icon

Čo variť bez peňazí?

5. apr 2023

Ahojte čo by ste varili a robili raňajky a obed keď nie sú vôbec peniaze. Myslím tak 20 max 30€ na týždeň. 2 dospeli 2 deti

Strana
z8
katkaseiner
5. apr 2023

20-30E na tyzden je zalostne malo. Tu ani neide o tu hodnotu, ale ked budete tlacit len nevyzivne jedla, tak to pojde na ukor zdravia...
Za mna urcite polievku - kare kosti a mrkva az tak vela nestoja... do toho krupicne halusky. Z toho sa fakt da urobit za velky hrniec.
Inak to budu asi skor len nejake mucne jedla... cestoviny, granadir, rizoto, langose (hoci olej nie je tiez lacny), skus zaradit aspon nejake strukoviny, cibulu a kyslu kapustu ak to pusti...

januska12323
5. apr 2023

To stačí možno jednej osobe na týždeň na raňajky... Ak ojedinelá situácia tak vybrakuj chladničku, mrazničku a špajzu a dokúpiť len nevyhnutné.

hiro
5. apr 2023

Minule som kupoval hovadzie pecienky 1€/500g spravil som 2kg pecienok + ryza, bolo toho na 3 dni a vyslo to cca 6€. Na zvysne dni sa da tak isto navarit X veci za par supov...

zobaka
5. apr 2023

ranajky vykryt jogurtom a granolou, obedy cestoviny, pecienka, ryza, rizoto bez masa

jaskolka
5. apr 2023

Neviem si to predstaviť, 30 eur na týždeň pre 4 ľudí. Aj keby ste len rožky jedli na raňajky a večeru , tak to máš už okolo 7 eur na týždeň. A to hovorím o jednom kuse rožku na hlavu. Keď chceš aj obedy, aj tak, aby, sa to aspoň trochu striedalo a aj malo dáku hodnotu, tak nijako sa nezmestite.
Ak je to tak, že je to výnimočná situácia, tak ešte ok, nejako sa prestravovat, kúpit nátierkove maslo, džem, nejaké ryby v konzerve, ak máš vajíčka a robiť nátierky na raňajky, prezri mrázak, špajzu, cestoviny, strukoviny,granadir, prívarky, krátkodobo ešte sa dá. Ale na nejakú dlhú dobu určite nie

simona121627
5. apr 2023

Vivat Slovakia.. len tak ďalej.. ach jaj skus guglit nejaké rychlovky držím prsty

lelelienka
5. apr 2023

No to si viem predstavit len tazko a kratkodobo.
Ranajky ovsena kasa s medom, pripadne pridat nejake ovocie ak je z vlastnych zdrojov
polievky cibulova, cesnacka, strukovinove, rascova…
pecene zemiaky s cibulou, granadir, cestoviny s vajcom, halusky s vajcom, kapustou a pod.

dskjhfdlkdjhl
5. apr 2023

Tu by som sa skor urychlene zamyslela nad zvysenim prijmov, ako nad takym varenim z nicoho.

pribinak
5. apr 2023

@zobaka neviem či granola je tak dobrá rada ak mam max 30 eur na týždeň pre 4 osoby
Ak potrebujem nakŕmiť rodinu, tak ak jogurt tak s rožkom, nehovorím že je to ideálne ale určite lacnejšie

iv007
5. apr 2023

@dskjhfdlkdjhl presne som isla napisat, ze brigada alebo praca navyse a nie takto hladovat

zalka
5. apr 2023

Raňajky...chlieb hrianka z chleba a čaj...2-3ks chleba týždenne cca 5-7 e
Obedy večere...zemiaková polievka, zeleninová polievka... Na troške oleja alebo masti osmahnut zeleninu, trošku múku zaprazit zaliať vodou a polievka je hotová...dá toho mozno halušky možno tie guličky prilohove.
Ako bolo spomenuté kapusta kyslá plný hrniec polievky navariť. Možno raz dva krát dá týždňa aj cestoviny vyjdú...nielen polievka.
Veľmi malý rozpočet, ísť do obchodu pred záverečnou a kupovať vo výpredaji základné potraviny.

zobaka
5. apr 2023

@pribinak ja si kupujem sacok granoly z Kauflandu a vydrzi mi jeden takmer 3 mesiace, (cely sacok okolo 3 eura) tiez sme mali zlozitejsie obdobie, ked sme museli setrit, velmi som prehodnotila stravu co musim a co nie jest a toto mi vychadza financne najlacnejsie, lebo povinne platby zaplatit jednoducho musi clovek, menej jest moze, jedine kde sa da usetrit je zial strava, aj ked v tejto dobe je to extreme narocne

greta2017
5. apr 2023

Fakt si treba zohnat brigadu ktorej prijem pojde cisto na kuchynu aj keby to bolo len 200-300e mesacne.
Inak jednoznačne setrit s potravinami a vyuzivat vsetko co sa da. Suchy chlieb - spravit chlieb vo vajicku alebo hrianky, rozky suvhe na struhanku pouzit spravit sulance alebo pirohy na sladko...no proste treba sa obracat...drzim palce

lelelienka
5. apr 2023

A este autorka nepises kde zijete a ci mate nejake vlastne zdroje, napriklad vajicka, maso, zeleninu, vela ludi na dedine si vie zabezpecit dost podstatnu cast stravy, takze to pojde lahsie ako v meste

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
anita6666
5. apr 2023

Vypnúť internet, kôňa,telku a varit.naco ti je internet keď nemáš čo jesť?

pribinak
5. apr 2023

@zobaka skôr ako na strave by som šetrila na drogérii a kozmetike
Strava sa skôr či neskôr prejaví na zdravi

liusa82
5. apr 2023

ja len tolko k tomu že tieto jedlá čo tu spomínate my jeme pravidelne a pritom finančne teda nestrádne.Som netušila že to sú jedla chudobných.Privarky,rizoto atd😀mne chutia

jaskolka
5. apr 2023

Určite premýšľat, ako zvýšiť príjem, lebo takéto jedenie, či skôr nejedenie, sa môže odraziť na zdraví (nehovorím o tom, že neviem si predstaviť jest stále len chlieb s maslom a kapustu so zemiakmi na obed). Jedna vec je šetriť, a druha doslova nejesť.

katkaseiner
5. apr 2023

@liusa82 urcite nie su jedlami chudobnych, tiez mame radi privarok a ten mi pride praveze aj drahy (davam kyslu aj sladku smotanu) a k privarku este fasirka alebo klobaska/parka. Tiez robime obcas nenarocne (aj financne) jedla.

liusa82
5. apr 2023

@katkaseiner no šak práve už som začala pomaličky romýšlať či nie sme náhodou
nejaké socky.Podla tuto žien na mk😀

lelelienka
5. apr 2023

@liusa82 tak ale na otazku ako usetrit na strave asi nikto nenapise nech si kupi lososa, takze v tomto zmysle su to jedla chudobnych, najma si myslim ze sa to tak bralo z minulosti nasich babiciek, co ale neznamena ze by neboli chutne. Tiez ich jedavame bezne.

liusa82
5. apr 2023

@lelelienka ja viem,len srandujem😀ale lúbim aj lososa aj toho kupujeme často🙂

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
cafelatte
5. apr 2023

To je 4,30 na deň...hmm,
Ranajky a vecere hrianky, chlieb vo vajíčku, omelety, krupica kaša, chlieb s maslom a cibuľou.
Polievky kapustová, zeleninová, vajickova.
Obedy halušky, zemiakové placky, pečené zemiaky, palacinky, Granadir

vulka
5. apr 2023

jedlá zo zemiakového cesta na 100 spôsobov. Sladké, slané,..

simsalabim
5. apr 2023

Na ranajky ovsena kasa z vlociek - pre deti s mliekom, pre dospelych s vodou, ako varia Skoti. Na obed a veceru jedla zo strukovin, kapusty, zemiakov, muky. Privarky. Kupovat zlacnene pred uplynutim datumu spotreby, pecivo pred zatvorenim predajne, dat do mrazaku.

zobaka
5. apr 2023

@pribinak tak ta granola s jogurtom je zdrava, podla ma horsie jedia ludia, ktori ranajkuju rozne pasteky, slaniny, salamy a rozne blbosti, samozrejme v tazkej zivotnej situacii ide drogeria bokom, max praci prasok, nieco na umyvanie riadu, lacny sprchovy gel atd.

prisla velmi tazka doba, kde zivoria aj ludia, ktori zarabaju, ak jeden ochorie, maju hypoteky

pribinak
5. apr 2023

@liusa82 ale nikto netvrdí že toto sú jedla chudobných, sú to bežne jedla, ale sú finančne menej náročné ako napr kupovať ryby či panenku alebo divinu

Ak autorka pyta radu ako prežiť z 30e tak snáď jej nebudem radiť aby kupovala potraviny ktoré sú finančne náročnejšie

Zas netreba vyvolávať hádky a emócie a hecovať diskusiu

zalka
5. apr 2023

Ženy vy si uvedomujete že zemiaky tiež niečo stoja múka do zemiakov detto. A cestoviny tiež sú drahé. Ak vezmem 5kg zemiakov za 5e do týždňa k tomu tie 3 chleby ďalšie 5e už má zadavatelka po polovici peňazí. K tomu 10 vajec 3e maslo 2e múka 2 kg 1.6 e a to ešte není zelenina olej alebo masť.
Zadavatelka si nemôže dovoliť vyvárať halušky. Cestoviny, šúľance lebo na to prostriedky nemá. Nemôže si ani vajickovy chlieb spraviť.kdeto omelety alebo jogurty.
Jej na viac ako chlieb s čajom a na polievky ani nevyjde. Skúste si tak porátať na 4 ľudí koľko stravy treba. A tiež ceny v obchodoch. Veď len balík najlacnejších cestovín výjde na 80c. Mlieko detto. Namiesto pitia mlieka by som ho dávala do polievok aby boli sýtejšie.

Strana
z8