icon

Denný jedálniček vašich detičiek. Čo všetko papajú?

happy8051
27. nov 2011

mam rocnu dcerku a papa takmer vsetko, niektore jedla trochu upravene.... zaujimalo by ma co davate jest vy svojim detickam od rana do vecera? Dajste nejake tipy na denny jedalnicek

sofia2008
28. nov 2011

@trnka77 no ved z tvojho mliecka ma vsetko..lekari, oni toho vela narozpravaju, hlavne ti slovenski..ja som zila rok v Nemecku a tazko porovnavat neporovnatelne..mali sme uzasnu starsiu pediatricku..tam sa deti tak nevazia ako tu, furt sa trepat na poradnu a stres, kolko pribera, nepribera, atd..specialna cakaren pre deti do jedneho roka, aby sa nenabrali od ostatnych, to ja som stale stresovala a chcela chodit malu vazit, kedze pila malo mlieka..prikrmy zasa jedla v pohode.no a tvoj syncek to ma naopak..a co teraz ho mas nasilu napchat?

sofia2008
28. nov 2011

@evka4 no to my tiez spievame 😀 aj gumenu knizku citame 😀 a papame 😀

zzzz128
28. nov 2011

No aj ja pridám,síce má dcérka skoro 3:
-raňajky:Jablko(musí byť celé,zje ho totižto len do polovice,rituál),alebo Bebe kekse,hocčo čo zje svojpomocne,rukami.
-olovrant:chlieb,maslo,šunka-šunka psovi,maslo zlíže,suchý chleba mame
-obed:polievka-hocjaká,zje len tuhú časť,hrá sa na odšťavovač.Druhé rozotrie po tanieri,ochutná,odíde.
-olovrant-jogurt,ten zje.
-večera:banán,samozrejme že ho nezje,ale rozmačkať treba,puding alebo ovsená kaša,2-3 lyžičky zvládne+200ml kakaa z fľaše,to musí byť.
A teraz,mi prosím povedzte,z čoho váži 16kg? 😕

sofia2008
28. nov 2011

@trnka77 inac krasne mena ste vybrali detickam 😵

sofia2008
28. nov 2011

@zzzz128 😵

evka4
28. nov 2011

@zzzz128 boze, mna by asi porazilo 🙂 vzhladom na to, ze moja dcera strajkuje s jedlom od 3. mesiaca, idem sa ja pomalicky pripravit aj na tento horsi variant 🙂

trnka77
28. nov 2011

@sofia2008 Ďakujem...manžel chcel len slovenské mená 🙂 🙂 ...to bol náš kompromis
čo sa týka toho váženia-tam by nemal byť problém(má cez 10 kg),ale doktorka bude zase chcieť brať krv na testy či mu niečo nechýba?????na druhej strane je najšikovnejší ..už chodí,bľaboce....len to jedlo!!!!! a bol by dokonalý 😀 😀

evka4
28. nov 2011

@sofia2008 u nas je to spievanie, knizky od vymyslu sveta, uz bol aj tanec 🙂, pesnicky na youtube (najnovsi hit, ked jej to nepustim, tak reve a neje)...

sofia2008
28. nov 2011

@trnka77 ved ma krasnu vahu 😵 no co by mu asi chybalo..nasa vsetko je a mala malo zeleza napriklad..manzel a cela ich rodina su chudokrvni..hlavne, nech je zdravucky 😵

zzzz128
28. nov 2011

@evka4 už som si zvykla 🙂 no,hovor mi niečo,to nie a nie jesť,keď moja mala 3 mesiace vypila 90ml UM za 3 hodiny,pozor,nie naraz,to aby sranda bola,po pol hodke 🙂 Ale nič jej nechýba,neveim síce akým zázrakom,tak som kľudná 😉

sofia2008
28. nov 2011

@evka4 😀 😀 😀

andrejka1974
28. nov 2011

ja mam 3 rocnu dcerku a 14,11 a 18 rocnych chlapov vsetci maju ranajky o 7.00 to maju bud jogurt ,alebo chlebik s pomazankou alebo cerealie v mlieku o 10.00 maju desiatu chlapci v skole nejaky chlebik alebo rohlik dcerka ma desiatu v skolke chlebik s pomazankou a 2 dcl cajiku alebo mliecka o 12.30 maju obed polievku a druhe tiez v skole alebo v skolke bud raz za tyzden nieco sladke inac masko alebo cestoviny mojje deti zjedia vsetko o 16.00 olovrant nejake ovocie banan a jablcko o 18.30 vecera bud tepla masko, zeleninka alebo nejaky chlebik najmensia ma vecer pred spanim este 180 ml mliecka pije ,ktore si niekedy vypije este aj ked pride zo skolky

sofia2008
28. nov 2011

@zzzz128 to aj u nas bolo...kym ine deti pili uz 150ml, my ledva 90 aj to na 2x..no a sme tu 😀

zzzz128
28. nov 2011

@sofia2008 no hej,hlavne že sú živé a zdravé 🙂 To je bohové,keď chcem aby sa najedla,to sa jej spýtam,čo chce,povie,spravím.A potom mi zahlási že už nechce,že chce hento a tamto,a takto 5x dokola,hotový švédsky stôl 😀

evka4
28. nov 2011

@zzzz128 svedsky stol mame niekedy aj u nas, ked ma mala zly den 🙂 najskor jej nukam jablko,nechce, banan, nechce, otvorim vyzivu, nechce, skusim jogurt, nechce...tak dam mlieko 🙂 a potom mam hody aspon ja 🙂

zzzz128
28. nov 2011

@evka4 Tak,tak,to dojedanie,je najlepšia fáza,šak čo,necháme pokaziť? 😀

radkax
28. nov 2011

ráno 7.30 jogurt 140g celý spapá 9.20 pol rožka s maslom+čaj 11.00 tak 3kusy kukurične chrumky 12.00 obed 1udusena mrkva+kúsok brokolice+tarhona+uvarené 2kuracie krídla, 15.20 hruška, alebo presnidavka, 17.15 koláč alebo kúsok vianočky alebo 70g jogurtik 19.00 obilninovo mliečna kaša celá miska môj syn odmieta piť mlieko v akejkolvek forme, tak dávame mliečne produkty a vypije vela čaju aj čistej vodičky... a teraz váži 9.750g 🙂
jasné, že dostane niekedy kúsok horalky, čokoladku alebo bonbonik... 😀

kari11
29. nov 2011

@zuzanockamt neboj nič, Tvoj malý Ti tá nahlas najavo, keď bude hladný 🙂 Moja staršia dcéra bola presný opak.....každé kŕmenie bolo utrpenie.... mäso nechcela ani vidieť.... ale napriek tomu aký je malý jedák , tak váhu nemá až takú vysokú (okolo 9,5kg)

sofia2008
29. nov 2011

@zzzz128 😀

miruska15
29. nov 2011

jaj aj tak vam zavidim.My mame 23m a žiadne pečivo,kolače,ryža občas,zemiak vobec to maskujem do polievky a zmixujem, najradšej ma pol.kuraciu to spapa bez problemov inak musim mixovat inak mi to nezje.Katastrofa my sme na mlieku,jogurte,presnidavkach,pudinkoch a poharikoch tie ma rad ale rozmixovane.No šibne ma nauči sa vobec normalne jedla jest?

alusiatko
1. dec 2011

@miruska15
@zzzz128 -a ja ze len nasa Ninka je taky jedak.A tiez neviem z coho ma druhu bradku-teda vlastne viem strasne vela mlieka vypije na ukor ineho jedla 😖

anjelicek26
2. dec 2011

Ja som jedenie prestala analyzovat, hadam vedia, kolko potrebuju, moji jedia ako vrabce ale vzhladom na vahu maju dobru vysku, niektore dni jedia malinko, potom sa aj par tyzdnov rozpapaju pekne, tazko hodnotit... Som si to vcera odsledovala u Maxa... Na tych jeho 81cm/10730g je az az 😅

05:30 - 160ml mlieka
09:30 - 2 lievance, hrst cucoriedok, cele kiwi a 5 bobuliek hrozna
10:30 - 180ml mlieka a spat
14:30 - obed (on fakt dak dlho spi 🤐 ) - zjedol 250g ryze a ziadne mäsko.. on by sa po ryzi utlkol
16:30 - olovrant kus slnecnicoveho chlebika (asi 1/4), 4 platky sunky, 10 bobuliek hrozna, kus syra (tak 2*2cm),
17:00 - 160ml lieka a hodinu spat (nie nedavam mu mak medzi tym 🤐 )
19:30 - vecera - losos a zemiaciky, jedol len lososa (on si vzdy vyberie jedno alebo druhe, on to nemiesa 🙄 ) ale cely filet co bolo 180g
20:00 - tuhy spanok po 180ml mlieka
00:30 - 140ml mlieka

No on asi fakt pije este hodne mlieka hm 😕 Ale jogurt do neho nedostanem ani nahodou, kasu tiez nie, tak nic ineho mliecneho nema a pije mliecko dvojku, nie trojku, takze bez cukru 😖

simonavanova
2. dec 2011

@anjelicek26 júúúj, ten ti ale krásne papá, môj asi z tohoto by zjedol 1/2polovicu a 4.ročná Saška hádam desatinu 😀 😀 . Mám dvoch dlháňov po tatinovi, čiže aj váha tým pádom dobrá, akurát neviem, či preto, že málo jedia, bývajú často chorľavejší-soplíky a tak. Ale jednoducho to do nich nejde, študované metódy zlyhali do jednej, tak to neriešim. papa A mimochodm, tvoje detičky sú nádhernééé 🙂 🙂 🙂

zzzz128
2. dec 2011

@alusiatko tak keď niečo chutí,tak je dobre,veď raz pochopí že existujú aj lepšie veci ako mlieko 🙂 ja som prišla na jednu nachytávku,keď chcem maej niečo dať,nepodám jej to,lebo to položí a nechce. Položím to na gauč,ona dojde,povie jééééééj jablko,díky maminka 😀 a zje aspoň polovičku,a tú druhú niekde nájdem 😉

awalancha3
8. dec 2011

som rada, že je tu takáto téma, lebo vôbec si neviem porovnať, či moja maličká papá primerane, či ju dobre stravujem, alebo či a čo mám v jedálničku zmeniť. Má teraz 1 rok a pár týždňov. Kojená plne do 6 mesiacov.

Váži len 8 kg a má 75 cm, je taká drobnučka ( chodí za jednu ručičku, sama stojí a neustále čosi špekuluje, 100x za deň vylezie na gauč a zlezie, lieta po štyroch za psom...)
Spinká spokojne a pokojne (zaspáva sama po pohladkaní) od 20.30 do 08.00 a jedálniček je takýto:
08.00- 170ml kravského plnotučného mlieka, ak nie je práve surové kozie mlieko z bio farmy
10.00- nastrúhané veľké jablko (resp. hruška, banán, marhule, slivky, al. pretlačené maliny, černice...) jemne zahustené čerstvo na mlynčeku zomletými surovými ovsenými vločkami alebo len s bielym jogurtom
13.00- uvarené jahnacie, kralicie masko alebo diviny s mrkvou, zemiakmi, kalerabom alebo cuketou, kukuricou, spenátom, skrátka s nejakoou zeleninou alebo celozrnnou ryžou a vymixované do hladka na kašu
nesolené, neprichucované alebo len štipka morskej soli
15.00 rožtek do ruky, zje tak 1/4 rožka
16.00 mlieko 150 ml
18.00 obilninová kaša s trošinkou nastruhaneho ovocia, kašu robím tak, že mám rozne vločky: jačmenné, prosove, špaldove, žitkové, pohankove, surovy sezam a lanove semienka.... a tie striedam -vsypem do kavoveho mlynčeka a zomeliem na hrubsiu muku a tu vsypem do ovocia a pridam mlieko podla potreby aby bola husta obilna kasa
20.00 dávam 120-150 ml mlieka

par krat som bola leniva a nechcelo sa mi mlieť obilniny a dala som jej do ovocia kupovanu mliečnu kašu- a vyvracala to, proste už len meliem cerstve obilniny a nečudujem sa jej, vždy toho zle skoro plnu malu misočku, je to výborné, lepšie než ked som ovsene vločky varila. Vždy jej to trosinku prihrejem aby to bolo take vlaznoteplé. Stalo sa že par krát odmietla zeleninu, ked bola divokejsia kombinácia, ale nikdy obilninove kase s ovocim. To obile je po zomletí príjemne sladke a už som sa naučila to jesť aj ja, lebo je to mňamka.
Chora este nebola, mala len par krat soplik, ale nie vela este sme jej nemuseli nikdy odsavať.
Spinká ešte dva spánky denne, od 10.00 do 11.00 a potom od 16.00 do 17.00.
Fakt si neviem porovnať či papá dostatočné množstvá, ale vdaka tejto teme mám aspon aký taký prehlad.
Sladké jej nedávam, ked mrnci, stačí odrobinka z chlebíka a je spokojná, najnovsie ale strká chlebík do papulky havinkovi.
Strašne rada by som presla na kuskovitu stravu dávala jej to čo jeme my, ale na druhej strane som rada že sa malá takto zdravo stravuje, lebo príde doba, kedy ju už nebudem mocť ustriehnuť a reklama, regále plné sladkostí a iné detičky a milé tety urobia svoje.....Aj teraz sa mi načahuje ked jem čokoladu alebo niečo nevhodné a mrnčí že chce a ide si tuku vyťahať čo usilovne ukazuje že "totototo ce", ale ja nedám... 🙂
Neviem, čo robím správne a čo nesprávne, keby ste vedeli o stránke s receptami pre ročné detičky uvítala by som to, Dakujem za prípadne rady a odporúčania.

bridget
8. dec 2011

@awalancha3 Ahoj, vidim, ze sa velmi snazis, tvoja mala ma velmi pestry a zdravy jedalnicek. Trochu ma na na nom zarazili 2 veci - 1. ze rocnemu dietatu mixujes obed - take dieta by uz malo papat normalnu stravu, musi dokazat pozut, ja mam priblizne rovnako stare dieta, ale mixovala som iba nejake 2-3 tyzdne ked som zacinala s prikrmami. Potom uz len popucene vidlickou a teraz pekne papa kusky, nema s tym problem.
2. Divina pre rocne dieta? Trochu ma to prekvapilo, viem, ze je to de facto najmenej tucne maso, zdrave, ale aj tak mam pred nim respekt a takemu malemu dietatu by som sa to bala dat. Predsa len sa moze objavit nejaky parazit alebo nieco podobne...

evka4
9. dec 2011

@awalancha3 ahoj, podla mna ti mala papa pekne a dostatocne. ked ti pekne spinka celu noc a je zdrava, tak to je asi znak toho, ze sa stravuje primerane jej veku. ja by som len nedavala asi surove mlieko, ale UM, ale to je vec nazoru a nech si kazda mamicka robi, ako uzna za vhodne.
na divine nevidim nic zle, podla mna ked ju mas z overeneho zdroja, tak je aj lepsia ako nejake kupovane kuracie, morcacie, v ktorom bohvieco je...
co sa tyka toho, ze jej mixujes obed, mixuj kym treba. ja tiez este niekedy mixujem a to mam starsie dietatko. kusky zjest vie, ale trva to vecnost a kedze je taky slabsi jedak, tak radsej mixujem hlavne jedlo, ako by mala byt hladna. nesuhlasim s nazorom vyssie, ze take dieta uz nema jest mixovane. kazde dietatko je ine a niektore jedia jest pekne uz davno pred dovrsenim 1. roka, inym trva to, kym sa naucia jest pevnu stravu o cosi dlhsie. cize toto prisposob dcerke podla mna. 🙂

sofia2008
9. dec 2011

@awalancha3 mas uplne rovnaky jedalnicek ako my..a je uplne v pohode..len ja by som nedavala kravske mlieko, ja osobne budem davat UM do 5 rokov..aj moja dcerka je mixovane, popucene by aj zjedla, ale asi hodinu by sme obedovali a na to ja nervy nemam a ani ona nie 😀 plno deti este neje popucene, ani ked maju rok a pol az dva..bud rada, ze papa..je plno deti, co zjedia na obed 5 lyziciek a koniec..este ma dost casu na popucene..a divina je najzdravsie maso, ake je..

nanulik
9. dec 2011

no my máme takýto papací režim:
7.00 ranajky, vačšinou kaša, jogurt, miláčik niekedy chlebík s tenkou vrstvou džemu alebo praženica na masle z jedného vajíčka
9.00 ovocie
spánok od 10.00 do 11.00
11.30 polievka (nevarím zvlášť, je tu čo aj my dospelí, bujon ani vegetu nedávam a my ani velmi slané nemusíme)
potom von ked sa vrátime okolo
14.00 hlavný chod - tiež to čo je navarené pre dospelých, nevarím piknatné
15.00-16.00 spánok
16.30 olovrant väčšnou znova kaša, puding, jogurt....
19.30 UM dávam bio babylove z dm. vypije asi tak 230ml
v noci sa budí na mlieko okolo polnoci, potom spí do rána

a čo sa týka mixovania tak nemixujeme už niekolko mesiacov, len popučím velke kusy vidličkou. má 10 zubov tak nech ich používa ne hryzenie jedla a nie nábytku

usiko
9. dec 2011

13 mesiacov, dcerka:

8.00 kasa doma robena /nejakeprirodne vlocky, sosemienkami , orechami,susenym aj cerstvym ovocim, do toho cca 2 lyzicky jogurtu, alebo spaldova,kukuricna alebo ina krupica so sojovym mliekom, so susenym ovocim orechmi a semienkami, otrubami, /cca 150-200ml/, zapije cca 150 ml acidka

desiata: obvykle kusok ovocia,alebo ani nie, lebo potom nezje obed

obed okolo 13.00 : cca 100-150ml rozne, strukoviny,cestoviny,ryza natural alebo pseno sozeleninou a vhodnymi koreninami, alebo maso niekedy so zeleninou....

olovrant: kusky ovocia ,alebo zeleniny,alebo stavy doma robene

Vecera : to co na ranajky, ak je varena na ranajky, vecer je nevarena kasa a opacne....