Čo variť manželke po operácii?
Zdravim,
Vie mi prosím niekto poradit ? Manželka je po akútnej operácii a doma mame 2 rocneho chlapčeka. Varil som naposledy za slobodná študentskú kuchyňu. Vie mi niekto poradit jednoduché recepty ktoré zvládnem pri dietati a vhodne pre manželku po operácii brušnej dutiny ? Nedbá o donasku ale nechcem riskovať radšej navarím čerstvo.
Si skvely!
Daj do googlu-
Perkelt
Rizoto
Kura na paprike
Pecene kura
Zapekana brokolica
Kuraci vyvar
Hovadzi vyvar
Vajickova polievka
Kura na prirodno
Atd
Lahke, rychle a naje sa aj dieta
Čo mala operované v bruchu?
Väčšinou sa vtedy dávajú polievky a mäkké jedlá (niečo s ryžou alebo dusené kuracie).
Určite nie: vysmážané a ani tvrdé, pretože ak to bolo niečo s črevami alebo blízko nich, mohlo by ju to bolieť. A tiež vynechaj korenisté - pikantné.
Môžeš pozrieť aj recept na pstruha (alebo inú rybu) na masle.
Po operacii brusnej dutiny rozhodne setriaca dieta, ktora bude zohladnovat aj to co jej oparovali. Ziadne perkelty, zapekane cestoviny a podobne co tu citam. Daj si do googlu setriaca dieta a tam najdes aj nejake konkretne jedla
V nemocnici nepovedali čo môže jesť?
Nevieme co presne operovali a ktorý deň po operácii je dnes....
Podla mna zeleninove polievky su lahko stravitelne a aj sa lahko pripravuju. Ja nakrajam zeleninu (asu 3 druhy), mierne oprazim na masle, dam trosku cervenej papriky, sol a zalejem vodou.
Potom mozes skusit pridat dalsie dni jacmenne krupy, rezance, alebo trosku krupice.
Si skvely manzel, urcite to tvoja zena oceni. A zelam, nech vsetko dobre dopadne.
Mam bratranca... má už das 45 rokov. Ale keď mal 4 mesiace a tiež bol po operácií, moj nebohý dedo do neho natlačil fazulu s hurkou. A vieš čo mu bolo? Nič. Grgrol i dobre. Som sa smial, že reku mohol mu aj jedneho tatrana naliať za tym :D Bratranec dodnes žije a chudučky je, paradny :D
Takže hneď by som nezatracoval perkelt len zato, že je v ňom smotana.
Ja som po operácií žlčníka držala bezzvyškovú dietu.
@thirstymonk kedze este stale nevieme co mala pani operovane, ci zlcnik, ci tenke crevo, ci zaludok alebo vajecniky, tak ostaneme pri odlahcovacej diete, pretoze dieta po operacii sa nastavuje presne podla toho, kde zakrok prebiehal. To, ze tvoj bratranec prezil hurku neznamena, ze inemu takato pooeracna dieta nemoze zavazne zhorsit stav. A perkelt prave kvoli smotane ani pri zaludku, ani pri zlcniku, ani pri creve. Este pri tych vajecnikoch by mohol byt, lebo tam sa nezasahuje do traviacej rury.
Opytala by som sa osetrujucej sestry aku dietu ma a aku ma dodrziavat aj doma.
Napr po zlcniku je zlcnikova setriaca, žiadne tuky, najlepšie kuracie na prirodno, ryža, jablkový kompót, vývar, zeleninová polievka (stačí mrkva, petržlen, zemiak). , zemiaková kasa, krupicna kasa, atď. Napr ja mám mať okrem tej setriacej aj bez laktózy...
Najskor potrebujes informacie od doktora, co vobec moze jest, ak to bude povolene, tak jednoduchy na pripravu a dietny je losos, mrazeneho ho kupis asi vsade, potom len vyprazit na masle na panvici bez obalovania a dochutit napr. korenim na ryby.
@domkakvet losos ze je dietny? Sak ma 20g tuku na 100g masa. No a co ze zdraveho? Ale dietny rozhodne nie je.
no ale po brusnej operacii, zalezi po akej.. ona dostane presne instrukcie od lekara/sestry. Aj kolko je po operacii ked pride domov je dolezite atd, ci uz v nemocnici jedla alebo nie. Ked si zodpoveides tieto veci, treba mat hlavne doma nakupene a varit a jest to co povedia... Bohuzial ja som papier vyhodila co som dostala k diete pooperacii :D
bezne sa chrumu piskoty, suchare , pridava sa chuda sunka, maslo... urcite bude moct vyvar... potom ryza, zemiaky nemastene, maso... v podsate bude mat zo zaciatku jest casto a po menej. Nic naduvacie, mozno bezzvyskove bude mat naordinovane (ziadne orechy, semienka, supky, atd)
postupne veci ako ryza/zemiakova kasa, potom napr to varene maso z polievky, dusene maso. .. lenze to sa naozaj zle radi, ked detaily nie su. netreba luxusnu exotiku vyvarat :D asi bude musiet aj skusat postupne, co bude tolerovat. Su ludia co vyliecia, sa stehy von a uz sa laduju zaradom vsetkym, a neprekaza im to, a su taky co maju mesiace problem s travenim a bolestami.
@thirstymonk @guudy tak to asi bude najviac zalezat od toho, aka dieta jej bude urcena, teda ktory stupen diety, lebo ja ked som mala dietu losos bol na zozname.
To je milé! Spýtaj sa jej na čo má chuť! 😉

kuraci vyvar...pecene kurca s ryzou alebo zemiakmi...
https://recepty.aktuality.sk/recept/6978/zaklad...