Čo variť na dovolenke pri mori?
Ahojte 😉 Kočky poraďte mi, už začínam pomaly robiť zoznam vecí na dovolenku a rozmýšľam tiež nad tým, čo tam budeme variť. Ideme síce až o 2mesiace, ale ja sa už neviem dočkať 😀 .. Keďže ideme do Brely, ktorá je vraj najdrahšia v Chorvátsku, tak by chcela čo najviac jedál pripraviť a hlavne ešte predtým vymyslieť doma. Tiež nemám skúsenosti zo zaváraním mäsa, prípadne aj hotových jedál, tak by som bola veľmi rada, keby ste mi poradili...
Vopred Vám ďakujem za Vaše skúsenosti, prípadne recepty 🙂
@sandra551 Nie ti co nejdu s plnych kufrom su fifleny, ale tie co kritizuju tie s plnym kufrom ako pastikarky a pod. nie je tam to vcitenie ze naozaj to moze byt niekto kto na to nema a robi to len preto ze na nic ine ani nema.
Lebo financny rozdiel tam je. Odhliadnuc od toho rozmeru ze je vacsia volnost mat jedlo po vlastnej linke, je to zaroven aj preplatene ked si dame all, alebo casto aj len polpenziu. Lebo vzhladom na tu cenu, napriek tomu ze sa vari hromadne, tolko clovek ani neprezere, aspon v krajinach stredomoria. (Potom take to vzdychanie ze pribrala som 3,4 kg ach jaaaj ale nedalo sa odolat)
V Egypte a Tunise je to vsak temer nutnost, tam nie je taka volnost pohybu a rezorty su ozaj skor klietky, tam nejake apartmany s kuchynkou, tulanie sa po trhoch a vyberanie si cerstvych surovin ci prenajatym autom volne po krajine nie je prilis realne.
V ramci Europy by som urcite do AI nesla, to je uplne zbytocne, ale su krajiny a situacie, kedy sa tomu vyhnut neda, a vtedy sa snazim o kompromis-hlavne vybrat co najmensi hotel. V DR je 99% hotelov AI, Maldivy-aj ked si objednas len rañajky,tak musis jest a pit to iste co klienti AI, ale to naviac preplatis, Tanzania-ak cestujem v obdobi ramadanu, musim zvolit AI, lebo cez deñ bude vsetko naokolo zatvorene.....
Zato sme chceli minuly rok v septembri par dni oddych v apartmane priamo na plazi na severe ostrova(asi hodinu a pol cesty) este predtym, nez zacne skola,, a vyslovene som chcela klud od ludi a na nic sa neviazat, tak sme do prenosnej chladnicky nachystali vsetko cerstve na 4 dni(ryby, steaky, vajicka, syr,zeleninu) a potom sme uz len dokupovali chlieb....boli sme len jedenkrat na veceri v restauracii v ten posledny vecer pred navratom....a bolo nam neskutocne dobre na tejto "mini" dovolenke,cez deñ na plazi, vecer sme hrali s deckami karty, pocuvali pri vinku ocean.....
@horana presne, my s muzom milujeme chorvatsko, je to nasa srdcova krajina. vzdy ideme na ine miesto a tam potom pochodime okolie, ci uz autom alebo si poziciame lodku a plavime sa na nejaky blizky ostrovcek.
dovolenky v tunise, egypte alebo turecku s all inclusive nie su nic pre nas, nebavi nas byt na jednom mieste, mame radi volnost, takze ani neriesime, do ktorej krajiny pojdeme na dovolenku, ale riesime skor, na ktory chorvatsky ostrov pojdeme tentokrat 🙂
Take rychlovky-miesany salat, do toho konzervu tuniaka, varene vajicko....rybie filety 2 minuty osmahnut z kazdej strany a k tomu salat....steaky osmahnut z obidvoch stran ako ma kto rad a k tomu salat...rajcina, syr, olivy a k tomu bageta....varena fazula alebo sosovica z pohara-zmiesat s roznou zeleninou....da sa toho vymysliet kopec a priprava trva max.10 minut
@bubinko1506 Ale tak tých krajín, ktoré môžeš takto zažiť je viac aj v Európe - Taliansko, Grécko, Španielsko - ostrovy, Andalúzia, Portugalsko, Kanáre, Azory, Madeira aj keď o trošku náročnejšie na logistiku... 🙂 Chorvátsko je len jedna krajina z tých xyz kde sa dá ísť v lete vrámci Európy. Určite to nie je len o Chorvátsku a severnej Afrike.
@horana presne tak, " v takej sukni tancujem , na akú mám " . Je nanajvýš absolútne arogantné a nízke odsudzovať niekoho , za to ako trávi svoju dovolenku......... Napríklad v Chorvátsku sú niektoré potravinny aj lacnejšie ako u nás, alebo porovnateľné ......... Niekde je drahé mäso , no OK , ale tak aby som si raz za dovču, či dvakrát nevedela kúpiť kura ,a lebo kus stehna????? To už treba trošku aj uvažovať a prerátať si . My chodíme aj na rybí trh ráno aj na tržnice miestne , nevadí mi si zájsť obkuknúť , ja to milujem a vykúpila by som pol tržnice a keď už kupujem tak neprerátavam, to by som si nikdy nič nekúpila a neochutnala , len tú paštiku z domu
Ahoj 🙂 tak my si napríklad robíme cestoviny s rôznymi omáčkami na mieste tak že len rozpustíš bambino syr na cibulke a pridáš čo mate radi. Taktiez som robila aj kuracinu s omackou z neho. Za par minut je navarene 🙂 . Ja beravam aj tie omacky na cestoviny ako mortadela, teraz ich je viacej druhov. Nakolko nemame deti tak na obed si robievame fakt len malickosti. Robievam cesnacku. Tiez za par minut, za par centov a v chladnicke vydrzi dlho. Struham do nej eidam .
@modrofuzik11 ja si uz ani neviem predstavit dovolenku bez kuchynky, podla mna usetri dost penazi :D . A absolutne nemam pocit ze by som tam stala za sporakom. Na ranajky kupime dake kolace, na veceru zväcsa gyros :D a na obed uz za par minut nieco splieskam 🙂 ked len polievku ta vydrzi v chladnicke viac dni cize mam ostatne pokoj 🙂
@bubinko1506 skuste niekedy aj grecko 🙂 to je zas moja srdcovka. Tam je vyhoda ta ze v grecku je lacnejsie 🙂 Chodime vzdy s kuchynkou, do malickeho apartmanu a obehame cele okolie strediska. Zo zaciatku to bola samozrejme nutnost financii, kedze studujem a na dovolenku cely rok odladam z brigad. Ale dnes si uz neviem predstavit dovolenku v hotelovom komplexe niekde v Egypte kde nie je ziadna volnost.
@sandra551 to mi je jasne, ale najviac nam ucarovalo chorvatsko. aj ked taliansko a spanielsko bolo tiez fajn, vzdy sme sa potom vratili do chorvatska.
@221girl grecko mame tiez v plane - tento a buduci rok sa nam to zrejme nepodari, ale ked uz krpci nebudu v kociku, tak pojdeme
Na dovolenke sa nevarí, ale oddychuje 😀 😀 😲 😝 (ber to ako recesiu)
To ze niekto ide radcej na dovolenku letecky a zaplati si polpenziu neznamena, ze je namyslena panicka. Napriklad moj muz neznasa dlhe soferovanie, ja sa nevyzivam vo vareni. Cize pre nas dovolenka autom a varenim si na dovolenke nehrozi. On by nadaval, ze celu noc soferuje, ja ze tam musim stat pri hrncoch. Nastastie sme rovnake typy. radi sme chodievali do Grecka, pozicali sme si tam auto a spoznavali nove miesta. Vobec sme nesedeli na jednom mieste. Mali sme polpenziu a to nas neobmedzovalo. Ale nikdy sme sa nevyvysovali nad ludi, ktori chodia do Chorvatska s kufrom plnym jedla. Ja som bola prvy krat na dovolenke ako 25 rocna. Posledne roky travime dovolenky na Slovensku kvoli malym detom. A vzdy mame aj polpenziu. Naranajkujeme sa, tulame sa po horach, po vyletoch a vecer sa vratime na veceru. Alebo sme boli na 3 dni v Prahe, cele dni sme chodili po Prahe a vecer sme sa vratili do hotela na veceru. My si to uzivame a deti tiez. Kolko ludi, tolko chuti.
@horana nie je to jedno ako kto na dovolenku ide?
Moj nazor je ze hlavna vec na dovolenke je oddychnut si - ak mam dovolenku 1x do roka a fakt narocnu pracu a varenie neznasam, tak si asi na dovolenke kde by som mala varit neoddychnem, ak varenie milujem tak si oddychnem, ak mam kazdy quartal dovolenku tak asi az tak nebazirujem na jej forme a skor ich striedam...
ako ja sa priznavam ze 1x do roka potrebujem AI dovolenku -mame aj s muzom pracu ze jednoducho chcem uplne vyplnut - je to rezort kedze mame deti a vaecsinou na tejto dovolenke si deti uzivaju, my s muzom dobre jeme a strasne veeeela citame🙂 na poslednej som precitala asi 4 knihy😉 detto potrebujem raz zacas aj spoznavanie - snazime sa aspon 1x do roka nejake pekne mesto s detmi navstivit - minuly rok sme napr. boli v londyne - uplne low costovo😉 ranajky a vecere na byte, obedy niekde v meste kedze sme cele dni behali... vela stali akurat navstevy muzei a podobne ( harry potter studio nas stalo viac ako letenky🙂 )
Detto sa snazime aspon o 1 dovolenku na Slovensku niekde v horach - nemusi to byt super hotel, staci dobra chata a strava ako pride... teraz napr. na velku noc zvazujeme bud karavanom po slovensku alebo cechach alebo pariz... ale teda mame uz relativne velke deti ktorym sa to uz aj paci aj si to uziju... ked boli malinky tak sme vaecsinou koncili v rezortoch - vtedy som si oddychla len ak boli deti zabavene - vtedy som mohla spat, citat, jest, pit 🙂
inak ja by som cestovala aj keby nato nemam🙂 moj muz presiel ako student na vlakovy listok celu europu a na autobusovy celu ameriku, spolu sme presli favoritkou grecko a jedli konzervy zo slovenska ( najvaecsi vydavok bol gyros v atenach na ulici🙂 )... ak je cielom dovolenky spoznavanie, tak to sa da naozaj robit aj veeeeelmi lacno😉
inak prvykrat v zivote pri mori som bola ked som mala 18 rokov - v Chorvatsku s rodicmi na aute v apartmane kde sme si varili - super sme si ju uzili ( moja mama bola tiez vtedy prvykrat v zivote pri mori - si pamaetam ze plakala od stastia ked more uvidela🙂 )
@dai 🙂 jeeeeeej
@martina27777 tak ono je to podla mna pre nas uz nepredstavitelny pocit nevediet co je to ist k moru🙂 moje deti boli prvykrat v zivote ked mali par mesiacov... ale za toho komunizmu sa tak necestovala, potom bola zase vojna v juhoslavii ked moja rodina mohla ( moji rodicia kadrovo nepresli na zahranicnu dovolenku , takze moja mama vlastne nikdy ani cestovat nemohla, moj otec to stihol ako mlady chalan ) - my sme cestovali rok alebo 2 po vojne - si pamaetam ze sme isli podla mapky a prisli sme pri jeden most a on tam nebol🙂 teda na mapke bol ale zial v reale bol zbombardovany... museli sme nadchadzat ale 200 km🙂 take dobrodruzstvo to vtedy bolo🙂 vlastne nasa posledna rodinna spolocna dovolenka len rodicia a dospele deti🙂
a moj kamarat ked bol maly a prvy krat zbadal more povedal "jeej ake velke kupalisko" :D :D doteraz sa natom smejeme :D
@dai aj my sme tak isli rok po vojne a presne - prisli sme podla mapy k mostu a ten tam nebol. tak sme to museli obchadzat, zabludili sme a napokon sme namiesto jedneho dna cestovali pomaly tri dni. ale ten pocit, ked sme prvykrat zbadali more, bol uzasny. brat mal vtedy asi 5 rokov a ked prvykrat vosiel do mora, tak sa rozplakal, ze to je slane a on tam nejde 😀
@dai Nech si ju kazdy uzije ako chce, opakujem ze som reagovala na narazky, ktore odzneli v zmysle ze kto nema na to nenosit si stravu z domu, nech neleze k moru, co mi doslo povysenecke.
Ta prihoda s mamou je pekna a dojimava, sama som prvy krat videla more az ako dospela a krasne na tej prihode tiez vidno ako si vazenie si veci dokaze im dodat krasu a prezivaniu vynimocnost. Su ludia ktori chodia tolko az uz si nevedia vazit temer nic a nudia sa aj na Maledivach (realne takych poznam). A taki potom si neuziju ked nie hento, ked nie tamto...su ludia, ktori nevaria pre dobrodruznost dovce a neviazanost na miesto, ale su aj taki, ktori by si tiez radi oddychli a nevarili ale k moru by sa tak neodstali, tak setria. Ti si chtiac nechtiac oddychnu aj pri vareni - nemozu a tak nevymyslaju ...a este si to dokonca nakoniec aj uziju, aky paradox a pritom tiez maju narocnu pracu cely rok, mozno aj naronejsiu 😉 .
@bubinko1506 🙂 u nas toto mala spravila ked mala 2🙂 prvy rok uplne v pohode - more najlepsi kamarat - to sme boli v emiratoch, teplucko a tak... ked mala 2 tak sme isli do Talianska - plaz tiez krasna ale more uz studensie a k tomu vlny - revala ako pavian ze tam nepojde🙂 a ked sa jej este podarilo si lognut vody tak koniec🙂 ale ked mala 3 tak zase uplna pohoda... momentalne fungujeme na tych AI dovolenkach stylom ze doobedie sa decka mocia v bazene ( maly je bazenovy smykalkovy typ🙂 - vtedy s muzom citame tie knihy😀 ) a poobede sa zase mocia v mori a rypu v piesku😀 cize cely den vo vode - sa im uz smejeme ze im aj plutvy narastu😉
@horana ja s tou pracou som to spomenula len preto lebo ja jednoducho musim vypnut hlavu... ako ja varenie mozem, mne by skor vadilo to upratovanie okolo kedze som jemny puntickar🙂 napriek tomu mame za sebou mnoho dovoleniek kde sme si sami varili ( ked osm bola s muzom prvykrat v parizi tak sme vlastne na ziadnu restauraciu nemali - kupovali sme si bagety a vino v potravinach - a to bola vlastne nasa strava cele 2 tyzdne - ako pravi francuzi sme sa citili🙂
pozri... tie dovolenky su vzdy o urcitom rozhodnuti - my financne skaceme - iny je rozpocet ked som na materskej, iny ked sa dari v podnikani, iny ked je kriza... cize u nas uz boli a su rozne typy dovoleniek - ale vzdy na nu ideme, ako som pisala, aj ked uplne low cost... moj znamy mi tak raz povedal - v case ked mali dost krizu s financiami - ze vlastne ako sa bude citit na dovolenke zalezi len od jeho rozhodnutia... a on sa rozhodol ze mu tam bude dobre🙂 ze jednoducho nebude hladat tie negativa ale pozitiva - a tak aj bolo😉
@dai normalne zavidim kazdemu, kto ide tento rok k moru - milujem more, ale kvoli komplikaciam v tehotenstve asi k moru nepojdeme ☹
ale buduci rok si to uz snad vynahradime aj s drobcami - sice sa mi nepodari potom precitat ani riadok z knihy, ale bude to nasa prva rodinna dovolenka 🙂
@bubinko1506 ja som tiez 1 rok nebola - rodila som v lete🙂 muz bol s malinkou sam vtedy - zobrali svokru... dalsi rok uz bola super rodinna dovolenka😉
@junova Presne takto som to myslela aj ja a nad nikým som sa nechcela vyvyšovať a ani nič podobné - niekto to tu zle pochopil - alebo ako ja hovorím "trafená hus zagágala".....Ja varím rada a s chuťou ale ak mám ísť na dovolenku tak idem na dovolenku-to je všetko a nepotrebujem all inclusive - napríklad tiež posledné roky sa túlame po Slovensku, tiež buď polpenzia alebo raňajky si spravíme, obed sme vždy niekde na výlete a večera buď v hoteli alebo niekde blízko alebo sme mali aj tak, že sme si mohli sami ugrilovať ak sme chceli a podobne. 😉
my chodime na dovolenku kazdy rok autom, vzdy apartmany s vlastnou stravou - chodime aj so svokrou a mojimi rodicmi - raz varim veceru ja so svokrou, raz rodicia (otec - nas jamie rodinny 😀 ), raz ideme spolocne do restiky... moj muz vstava ked su ranajky v hoteloch uz daaavno spratane, takze by bol sustavne hladny, ja so svokrou prve, postupne deti vstavaju - ziadne povinne vstavanie lebo uz ranajky nebudu... obed sa robi vacsinou len pre deti - nejaka polievka, rychle masko, ovocie, oblozene chlebiky alebo sa ohreju zvysky z vecere... no problem
jasne, ze ked ideme do hotela, tak mi dobre padnu hotove ranajky, vecere, to chodievame na velku noc....
a moj muz prvy krat videl more az so mnou - mal snad 28 rokov, o par rokov na to sme zobrali aj jeho mamu, tesila sa na to viac ako deti na vianoce 😵 odvtedy chodi stale s nami 😉
ja vždy keď vidím more som dojatá , aj do konca života asi budem . Vyvoláva to vo mne ohromné emócie ......
Na troch stranách diskusie asi 5 článkov s tipmi čo variť a zvyšok zas výlevy o tom, ako tie čo varia na dovolenku sú úplné kravy... klasika 😖 😖

@tilly veľmi veľmi dobrá odpoveď...........no rada by som sa dostala k takémuto štýlu cestovania ........