icon

Čo varíte od štvrtka do veľkonočnej nedele?

michaltat
27. mar 2024

Co varíte od tohto štvrtka do nedele veľkonočnej. Vo štvrtok špenát..

petka552
27. mar 2024

@kristina82 u nas zboznujeme salat. Nie je problem ho je jest na ranajky, obed aj veceru😀

mima1608
27. mar 2024

Štvrtok - špenátový prívarok so zemiakmi a vajíčkom (muž k tomu má rád aj špekačky)
Piatok - ryba a pečené zemiaky
Sobota - dojeme rybu, plus uvarím údenú rolku a urobím šalát
Nedeľa - kačka/rezne
Pondelok dojedáme 🤣

domkakvet
27. mar 2024

@michaltat na nedelu a v pondelok rezne a salat.

yanni
27. mar 2024

@tamta zelene ano ale nie spenat.

nikaeli
27. mar 2024

Aj u nás budú zajtra na obed špenátové halušky so syrovou omáčkou plus judášky z kysnutého cesta. Na večeru zapekaná brokolica s vajíčkom a syrom.

ivanaks
28. mar 2024

Štvrtok - fazuľková polievka, špenát, zemiaky, fašírka alebo volské oko
Piatok - paradajková polievka a pečené zemiaky
Sobota - hrášková polievka, niečo s niečím (ešte nemám plán)
Nedeľa - hovädzí vývar, pečená kačica, červená kapusta a knedľa
Pondelok - karfiolová polievka, pečené jahňacie, ryža

tamta
28. mar 2024

@yanni a špenát je akej farby?

erickatt
28. mar 2024

@michaltat dnes nic, teda, syn si upece jaternicu, ja sa najem v robote, drahy u mami
Zajtra asi rybu a syr
V sobotu vyvar a potom grilujeme
Nedela bude vyvar a pecena hus
Pondelok kdo si co najde.
Inak budem robit stratene kura a pernik pre navstevu.

lukbe
28. mar 2024

Štvrtok-pórovo-zemiaková polievka, špenátový prívarok s vajíčkom, piatok zostane z polievky plus rezance s tvarohom, sobota -tradične šunka, klobása, hrudka, zemiakový šalát, cvikla, navarím aj vývar, aby bolo pre malé deti, v nedeľu dojedáme to, čo v sobotu.

ibatanecnica
28. mar 2024

@ivanaks to varíš nové jedlo každý deň? Stíhate to zjesť? My budeme iba dvaja ale nechce sa mi variť iba 2 porcie. Ale aj keď nás je viac, minimálne polievka zostane. Nechcelo by sa mi veru robiť komplet jedlo každý deň.

ivanaks
28. mar 2024

@ibatanecnica My sme 4 (3 dospelí a 1 dieťa) a zjeme. Keď aj ostane, po sviatkoch bude zvyškodeň - každý dostane, na čo bude mať chuť. Ale polievky u nás neostávajú nikdy. Varíme v malom hrnci a muž je polievkový. Na obed má plný tanier po okraj, na večeru doje priamo z kastrólika (ostáva nám vždy len tá jedna porcia pre neho). Knedľu kupujem, neohrievam ju na obed celú, nakrájam len toľko kúskov, čo sa zje a tak ohrejem na paráku (zvyšok ide v celku do mrazničky). Jahňacie je malé zadné stehno, čo sa nezje na obed, doje sa na večeru. Manžel si jednu porciu zvykne strčiť do mrazničky a má potom hocikedy do roboty ako obed. Ryža má u nás tiež vysoký odbyt, nebojím sa, že by ostala do druhého dňa. Čo sa zvykne "potĺkať" do ďalšieho dňa, je kačica (presnejšie mäso na kostre). Syn zje na obed jedno stehno, na večeru má ďalšie, manžel dostane prsia, ja obe krídla, babka druhú porciu pŕs a už len tie zvyšky z trupu akosi nikto nevládze dojesť. Obvykle babka robí "dojížďaka"... Ale teda my držíme rodinnú tradíciu spoločných nedeľných a sviatočných obedov, to sa vždy varí nové jedlo (a vlastne aj v týždni). Nevarím v kotli ako pre celú armádu, aj tú kačicu zvyknem brat max. dvojkilovú a vždy sa ešte niečo vypečie. Už z detstva som tak naučená, mne je zasa zvláštne jesť na druhý deň to, čo bolo včera (lebo u nás sa varilo a vari toľko, aby neostávalo a len keď ostane, je ďalší deň "zvyškodeň").

yanni
28. mar 2024

@tamta ty nechapes🙈 Tu vsetci pisu len o spenate. Ja uz mam dost rokov na to, aby som vedela, co sa v nasom sirokom okoli vari alebo varilo na Zeleny Stvrtok. A predstav si, aj ked je spenat zeleny, spenat to nebol.

radacak
28. mar 2024

@michaltat dnes máme bryndzovu polievku,zajtra netuším..v sobotu podobne (netuším ešte)😂a v nedeľu pondelok šalát a rezeň

tamta
28. mar 2024

@yanni jediný, kto nechápe alebo nechce chápať, si ty. Nikto nikde netvrdil, ze sa musí jest len špenát. Autorka sa pýtala na inšpirácie a ľudia jej písali, ze vo štvrtok jedia špenát (sokujuco zelený na zelený štvrtok) a ty si z toho spravila posmešne kovbojku, ze odkedy sa jedava špenát, ze cele generácie tvojej rodiny o tom nepočuli.. Hoci ti muselo byt jasne, ze ide iba o zelené jedlo na zeleny štvrtok.

lakebabe
28. mar 2024

@michaltat my sme opačni 😄 dnes sme mali údenú krkovicku a muž zemiakový šalát, zajtra losos zemiak, v sobotu varíme s kamarátmi guláš, v nedeľu grilovacka a v pondelok cestujeme domov z chaty takže to vidím na čosi po ceste

brendaa
28. mar 2024

@michaltat
Zelený štvrtok... polievka ryžová a špenát, bravčové vypečky a zemiakový knedlík.
Veľký piatok... zeleninová polievka, vyprážané filé, zemiaky, uhorkový šalát.
Biela sobota... hrachová alebo šošovicová polievka s klobásou bryndzové-syrové halušky.
Veľkonočá nedeľa.... slepačí vývar, rezance, zemiakový šalát, rezne a pečená kačka, červená kapusta, kysnutý knedlík...
Chlebíčky, obložená misa, zákusky....
V pondelok nevaríme 🙂

nelca84
28. mar 2024

@michaltat uplne hocico, pre nas je velka noc akurat tak predlzenym vikendom, nic viac

mojmacik
28. mar 2024

@michaltat u nás sa na zelený štvrtok nikdy nevvaril špenát ale to co tu ešte spomenuté nebolo... Teda odkedy to v obchodoch o takomto čase býva, lebo za sociku nebooool... A to šalátová polievka... Predtým sa zvykli struky varit.. Zelené

babatko17
28. mar 2024

Štvrtok cesnakova kremova polievka špenátovy prívarok s vajickom. Piatok pečený pstruh pečené zemiaky cviklovy salat. Sobota zapekane cestoviny. Nedela pondelok tahany kuraci vyvar, kutacie rezne so zrmiakovym salatom.

liviaf14
28. mar 2024

@petka552 u nas tiez salat 3 dni🤣 mnam mnam s údenym....😋

romanadam1626
28. mar 2024

@ivanaks aj u nás podobne 🙂

zeldia
28. mar 2024

Zaujimave menu píšete. V piatok zeleninový teplý šalát s ryžou a na veceru špagety s krevetami.
V nedeľu mávame na obed iba obloženú misu kde je šunka, údené, klobása, vajecna hrudka, vajcia na tvrdo, cvikla, chren a k tomu biely kolac pascha. Vecer kto čo nájde v chladničke v pondelok jeme to iste čo v nedeľu vlastne sa to dojeda. V sobotu varíme tu hrudku a sunku. Obed je podľa toho čo nas napadne niečo jednoduché.

natalka81
28. mar 2024

Štvrtok-sosovicovy prívarok s vajíčkom, špagety
Piatok-halusky s tvarohom, zeleninová polievka
Sobota-neviem
Nedeľa-udeniny a hrudku od rána, na obed pecene jahnacie,pečené zemiaky,dusená zelenina + vývar
Pondelok-udeniny a dojedame co ostalo

opica_skorica
28. mar 2024

Pecie niekto aj Velkonocnu babu? Mate osvedceny recept?
Diky.
A tu nieco viac k tradiciam:
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/etnologicka-k...

nicicka
28. mar 2024

@bucko555
@henka123123
@tehotna40 Bez postu? Ja len ci ste nahodou nezabudli 😆

nicicka
28. mar 2024

@kristina82 zemiaky s kapustou, mnaaam. Ešte masielko na to 😁

erikaka
28. mar 2024

u nas sa na zelený štvrtok robia pirohy.
akurát dnes sme sa o tom tiež v práci rozprávali a nikto tiež nepoznal tu tradiciu, žeby sa malo jesť niečo zelené, a to aj u všetkých znamych a rodiny tiež.
piatok granadir alebo niečo podobné.
v sobotu pripravím hrudku, cviklu, šalát, klobasky, šunku, biely koláč a to jeme aj v nedelu a pondelok.

opica_skorica
28. mar 2024

@erikaka zelené jedlo bolo kedysi kľudne aj zo zihlavy:
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/etnologicka-k...

zuzana76
28. mar 2024

Zelený štvrtok, karé na prírodno k tomu varené zemiaky a špenátový privarok, Velky piatok: zeleninové rizoto a losos s pomarančovou omáčkou, rukolovy šalát, zemiakové pyré. Sobota: losos na masle a pečené zemiaky, na večeru údená krkovička, chlieb, varené vajcia, chren. Nedeľa: kačica, kapusta, knedľa. Údená krkovička, V pondelok ideme k mojim rodičom ba obed.

bucko555
28. mar 2024

@nicicka áno bez postu , nezabudla som ale my to neriešime