icon

Čo variť bez peňazí?

5. apr 2023

Ahojte čo by ste varili a robili raňajky a obed keď nie sú vôbec peniaze. Myslím tak 20 max 30€ na týždeň. 2 dospeli 2 deti

marcellka32
5. apr 2023

Tak mama nás vychovala troch sama, síce nezdravé jedlá sem-tam ale sme tu živí a zdraví bez alergií a s dobrou imunitou, nas jedálniček pamätám lebo sa točilo dokola pár jedál: polievky: rajcinova z pretlaku, rascova s vajcom, gulášová sackova do toho párky, kapustová, šošovicová
Hlavne chody: palacinky, francúzske zemiaky, pečená sekana so zemiakmi, prívarky (zemiakovy, šošovicový, Hrachová kasa, pečené zemiaky s acidkom
Nedeľa: vývar a pečené kurča...ak zostalo tak na druhý deň rizoto

autor
5. apr 2023

@zobaka co je to granolo

autor
5. apr 2023

@januska12323 nemame už nič v chladničke

marcellka32
5. apr 2023

Napíš čo máš v špajzi, podľa toho poradíme recept

autor
5. apr 2023

@greta2017 mame aj brigadu aj pracu

januska12323
5. apr 2023

A kde ste minuli peniaze?

dskjhfdlkdjhl
5. apr 2023

Aky mate prijem a ake mate vsetky vydavky? Lebo setrit na strave je ta najvacsia hlupost.

matabb73
5. apr 2023

Ak ste v hmotnej núdzi, nemáte nárok na potravinové balíčky? Tam dávajú základné potraviny, plnú krabicu. Práve v tomto období rozdávajú? Alebo nejaká charita. Z tej sumy sa presťahovať nedá. Jedine, že by si piekla chlieb a varila strukoviny a mäso len pre chuť.

dupinka
5. apr 2023

Červená šošovica+mrkva, trochu dochutiť a môže byť ako hustejšia polievka alebo ako prívarok. Špenát, halušky, paradajková polievka z pretlaku..Na raňajky upeč z múky a droždia kysnuté pečivo. Zapoj fantáziu. A určite riešiť finančnú situáciu aspoň brigádou.

autor
5. apr 2023

@anita6666 internet je uz zaplateny a bez internetu by sa dcéra nevedela ucit do skoly. Dufam ze sa nikdy nedostanes do takejto situacii ty chladná neempaticka osoba

zobaka
5. apr 2023

autorka - snad mi prida fotku, take velke balenie suseneho ovocia s musli, maju rozne prichute, v podstate nic ine neranajkujem, pytaju to aj dalsi clenovia domacnosti, do jogurtu nasypem trochu a pol dna som syta, zlepsil sa cholesterol :D ked je tazke obdobie treba hladat pozitiva, aby clovek prezil, ja pecivo takmer vobec nejem, takze pre mna to bola aj je cesta a hlavne toto balenie vydrzi fakt dlho

autor
5. apr 2023

@zobaka dakujem

tamitamitami
5. apr 2023

Neviem si to veľmi predstaviť, podľa mňa je to až nereálne. Toto je mojich pár typov čo napadlo mňa, ale neni to zrovna ideálne stravovanie.
Určite by som varila na viac dní, hľadala akcie na potraviny.....na obed napríklad:
Rizoto na rôzne spôsoby (mrazená zelenina sa dá kúpiť lacno, občas aj šampióny).
Halušky s kapustou, bryndzou ak budú mať v akcii.
Prívarky (fazuľový, šošovicový).
Cestoviny s niečím (ako lacné omáčky k nim ma napádajú lúpané paradajky v konzerve, omáčka z mrazenej zeleniny, cesnaková....niekedy sú za dobrú cenu aj hotové omáčky), dajú sa spraviť aj s vajíčkom.
Kura kúpiť celé keď budú mať akciu a mäso rozdeliť na viac jedál (polievka, soté, časť upiecť).
Kuracia pečienka alebo srdcia.
Šúľance, rezance s lekvárom alebo tvarohom.
Zapečené zemiaky na rôzne spôsoby (čo ti ostane to do nich dáš).

Na raňajky určite pečivo robila by som rôzne domáce nátierky (vajíčková, rybacia, bryndzová), paštéty, lekvár.
Párky, veľké balenie bieleho jogurtu, ovsené vločky, jablká.

zobaka
5. apr 2023

ja len doplnim, ze vobec nie je tazke upadnut do chudoby aj popri praci, na vychode v hladovych dolinach su tak biedne platy, ze ked clovek zaplati hypoteku, najom povinne poplatky, casto je este v minuse po odratani vsetkeho a ked sa vyskytne nejaka choroba to dorazi uplne daneho cloveka a nastupuje priam existencna kriza

avanka
5. apr 2023

@liusa82 my tak isto, pečené zemiaky s kyslou smotanou alebo varené s maslom a kefirom je naša naj večera

pinkgirl
5. apr 2023

Okrem všetkého čo tu už odporúčali, ja ti ešte poradím sledovať v potravinách chladničku a pult s potravinami pred koncom záruky - veľa potravín vieš takto kúpiť za výbornú cenu, aj ovocie a zeleninu, mäso, mliečne výrobky.
A ak to fakt finančne nevychádza, treba pohľadať finančné rezervy - siahnuť na úspory, alebo si požičať od rodiny/priateľov na potraviny a vrátite to keď sa rozpočet navýši, prípadne osloviť miestnu charitu/farnosť o potravinovú pomoc.

spadnutaslivka
5. apr 2023

aj bryndza je dosť drahá, ale tak to už autorka pozrie, keď pôjde na nákup.
Autorke: Inak by som asi poradila skúsiť sa obrátiť na charitu - dávajú potravinové balíčky. A možno by vedeli aj inak pomôcť, podľa toho, v akej konkrétnej situácii sa nachádzate.

zobaka
5. apr 2023

a vecerne nakupovanie pred zavrecenou je lacnejsie pecivo a niektore vyrobky

lienka175
5. apr 2023

napíš prosím, odkiaľ si... ak by si bola niekde z okolia, urobím Vám nákup

marcellka32
5. apr 2023

@zobaka mňa napríklad tieto kadejaké raňajkové kaše nezasytia, a už vôbec nie na pol dňa, dokážem to zjesť ale ako dezert skor

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
abbey1
5. apr 2023

Husty gulas z kuska masa s domacou knedlou, husta fazulova polievka, pecienky na stave s ryzou, pre deti jablka v zupane, lievance, rizoto so zeleninou. Upiect domaci chlieb ci pecivo.
Ak je toto cynimocna situacia u vas, normalne popros susedu ci kamaratku o balicek ryze, fazule, cestovin ci cohokolvek. Pochopia.
Ak sa jedna o opakovany problem, treba co najskor riesit, lebo sa to zacne nabalovat a vude tazsie a tazsie sa z tej situacie dostat.

dharmasanata
5. apr 2023

Ak chceš napíš nám aký máte príjem a výdavky, na čo najviac idú peniaze.. možno robíte niekde chybu.. napríklad stačí sa vzdať cigariet..možno ti poradíme kde usetriť..dačo v poriadku zrejme nieje keď máte obaja prácu a ešte aj brigádu

lelelienka
5. apr 2023

Autorka neuraz sa, to nechcem docielit, ale otazka je polozena dost vseobecne, resp. asi nie je problem len strava, mozno by som zvazila aj nejaky celkovy “financny audit”, ked nechces napisat ine vydavky nemusis, ale ono niekedy z tretej strany to clovek vidi z nadhladu a moze odhalit nieco co by vam mozno nenapadlo. Netvrdim ze to je vas pripad, ale castokrat maju ludia v zlej financnej situacii urcite zle navyky, alebo rozhodnutia, ktore sa daju napravit, alebo sa im aspon do buducnosti vyvarovat. A ak chces naozaj poradit mozno by nebolo od veci napisat trosku viac, napriklad ake velke su deti, ci nemaju narok na obedy v skole, ci mate nejake vlastne potravinove zdroje a pod.

lelelienka
5. apr 2023

@dharmasanata tusim rozmyslame rovnako prakticky 😉

eliska13
5. apr 2023

@zobaka granolu si spravíš sama z ovsených vločiek, sušeného ovocia, potlačeného banánu, orieškov podľa ceny pridas suroviny, strúhanú tmavú čokoládu, kokos a upečies v rúre.Vies čo tam dáš a máš rôzne príchute.

valeria_h
5. apr 2023

@anita6666 Tebe preskočilo?

heidy222
5. apr 2023

Neviem, či to už niekto písal, ale najlacnejši zdroj bielkovín sú strukoviny: fazuľa hrach cícer šošovica a z toho napr prívarok, placky, bolonska omáčka kde namiesto mäsa sa dá varená šošovica

heidy222
5. apr 2023

20 euro na týždeň na jedlo sme mali ako študenti 2 spolu v roku 2010, ale to boli iné ceny ešte.... Čo sa týka mäsa kupovala som celé kura a to upiekla, mäso sa zjedlo a zo zvyškov vývar, to bolo na 3 dni jedlo z toho. Na raňajky zasýti najlepšie ovsena kaša buď s mliekom alebo bez a na to skorica, nastrúhané jablká, orechy, čo mate

eliska13
5. apr 2023

Nečítala som všetko...špenát vajcia, chlieb

Slíže s krupicou
Kúpiť karé, kuracie a soté spraviť s kašou na viac dní, alebo rizoto.Kuraciu pečienku na cibuľke, kašu,
Strukovinove polievky do toho trocha zemiakov, mrkvu nastruhanu, chlieb.Sosovicovy prívarok s vajcom, zemiaky zapečené so syrom, zemiaky v rúre s maslom, cesnaková krémovú polievku,
Raňajky jogurt rožok, upiecť vianočku doma, alebo bábovku, sardinkovu pomazánku, ale maslo by som si šetrila na iné veci.Kapustovu polievku, kapustnice halušky, vajíčkove halušky, pomlieť mäso a fašírku, kuracie stehná krídla veď to je lacné spravíš vývar a mäso upečies s kašou,
Kúpiť maslo, nátierkovy syr a ostatné dni chlieb, syr.Krupicnu kašu, ovsenú kašu so škoricovým cukrom hore banán.Je to málo peňazí, ale dá sa niečo