Domáca zemiaková knedľa

dadka1997
27. nov 2023

Ahojte. Poprosila by som si recept na domácu zemiakovú knedľu. Ďakujem 😊

roja01
27. nov 2023

Uvar cca 1kg zemiakov v supke. Ked vychladnu, tak ich osup. Daj varit vodu do vacsieho kastrola (hotove cesto nemoze cakat na to kym zovrie voda, zacalo by sa lepit). Zostane ti cca 900g cistych uvarenych zemiakov. Tie pretlac cez lis na zemiaky, alebo postruhaj na jemnom slzickovom struhadle. Odvaz 300g hrubej muky, ak nemas pouzij bud polohrubu (niekedy polohr.muku zmiesam aj s detskou krupickou 1:1). Dalsiu muku nechaj na doske na podsypanie cesta pri jeho tvarovani. Muku zmiesaj s 2 cajovymi lyzickami soli. Suroviny zmiesaj a pridaj 1 vacsie, alebo 2 male vajicka. Vypracuj pekne, nelepive cesto a formuj knedle alebo sulance. Rovnako velke tvary vloz do vriacej vody, po cca 3-5 minutach vareskou opatrne pomiesaj, pripadne odlep od dna. Ak su knedle male var kratsiu dobu, drobne sulance je mozne vybrat hned po vyplavani vsetkych na hladinu. Najma vacsie knedle zvyknem 1ks vybrat na dosticku a bielou nitou prerezat. Ak su v strede este nedovarene, vlozim ich spat a este niekolko minut povarim. Zemiakove knedle sa nesmia ani varit dlhsie ako treba, pretoze by bol povrch mazlavy, trocha rozvareny.

dadka1997
autor
27. nov 2023

Dakujem moc pekne zajtra idem varit 😊

buberova
27. nov 2023

Těhotnej kuchař dával nedávno recept na Facebook 🙂