Čo na stôl na birmovku

zuzikb137
15. aug 2018

Na konci septembra máme birmovku, a potrebujem poradiť, čo na stôl.. Budem na všetko sama(maminu už nemám, a manželova rodina ďaleko) , teda v nedeľu určite, v sobotu ešte niečo pomôžu aj dcéry.. Priestor máme (nie doma), a musím skoro všetko pripraviť v tú sobotu. Rozmýšľam, že urobím zem. šalát, upečieme stehná, a v nedeľu dáme zohriať so syrom navrch, zapiecť.. Polievku asi tiež budem v sobotu, inak to nevidím, môže byť kapustová? Či to sa nehodí? Kuraciu nie je dobre deň dopredu robiť.. Bude torta, zákusky, nejaké drobnosti, a čo s chlebíkami? Keď ich urobíme v sobotu, rozmocia sa..Poraďte prosím, v nedeľu nebudem mať čas, bude cca 20-25 ľudí, skoro všetko musím stihnúť v sobotu, aj stoly, aj variť, misy alebo chlebíčky? už teraz mám z toho nervy..

hettinka
15. aug 2018

@zuzikb137 ja by som chlebíčky nerobila ... bud si ich daj urobiť nejakej firme na nedeľu, alebo urob nejaké obložené misy iba a chlieb len nakrájaš.
U nás sú obľúbené aj pizzové slimáčiky z lístkového cesta, je to rýchle, lacné a vydržia ... kupujem na to chladené lístkové cesto v LIDL, na to kečup, oregáno, šunka (alebo anglická slanina) syr, zroluješ ako závin, nakrája sa to ešte pred pečením na 1cm kúsky a dáš upiecť.
Fajn sú aj malé rezne z morčacieho a kuracieho mäsa. Fajn je pridať sezam do strúhanky a sú dobré aj studené.

bodkolienka81
15. aug 2018

@zuzikb137 neviem ake mate vztahy v rodine, ale mna by sa teda kazdy pytal, s cim treba pomoct, co doniest.. Takze by som v sobotu nachystala stoly, uvarila masovu polievku (hadam uz nebude tak teplo a vydrzi, pripadne sa da varit v nedelu skoro rano), spravila maso, salat, ryzu..a ostatne podelila medzi rodinu. Jeden nech donesie sladku tortu, jeden slanu, dalsi zakusky a slane.. Aby si si aj Ty mohla uzit tento den a nie len nervozne behat, ze nestihas a co vsetko si zabudla..

maria584
15. aug 2018

@zuzikb137 kapustová polievka sa mi na birmovku nehodí.
Buď sprav pečené kuracie stehná a ryžu. To stíhaš aj v nedeľu.
Alebo knedlu, mäso, kapustu. Knedlu kúp, mäso upeč v sobotu a kapustu správ v nedeľu ráno.
A chlebíky by som tiež nerobila. Ako bolo vyššie spomínané sprav obložené misy, môžeš ich urobiť v sobotu, teraz je kopec zeleniny k tomu a dáš chlieb. Je to vybavené.

osky
15. aug 2018

Kuracie stehna by mali byt do chrumkava upecene...to by som pre tolkych ludi nerpbila.radsej velky kus bravcoviny,pomalinky dat piect/na kg mäsa rataj cca hodinu/ vcas rano/o 5-6.../.urobi sa ti to same ,nemusis pri tom stat a bude to cerstve.
Alebo nejake dusene platky-tiez sa spraviav rzre same....
Vzdy ked mam doma vela hosti to tak robim.
K tomu uz mozes urobit ryzu ci celkom obycajne petrzlenove zemiacky a nejaky salat.
Ak trvas na zemiakovom salate tak aj ten...to je jedno.
Kapustova na taku prilezitost za mna nie...
Skor daky mäsovy vyvar alebo nejaku cremovu s krutonmi/obe mozes varit uz den vopred,nie je pravda ze slepacia nebude dobra/
A chlebicky nie.
radsej oblozene misy ako uz bolo vyssie pisane.
Alebo aj daku klobasu nakrajat,udena rolka ci rebra sa daju tiez jest na studeno,syrek,korbaciky alebo syrove misy..../ako na velku noc/
Alebo aj nejaku mäsovu roladu na studeno...
To si vsetko mozes nachystat aj 2 dni vopred.
Menej roboty,dlhsie to vydrzi a kazdy ma rad nieco ine...das to lahsie do chladnicky ako hotove chlebicky-tie sa ti mozu akurat tak pokazit😉
Upec si dake slane pecivo alebo jednoducho kup slane tycinky a chipsy a hotovo.
Zbytocne si to nekomplikuj aby si z toho mala nieco aj ty.

bucko555
15. aug 2018

Co takto vyuzit nejaku donaskovu sluzbu a mas po starosti. Nachystas len stoly miestnost kde to bude a hotovo.

alobalka
15. aug 2018

@zuzikb137 na 1 ženu sa mi toho zdá nejak priveľa. Ak teda všetko chceš/musíš urobiť sama a pre taký počet ľudí. Určite by som sa snažila osloviť (keď to nejde z rodiny) nejakú cateringovu firmu. Videla som aj také, že na miesto akcie prinesú v boxoch či polievku, alebo hlavný chod. Varianta miesto chlebickov sú aj pagace, mrazené "mini forneti "...aspoň čiastočne to odbremeni od počtu tebou robenych chlebikov. Tie pizza slimaky sú tiež vyborne (ale sa ich aj veľa zje: )...Určite je lacnejšie, keď si to spravis sama, ale aby si nebola moc uštvaná a v strese.

zuzikb137
autor
15. aug 2018

@bodkolienka81 Ocino dievčat, čo mi idú na birmovku, zomrel pred 7 rokmi, a jeho rodina s nami moc nekomunikuje, jeho mamina tiež zomrela, s terajším manželom máme 3 ročnú.. Jeho rodina je od nás cca 100 km, Ti prídu, ale asi tak na presne, a nemôžem od nich chcieť nič, som rada, že nás všetky tak prijali.. Moja mamina zomrela pred 3 rokmi, ocino býva s nami, brat s priateľkou prídu, ale tá má dosť, aby svoje deti ustrazila. Variť budem doma, miestnosť sme vybavili u nás v kulturaku, pripravíme všetko v sobotu, v nedeľu nestíham. A ak niečo prinesú, neviem, no som rada, že prídu, a niečo dajú dievčatám, aj keď nie sú ich pokrvna rodina, vies.. Chcem to slušne, a jednoducho, aby som nikoho neotravovala..

fokuska
15. aug 2018

@zuzikb137 Ked v kulturaku, tak nemate tam v obci nejake panie co zvyknu varit alebo pomahat varit na svadby? Ze by si ich poprosila o pomoc a urcite vezmu mensiu odmenu ako cateringova firma.

hettinka
15. aug 2018

@zuzikb137 ešte mi napadlo, namiesto veľa koláčov kúp nanuky ... u nás sa tešia veľkej popularite a ak sa nezjedia, nepokazia sa. Ale predpoklad je, že máš k dispozícii v kulturáku mrazničku.
A presne, niekoho si nájdi na pomoc, bud nejaké tety, čo to robia pravidelne, alebo aspon nejakého kuchára, alebo susedku popros.

Inak, ak na to nemáš podmienky, bud by som urobila maličkú oslavu v úzkom kruhu rodiny, alebo si jedlo niekde objednala, alebo na dvore gilovačku ... vopred ťa lutujem, narobíš sa ako kôň. Moja mamina mala tak oslavu na 50-ku, že doma to spravíme ... nikdy viac. A to sme na to boli viacerí, mama si veci nachystala dopredu, ja a manžel sme robili najviac v den oslavy, aby si mama posedela, no vôbec sme nemali z tej oslavy nič.

fefe123
15. aug 2018

Ja by som tiež kapustnicu nevarila, to sa nehodí... sprav vývar hovädzí alebo kurací, kľudne môžeš podávať aj druhý deň.... a potom by som urobila sviečkovú na smotane, knedľu môžeš aj kúpiť, teda aspoň u nás býva nesktučne dobrá knedla v obchode, tá sa len naparí, sviečková zohreje v hrnci a mäso nakrája....
miesto chlebíčkov obložené misy.... zákusky a káva budú... to si myslím, že aj stačí, je teplo, teraz ľudia veľmi nejedia

nesvadbovo
AMBASÁDORKA
15. aug 2018

@zuzikb137 skus oslovit nejaku lacnejsiu restauraciu v okolo, taku, co ponuka denne menu v pre Teba prijatelnej sume, ci by Ti vedeli pripravit nieco a v akej sume. My mame vsetky rodinne oslavy u nas v domceku, aby sa decka vybehali aj na zahrade a bolo to take uvolnenejsie, ako v restauracii, ale ja doma nic nevarim. Sladke napeciem, to ano, ale varenie nechavam na dve restauracie, co mame overene, podla toho, ktora ma volno. Pripravia to cerstve, poskytnu nam aj misy, v ktorych je jedlo neustale ohrievane a cenovo to vyjde len o par eur viac, ako keby som vsetko mala kupovat, stat pol dna pri rure a kazdemu servirovat na tanier. Takto mame vzdy jeden stol, na ktorom su slane veci (objednavame rezniky, kuracie stehienka - tie male, salaty, rolady - masove a syrove, koleno, cestovinovy salat, pecene zemiaky...) a na druhom stole vzdy pripravim candy bar. Kazdy si vyberie to, na co ma chut a kolko si prosi.. za mna idealne riesenie.. Ak by Ta to zaujimalo, tak na manzelovu tridsiatku sme objednavali fakt plny stol jedla, hosti (30 ludi) sme pozyvali na obed, takze kazdy sa naozaj poriadne najedol a dost som toho odkladala este do mraziaku a platili sme dakych 200eur...

zuzikb137
autor
15. aug 2018

Kamarátka sa mi sľúbila pomôcť, no začala že mäso 2 druhy dusiť, ryža, hranolky,..... Až sa mi vlasy zježili..tam to nemám kde piecť pre toľkých, a príde mi to hrozne zložité.. Aj guláš ma napadol, deň dopredu sa dá, len či sa hodí.. Väčšinou robia šalát a rezne (čo ja moc nemusím), ale o mňa nejde, a tým sa asi nič nepokazí.. Len rezne piecť, to strávim v kuchyni času kopec, a.. Preto chcem niečo, čo sa dá zohriať a hotovo..

pininka
15. aug 2018

@zuzikb137 ja som teraz varila na odpust pre 20 ludi a vsetko som aj piekla a da sa to zmaknut v pohode. A to som robila dva chody, ale musis si zvolit take jedlo s ktorym mas najmensie starosti. Teda ja osobne by som volila bud stehna, alebo bravcove krkovicku, my sme mali aj bocik. To som si napacovala den do presu a rano skoro uz o pol siestej som bola hore, polievka zo zajaca alebo hovadzia sa varila od siestej, o siedmej som supla do rury maso a kyslu kapustu som len na rychlo na cibulke orestovala. Knedlu sme kupili,ta sa len naparila a finito. A kolace som zvolila take co sa nepokazia rychlo a piekla som dopredu. Vsetko som robila bez pomoci a nastastie ziadna katastrofa necakane neprisla. Drzim palce

saslavka73
15. aug 2018

@zuzikb137 Prečo to neurobíš v reštike?

mijo53
15. aug 2018

@zuzikb137 ak je v kultúrnom dome kuchyňa vybavená taniermi, misami, tak si objednaj jedlo v nejakej reštaurácii, ktorá je blízko od tvojho bydliska a nech ti na určitú hodinu dovezú jedlo do kultúrneho domu a oni ti ho budú aj servirovať. U nás v dedine takto organizujú pohrebný kar, dávajú super vývar s rezancami, druhé jedlo, kávu, kto čo si objedná. Svadby sa robia v reštauráciach, krstiny, birmovky neviem, lebo už tam nebývam ale v kultúrnom dome je komplet vybavená kuchyňa

fefe123
15. aug 2018

@saslavka73 nie každý robí v reštike... na dedinách sa to robieva aj takto... je to celkom bežné

eeffka
15. aug 2018

@zuzikb137 je vas vela a si na to sama, cize by som isla na klasicky rezim
polievka vyvar sa vari sam a nie je pravda ze sa pokazi do 2heho dna.
salat OK, to sa spravi vopred a tie rezne... vobec nemusis stat pri rezni su recepty na pecene v rure a chutovo je ako smazeny.
Alebo uvarit ryzu a upiect kuracie polky
nie si na mishelinskej sutazi ale potrebujes sama nakrmit 25ludi
urobila by som misy resp nejaku studenu roladu to sa da vopred a zakusok/tortu asi mas.
Kava a vybavene.

saslavka73
15. aug 2018

Ja len že upachtiť sa kvôli tomuto, také zbytočné mi to príde, však to má hlavne duchovný rozmer.
Ja by som sa netrápila ani s chlebíčkami, ani so zákuskami. Nejaké drobnosti na stôl, obed s dezertom, však bude torta a finito.

fefe123
15. aug 2018

@saslavka73 tak ja tiež nie, ale nie každý má na to, aby hostil v reštaurácii, nevravím, že autorka na to nemá, ale niekde sú peniaze dôležitejšie na iné, tak si takto pomôže

mijo53
15. aug 2018

@zuzikb137 s guľášom v lete treba opatrne, musel by byť v chladničke, ak by bol niekde v pivnici prikrytý, do rána by bol skazený, guľáš nesmie byť prikrytý mimo chladničky lebo skysne

zuzikb137
autor
15. aug 2018

Bude to koncom septembra..

pehavynostek
15. aug 2018

Nemá kto pomôcť? My sme to na krstnej hostine vyriešili tak, že sme objednali. Mäso vyberiete, aké chcete (my sme mali 3 druhy), k tomu pripravia šaláty zeleninové (nám ešte svokor urobil majonezovy)... A skoro ráno sme uvarili klasický vývar s rezancami. K tomu koláče a drobnosti na stôl... Každý si dal čo a koľko chcel, bolo aj na neskôr a ešte sme aj rozdali. Každý bol spokojný a pochválili, že dobré riešenie... (k tým šalátom sa dajú objednať aj zemiaky, podľa ponuky firmy, prípadne pripraviť doma podľa času)

bodkolienka81
15. aug 2018

@zuzikb137 ved slusne a jednoducho, sama si poznas rodinu. A kazdy vie, aka je situacia, tak nemozu ocakavat svadobnu hostinu, takze zbytocne by som to neprekombinovala. A ak sa nechystas zapojit nikoho z rodiny, budes mat co robit nakupit, nachystat, uvarit, ''vyzdobit'' seba a deti, uzit si slavnost, poroznasat 25 polievok, pozbierat taniere, rozniest 25x druhe, pozbierat taniere, spravit kavu, poroznasat, nakrajat tortu, poroznastat 25x, zase len pozbierat taniere..., riad sa bude umyvat hadam az po oslave ..🙂 Takze budes nervna, unavena, upotena, nestihnes sa s nikym porozpravat a neuzijes si to ani Ty, ani deti.. Odporucam okrem planovania jedla, naplanovat aj realizaciu a zapojit minimalne brata so zenou (deti moze postrazit aj vas otec napr)..

lanczi
15. aug 2018

Ja som tiež robila sama všetko doma,v den vopred som vsetko pripravila,zemiakovy šalat,maso na rezne som vyklepala a zeleninu na polievku pripravila. V den D som vstala skoro,dala varit polievku,ta sa varila pomaly az kym sme sa nevratili z kostola. Maso som dala piect do rúry vypla som ked sme odchadzali do kostola,ryžu som spravila,a rezne obalila,tie dom este raz obalila v stúhanke ked sme sa vrátili, Jedine rezne som vyprážala ked sme sa vrátili,bol trošku chaos ale nikomu to nevadilo aspon si to myslim.

fokuska
15. aug 2018

@zuzikb137 Ak to musis zvladnut vsetko sama, tak by som urobila vyvar den vopred - vobec sa nepokazi, len ho ohrejes. Servirovala by som pekne s nakrajanou zeleninou, obratym masom a rezancami.
Druhe jedlo bud rezne pecene v rure a majonezovy salat, alebo pecene kuracie stehna so stavou a ryzu, k tomu ovocny kompot. Potom kupit nejake slane tycinky a podobne, kava, torta, nejake kolace pripadne.
A ked chces za tym este nieco, tak den vopred by som urobila kapustovo mrkvovy salat, zemiakovy salat a studenu masovu roladu, nakrajat klobasu, mozno aj nejaku sunku. A k tomu pecivo.

misulienkamisa
15. aug 2018

Sprav pizzove koláčiky z kysnutého cesta, tie sú dobré aj na druhý deň, takže ich môžeš mať nachystané aj deň dopredu, to ti ušetrí trochu času 🙂 Šalát je dobrý nápad a podľa mňa aj kapustnica, tá je podľa mňa práve najlepšie keď ten deň postojí od uvarenia 🙂

hvolkovamirka
15. aug 2018

@zuzikb137 je vela firiem, ktore robia chlebicky, spravia ti ich cerstve a ani nie drahe, ked si to spocitas, bude ta to stat mozno este menej ako keby si si to robila sama, usetris k tomu vela casu a nervou . zemiakovy sala je klasika, s tou nic nepokazis. 🙂

paulinoocka
15. aug 2018

Spravila by som pecene kura z ryzou a opekanymi zemiakmi, k tomu zeleninovy salat, ktory mozes pripravit den vopred. Kura je lahke, nachystas vecer, das do chladnicky a rano hodis do truby piect. Polievku kludne sprav kapustnicu. Oblozena misa tiez nieje zly napad. To taktiez mozes pripravit den vopred. 🙂

fokuska
15. aug 2018

@zuzikb137 Este mi napada svieckova - maso sa ti uvari v polievke, daj vela zeleniny a z tej potom urobis omacku a k tomu kupena knedla, to len naparis. A mas uvarene 2 chody v 1 🙂

skumavka
15. aug 2018

Robila som sama takto krstiny pre prostredneho syna pre cca 20 ludi a veru viac by som to nerobila, bola to totalna hlúposť (moja vlastná). Ved za prve som mala bábätko, a za druhe som sa narobila, naroznasala, nazbierala, naumyvala a s nikym som sa v podstatne porozprávať nestihla. Samozrejme rodina sa snazila pomoct so zbieranim riadov a pod ale v konečnom dôsledku aj tak bolo vsetko na mne /nas (bol zapojeny aj muz). Cely ten nápad vychádzal z toho, ze ved mame dom, lahko sa vsetci zmestime, pri zakuskoch aj na dvore posedime, no proste romantické predstavy... Akurát ze ja som si nesadla vobec. Nikdy viac. Tretiemu dieťaťu sme uz urobili krstiny v restike a tortu a kavu sme si dali u nas na dvore a bolo to 👌