Denný jedálniček vašich detičiek. Čo všetko papajú?
mam rocnu dcerku a papa takmer vsetko, niektore jedla trochu upravene.... zaujimalo by ma co davate jest vy svojim detickam od rana do vecera? Dajste nejake tipy na denny jedalnicek
baby, ja sa vám čudujem, že napr. v 15-tich mesiacoch ešte sledujete koľko g jogurtu, ovocia, obedu...
náš jedálníček (malý má 17 mesiacov):
5.00 mlieko (potom ešte zaspí)
8.00 jogurt
10.00 pečivo s maslom, syrom, paradajka, paprika (alebo napr. vianočka s domácim džemom) alebo miska polievky
12.00 (po prvom a jedinom dennom spánku) hlavné jedlo... väčšinou plný tanier (varím mu síce osobitne, ale snažím sa, aby jeho obed vyzeral ako dospelácky... napr. ryža s mäsom na zelenine, alebo "sviečková" s cestovinou alebo halušky s kapustou atď....)
poobede buď dojedá obed alebo ešte zje chlieb s maslom a zeleninou alebo jogurt/výživu (ak ich nejedol ráno)..
a medzi týmito všetkými jedlami má na stole na tanieri narezané jabĺčko, banán a do toho chodí.. plus kukuchrumky, piškótky
vypije cca 500ml vody na deň....
pred spaním už mlieko odmieta... ale pije ho v noci...
@bridget ...nooo. ..mala kludne zje stvrtku rhlika, bud tak ze si odhryza alebo proste si rohlik drzi v jednej ruke a druhou vybera a odlamuje kusky a dava si ich do úst... a divina sa doporuca, co je logicke lebo je to jedine maso ktore je od prirodne zijuceho zvierata, bez hormonov, bez vykrmovania, bez zbytocneho tuku a bez stresov z prichadzajucich jatiek, zverina je mrtva skor ako vie ze umrie..... a byvaly manzel bol polovnik takze strecky, svalovce a podobnu haved likvidujem pomalym, dokladnym a dlhodobym varenim 🙂 a dík za odpoved
@evka4 ...dakujem za nazor, aj ja si myslim, ze je ineked by rocne dieta nevedelo hryzt a žuť, vsak sa ešte nahryzie dost, ked to ma pomixovane viem kolko toho zje a ze zjedla vsetko, niekedy davam len popucene vidlickou a niekedy proste kusky masa alebo nepopucenu ryzu.. ale to potom trva aj hodinu kym to s tymi 2 zubkami pohryzie a skor jej prestane chutit.. chápeme sa... 🙂
@sofia2008 - aj tebe dakujem za odpoved........... UM nedavam,lebo jednak mi ho odmieta a ked jej ho nanutim tak to vydávi a jednak UM je robené zo sušiny z kravskeho mlieka+ nejake tie chemicky vytvorene prímesy, aj tak si myslim, že akekolvek paterizovane mlieko je sajrajt zbaveny zivých kultúr, enzýmov a vitamínov a neviem sa dočkať kedy príde jar a snou konečne zase aj surové kozie mlieko...... 🙂
@nanulik ...fííha, že 10 zubov....... tak to potom naozaj už mixované nemá zmysel... my máme len dva spodné zubčeky a navrete horne dasienka......
@awalancha3 Moj bude mat už 2 roky za tyžden ,zubkov ma 17 a dalsie sa mu tlacia a aj tak casto musim mixovat. 😲 -nie vždy,ale ak je tam maso,tak musim.
Proste mu zabieha,alebo ho jedenie po 10min.prestava bavit a konci-kolko zjedol tolko-nezaujima ho to-takže ked za tu dobu zjedol mixovaneho 200g,tak spapa tolko 😉 ,ked nemixovaneho 10 lyžiciek tak za len tolko 😝
Od 15m papal takmer normalne-nemixovane,ale odkedy sa mu pohli zadne stolicky,nastal navrat naspat-dokonca aj ovocie odmieta teraz zut-musim mu ho mixovat-ked pomixujem, zje 1 banan,1 jablko a stavu z 1 pomaranca na ex,ked nepomixujem da si 1 kusok bananu a jeden jablcka a koniec. 😖
Viem, že to raz prejde-nepoznam 6 rocneho skolaka ktory by jedol mixovanu stravu-tak nestresujem. 😉
Podobny problem som mala aj so starsim synom a vyrastol z toho bez stresov.
Na zutie ma teraz krpec akurat dake chrumky,varene zemiaciky,ryžu,do makka uvarenu zeleninu-maso proste nepozuje,ani ovocie.
@kaja73 skus mu to mäso strihat na 2-3 mm kusky. ja to tak robim, okrem toho, ze je to praktickejsie ako krajanie, tak to mam sup-sup nastrihane a v ryzi sa to strati, v zemiakovej kasi sa to strati, aj v cestovinach a v omackach sa to strati. 😀 moj exot len co zbadal mäso tak neee, neeee a takto je aj vlk syty a aj koza cela 😎
@maca_p Ja skusam vselico,ale bez uspechu 😲 -nazhromaždi sa mu to v puse a vypluje to.
On ,ak by mal prehltnut jednu lyžicku s maskom-aj najemno nakrajanym presli by aj 2-3 minuty-takže za 10 minut-co je ochotny jest -je to tak 5 lyžiciek. 😝
Ak davam rychlejsie/on sa sam nechce krmit-len preklada svojou lyžickou do druheho tanierika/,tak to potom vypluva. 😲
Toto robi cca 2 mesiace,presne odkedy sa mu pohli tie posledne stolicky,tak nesilim a ked budu vsetky vonku hadam niečo poriesime.
Len ak robim fasirky /ved jasne, masko je tam pomlete/ma to jeho jedlo normalny vyzor-tych by zjedol aj 5 na posedenie so zemiakovym pyre,alebo plnena paprika-aj ta vyzera normalne-zas je masko už vopred pomlete.
@awalancha3 zuby nie su zarukou toho, ze dieta bude hryzt...nasa ich ma 12 a pouzivat ich moc nechce...zut vie, hryzt vie, ale dlho ju to nebavi, to by som ju krmila vecnost...esteze mame ten mixer 🙂
baby ja neviem, ale prilisnym mixovanim stravy starsim detom ako 1 rok, zanedbavate cinnost ich traviaceho traktu. zaludok je schopny spracovat aj nepozutu - iba rozmelnenu stravu.
@awalancha3 ahoj, nečítala som všetky príspevky, len chcem pridat svoj názor s tym mixovanym jedlom, ja som sa snazila malému dávat nasu stravu, polievky, obedy, všetko to čo sme jedli my, ale do roka a pol mi to odmietal, nezjedol mi ani lyzicku, varila som mu zvlást jeho zeleninové polievky ktoré som mixovala a potom to bolo také husté ze v nich stála lyzica, aj v okolí som sa stretla s tym ze čím dlhsie sa dietatu strava mixuje, tak odmietaju potom prezuvat.
mozno nebudes patrit tiez do tej kategorie mamičiek a drzim palce, ale nechaj malinkej nech skusi viacej pozut, man to stálo velmi vela nervov a pri druhom dietati od 8mes budem len pucit, ziadne mixovanie.
@maca_p tak to neviem ako je 😕 ,lebo sa predsa odporuca jedlo riadne požut a až potom prehltnut-to len rychla doba nas nuti prehlat poriadne nepohryzenu stravu a velke susta.
A ked ozaj riadne pozujem jedlo tak je ako mixovane, ked ide do brucha.
Skor narobi problem podla mna nedostatocne požuta strava.
Ozaj neviem ,ako to je v realite,ale ja mam zas tento postoj a nazor. 😉
Starsi syn tiež takto odmietal žut do cca 2 rokov ,dnes ma 13 rokov a nema ziadne problemy s traviacim traktom. 🙂 ani so žuvacimi svalmi.
este dodam ,že pri prvom synovi-/pred 13 rokmi/ som zo vsetkeho stresovala,snazila sa robit vsetko -ako sa ma- a boli z toho nervi na oboch stranach a casto aj tak ziaden efekt,ba dokonca zhorsenie a zatatie sa maleho.
Teraz nechavam veciam volnejsi priebeh,lebo vidim že vela veci vyriesi cas za nas a bez stresov 😉 a nasledkov.
A napr mne mama mixovala do vyse 2 rokov-fakt na hladko a vstko,no a nemam traviace problemy ani nic podobne. a to už budem mat 40 rokov. Tiež som bala taka ista ako moji synovia.
@kaja73 ked dospelak pozuje stravu, nie je ako rozmixovana, je skor rozmelnena a takuto davame aj starsim deckam - potlacenu vidlickou.
ale zas zdielam nazor, ze kazda matka vie, co ma dat v akej forme svojmu dietatu a koniec koncov, mame google a ten obsahuje dost info nielen nas zien - agenturne JPP, ale je tu aj dost vselijakych poradni odbornikov.
netvrdim, ze "kazde" bude mat GAE problem po prijimani mix. stravy.
ten moj s oblubou prehlta gumkacov a div sa div, nikdy mu cely nevyliezol po straveni 😀
baby, ja mixujem, ked treba, napr. ked jej idu zuby, tak mi kusky vobec nechce... ale aby dcera neprijimala len hladku stravu, tak jej napr. polku pomixujem, druhu polku popucim vidlickou, alebo necham vcelku (cestoviny, ryza a tak...). ked nema v prikrme ako zaklad nieco riedke, kremovite, tak to zje 5 lyziciek a koniec. a kedze je zly jedak, tak ja radsej takto ciastocne mixujem, ako mat doma hladne a mrzute dieta. kebyze mam doma riadneho papkaca, tak by to bolo podla mna uplne ine, ale ja som hlavne rada, ze ma plne brucho niecoho ineho ako mlieko. kym som ju nemala, tak som si to tiez inak predstavovala, ale teraz sa snazim veci prisposobovat tomu, aby sme boli spokojne obe. viem, ze kusky zjest vie (okrem obdobia,ked jej idu zuby), ale jej sa jednoducho nechce. pre nu jedlo nie je absolutne ziadna priorita, tak co v takom pripade robit... ked som skusala, ze nechces kusky, dobre, bud hladna, potom zjes, tak to na nu vobec neplatilo...cez den drzala hladovku a potom sa zacala budit v noci na mlieko, co od narodenia nerobievala... tak preto u mna radsej ten mixer ked treba 🙂
@maca_p -ja nepotalcam ani vidlickou,on papa normalne-len maso a ovocie nechce zut -aj to len odkedy mu idu zubky-a tak toto mixujem a je klud na oboch stranach.
Inak problem nema 😉
Ono problem je vacsinou az vtedy,ked mamina niečo za problem povazuje-dovtedy to problem nie je-aj keby bol 😀
super tema
@awalancha3 oslovil ma tvoj jedalnicek 🙂
len neviem, ci som dobre pochopila postup ako robis tie obilninove kase. pomeliem obilninu, zmiesam s pomackanym alebo nastruhanym ovocim a do toho mlieko? potom to prihrejes? chcela by som to skusit, pred dakujem za odpoved
ja som este nedavala jahnacie, ani kralicie maso, o kralicom som citala, ze sa sice odporuca pre deti, ale v skutocnosti nema nejake pre deti prinosne nutricne hodnoty
Fiiiha, tak ja len ziram.. deticky starsie ako rok a stale piju v noci mliecko? a cez den odmietaju stravu? Tak to by som to mliecko asi trosku obmedzila. Nie je pravda, ze dieta samo vie, co potrebuje, aj ked si myslim, ze nejaky prirodzeny vyber tam je. Ale je mnoho jedal, ktore deticky vyhladavaju kvoli chuti (sladke) alebo z pohodlnosti a zvyku (mlieko). Kazdopadne dietatko starsie ako rok apol by nemalo za den dostat viac ako pol litra akehokolvek mliecka. Maximum je 600ml aj s mliecnymi vyrobkami. Inak sa zbytocne zahlienuju - to su tie caste sopliky, pokasliavanie, plny nostek, co nejde vyfuknut a pod.. Rovnako nesuhlasim s tym, ze treba mixovat dokedy dietko chce. My by sme mozno dodnes mixovali, keby som k tomu tak pristupovala. Stacili asi 2 tyzdne trpezlivosti z mojej strany a mala sa naucila krasne papat ako masko, tak prilohy a zeleninku nakrajanu na male kusky. Ako jeden a polrocna uz papala normalne krajanu stravu, urcite nie pucenu, nieto mixovanu. Len chvalit, chvalit chvalit a odmenovat (pohladenim, usmevami, tlieskanim, cimkolvek, co zabera dietatku). U nas zabrali tanieriky s obrazkami a moznost krmit sa sam (resp s mojou pomocou - ja jedna lyzicka, mala druha a uz to islo) Jedlo z jej lyzicky koncilo na nej, to moje v pusine, ale bavilo ju papata dnes sa naje skoro sama (okrem polievok) a ma dva rocky.
A jedalny listok:
6:30 210ml beby
8:00 chlebik, vianocka, masielko, syr, sunka (zriedka), med, dzem atd
10:00 ovocie, vyzivka
12:00 obed (zvycajne druhe jedlo - masko s prilohou, privarok s prilohou, zeleninka, ryby, ryza...)
spanok
14:00 pribinacik/jogurt
16:00 ovocie
18:00 vecera (ako na obed, resp obcas vajicka, krupica, ryzova kasa a pod - vzdy teple jedlo)
19:45 210 ml beby
20:00 spi ako zarezana do rana
Este by som mala dodat, ze nasa mala nedostava ziadne sladkosti okrem piskot klasickych malych, ziadne kakao, granko, ziadne keksiky plnene (len bebe a marina bez plnky), kremiky a pudingy plne cukru a farbiv. Nedovolim ani rodine jej to davat a myslim, ze prave preto si zeleninku a ovocie pyta ako dezert.
@miruska15 Tak jej na cas pudingy, kremiky, jogurtiky a spol vyrad zo stravy. Alebo pripoj k niecomu inemu - jogurtik na masko, kremik na chlebik, puding s ryzou.. A postupne men pomer toho, co ma rada k tomu co nemusi. My sme zacinali s mrkvou miesanou v jogurte na pomazanku, lebo ju nechcela. dnes basti varenu ako o zivot a zo surovou sa tiez pohra, kym ju nezje. Ale najskor som jej dala len trosicku do jogurtu, potom trosku viac a nakoniec bolo len trosku jogurtu a vela mrkvy. K tomu tematicka knizocka, pesnicka, basnicka a papala ani nevedela kedy.. A ked nezje normalnu stravu, nenahradzaj to kremikmi..
Kazde dietatko je hladne a ked pochopi, ze nedostane svoje sladke nahradky, na ktore je zvyknute, zacne papat aj ine jedlo.. Len neponukat kazdu pol hodinku po dva hlty, ani nenahradzat cimkolvek - "nech zje aspon toto" to nema vyznam, nevyhladne a nenaje sa.. Najskor po hodine a pol ponuknut dalsie jedlo.. Mozno vydrzi den-dva drzat protestnu hladovku a zje z kazdeho len par sust, netreba sa bat, dietatku neublizite, ani sa nevyhladuje na smrt.
My papáme ( máme 16 mesiacov a dva zúbky hore a dva dole, režú sa nám stoličky aj jeden očný zúbok naraz):
7:30 UM 90 ml
9.00 jogurt SABI, pribináčik a podobne, ak spapá celý dostane k tomu chlebík, rohlík alebo iné pečivko
11.30 obed poväčšine to čo máme my, samozrejme menej soli a korenín, podávam jej ja lebo ju zaujíma aj porazená kanvica a tým to len začína...čokoľvek na čo jej padne zrak...
12.00 spánok
14.30 dopapá zvyčajne obed...lebo nestíha hehhe..takže opäť jej ponúknem teplé jedlo
16.00 ovocie, vyživka, ak to spapá tak chlebik alebo iné pečivko
po štvrtej nastáva dilema...už moc nechce papať...robievala som jej o 18.00 kašu s normálneho mlieka so štipkou cukru...ale taký čas ťažko do nej niečo dostanem...
18.30 mliečko U, 150 ml. niekedy sa nám podarí 180 ml.. a potom už leží a do siedmej už spí
moja otázka znie...začala sama chodiť...a už asi mesiac si pýta mliečko niekedy už o 23.00 niekedy o jednej alebo druhej...vypije 150 ml...a spí do rána vstáva tak okolo 7 hodiny neviem teraz či je to ten zvyk o ktorom tú maminy píšu alebo je fakt hladná ...ale ona ja duracelko..neposedí ani minutu...v kuse chodí niečo robí no proste nemá čas...tri lyžičky a hned asi ako cíti že je najedená tak uteká preč.....tak MAM DILEMU CI JU ODNAUCIT OD NOCNEHO MLIEKA alebo ju tym budem len trapiť lebo je fakt hladna...
@sischa co sa tyka toho nocneho mlieka, moja ma 14 mesiacov a je na tom podobne. od narodenia spavala celu noc, jedavala az nadranom, niekedy ani to nie, pekne vydrzala az do siedmej, osmej. v poslednej dobe sa ale zacala budievat aj v noci, okolo druhej, tretej pyta mlieko, ked jej ho nedam, tak sa prehadzuje, mrnci zo sna. skusala som jej ho aj nedat tri noci po sebe, ale vobec sme sa nevyspali. tak jej ho teraz davam, vypije ho a kludne spi az do rana. tiez neviem, ci to nema nejaky zlozvyk, ale neviem, co ho spustilo, ked nikdy v noci nejedavala. mna myli u nej to, ze ked vypije to mlieko v noci, tak vynechava mlieko nadranom, cize si ziadne mlieko prakticky nepridava, len posunula cas o par hodin skor. tiez neviem, co s tym, teda to nejako neriesim, dam jej ho a dufam, ze sa to hadam vrati do starych kolaji 🙂
@evka4 evka ..my sme rovnaký prípad...ja som mala už hlavu v smútku, že ideme z lepšieho do horšieho...spinkávala krásne až do rána...a teraz...nedať som jej ešte neskúšala...ale tak ričí...že sa bojím že sa tak precitne že budeme do rána hore...lebo ona len tak nezaspí...neviem či to aj zo zúbkov nieje...alebo tým že začala chodiť...a ona vlastne tiež ráno už len vypije 90 ml...žiadne 150 ml tak vlastne si to tiež tak nejako vyrovnáva...tak tiež neviem...jednu noc možno vyskúšam...alebo dve ak nič tak to asi tiež tak nechám...ona mi nevypije ani moc čajiku...tak neviem či na nu smäd nepríde večer...fakt to ťažko tak posúdiť hlavne ak chce človek detičkám to najlepšie...a s tých všetkých názorov vybrať to najlepšie pre seba..niekedy mi to robí dosť problém...hlavne ak sama neviem čo s tým...
@sischa no tu z tych nazorov si moc nevyberies, lebo su dost odlisne 🙂 ja sa riadim vlastnym srdcom a rozumom a hovorim si, ze ja viem najlepsie, co vyhovuje mojmu dietatu. inak by ma asi porazilo, kedze jeden radi tak a iny tak... lebo tu ti kazda mamicka poradi podla vlastnej skusenosti a to, co vyhovuje jednemu dietatu, nepasuje druhemu. podla mna ked nam tie deti jedia horsie pocas dna a maju uz ovela vacsi energeticky vydaj, tak si to niekde musia vynahradit. nase si vybrali to, ze to dobiehaju v noci. co uz...
@sofia2008
@sante81 baby, hlavne, ze nevstavame 10x za noc, ako som pocula o niektorych inych detoch. 🙂 to by ma asi slahlo, mne dost dlho trvalo, kym som prestala byt nahnevana, ze musim vstavat raz v noci 🙂 ale uz som si zvykla a budem vstavat, kym bude treba. ved to hadam coskoro prejde. nasej idu teraz tiez zuby, styri stolicky a jedna dolna dvojka, tak je to mozno sposobene tym, ktovie...

@sofia2008 my sme boli do 13mesiacov akojení a pak sme prešli na kravske mlieko - ja si myslim ze je to len vec nazoru, ja by som napr. malemu nedala UM.