icon

Čo s paradajkami a paprikami?

avatar
manittu
31. aug 2012

Mate niektora neaky dobrý a overený recept na zakonzervovanie zamrazenie alebo nieco z paprikami, kapiami, paradajkami? nestiiihame jest a mam toho dost....domaci kecup? leco? pocula som aj o susených paradajkach no to asi raz za uhorsky rok jeme :D hocico....sem receptik ak mate....

avatar
zmrzlinkams
31. aug 2012

ja som jedla aj paradajkovi lekvár a možno by som aj hodila nejaky receptik ale ak nezabudnem tak až v pond. lebo teraz neni tolko času na to a cez vikend mame navštevu niečo by som pozrela v mojich kucharkach ale kedže mi tolko nemame tak nerobim ale volakedy sme robili všeličo - ak by som sa zabudla ozvať tak mi pripomen - pekny den zatial 🙂

avatar
sisaha
31. aug 2012

zavarane kapie - mnaaam.., takisto lečo a v zime ako by si nasla...kečup to iste..

avatar
kikakama
31. aug 2012

No ja mám recept na bezvadné hovädzie, ktoré u nás veľmi letí. Nie je to konzervovanie ani mrazenie, ale možno pomôže.
Robievam ho v lete, keď máme domáce paradajky.
Suroviny odhadom, nevážim. 1 kg hov. mäsa pokrájať na kocky, opražiť na cibuľke s brav. masťou (kto má rád olej, nech to vymení). Osoliť, MČK, postrúhať trocha muškátového orieška, sójová omáčka (nebáť sa množstva) - môžu byť aj 4 pol. lyžice. Podlejem vodou v ktorej som rozpustila kryštál. cukor (asi 2 lyžice). Podusím v tlakovom hrnci a pred dokončením pridám cca 6 veľkých ošúpaných a nakrájaných paradajok. Chvíľu spolu podusím, aby sa chute vzájomne spojili. Ako prílohu dávam ryžu. A ako som už povedala množstvo surovín si môžeš upraviť podľa toho čo máte radšej, či pikantnejšie alebo sladšie.

avatar
kvetinka211
31. aug 2012

@manittu z paradajok sa da zavarit cista paradajkova stava, ktoru potom v zime len hodis na smazenu cibulku/cesnak, pridas oregano a mas skvelu omacku na cestoviny, do lasagni alebo na pizzu.. neviem presny recept, ale priblizne nakrajas paradajky, trosku posolis, dlho dlho varis aby to poriadne zhustlo a potom prepasirujes a das do poharov
kapia je vyborna nalozena v oleji

avatar
lolko_lenka
31. aug 2012

určite domáci paradajkový pretlak 🙂

avatar
monyccka
31. aug 2012

paradajkova stava, leco a nakladana kapia.. mnamky na zimu ako stvorene.. (aj ked stava u nas este zimu nedockala ;) )

avatar
cicimotinka
31. aug 2012

domáci "anklbens"... je to mňam, chystám sa aj ja na to... 😉

avatar
aduskatt
31. aug 2012

Suroviny:
1 kg cibule, 1 kg paradajok, 1 kg kapie, 1 dl oleja, 1 dl octu, 1 lyžica horčice, 5 feferóniek ( podľa chuti ), 1 lyžica soli

Postup
Kapiu, cibuľu, paradajky a feferónky narežeme a dáme do hrnca. Pridáme horčicu, olej, ocot, soľ a varíme 45 minút. Necháme prechladnúť a zmes rozmixujeme. Naložíme do fľaštičiek, uzavrieme a sterilizujeme 20 minút od bodu varu.

samozrejme, ak nechces pikantne, feferonku vynechaj🙂) je to super na Hrianky, ale moj syn to miluje len tak k parkom miesto kecupu🙂

avatar
anaxamon
31. aug 2012

my mame vela paradajok ale cherry a ja teda nemam velmi cas sa s nimi serinkat a robit stavu ci pretlak, a pasirovat a nevim co vsetko, som ich umyla, supla do hrnca, dala sol podla chuti a varila tri hodiny, su take, so supkami, naozene v poharoch, zakonzervovane, pouzijem na polievky ci omacky a ak bude treba hladku omacku na daco ponornym mixerom miynem a hotovo, napr. dnes sa hodili na taliansku paradajkovu🙂

avatar
burina111
31. aug 2012

lečo, kečup, sterilizovaná kapia, čalamáda, papriky si dávam zbavené jadierok v celku do mrazničky na plnené papriky...záleží, čo máte doma radi... 😉

avatar
chmurkaxy
31. aug 2012

ach, zavarana kapia, o tej sa mi casto sniva 🙂))

avatar
lucka1987
2. sep 2012

no kapiu zavaram, leco / cibula, paradajky, paprika /

avatar
ukana
2. sep 2012

PAPRIKOVA POMAZANKA

2kg kapie
1/2kg cibule
2,5dcl oleja
0,5dcl octu
1/4kg cukru
pol balicka DEKa
1 hlavka cesnaku
5feferoniek , mozu byt aj zavarane, alebo cerstve

povarime, rozmixujeme, sterilizujeme..........papame
🙂
paradajky len rozmixujem a zavarim, dávam do omacok, polievok

avatar
johanka.
4. sep 2012

paradajky netreba nicim konzervovat, staci zavarit: zaliat vriacou vodou, potom studenou, osupat, nahadzat do poharov (mozes rozpolit), zavriet a sterilizovat 20 minut na 100 stupnoch. Kazdy rok tak spracuvam urodu, co nestacime zjest a rozdat, nekazi sa. Zaberie to viac miesta ako ked uvaris pretlak ci stavu, no je to rychlejsie a ma to u nas podstatne sirsie vyuzitie.

avatar
stardust
4. sep 2012

Leco 🙂

avatar
evitka82
Odpoveď bola odstránená
avatar
cornelia91
11. aug 2013

Tak áno je veľa spôsobov čo sa dá robiť s paradajkami a paprikami. Ja robím doma teda ten domáci kečup http://dobruchut.azet.sk/recept/12171/domaci-ke...

avatar
pingu1
11. aug 2013

natierka, leco, pretlak, kecup

avatar
m_ij_ka
11. aug 2013

lečo

avatar
sunflower87
11. aug 2013

...jednoznačne lečo 🙂

avatar
hyta
12. aug 2013

Robievam lečo, kečup, paprikovú pomazánku.

avatar
horana
12. aug 2013

Cerstve leco je nieco bajecne. Rajciny, papriky, cubila, kuzlo leta. Dokedy sa da rob to, do zblbnutia. Ved je len kratke obdobie roka dokedy sa nieco take da.

Potom kapiu potom zavarit v olejom naleve.

avatar
mata90
9. aug 2022

@horana dobrý deň ako robíte olejový nálev? Čisto olej?