu ? 100g masla, 1 vanilka, 2dcl mlieka, 2 BB pudingy, 100g orechov, 2PL rumu alebo čiernej kávy ? maslo s mliekom a vanilkou privedieme do varu, vsypeme puding, premiešame. Pridáme orechy a toľko rumu alebo kávy, aby bola masa hustá, ale nie drobivá. Robíme guľky, ktoré obaľujeme v cukru s kakaom, alebo v strúhanej čokoláde, v strúhaných orechoch alebo v kryštálovom cukru. Miesto orechov môžeme pridať kokos.

Guľky kávové zo zvyškov pečiva ? na 100g omrvín z pečiva (okrem kysnutého cesta) potrebujeme 4PL tuhej zrnkovej kávy, 50g cukru, 50g kakaa alebo zmäknutej čokolády,
1 bielok a 2PL broskyňového džemu. Guľky obaľujeme v strúhanej čokoláde alebo kokose.

Guľky jogurtové ? 2 sáčky piškót, 500ml bieleho jogurtu, 5PL ovocného jogurtu, 1 hrnček práškového cukru, 1 vanilka, 2 hrste hrozienok ? biely jogurt s piškótami spracujeme na tuhé cesto, z ktorého guličky plníme ovocným jogurtom a hrozienkom. Obalíme ich v práškovom cukre zmiešanom s vanilkou.

Guľky zo SALKA nepečené ? 1 Salko, 1 Cera, 150g práškového cukru, ½ balíčku kakaa,
3 vanilkové pudingy, rum podľa chuti, balíček hrozienok, kokos ? vo vodnom kúpeli povaríme Salko, cukor, kakao, tuk. Po rozpustení tuku pridáme puding a povaríme.
Po odstavení pridáme rum a hrozienka. Necháme odležať 2 hodiny. Tvoríme guľky, ktoré obaľujeme v kokose.

Guľky karamelové ? 120g Cery, 150g práškového cukru, 40g kakaa, ½ plechovky Salka ? vo vodnom kúpeli všetko rozpustíme, hmotu nalejeme na pekáčik a necháme stuhnúť na 24 hodín. Lyžičkou vykrajujeme, formujeme guličky, obalíme v kokose.

Guličky kokosovo - čokoládové ? 150g Cery, 200g práškového cukru, 200g kokosu, 1 vajce, 2-3 PL kakaa, 1PL rumu, 50g kokosu na obalenie ? všetko zmiešame, robíme malé guličky, obaľujeme v kokose, čokoláde, strúhaných mandliach, orechoch. Do vnútra môžme vtlačiť lieskovce.

rosannar
18. dec 2012

dneska pizza z donášky 😀 ale chystám na zajtra vyprážaný syr, encián, hranolky a tatarka 😉

smejkoh
18. dec 2012

dnes sosovicovy privarok s volskym okom alebo varenou klobaskou, polievka zostala este od nedele - masovy vyvar

katulik851
18. dec 2012

takto som sa tento rok hrala s medovníčkami 😀

natalii6
18. dec 2012

@lencyca ahoj tak dneska sa uz kolaciky(linecke) upecene a su fantastikus

mariettka27
18. dec 2012

@daniz ďakujem,samozrejme neskoro nie je 😉 , dali mi včera zabrať pardubické perníčky a linecké, takže som nevedela kde mi hlava stojí...šuhajdy idú na rad až koncom týždňa,aby vydržali 🙂

lucikatn
18. dec 2012

takže na tento týždeň mám naplánované:
UT rajčinová polievka s písmenkami, zvyšná ryža prehriata na panvici a na to vyliate vajce a sójová omáčka
ST+ŠT dusené teľacie mäsko na šťave so zemiakmi
PI+SO kelová polievka, domáci chlebík s otrubami, špenátové halušky so syrovou omáčkou
NE podojedame čo ostalo z týždňa a dáme si mini diétu pred sviatkami 😀

rastulka
18. dec 2012

Ahojte 🙂 U nas dnes rascova polievka a hraškovy privarok s vajičkom a chlebom 🙂 Dnes pečiem linecke a medove platy na medovy rez 😉

jania023
18. dec 2012

@daniz ahoj nepochopila som co znamena ze uvarime mlieko na nitku 😕

jania023
18. dec 2012

@natalii6 ahoj posles mi receptik na linecke??

sharmana
18. dec 2012

teraz už nestíham, ale večer budem robiť z bielej fazule mliečnu polievku na kyslo, aj so zemiakmi..
asi spravím čínu z kuracích prs a ryžu

veve39
18. dec 2012

@veronika33 ahoj, odpoviem ti za @dabon, tiez robievam ježkov
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21086

ja ich plnim brusnicami susenymi +prazeny lieskovec 🙂

veve39
18. dec 2012

@rastulka aj my mame rascovu polievku 🙂 + druhe budu pecene papriky s fetou - recept odtialto

maculik
18. dec 2012

kocky, potrebujem poradit - nezohnala som tu (Nem.) sodu bikarbonu, myslite, ze mozem dat do medovnikov miesto toho aj prasok do peciva? Ja by som aj dala, len neviem, ci tolko, kolko je pisane sody, alebo o nieco menej. Teda ked je 1lyzicka sody, mozem dat 1lyz prasku do peciva alebo radsej 1/2?
dakujem 🙂

weronyca
18. dec 2012

@maculik potrebovala som odpoved na rovnaku otazku;)

maculik
18. dec 2012

@weronyca nasla som na nete, ze moze sa pouzit, ale cesto potom nie je take kypre, ako by malo byt. No nic, skusim to, peciem to skor pre zabavu, aby deti sa vecer zabavili pri vykrajovani a zajtra vzali do skolky, aj tak uz pozajtra odchadzame na Sk, svokra ma napecene a prip. este tam jedny zvrtnem so sodou. Prinajhorsom vyhodim 😅