icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

31majka12
16. apr 2012

Ahoj my doma robime maslo a tvroh normal z kravskeho mlieka co kupujeme v automate.
Takisto robim vyzivky ,vsetko pre maleho...lebo aj mliecne veci nieco stoja,,a uz predsa su tam nejake umeliny.

jezibosorka
16. apr 2012

@mimi21mimi my robime z 2l mlieko z automatu, prevarit, jednu tatru, alebo salko, podla toho ako velmi sladky chces, my davame tatru a jeden vatsi jogurt , cisty, kvalinejsi je lepsi, bez kukuricneho skrobu 😉

Mliko nechas prechladnut, ked je vlazne, pridas tatru a jogurt, rozmiesas, a nalievas do poharov, nechas odstat na telplom mieste ( my nechavame na mikrovlnke) cca 24 hod, uvidis ako ti zhustol, zavickujes a do chladnicky, urobi sa asi 15 skliciek nikdy sa nam neurobili hrudky 😉

jezibosorka
16. apr 2012

@31majka12 ja tiez varim vsetko cerstve a doma, kazdy den, aj vyzivka , kase robim lekvar, muffinky namiesto brumikov, a vlastne vsetko co si viem sama urobit, tak urobim, nemala by som srdce dat malemu neaku kupovanu vyzivku, ked si viem ostruhat a osupat ovocia sama doma 😅

viki2912
16. apr 2012

kedze mam lave ruky,ja nevyrabam nic.iba varim vsetko doma.ale pokial ide o vyzivky tak to musim kupovat.

adriana7
16. apr 2012

@lili777 , a aké kukuješ, lebo ja teda som vege, ale niektoré vege párky sú teda brutus, nechcem robiť reklamu, ale nám najviac chutí od amunaku zo vsetína, alebo z alfa bio jemné a chilli

adriana7
16. apr 2012

@jezibosorka , necháš mlieko prechladnúť a potom už len kýcha a soplí 😀 (krásny výraz)
@viki2912 , sebareflexia je zdravá vec, mnohým chýba, takže klobúk dolu 😉

mimi21mimi
16. apr 2012

@jezibosorka Diky, ale to som sa nepytala ja 😀 ja robim jogurt len z mlieka a bieleho jogurtu

lili777
autor
16. apr 2012

@adriana7 teraz som mala tie alfa bio jemné, sú aj nejaké zaúdené. Ale ináč tieto sme mali prvýkrát, ani neviem aká je značka tých, čo kupujeme. Ale tie nie sú zaúdené, skôr také "penovejšie"

mimi21mimi
16. apr 2012

@31majka12 Ako robis maslo, prosim ta, 🙂

viki2912
16. apr 2012

@adriana7 jezis,ved ja neviem nic upiect...co ine mi ostava?tak len kupit...hadam sa raz naucim..ale za to varit viem slusne...

adriana7
16. apr 2012

@viki2912 , ja tak isto, varím rada, pečiem len preto, že ľúbim svoje deti 😀 ...ale vďaka tomu mám už slušne vytrénovanú pevnú vôľu aj sebazapieranie 😀

adriana7
16. apr 2012

@lili777 , mne zrovna tie zo sojaproduktu nechutia, iné veci majú pritom fantastické

viki2912
16. apr 2012

@adriana7 ked boh rozdaval talent na pecenie a vyrabanie nejakych domacich surovin,ja som musela vybocit z radu...niekedy ma to aj stve,ked sa ma na sviatky pytaju odkial mam take chutne kolaciky..moja odpoved tradicna: domace z tesca.)

lucka1987
16. apr 2012

@viki2912 😀 😀 😀 😀 😀 ma pobavila odpoved.. ja tiez moc nepecem.. nemam pre koho.. tiez peciem ala tesco.. teraz tam mali take fajnove cajove pecivo za 97 centov 😀 😀 😀 co sa tyka pecenia aj ja som lava.. nemal ma to kto naucit... ale tie suroviny... kym neskusis nevies...

mia258
16. apr 2012

Najlepšie úplne všetko 😀
Ale nie... tak samozrejme kompóty, zaváraniny, koláče, pečivo, detskú výživu, kečup, musli, kašu, zmrzlinu, čokoládu 😵

viki2912
16. apr 2012

@lucka1987 citam ako niektore zavaraju...heh...pre mna to je utopia,to ja sa ani nepustam...minule som ze upeciem bio susienky/.vsetko zhorelo,som vybrala len take kamene...amen,a z kolaca bol kamen. 🙂

adriana7
16. apr 2012

@luciferova , naťukaj si do googlu "ivan vodochodský výroba másla" a hneď prvý link je to video, pochopila som aj ja, celoživotná blondína 😀 ( prepáč, ale som momentálne bez myši)

poisonblu
16. apr 2012

no tak my si doma robime iba zavarane uhorky, kedze tie kupovane mi nechutia vobec, tak mam zasobu aj na 3 roky...otec dopestuje rajciny, papriku, cibulu, redkovku, zemiaky, cesnak, zeleninu...takze to kupujem tak v mensom alebo len v zime...svokra zase zavara napr. papriku (vynikajuce na chlebicky), jablka, hrusky, marhule, broskyne, slivky, robi domaci lekvar...

lussy23
16. apr 2012

my zákusky, pizzu, hranolky... všetko je oveľa chutnejšie ako z obchodu.

fiona8
16. apr 2012

ja robievam domáce zmrzky....ovocie, smotana, alebo šľahačka, tvaroh.... 😉
koláčiky.....
chlieb.... 😉

amdeis
16. apr 2012

Nuz tak robime domace zakusky a kolaciky ci torty. Tiez pizzu, nikedy chlebik, vianocku, dolky, tatarku, tvaroh. Robila som aj sliz na pradlo ked boli plienky. Nakladam si slivky do alkoholu, aby bolo ci uz do pecenia ci na akukolvek sporebu. Robime pirohy, perky do mrazaku. Posledny rok zamrazujem nevyuzite bielka a v pripade potreby rozmrazim. Slahaju sa po rozmrazeni uplne v pohode. Pred tym som ich vyhadzovala, kedze som ich nevedela upotrebit zakazdym. Mame lekvare, dzemy, zavaranu zeleninu ci zemiaky, cibulu, ale to vdaka svokrovcom.

31majka12
16. apr 2012

@mimi21mimi
tak kupim mliecko z automatu a doma prelejem do flase ,a pockam kym sa mi v nej zo sladkeho spravi kysle,take 3 dni.
Potom pozbieram zvrchu tu smotanu a slahacom ju vyslaham,vznikne taka zvlastna hmota.
Tu hmotu uhladim a necham v chladnicke stuhnut.
A maslo je hotove... 🙂

luciferova
16. apr 2012

@31majka12 ale kolko mlieka potrebujes na taku osminku masla? 125g myslim.

31majka12
16. apr 2012

@luciferova tak
z 3 l mlieka ,mas smotanu a z tej my vyjde 300g masla.

luciferova
16. apr 2012

@31majka12 to by mi teda malo vyjst z litra 100g a to mi teda nevyslo ani nahodou...

31majka12
16. apr 2012

@luciferova co som naposledy vazila tak vyslo 300g.
A musi sa to poriadne vyslahat a aj ta smotana musi smotanou byt,lebo ked mlieko zle skysne...tak potom aj ta smotana neni taka aka ma byt.
Tak ako som citala.vies si najst video ako sa robi maslo.
Ja viem tak ako ma mama naucila.
A vzdy mi vyda tych 300g.

luciferova
16. apr 2012

@31majka12 ja v tomto nie som novacik, robievam aj tvaroh, ale mne sa tej smotany spravi strasne malo...

31majka12
16. apr 2012

@luciferova najblizsie ked budem odoberat smotanu odmeriam kolko mi jej vydalo a ozvem sa 🙂

luciferova
16. apr 2012

@31majka12 rozmyslam, ze problem bude mozno v nadobe, ty pouzivas asi so sirsim hrdlom, resp. nejaku misku?

31majka12
16. apr 2012

@luciferova no ja davam mlieko do 3,5l zatvaracieho pohara,alebbo ako u nas na vychode do sklinky 🙂