Čo si myslíte o strave typu fruitarian?
Poznám jednu ženu ktorá na takej strave vychováva svoje deti.. skratka len ovocie zelenina oriešky.. to je vsetko čo jedia a poznajú tie jej deti
Čo si o tom myslite ?
Nestaci.
Ze by to malo byt trestne,seriozne.Tu by mal zasiahnut lekar a socialka.
No, asi im vypestuje nejaké tie intolerancie a tak - lepok, mlieko, etc... Ale však jej vec, jej zodpovednosť, na sociálku to asi nie je, tak neviem či sa tu dá úplne že niečo spraviť 🤷🤷🤷. Plus možno sa prihlási časom anémia alebo čo, nie som odborník na výživu, aby som to vedela zhodnotiť. Ak chceš seriózne pomôcť, informuj sa asi na sociálke.
strašné😨
Myslím si o tom to, čo o každej takejto extrémne reštriktívnej diéte a teda že to nie je ok, každá zložka potravy je dôležitá... akože každý nech sa stravuje ako to jemu vyhovuje, kým to nenúti iným, ale ťahať do toho deti určite nie je v poriadku a aj keď som za to nestarať sa do druhých, toto je podľa mňa na prešetrenie... nedostatok bielkovín, niektorých vitamínov a minerálov a naopak extrémne množstvo cukrov (aj keď z ovocia) je zarábanie na omnoho horšie problémy
Takáto matka je nebezpečna pre svoje vlastné deti a toto by malo byt trestné. Určite to robí v najlepšej viere ako sa o ne dobre stará, len je vyšinuta a neuvedomuje si následky, aké to bude mať pre jej deti.
urcite to nestaci, a uz vobec nie pre deti!
a to hovorim ako matka, co mala jeden cas dcery veganky /cca 1,5 roka/, ktore potom presli na vegetarianstvo. To je oproti tomu plnohodnotna vyziva aj so zivocisnymi bielkovinami.
a nie su aj v nejakej sekte?
Ja si myslim, ze akakolvek takato “dieta” je pre deti absolutne nevhodna a moze byt az zdraviu ohrozujuca. Urcite maju nedostatok proteinov okrem ineho. Pre mna je odveci u deti aj vegetarianstvo hlavne u maliclych, lebo aj ked prijimaju bielkoviny v rastlinnej podobe, tak jednoduche take aminokyselinove retazcke ako ma bielkovina z masa nema ziadna ina 🤷🏼♀️ nech si kazdy dospely clovek experimentuje na sebe ako chce, ale pani frutarianka+oriesky by si zasluzila navstevu od socialky.
Jej deti. Hladom ich netýra. Nestarám sa, nesúdim.
musia im hlavne chybat bielkoviny. a pre nadmerny prisun vlakniny, /nic proti vlaknine/ mozu mat celkove aj nizsiu vstrebatelnost zivin. Napr. male deti by nemali ani jest vela celozrnych vyrobkov a peciva, aby im nechybali ziviny a mineraly.
a v pripade frutarianov zelezo?
dostavaju aspon nejake doplnky vyzivy, B12? D vitamin, zelezo?
Deficit vitamínu B6 a B12 a všetky možné následky. Rovnaký extrém ako rodič čo dieťaťu pravidelne kupuje hranolky a na desiatu dáva keksíky.
A deti nechodia do skolky ci skoly? Lebo tam je normalna strava. Pripadne ak su este moc male tak neskor co
Aj tu na koni bola taka matka.
@negymama áno, to si pamätám. https://www.istream.sk/influencerka-konzumovala... vyhladovala sa na smrť.
@11bodka11
Všimla si si že som napísala "pravidelne"? Hranolky a keksíky sú potraviny čo by sa mali jedavat v obmedzenom množstve, ideálne nikdy.
Je sakra rozdiel ci tie hranolky spravíš/kúpiš raz do mesiaca a keď sú na obed/večeru 3x do týždňa.
Vyprážané jedlo a sladkosti s palmovym tukom ochuteným éčkami sú škodlivé a je jedno koľko ovocia a zeleniny okrem nich zješ.
To je ako keby alkoholik tvrdil že nevadí že za 2 dni vypil sedmičku pálenky, však mal aj fľašu magnézie, rajec a sipkovy čaj.
@11bodka11
no ale ved tie tvoje jedia všetko. Ale keby jedli len tie hranolky, to by bol priekak. Ona porovnávali títo matku s takou co len tie hranolky dá. Aj naši jedia všetko. Starsi na kupku tiez zje hranolky a nemám sa za hroznú matku.
Ale toto je extrém co robia niektorí mudrlanti s detmi.
Autorka,
Ono je to pekný ideal ake v realite to skrátka nefunguje. Pokusy na deťoch by mali byť trestné. Ona nech skúša co chce ale akurát dožibe detom zdravie. Ako scifi je to super no takto vo narobíš. Nie sú to tvoje deti, neriesila by som. Pretoze Ona to robí z presvedčenia a ty ju nezmenis. Zo potom až možno zdravotný stav deti ju prefacka.
Je to dieta ktoru sme jedli pred 10000 rokmi ak sa nepodarilo nic ulovit. Jesť pšenicu 3x denne je väčší extrém.
Nevyvážená, nepestrá a neprirodzená strava. Kde sú tuky, kde sú bielkovíny??? Ovocie má akurát veľa sacharidov a áno aj vitamínov, ale je to jednostranná strava.
@hugger vtedy určite neboli ani slivky, ani broskyne, ani banány na jednom kontinente. A zober si, že priemerný vek úmrtia človeka bol okolo 20 rokov, ak vôbec. A keby si tí ľudia mali vybrať, určite by nejedli len ovocie a zeleninu.
@stanulienkat presne tak. Pomaly, vsetko s mierou. Sladkosti obmedzovat,,preferovat domaci kolac a ovocim...ano, kludne aj s cukrom....
No taka strava dlhodoba narobi skor viac skody ako osohu.
Na dovolenke su aj base deti vacsinou na ovoci a zelenine, vychutnavame si lokalne, no nie dlhodobo....
@autorka a jedia deti aj nejakú varenú stravu, cestoviny napr. bezlepkove, strukoviny, semienka, bylinky, pečivo (napr. z Mandelovej, kokosové či inej muky), atď či vôbec nič z toho?
Vyzivne sú aj bielkoviny rastlinného pôvodu, nielen živočíšneho. Mlieko tiež nie je v našej strave nenahraditeľné. Cukry stačia aj prírodne v ovocí.
Poznám jednu podobnú mamičku. Mala som pocit,že jej deti sú stále hladné, vždy všetko zjedli (vramci takéhoto stravovania) a i tak neustále pišťali,že maju hlad.
@stanulienkat nie, vek dožitia tých ľudí bol 30-40 rokov, mali oveľa pestrejšou stravu (v okoli dokázali nájsť a zužitkovat omnoho viac zdrojov). Zomierali nielen na hlad, ale i choroby, zranenia… Čiže ten vek dožitia nesúvisí len so stravou. Pokial niečo ulovili, samozrejme to zjedli, no neboli na to odkázaní, že by bez toho neprežili.
@tiika frutariani by mali jesť iba ovocie a aj to iba plody a také, ktoré sú zbierané zrelé, teda keď ich rastlina ponúka, tak aby sa jej neubližovalo 😅 teda keď sú naozaj extrémni… toto az ten prípad asi nebude, keďže autorka píše aj o zelenine, ale stále by to mala byť raw strava… dobre zvládnuté veganstvo so všetkými makroživinami chápem, toto je dosť ine… ale možno je to len blbo pomenovaná diskusia, neviem 😅
@lindous aha, ďakujem. Súhlasím, že by sa to veganstvo dalo zvládnuť iba fundovane, pri dnesnej ponuke a dostupnosti.
@stanulienkat tuky sú napr. v orechoch, semenach, niektorom ovocí, bielkoviny zas v strukovinach

Skôr otázka nemala byt taká že ju idem ohovárať alebo čo.. ale či to podľa vás stačí pre telo