Čo na raňajky?
Ahojte co davate detom na ranajky, maly chce stale prazenicu, alebo parky, sem-tam zje chlieb so syrom.....
@dadica mne je luto takehoto uvazovania, pretoze toto moze povedat len iekto, kto nema ani paru o tom, za co vsetko je strava skutocne zodpovedna....
pri vychove nejde o to, aby dieta jedlo od rana do vecera a do konca zivota len najzdravsie veci, ide o to, abysa v detstve naucilo spravnym stravovacim navykom, aby vedelo, ktora strava je zdrava aktora nie je...aby sa nestalo to,co sa deje teraz bezne ze sa ta mamicka, co napchava dieta par mesacne piskotami opyta, ze preco nie su piskoty zdrave...ide o to, aby dieta vedelo co je dobre a co nie a vie si vybrat...je nam vsetkym jasne, ze dieta sa nebude stravovat len zdravo, aj to moje papa biele pecivo a ine sajrajty, ale len od svojho tata, a len v malych davkach, nie ako hlavne jedlo...som hrda na to, ze som jadna z matiek, ktora v strave pre dieta nehlada iba nasytenie ale aj kopec vitaminov a mineralov, co jej dietatu ta strava moze dat..pretoze jest....zial, vela matiek napcha deti cimkolvek /ved im to chuti, ze?/ a ma pokoj ze je dieta najedene, ale neuvazuje nad tyn, ze dieta zjedlo uplne zbytocnu stravu a nic im to neda.......
@hajanka
1) to neboli rady - to boli v drvivej väčšine urážky a ironizmy...ak by to bolo tak, že každý jej pekne a slušne odpíše - a ona je arogantná - nepoviem ani pol slova
2) ak som čítala dobre, napísala, že tú slaninu dáva na špičku noža ako prevenciu, že jej to poradil nejaký lekár...ak vidí, že to pomáha...a neškodí..neodsudzujme niečo len pre to, že to je pre nás niečo nepoznané
3) hoď mi prosím link, kde tu niekto píše, že dáva guláš pár mesačnému bábu
4.)ak človek je všetko s mierou..a dá si napríklad varené zemiaky, s bryndzou a posype ich slaninkou a cibuľkou..dá si k tomu paradajky, čerstvý pórik - určite z toho infarkt v 40tke nedostane
Napríklad bravčová masť je to najbližšie mazivo prirodzenému mazivu pokožky ľudského tela.. 😉 a aj tak je teraz v móde extra panenský mandľový olej, kokosový olej a pod.
Nie som lekárka. 🙂
Bože tu sa musia stále riešiť zásady správneho stravovania sa....Zakladateľka tým chcela zrejme napísať, že malý jej nič iné nechce a ju to štve a hľadá nové nápady....Inak mne môj 7 ročný syn odmieta skoro všetku stravu až na asi 5 jedál. A teraz čo?? Radšej ako by som mu mala dať párky nedám mu nič? No dám a čo? Budem do neho pchať len bio stravu, všetko zdravé a keď zje niečo nezdravé, bude mu zle a bude mať problémy. Tým nechcem povedať, že dieťa má stále jesť praženicu a párky, ale určite by som zato nekameňovala. Veď aj dospelí jedia aj nezdravé veci a priznajme si keď mám na výber ovocie a nejaký chlebík s pomazánkou, šunku, slaninu, ja si dám radšej to druhé. Ale deťom nútime len samé v kvázi zdravé veci, ktoré možno tiež až tak zdravé a bio nie sú...
súhlasím s @hajanka , ono ako téma by to nebolo zlé, lebo by sa dalo diskutovať, ale toto je boj o to, kto má väčšiu pravdu... zakladateľka na jednej strane chce vedieť, čo dávame my na ranajky ale jej reakcie sú polovýsmešné (vid, ovocie na ranajky, podľa zakladateľky sa dáva pri hnačkách). A preto sa mi v tejto téme vôbec nechce písať, lebo takto sa nediskutuje, trošku empatie a tolerancie by to chcelo a najmä prestať vytrhávať z kontextu 😔
@minewka ale boli, prejdi si to este raz, napr. ja som jej na 1. str. napisala:
"hajanka ovsene vlocky a jogurt, celozrnne cerealie s mliekom, chlebik s cerstvou zeleninovou pomazankou (sto druhov) alebo tvarohovou natierkou, chlebik vo vajicku k tomu zelenina, porridge (ovsena kasa) s ovocim, syr...
pre dobry stard do dna ranajky by mali tvorit 25% celkovej dennej potravy
naco ponukat to "menej zdrave" (nezdrave?) a potom sa cudovat, ze dietatko nic ine nezje...
je to ako so sladkostami, ak mu raz ponuknes, uz ho len tazko odnaucis...
Včera o 23:45 "
ziadna urazka 🙂
slanina, ako prevencia pred cim? stipkuje to zaludok - take nieco som v zivote nepocula, uz toboz nie u maleho babetka....
gulas som dala ako priklad, kedze si poradila, ze k parkam a k prazenici zelelniku a hned ma zdrave jedlo
bryndzove zemiaky so slaninkou a cibulkou OK, jasne ze ano, ale niekolkomesacnemu dietatu????
ak si dobre pamatam, v niektorej teme si priamo mne adresovala, ze si lekarka, alebo mas to vzdelanie alebo tak nejak, mozno to niekde este najdem 🙂
Jedine riesenie pre by bolo (ak by ho vobec bola schopna akceptovat) razne zmenit jedalnicek a nepolavit!
Jednoducho ak mu od 3.mesiacov nuka parky a prazenicu, tak sa nemoze cudovat, ze ine jest nechce!
Boze, maminy, dospely a par mesacne dieta! ved to je aky rozdiel????? zamyslite sa... preco dookola porovnavate s dospelymi?
@marianca ale my sme rodicmi od toho aby sme tym detom dali zaklad 🙂 nikto sa tu biom neohana, vsetci pisu o ovoci a zelenine.
keby nam (mne) nedali rodicia dobry zaklad, tak mam mozno dnes o 40kil viac, hypertenziu a o 60% vacsiu pravdepodobnosti infarktu. jasne, aj ja mam rada chleba s mastou a cibulou, aj klobasky, bravcove a momentalne mam na sporaku hovadzi gulas. ale ja mam 27 a moje dieta necele 2. ja uz zaklad mam a viem si korigovat jedlo, a musim aj svoju dietatu 😉
@hajanka som biologička. Nie lekárka. Ale kľdune hľadaj, kde som ti napísala, že som dr. Možno mám nejaké schyzofrenické tajné "ja" na koňovi, o ktorom neviem 🙂
Ty si sa pýtala na recept so slaninou pre svojho muža - nie pre dieťa...alebo zle čítam?
A je problém napísať to, čo dávaš na raňajky - bez toho -čo a prečo robíš? Načo to dávaš..? Nečuduj sa, že ti nechce a podobne?
ahoj, tak moja malá nie je papkáčka, tak som rada, ak mi aspoň niečo zje a poviem ti, že by som bola happy, keby mi zjdela praženicu alebo párok 🙂 u nás ide zväčša hrianka s maslom, chlebík s maslom a syr kiri, alebo s dzemíkom, čokoládové cereálie s mliekom, šunka len niekedy, maso jej smrdí, dakedy ani neovonia a už ne ne, mala som snahu robiť jej nátierky poskúšali sme vajíčkovú, rybaciu, tvarohovú ale tiež absolútne ani neochutnala. keď už úplne odmieta tak jej dám aspoň zopár piškotiek nech nie je hladná, prípadne polystíren s čokoládovou polevou.... u nás je takmer každé papanie trápenie, zeleninu alebo ovocie tak to si ani neviem predstaviť, že by zjedla. zeleninu len v polievke a ovocie som šťastná ak mi zje pol banána aj to ju pri tom musím šaliť aby na to nemyslela. ja už som dávala aj tri durhy ranajok v jeden den, proste ak mi niečo nechce skúsim druhé, prípadne tretie ale hladnú by som ju nenechala. aj ked nezdravé ako nejaký keks alebo piškotu. a ešte má rada tie tyčinky čo sa do syra namáčajú.
@hajanka ja nepíšem, že bola urážka - ale netreba rovno písať urážku, aby sa z kontextu príspevku dalo vyvodiť - "dávaš mu somariny, čo sa čuduješ? Si hlúpa, že to tak robíš"..
Ja proste nechápem - prečo nenapísať naše raňajky: ...........xy......a bodka. Žiadne prečo, nevieš, chudák dieťa, si hlúpa, nemáš rozum, koľko máš rokov, nečuduj sa, ak bude mať alergie..atď..
@hajanka suhlasim, zmenit a nepolavit 🙂
@bastilly masko moze maly kuracie, hovadzie, morcacie, kralicie, rybky..... pripravovat sa da rozne, moja mala ma najradsej omacky so smotanou a zemiaky, to je jej 😝 ... jaaaj ale to uz nie som pri ranajkach 😅 som sa utrhla
daj mu obcas na ranajky sunku, ked uz je teda maskovy. ale urcite k tomu aj cerstvu zeleninu, ved je konecne sezona 😎
skusaj isto jogurty, neverim, ze nespapa biely jogurt s domacim dzemom 😉
@bastilly naš presne to isté ale aj z toho zje velmi málo 😒
@minewka tam nebolo pozastavenie v tom zmysle,ze nedat vajce dietatu,ale maminka dala 4mesacnemu dietatku oprazene vajicko (myslim,ze oprazene pisala,uz si to nepamatam ) a to je silna kava.ja tiez dam malemu vajce,ale od cca 7-8mesiaca ho mal len ako varene zltko v zeleninovom prikrme raz do tyzdna a az po roku nejak som ho uvarila a dala na chlebik,posypala pazitkou atd atd.jasne,ze sa prazenica da spravit aj zdravsie ,aj moj syn uz par prazenic za sebou ma,no hned na rano by som ju nevolila.je to "tazky" zaciatok dna a potom to cele doobedie v brusku sedi a zatazuje ho. ano,daju sa kupit aj kvalitnejsie parky,teda clovek moze len dufat,ze vyssia cena sa rovna lepsej kvalite,no stale je to pomlete maso a ty nech robis co robis netusis co vsetko tam pomlete je.skor ma zarazilo,ze tak male dieta si parky pyta,tym padom ich uz malo skor zaradene v jedalnicku.naco? moj si ich nepyta,lebo som mu ich nedala a hodnu dobu mu ich ani dat nemienim.mne to nepride byt ako potravina vhodna pre dieta,preto to ani do jedalnicka mojho syna nezaradujem.co nepozna si ani nepyta-je po probleme.fakt zijeme v dobe,kde nam trh ponuka sialene mnozstvo druhov potravin,to sme my ako deti nemali,sme sa na sviatky tesili z pomarancov akoby ich z marsu doniesli.teraz si uz naozaj mame z coho vybrat a zostavit tak ozaj kvalitny jedalnicek pre nase rodiny a my aj tak siahneme po tej primitivnej nezdravej parke? skutocne je to dobra volba?nemyslim si.
maminke bolo poradene,sama som jej radila v par prispevkoch co jeme my a ako skusit ten jedalnicek jej maleho obohatit.ja sama som si tu tiez nasla tvarohovy tip na mlsanie. 😉 mna naozaj zarazilo,ze si prisla po tip a ked ho dostala,tak mala hned vyhovorku,ze to ci hento jej maly nezje.niezeby povedala,ok baby,diky za tipy skusim aj ked neviem ci to maly zje,kedze je na inu stravu zvyknuty.aspon ta "pisana" snaha by sa cenila.naopak si ona ten svoj jedalnicek maleho branila.
@bastilly ešte ma napadli hrianky s mletým mäskom a cibuľkou...napríklad...ale mäso kupuj čerstvé a nechaj si ho pred sebou pomlieť...nech vidíš, čo ti melú 🙂...a podus to na cibuľke, pridaj ošúpané paradjky, trošku majoránky, alebo bazalky....a trošinku parmezánu na to....čerstvá zeleninka...a výdatné raňajky sú na svete 🙂
@bastilly - no reagujem len na ten zaciatok, parky, prazenicu kazde rano asi vhodne nebude, preto sa asi pytas na alternativy.
Nasi zacinaju rano ovsene vlocky zaliate mliekom alebo jogurtom, ku tomu pokrajane cerstve a susene ovocie. Dnes napr. mal maly müsli s hrozienkami a pokrajanym bananom. Ma to celkom rad.
Inak mavame na ranajky ovocie, chlebik pokrajany s masielkom a par platkou sunky, par kuskov paradajky, uhorky, ci papriky. Kludne by som mu dala jogurt, ale mimo müsli ho nezje, len vypluje. Mavame aj palacinky, lievance, vafle rano, podla toho ako stihame.
Vajicka mava 2x do tyzdna, mava aj prazenicu robenu na masle, davam mu ju rada, lebo mu upravuje stolicu, ked spapa vajicka, nema hnacku, co on inak mava vlastne stale 🙄 Nevidim na tom nic takeho hrozneho.
Moj maly uz bude mat 2 roky, neviem kolko ma tvoje dieta. U nas su ranajky zaklad dna, malemu chuti takmer vsetko nastastie. Natierky su tiez alternativa ranajok, ale u nas skor na olovrant ci desiatu 🙂

ako v takmer kazdej diskusii v poslednej dobe tu na MK, zakladatelka temy sa asi len potrebovala utvrdit v tom, ze to co jej dieta je je spravne, inak si to neviem vysvetlit, inak by prijala nase napady a rady -
alebo mi to pride ze ide o nejaku srandu, alebo snahu nasrdit tu maminy a postvat proti sebe...