Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
Nuz, my sme dojedmi koprovûpolievku a vytiahla som zasoby z mrazaka - mnou robene domace gule, poliala som masielkom, posypala kakavkom a maly sa napraskal 🙂. Mala bude mat svoju neslanu verziu polievocky a gule bez kakavka, aj ked mam take, ze od 1 roka. Dostane radsej trosku domaceho lekvaru.
A na zajtra nevarim, ideme na narodeninovy obed. 🙂)
ja som dnes robila plnene tortily s kuracim maskom a zeleninkou
U nás sme dnes mali vajíčkovú polievku a k tomu domáce jaterničky, zemiaky, uhorky.Na zajtra bude kurací vývar s rezancami, zapečené cestovinky a zeleninový šalát. Na nedeľu počítam, že mi z polievky ešte ostane a budeme mať čínu s ryžou a šalát. Upečiem koláč lenivej ženy a jablkový závin.
dnes hrachova polievka s opecenym chlebikom, na druhe sme podojedali hovadzie masko s knedlikom, a piekla som muffiny - vanilkove a cokoladove 🙂
Okopirujem sem prispevok z inej diskusie tu na MK :
"Podla mna je problem komplexnejsi, a to najma v zauzivanom stravovani ako takom. Celkovo konzumujeme strasne vela psenice(ci uz vo forme chleba, mucnych jedal alebo cestovin), bielej ryze ci samotneho cukru. Staci, ked sa pozriete do temy"Co dnes varite-dajte inspiraciu" a jeden normalne zmyslajuci clovek nepochopi, ako niekto moze toto denno-denne konzumovat a davat to aj svojim detom-same buchty, torty, lievance, cestoviny, langose....do toho nejaky pangasius(mysliac si ze wow! ako zdravo sa stravujem), minimum salatov, strukovin, kvalitnych ryb, kvalitnych cerealii.....V niektorych rodinach tvori psenicna muka a cukor(odhadujem) 70-80% stravy, zvysnych 20-30% radsej nekomentujem. Ked bude tvorit nas jedalnicek 50% ovocia a zeleniny, dalsich 30% kvalitnych bielkovin(vajcia, ryby, chude maso, biele jogurty, strukoviny-su zaroven aj sacharidy.....), a zvysnych 20% budu tvorit sacharidy(cz ryza, varene zemiaky, rozne cz obilniny.....), tak bude uplne jedno, ci si dame jeden biely alebo jeden cz rozok, mozno nam na ten rozok ani v zaludku nezostane miesto "
ahojte babulky mi mame od vcera hovadzinku na stave s ryzou a dojedla sa polievka fazulovo kapustova s udenym a cez vikend neviem co lebo ideme k babke a tam nas budu hostit 😵 😵 tak aj vam prajem pekny vikend
dnes je cesnaková polievka a tvarohové palacinky 😉
Ahojte,dnes kysla fazulova a leco s vajcami
dnes v robote držková polievka, sójové soté v zemiakovej placke a kyslá kapusta
cez víkend ideme k mame tak o stravu postarané , už len papať a papať 😉 ale s mierou 😀
Práve sa napchávam koláčikmi z cukrárne 😲 😀 😀
@mirage pekne píšeš 🙂 je to pravda ,ja osobne uznávam zdravú stravu ale nestravujem sa tak 😒 😉 neviem si predstaviť .že by som si nedala niečo fajne kysnuté!smažené!mastné!sladké! mám rada jedlo a chválabohu sa nemusím (zatiaľ 😀 ) obmedzovať...a tiež si myslím ,že naši starý rodičia žili prevažne na múčnom-zemiakovom-strukovom jedle a makali od vidim do nevidim a žili aj 90 rokov 😀
my dnes bez polievky a druhe vyprazany karfiol+opekane zemiaky a maly mal varene + tatarska..
@mirage rada by som videla autora/ku tohoto prispevku. Vymenovane jedla oblubujem, a zeleninu, ovocie veru nie. Nikdy som nemusela riesit svoju hmotnost, aj ked asi by som mala, lebo som vychrtlinka. Mam skoro 40 a som zdrava. Jest ovocie a zeleninu zo supermarketov - to si radsej doma spravim jedla zo psenice a pochutim si na tom 😉
Baby prečo sa mi lepia lievance ? ☹ aj som vymastila tu panvicu no furt sa lepia 😠 dala osm do cesta asi vela cukru alebo čo ? a ako záchranim cesto čo don pridať ? ☹
@mirage ako vyzera varenie u Vas?
ako tiez sa niekedy cudujem, ze co vsetko sa tu vari.. zlozenie stravy 😕 tak ale neodsudzujem...a kuk na mna...po sto rokoch u nas dnes vyprazeny karfiol 😀 vsak je sezona, treba aj take jest.
neuvarit detom kolace kysnute, langose s kyslou polievkou ci sladke nieco... to by u nas asi nepreslo...
u nas je uspech, ze som naucila rodinu jest na hummus, baklazan,strukoviny, tekvice, je bitka o tofu, ci zapekanu zeleninu.. samozrejme tiez v surovom stave zelenina a ovocie ide vo velkom. Do kolacov davam hnedy cukor a muka sa da tiez vymenit za celorznnu.
Pangasius neurobim doma ani cez moju mrtvolu, radsej pekne raz zacas cerstva ryba z metra losos ci pstruh.. na morske potvory som este nenabrala odvahu kucharsku, bravcove takmer vobec - tak mozno dva krat do roka a to mi to moc nechcu jest, odvykli si deti aj muz, len divina a kurence od suseda- chovatela. S detmi sa dost o tom co jeme rozpravame, takze vsetko sa da ked sa chce.
Neviem ci sledujete niekto Henrietu Peskovicovu - my first cooking book na facebook-u, uzasne recepty, to je moja inspiracia do buducna.. chystam sa im navarit nieco z quinoi - no to som zvedavaaaa. o raw strave ani nehovorim...
ale treba jest aj obycajne jedla nasich starych mam... len sa treba hybat.. takze nejaka ta zlata stredna cesta v nasich podmienkach...
sa vzdy vytesujem z receptov, co sem prida @briketa... radost uz len citat, nieto este varit. 😵 tak ale byvame kde byvame... co uz.
chipsy detom nekupim ani ked sa na hlavu postavia... vonku niekto ma chipsy- idu sa zadrhnut..a ja som za krkavciu mater, co im take nekup 😠 😠 😠 😠 doma maju susene jablcka - svokra nas zasobuje. chutia im.. ale zbadaju chipsy a idu sa zadrhnut.
sladke vody tiez nie... chudatka moje deti 😀
@tenerifka 😀 nezdielam rovnaky nazor, ale ako pises kazdy ma na vyber. Ja nekritizujem žienky kt. varia zdravo a inak - trebars irsina, a ine.
Ale chcela by som ta vidiet a trebars porovnat zdravotny stav v 50-tke 🙂. Nemyslim si, ze by bol len kvoli strave by sme videli obrovsky rozdiel.

ahojte baby, včera som varila taliansku zeleninovú polievku, a druhé sme dojedali kurací perkelt s haluškami, urobila som výborný karfiolový šalát a jablkový koláčik, dnes polievku zo včera dojeme, druhé si deti aj mm rozkázali jablkovo-makovú štrúdlu, tak dnes len tak na sladko, pekný dník 🙂