Čo na stôl na birmovku
Na konci septembra máme birmovku, a potrebujem poradiť, čo na stôl.. Budem na všetko sama(maminu už nemám, a manželova rodina ďaleko) , teda v nedeľu určite, v sobotu ešte niečo pomôžu aj dcéry.. Priestor máme (nie doma), a musím skoro všetko pripraviť v tú sobotu. Rozmýšľam, že urobím zem. šalát, upečieme stehná, a v nedeľu dáme zohriať so syrom navrch, zapiecť.. Polievku asi tiež budem v sobotu, inak to nevidím, môže byť kapustová? Či to sa nehodí? Kuraciu nie je dobre deň dopredu robiť.. Bude torta, zákusky, nejaké drobnosti, a čo s chlebíkami? Keď ich urobíme v sobotu, rozmocia sa..Poraďte prosím, v nedeľu nebudem mať čas, bude cca 20-25 ľudí, skoro všetko musím stihnúť v sobotu, aj stoly, aj variť, misy alebo chlebíčky? už teraz mám z toho nervy..
Och az ma striaslo ked som to len citala ze chces to robit sama. Nemas nejaku kamaratku? Znamu? Pripadne su zeny co chodia vypomahat na taketo oslavy. My len co sme boli a pohreb svokra robila kar v kulturaku tak tam mala take zeny-babky z dediny...kym sme boli na pohrebe uvarili vyborny slepaci vyvar s domacimi rezancami, urobili den vopred zemiakovy salat a vyprazali rezne (hned sa aj nosili na stoly, cerstve chrumkavucke), potom robili kavu a mlade baby z rodiny ju roznasali. A k tomu take male veterniky. Plus na stoloch boli domace kysnute zaviny (makovy a orechovy). Fakt je lepsie varenie nechat na niekoho ineho. Aby ked ste prisli uz bolo nachystane.
Ak by si predsa chcela variť sama tak by som urobila mozno nejaku kremovu polievku (cesnakovu, sampinonovu, tekvicovu....) to je rychlo hotove. A potom kupit knedlu, kapustu udusiť deň vopred...kupit peknu krkovicku, nakrajat na hrubsie platky, cez noc napacovat do pekača (korenie, cesnak, cibula, olej) a v nedelu rano podliat vodou a dat ju piect na max. 100 stupnov, cca na 3-4h nepodlievat, neodokryvat - to mozete byt prec a nechat ju v rure, pripadne jedna osoba co by na to dozrela. Ked pridete odokryt a dat zapiect na cca 10min. Ta osoba by mohla aj polievku zohriat, oprazit zemlove kocky, zohriat knedlu a kapustu. A kupila by som veterniky alebo kremese ku kave, plus ked bude torta tak mate sladkeho dost.
@zuzikb137 Určite to zvládneš, ale potrebuješ si to veľmi dobre naplánovať. Všetko si rozpísať, nakúpiť vopred, asi už v sobotu aj prestrieť stôl, v nedeľu len servírovať. Ja by som určite robila vývar v sobotu. Ten má každý rád, aj deti. Neskazí sa, ak si ho precedíš. Do jednej krabičky nakrájaš zeleninu, do druhej oberieš mäso, do hrnca vývar a do chladničky. V nedeľu len uvaríš rezance a všetko spolu prevaríš. V nedeľu ponalievaš do polievkových mís a šup na stôl. Super nápad je sviečková s knedľou alebo krkovička+kapusta+knedľa. Knedľu len zohreješ, kapustu tiež môžeš udusiť v sobotu. Krkovička je výborná, keď sa pečie cez noc na nízkej teplote. Pečie sa to samo, len to večer naukladáš na plech a zakryješ. Tiež by som to servírovala tak, že si hostia naberú sami - kapustu alebo omáčku v mise, mäso a zohriatu knedľu na tých veľkých servírovacích tanieroch. Hranolky ani ryžu by som ja nerobila, lebo tie sú najlepšie úplne čerstvé. Chlebíčky nie, baby dobre radili obložené misy. Môžeš na ne dať aj údené, alebo nejakú mäsovú roládu... V nedeľu len nakrájaš pečivo. A ak chceš ešte aj sladké okrem torty, možno nejaký závin, ktorý tiež nakrájaš tú nedeľu. Určite si vopred choď obzrieť vybavenie kuchyne v kulturáku a nech ti niekto ukáže, ako sa čo zapína a kde čo je 🙂
@hettinka Prepáčte, ale strčiť nejakej tetke do ruky nanuk po birmovke je minimálne nevhodné. Birmovka je dôstojná udalosť, ktorej súčasťou je biskup, treba si to patrične uctiť, čo autorka aj mieni. Koláče sa dajú upiecť aj vopred. Upiekla by som nohy s ryžou a urobila domáci vlašský šalát, ktorý je najlepší na druhý deň. Je ľahký, ak má autorka záujem, nech mi napíše internú poštu, rada dám recept.
@asia83 niekto má hašterivu náladu zasa. Bol to návrh, každý nech si urobi sko chce.
Podľa mna je birmovka o niečom inom ako o tom, aby sa rodina najedla. Aké samozrejme, keď už robí autorka veľkú oslavu, kam pozýva širšiu rodinu, tak sa treba postarať, aby nezostali hladní. No mali by zohľadniť podmienky, že je na to cele sama.
kačka s lokšami,to je dobre na studeno na druhy den. abo privstat si a urobit rezne vo friteze abo v rure,pojde to rychlo.salat zemiakovy urobis aj vopred
No je to koniec septembra, tak tie nanuky uz mozno take aktualne nebudu, ale inak dobry napad...
@zuzikb137 v sobotu urob hovadzi vyvar, to je v pohoxe, sliziky dorobis v nedelu, kup velku morku (tak 8-9kg), vecer do nej daj plnku, supni do chladnicky, rano budik na 5:00 a pri nizkej teplote piect az kym sa nebude jest (presny postup mozem dodat v sprave), kupis sunku, syr, klobasku slaninku, zeleninku a urobis par oblozenych tanierov a v nedelu si v pohode. Dorobis nudle do polievky a morka v rure si pojde svoje aj bez teba.
Polievku sprav s sobotu a u nás je obľúbená mäsová roláda- dá sa jesť aj studená aj zohriata a čo je super dá sa spraviť dopredu...robievame j z mletého mäsa a do vnútra ako plnku dávame šunku, syr a praženicu s hubami ale plnku si vieš spraviť akú chceš 🙂 Z jednej rolády nakrájaš dosť a nie je to piplavá robota.
mne sa zdá najjednoduchšie obložené misy, kuracia polievka, rezance, šalát urobiť v sobotu a v nedeľu ráno zamiešať majonézu, aby sa neskazil /tak robí jedna pani a zapáčilo sa mi to/, kým budú v kostole šalát bude fajn, rezne vo friteze a možno pomiešať aj pár malých stehienok, torta, koláče, káva, vínko a finito
Ma to byt na jesen takze minimalne uz noci nebudu take horuce..cize ak sa v sobotu uvari poluevka do nedele vydrzi...
Dcera ked mala prijimanie tak som objednala pecene prasiatko.urobila tortu kupila slame pochutiny a stacilo....kto mal chut si nalozil aj 2 x.
Je to velky den ale nemal by byt o tom ze mamina s vyplazenym jazykom kvacne na stolicku a vsade budu hromady jedla ktore sa nepoje
My sme velka rodina a kazdy rok mame nejake prijimanie,birmovku,krsty...Da sa to zvladnut v pohode a ak ti ta suseda pomoze,tak to das.My to robime tak,ze v sobotu uvarime rezance,ocistome zeleninu,nachystame vsetko na polievku.V nedelu skoro rano sa postavi,vari sa sama.Aby bola cerstva.Ja osobne neznasam vyvar,ktory nie je cerstvy a teda s tym v nedeu robota nie je.Na slabom ohni sa vari kludne aj kym neprideme z omse a vzdy je vyborna a rovno sa nabera do mis.V sobotu spravime aj salat a obalime rezne.Mame 3 fritaky a ked dojdeme z kostola,zapnu sa a kym sa je pokievka,robia sa v nich rezne,ktore su vzdy cesrtve.Je to rychlo.A potom misy.Nas je iba rodicov ,surodencov s detmi takmer 30takze neda sa vzdybrestika ,to by sme skrachovali.Toto mame nacvicene.
@carmenuska Uz to tu viacere spomenuli, ze nechat varit polievku alebo piect maso kym ste v kostole - to nechate na sporaku / v rure a vsetci odidete?
Ja nikdy nenechavam nic zapnute, ani pracku, umyvacku, nic - bojim sa ze by sa nieco stalo, poziar alebo jedlo vykypi.
robila som doma oslavu pre cca 23ludi a stihala som vsetko sama, ibaze ty ked to mas este prenasat vsetko do KD, asi by som si objednala nejaku restiku ktora by mi navarila, lebo budes v strese cely cas
Kup si fritezu na rezne. Nalozis do kosika aj 20 naraz a za 10 min. mas hotove, chrumkave. Nalozis este raz a kazdy ma po 2 rezne. K tomu zleleninovy salat, zemiaky s maslom (spravis v sobotu a ohrejes) a uhorku. Kolace, rolady a tycinky nakupis. Polievku tiez sprav v Sobotu... Na nedelu si nechas len rezne a ohrievanie. Rezne opecies kym budu jest polievku a zeleninovy salat ako predjedlo. To ale naozaj radsej daj 20 eur, nejakej zene aby to prisla opiect a pomoct s tanierami.
Ahoj,ja som sice nemala 25 ludí,ale 18 na prijímanie a robili sme to doma. Ráno som vstala o pol 6tej. Postavila slepačiu polievku. Dala piect kuracie štvrte + variť ryžu. Zemiakový šalát som si pripravila deň vopred. Všetko sa upieklo kým sme šli do kostola. Začinalo to o pol 11tej. Den pred tým som si tiež pripravila aj rezne. Tortu sme mali a koláče kysnuté tiež. Potom už len kávu. Všetko bolo ok. Držím palce,to zvládneš. Čo môžeš si priprav deň vopred.

Som teda nepomohla vôbec, sorry🙂