Diétne a zdravé jedlá
Nejaké nápady alebo osvedčené recepty na zdravé a diétne jedlá? 🙂
@lili777 Ja tam vôbec nedávam lacnú salámu, nemám to rada 🙂. Dala som tam iba dobrú domácu klobásku, vajíčko, syr a smotanu. Moja maminka dáva tiež zeleninu, hlavne kukuricu a niekedy aj brokolicu, no to kvoli tatinkovi, pretože je to milovník zdravej výživy a hlavne zeleninky 🙂. Mne by to priateľ bohužiaľ nezjedol ☹.
@lili777 pohanku som dala do polievky zarovno so zeleninou povarit ale mne osobne to chutilo ako blato... mala to zjedla.
@lili777 pseno 2-3 krat preplachnem vriacou vodou. dam varit 1 diel psena a 2 diely mlieka. mlieko aj dolievam ak treba. po zovreti varim cca 20 minut a stale miesam. a pocas varenia dam vanilkovy cukor ktory robim doma. ale staci aj vanilinovy. je to fajn aj so skoricou.
@levandullka nevies ci je sezamova pasta a sezamove maslo to iste? mamina mi to dnes skoci kupit zrejme.
@mimi21mimi Prepac, ze odpovedam az tak neskoro, ale vobec som nebola poobede doma. Sezamove maslo je myslim nieco ine, lebo som videla v ponuke aj maslo aj tahini, takze asi to je rozdiel...
@levandullka Ale aj pri tom bolo napisane, ze tahini... no neviem, kazdopadne nemali pastu, tak mi mamina kupila krem ci take cosi, ze nech vyskusam... tak mozem hladat do coho ide krem 😀 aby som to minula. Dufam, ze to bude aspon chutne....
Jooooj ja idem dnes po sto rokoch na diskoteku... som zvedava, ako vstanem rano k malej.
@mimi21mimi Tak hned ako vyskusas, daj vediet ako to dopadlo a ake to bolo 😉. Uz sa neviem dockat tvojich dojmov a pocitov 😀.
No a dufam, ze discoteka sa vydarila tak ako sa po sto rokoch patri 😉
@levandullka Noo veru, tu diskoteku este tyzden budem dospavat 😀
Mamina mi to tahini donesie v pondelok, tak musim pohladat nejaky receptik. Teraz sa trapim s druhym jedlom na obed. Vobec netusim, co spravit.
@mimi21mimi Tak sa tesim na pondelok co na to tahini povies 🙂. Ja tiez rozmyslam, co urobit... Uz sme s priatelom spät v PO. Maminky nam sice zabalili nieco (aby som nezabudla, musim ti napisat recept na uzasne dobre a aj zdrave cestoviny zapekane), no neviem ci to bude stacit, pretoze tie cestoviny mi priatel nezje a jemu zostal uz iba jeden rezen 😀.
@levandullka sem s tym receptom 🙂
ja som napokon robila vyvar so zeleninou a svieckovu na smotane. tahini sice dostanem zajtra ale nieco zmajstrujem az v utorok lebo poobede mame zasadnutie skrz vystupenie a uz vidim ze nestihnem nic... nejaky dobry recept s tahini nemas?
@mimi21mimi Taaakze, potrebujes cukinu, sampinony, paradajky (alebo take tie lupane v konzerve, je to menej prace 🙂 ), mozzarelu, bazalku, parmezan, cestoviny a struhanku. Cukinu si osupes, nakrajas na male kusky a das si ju trosku podusit na troske olivoveho oleja. So sampinonmi urobis to iste, ale mozes ich nakrajat normalne na take trosicku hrubsie platky. Medzitym si das varit cestoviny. Bazalku, parmezan a struhanku das posekat do robota aby vznikla taka sypka zmes. Ked sa ti uvria cestoviny zmiesas ich s tou cukinou, sampinonmi, s paradajkami (pokial chces davat cerstve, trosku ich narezes, das na chvilku do vriacej vody a potom osupes a nakrajas) s nakrajanou mozarelou na kocky. Ked to budes mat vsetko premiesane a v pekaci posypes to tou zmesou bazalky a parmezanu. Das to uz iba na chvilku zapiect. Je to naozaj uzasne 🙂. A paradajkami nemusis setrit, lebo vdaka nim je to stavnate.
No tak teda ja vydrzim aj do utorka 😀. Nemam ziadny recept s tahini, ale prave sa chystam urobit na modrej streche album nasho zdraveho varenia 🙂. A zacnem davat fotky uz aj sem, nech konecne nejake pribudnu 😀.
Mnam svieckova, dala by som si taku od maminky 🙂. My mame dnes nastastie taky ,,dzobkaci" den.. Takze nemusim nic varit 😀. Postupne sa vytraca vsetko co nam bolo nadelene od rodiniek 🙂
@levandullka Tak tieto spagety by som asi jedla len ja.... cukinu a paradajky nezje manzela a sampiony zas nemoze mala 😀
ale kupila som baklazan, musim zistit, co sa s tym da spravit. Lebo kedysi davno som ho robila zapekany, ale nepamatam si ako... muz to nezje urcite, ale kaslat na neho, da si polievku ...
Modra strecha? Tam sa mozem prihlasit potom aj cez tuto registraciu na konovi ci nie?
@mimi21mimi Juuuj, tak to ma mrzi.. Ale namiesto cukiny tam niekedy davam aj baklazan, no a ked tam nedas sampinony, nic sa nestane, daj tam viac toho baklazanu...
Hej, na MS sa prihlasis aj cez tuto registraciu 🙂.
@levandullka Tak ked bude album hotovy, posli mi link... moj muz zo zeleniny skoro nic nezje, aby som bola presna 😀 to je prave ten problem pri nom. Baklazan spravim len mne a Jasminke, asi nejaky zapekany zajtra.
@mimi21mimi Jasne, poslem, ked tam nieco dam 🙂. Moja polovicka ma tiez trosicku problem so zeleninkou... Co mi je dost luto pretoze vdaka mojmu tatinkovi mame pristup k prvotriednej, kvalitnej zeleninke a k ovociu, ktore nepredbehne ani hociaka BIO zelenina. Jedine,co mi 100%-ne preslo boli zeleninovo ovocne stavy, no bohuzial som mala povolenu iba mrkvu, jablko, pomaranc a citron, kdezto ja preferujem k tomuto vsetkemu aspon kusok cvilki, ktora je silno protirakovinova, co v dnesnej dobe nie je na zahodenie.
@levandullka stavy resp. smothies robim sebe a malej ked mam cas. rano idem po tahini lebo mamina mi to nechala v praci a ja som tam dnes nesla takze zajtea 🙂
z tahini je dobry dip napr. s arabskym chlebom:
2 biele jogurty (á 150 g)
4 lyžice tahiny (sezamová pasta)
1 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
citrón (1 lyžica)
soľ
alebo klasicky hummus
@mimi21mimi My sme mali obdobie keď som robila šťavy každý deň. A chcem na to nabehnúť znova.
No som zvedavá na tvoje pocity z tahini 😀. Ja som ho ešte stále nezohnala v takom menšom balení, pretože som späť v PO a tu taký obchod nie je ☹
Dievcata potrebovala by som pomoct.Manzel ma masovo zeleninovu dietu a vylucil z jedalnicka:ryzu,zemiaky,cestoviny,pecivo,smotanu,slahacku a niektore strukoviny...pomaly mam uz po napadoch co varit nech to nie je stale to iste. Nemate nejake dobre recepty na mnamky z kt. je veeela. Dakuujem.
@bambulka81 skus recepty na oddelenu stravu - masovy den
@levandullka noo tshini je doma ale este som nechutnala... co varis zajtra?
@mimi21mimi Tak to je naozaj otazka 😀. Netusim, vobec... Ale od zajtra sa chystam na velmi prisnu dietu, takze zaroven od zajtra aj zacinam varit dvojmo 😉. Pre mna zrejme nejake kuracie prsicka naprirodno so zeleninkou a pre polovicku? Hmmm poradis? 😀
@levandullka Moj muz povedal, ze dnes dojde skor na obed a vysmazi si spekacky 😀 takze pre neho nic. Pre nas mam polievku sosovicovu so zeleninou zo vcera, trosku baklazanu a asi urobim makove slize, to je take rychle. Dnes chcem byt s malou vonku dlhsie, lebo poobede idem prec a nechavam ju dedovi a potom tatinovi.
Ale zajtra to uz ozaj netusim... 😀
@bambulka81
ja by som podavala maso a k tomu salat. teda zvyknem takto jedavat, velmi malo jedavam prilohy k masu ako zemiaky a ryzu.
napr. cez vikend sme mali pecene jahnacie so salatom.
alebo som robila sosovicovy kolacik, k tomu ako priloha plnene zapecene paradajky. alebo ako prilohu robim aj sparglu obalenu schwarzwaldskou sunkou a zapecenu.
vcera som robila rychlu veceru - spanielsku tortilu. zemiaky pokrajane na kolieska a varena do 5 min, potom opiect s cibulou na kolieska na panvici, pridat kukuricu (moji nemaju radi, tak davam hrasok), navrh kolieska paradajok a zaliat rozslahanymi vajickami, trochu nechat posmazit a dat do rury pod gril. (musi byt panvica vhodna do rury). posypala som aj parmezanom.
dnes rozmyslam, ze spravim bazalkove pesto na chlebiky zapecene v rure, len neviem ci zozeniem piniove oriesky. ak nie, musim vymysliet nejaku nahradu. potom potriem pestom, dam kolieska paradajky, asi posypem aj parmazanom.
@mimi21mimi dakujem za radu, idem goooglit
@mimi21mimi Fuuuha, no to si mi nepomohla 😀. Sosovicovu priatel nelubi a mak doma ani nemam 😀. Naozaj netusim ze co dnes urobim... 😀 Mozno budeme hladni 😀
@levandullka Poviem ti pravdu, taka unavena som dosla, ze som zjedla kusok slaniny a sisku 😀 no dieta jak hovado.
Mala tam ma ten baklazan a muz dojedol polievku, len nevie, co si da ocino, ked pride z roboty....
@mimi21mimi Tak nakoľko sme dnes neboli na nákupe, boli to bryndzové halušky pre nás obcoh 😀. Takže diéta začína zajtrajšími raňajkami. Už mám kúpené jogurtíky, gerveais, čierny chlieb, knakebrot, kopu zeleniny a ovocia, ešte mi chýba cous cous a nejaké iné prílohy... Teraz budem mať viac času na to aby som varila dvojmo a takisto aby som dodržiavala celý denný režim šiestich jedál, cvičenia a príjmu veľkého množstva tekutín 🙂. uvidíme aký bude o mesiac výsledok. Dúfam, že aspoň nejakých 7-9kg bude dole! 🙂
@levandullka To by sa aj mne zislo, ale ja si n eviem nejako vsugerovat, ze musim jest 6krat denne 😀 ale potrebovala by som... daj tip na jeden den - jedalnicek, ak mas cas 🙂

@mimi21mimi Vyskúšam to pozrieť, ďakujem za tip 😉. Tá pasta býva určite aj v menšom balení, videla som ju na internete 🙂. Aj predavačka v tom BIO obchode mi povedala že malé balenia majú vypredané...