Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
Na obed bol kuskus a na veceru budu palacinky.
Babiččiny španělské ptáčky
Na 4 porce potřebujete: 4 plátky hovězí roštěné, sůl, pepř, podle chuti pikantní nebo plnotučnou hořčici, 2 vejce, 4 plátky anglické slaniny, 2 nožičky kvalitních párků, 2 kyselé okurky, 2 cibule, trochu oleje na smažení a mletou sladkou papriku. Nezapomeňte na bílou nit na zavázání ptáčků!
Vajíčka dejte uvařit natvrdo, vložte je pod ledovou vodu, nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Pak je nakrájejte na podélné třetiny. Párky podle jejich tloušťky podélně rozpulte. Kyselé okurky také podélně rozpulte, tlustší rozčtvrťte.
Postup :
Hovězí maso důkladně naklepejte a z obou stran ho osolte a opepřete. Z jedné strany plátky potřete hořčicí a položte na ni plátky anglické slaniny. Zhruba doprostřed na sebe položte párek, vajíčko a okurku. Plátky masa zarolujte, aby náplň držela hezky pohromadě a při nakrojení pak udělala krásnou mozaiku. Roládky zaviňte bílou nití, aby se během dušení nerozpadly.
Připravené závitky zprudka orestujte v hrnci. Vyjměte je, osmažte nakrájenou cibuli a zbytek na kousky nakrájené papriky. Pak ptáčky vraťte zpět. Zalijte je asi do 2/3 vodou nebo hovězím vývarem, přikryjte poklicí a nechte asi 1 hodinu (podle typu masa) dusit doměkka. Pak ptáčky vyjměte a omáčku nechte ještě asi 10 minut vařit, aby se zredukovala. Podle chuti přidejte sladkou papriku, která omáčce dodá i barvu. Do omáčky také můžete nakrájet zbytek surovin, kterými jste ptáčky plnili.
Tento tyzden sme mali panenku na brusnicach,ryzu,kapustovu polievku,mliecnu sosovicovu polievku,,tuniakove cestoviny,dnes kare na bylinkach,pecene zemiaky,kapustovy salat.ostatne si nejak neviem spomenut...
@zuzana76
@raza
diky za tip, nakoniec som upiekla piskotove cesto, dala nan smotanu zmiesanu s tvarohom a domacim vanilkovym cukrom, naukladala ananas a zaliala zbytkom stavy z kompotu s agarom. Muka celozrnna spaldova a trstinovy cukor.
Dnes na obed netradicna, ale chutna kobinacia hrachovy privarok s hokaido tekvicou, privarok mal uuuuzasnu farbu a pri vareni som pridala nori vločky ... mnam 🙂
dnes: pizza, gulasova polievka
zajtra: nedelna polievka, kacacie stehna, sudova kapusta + lokše
ahojte, my sme dnes dojedali krémovú šampiónovú polievku zo včera, a dostali sme chuť na zabíjačkové dobroty, takže pečené jaterničky, zabíjačková kaša, klobásky, oškvarky, k tomu varené popučené zemiaky s opraženou cibuľkou a kyslá kapusta, piekla som maslové venčeky - kakaový a tvarohový, a nezostalo nič 😅 a pridávam aj foto včerajších kysnutých koláčov - po našom bálešov, tiež sa po nich len zaprášilo, po tých vianočných koláčikoch to chcelo asi zmenu 😉
@hyta chlebové placky som mala z varechy http://varecha.pravda.sk/recepty/jogurtove-chle... a pagáče robím tak, že zmiešam 500 g hladká múka, 1 dcl olej, pol droždia, 1 KL soľ, 3,5 dcl vlažné mlieko - nechám nakysnúť, rozvaľkám a namažem zomletými škvarkami s cibuľou a cesnakom, očierňokoreňujem ochutnám a posolím, preložím a nechám 20 minút kysnúť, dokopy 3x prekladám. Potom vyvaľkám, vykrojím, potriem vajom a upečiem. 😉
Včera sme mali hráškovú krémovú polievku a vegeburger s domácimi celozrnnými žemľami. Dnes kurací vývar a kura na paprike s kolienkami. Dobrú chuť a prajem príjemnú nedeľu.
naše raňajky domáca treska s pečivom, čaj 🙂
dnes máme hovädzí vývar s domácou mrveničkou, segedinsky guláš s knedlou a muffiny s jahodovym džemom.
tak dnes mame kurací vývar,a pečena kačka s plnkou,kapusta a knedľa.
Cestovinovy salat /taliansky listovy salat, cherry rajcinky, steril.kukurica, paprika, bambino/ a dojeme hlivovu polievku zo vcera
Dnes kuracia polievka a kuraci paprikas s haluskami
Kurací vývar, zemiaková kaša, pečená makrela, uhorkový šalát, jablkový koláč.
Ahojky baby...my sme sa po dovolenke opät vrátili do reality a od zajtra zacinam na plno varit.Dnes mame co nam nabalili nase maminy z domu...vyvar s domacimi slizikmi,rezne,pecene kura a ryzu.A ja si robim najviac chut na huspeninku. 😝
Peknú nedeľu 😉
@danielaj krasne kolaciky 😝
@j93375 rybu (kapra bez hlavy) uvarím v slanej vode, nechám ju vychladnúť a oberem od kostí. Na jemno nakrájam cibuľu, mrkvu, uhorku pridám k rybe, premiešam, pridám majonézu, smotanu na šľahanie a trochu octu . Osolím, okorením podľa chuti, premiešame a nechám v chladničke na pár hodín ( ja väčšinou z večera do rána), aby sa chute spojili. Prajem dobrú chuť 🙂
náš obed vajíčková polievka s rascou, pečená kačka , knedľa, kapusta, tvarohové šišky
@lucikatn kopirovane a ulozene od @irsina
Krupovo-hubova polievka
Suroviny: jacmenne krupu - velkost c.3 - pol balenia
2 plne hrste susenych hub
3 hnede sampiony (nemusia byt, ale s nimi je polievka este chutnejsia)
5 guliciek noveho korenia
6 guliciek cierneho korenia
3 bobkove listy
1 mensia osupana cibula
stava z 1 a pol citronu
sol
slahackova smotana
mlieko
Krupy premyjeme a dame varit do vody, kludne moze byt vody do polky hrnca lebo krupy budu bopnat, pridame cibulu v celku, bobkovy list , cierne korenia a nove korenia a pridame huby. Varime do kym nie su krupy makke, ked sa voda odpari kludne postupne prilievajte po troche vodu. Ked su krupy makke tak pridame slahackovu smotanu, mlieko tak aby nebola prilis husta lebo tato polievka este zhustne. Ked je dovarena primiesame stavu z citrona - my ju mame radi kyselkavu - tak davajte podla chuti a na zaver osolime.

My dnes dojedáme zo včera slepačí vývar a fazuľový guláš + mäsovo-kukuricové rizoto a dnes som deckám robila parené buchty.