Čo dnes varíte? Dajte inšpiráciu
Nikde som to tu nevidela, tak to hádam nezamknú 😝
Neviem ako vy, ale ja vždy mám najväčší problém vymyslieť, čo navariť, tak píšte dačo na inšpiráciu.
a som si dala akurat dokopy jedalnicek na cely tyzden.ked som bola na MD tak som takto fungovala.no uz som od toho upustila.no sa planujem k tomu vratit.da sa tym usetrit par Eur.a clovek sa nemusi kazdy den trapi otazkou:Co varit? na tento tyzden sa to da,lebo budem doma s malou na OCRke kedze je chora.
po: vyvar z nedele,rezance s makom a cukrom a pre mm s tvarohom na slano
ut: vyvar este asi ostane, hovadzie maso dusene na hrasku,ryza
st: špagety,morca dela,kečup,syr - to tak narychlo lebo idem na poradnu.a mm ma poobednu tak ak nebudem stihat,navari on kym sa vratim....
št: hrstkova polievka,franc.zemiaky
pia:ostane zo štvrtka
so: halušky so syrokremom a slaninou
ne: kuraci perkelt s kolienkami
My dnes varíme vo veľkom 😀
* OBED: kurací vývar s rezancami, vyprážaný karfiol, zemiaky tatárka (manžel), "boloňa lasagne" (ja🙂
* VEČERA: - akurát sa púšťam do prípravy, keď mi to malá nepokazí, lebo robí pri uspávaní cirkus...
***domáca knedľa (min 4ks v rámci rodinnej spotreby)
600g hlad. múky
1vajce
0,5dc oleja
sol
cukor
300ml mlieka
1kocka drozdia
POSTUP: Mlieko ohrejeme - aby bolo vlažné. Odstavíme zo sporáka, pridáme 1/2lyžičky cukru (ja mám trstinový hnedý), štipka soli. Rozdrobíme kvasnice, zamiešame a počkáme kým vyplávajú.
Zmiešame múku, vajce, olej a mlieko s kvasnicami. Ja používam kuchyn.robot (mám len taký mini robot), keď sú všetky ingredience spojené a cesto je hladké, pridáme malé množstvo múky (asi hrsť) a rukou cestou domiesim. Malo by byť hladké, nelepivé - ak je to potrebné, môžete pridať ešte hrsť - či viac "hrstí" 🙂 múky. Vymiesené cesto uložíme do pomúčenej misky, prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na min 1hod (ideál je 1,5hod). Ideálne miesto kysnutia je teplé, ale nie horúce. o vykynutí rozdelíme cesto na 2 casti -knedlíky, položíme na dosku, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10min podkysnúť. Pripravíme si hrniec s DOSTATKOM vody - ja na hrniec napnem bavln.kuchyn.utierku, prichytím gumičkou a prikrývam nerez.miskou 🙂 - nad vriacu vodu dáme knedlík, okamžite prikryjeme a varíme 21min. Počas varenie misku neodkrývajte a nepredlžujte dobu varenia. Po ulynutí 21min vyberieme klnedlík na drev.dosku, popicháme špáratkom a potrieme olejom, necháme odstáť min.20min, v žiadnom prípade dovtedy knedlík nerežte ! Overené odskúšané...a podľa manžela som redčila všetky ženy v rodine 🙂 Tak dobrú chuť 🙂
*** sviečková: http://www.sefkuchari.sk/index.php?riu=953
*** kôprová omáčka: cibulku opražíme na masle, pridáme nakrájaný kôpor (1celý), chvíľku opekáme na masle -1-2min - kým nazcítime výbornú kôprovú vôňu - na miernom ohni. Pridáme 1 ČL soli a hrniec naplníme do 1/2 vodou. Prikryjeme a necháme vrieť(variť) na miernom ohni cca 15min. otom pridáme 1 kelímok sladkej smotany, dochutíme soľou a zahustíme. Inú nevarím, keďže môj muž inú nezje, nemá rád tie smotanovo mliečne 🙂
*** domáci krémeš - doplním 🙂 ale teraz už utekám variť 🙂
@1mirka1 mozem sa opytat na postup? Receptik ? 🙂 dakujem
@vso10 das recept? Dakujem 🙂
@kibuk v stredu urobim, vyzera to mnam 🙂
@adelajda2012
suroviny: mrkva, cibuľa, cesnak, paprika (červená, zelená), čili, hríby, paradajky bez šupky (môže byť aj konzerva, alebo čerstvé), fazuľa, kukurica,
mrkvu si nakrájam na malé kúsky a uvarím. cibuľu nakrájam na malé kúsky a smažím v hrnci, v ktorom sa to bude robiť. pridám cesnak, papriku, čili, mrkvu. pár minút smažím. teraz by som mala pridať pokrájané hríby (ale nedávame, lebo priateľ ich nemá rád). pridám paradajky (bez šupky, pokrájané), fazuľu a kukuricu. fazuľu a kukuricu zlievam, avšak neskôr pridám trochu vody. okorením s bazalkou a karí. miešam raz za čas a varím niekoľko minút.
ak to chceš redšie, tak fazuľu a kukuricu nezlej. ja obe konzervy zlievam, ale po troške pridávam vodu, aby to bolo husté, ale zasa aby sa mi to neprilepilo o hrniec 😀
U nas dnes na ranajky krupicna kasa, obed hovadzie na prirodno s maslovymi haluskami, hlivova polievka a ako kolacik som dnes robila toto http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-kolac... jablkovy s mrvenickou, je super.
@ivanam5389 ktory?🙂
@hanicka45 najlepsia na svete a jednoducha uplne
Recept-na velky plech
3vajcia,1hrncek k.cukor,1hrncek mlieko,1\2hrncek olej,2hrnceky polohruba muka(ak chces kakaovu,cast muky nahrad kakaom),1prdopec,kora z jedneho citrona.....vajcia cele vyslahas chvilu s cukrom,pridas olej a mlieko,preslahas chvilu,nezlakni sa je to riedke.vmiesas pomiesanu muku s korou,prdopecom a kakaom.....vylejes na plech a lyzicou kladies kopky husteho pudingu,uvar si ho pred tym,ako zacnes miesat cesto,lebo je to fakt rychle(cca 6dcl mlieka,1a pol balika van.pudingu,4lyzice k.cukor,1vanilkovy cukor) potom davas ovocie ake chces a upecies.....garantujem,ze lepsiu a rychlejsiu bublaninu si este nejedla 🙂
Tak u nás v sobotu kalerábová polievka a už spomínané zemiakové pirohy z rožkového cesta s maslom a poch. smotanou, na večeru zemiakové osúšky
v nedeľu kalerábová polievka a vepřo,knedlo,zelo a popoludní mandarínková torta u sestry na oslave neteriných 14. rokov. Dnes dojeme
@katussska24 ahoj, prosim ta mohla by si mi dat receptik na pohankovu sekanu, skusila by som to spravit, snad mi to doma zjedia 🙂
Ahojte dievčatá... U nás dnes zeleninová polievka a banánové palacinky...
Ahojte, nejaky recept na cigansku sa nenajde???????????????????
Ryzovy nakyp ;)
Dnešný obed - tekvicové fašírky, ako príloha zelená fazuľka na masle a trošku cestovín.
dnes na večeru trochu kuracej polievky a cuketové rezance opečené s kuracím mäsom a čili tofu,no zase mi bolo málo,teda vyhladla som a dala som si ešte trošku klobásy,ma to tak sere že začnem tak pekne dietne a vždy to ukončím tak špatne,ale ked z tých zdravých jedál sa neviem nasýtiť,máte aj vy taký problém?
náš obed fazuľová polievka, sviečková na smotane, knedľa 😉

@trasko aka to je bublanina ,vypada fajn