icon

Hľadám recept na tradičnú kapustnicu z Kysúc

23. dec 2024

Ahoj, hladam recept na konkretnu kapustnicu aka sa varila na Kysuciach, ale recept moze byt z CR. Bola cisto z jusky (kapustovej vody suda s kvasenou kapustou), cize v tanieri uplne priesvitna, bolo v nej varene bravcove mäso a zemiaky.
Poznate to niekto a mate recept?

Strana
z2
autor
23. dec 2024

@nelca84 krupy a ryza chutia v kapustnici skoro rovnako

slovakboy
23. dec 2024

@nelca84 môžu byť aj krúpy.

mibel
23. dec 2024

Ja som dnes robila voda z kapusty, huby najlepsie zmes lesnych hub , slivky susene , sterilizovany hradok , cesnak na dochutenie , sol korenie , cukor podla kyslosti kapusnice a zahustene mukou , jeme to bud s chlebom alebo varenymi pucenymi zemiakmi

biba_18
23. dec 2024

@mibel 😲😲 to vyskúšam na silvestra 👍 len prečo hrášok??

mibel
24. dec 2024

@biba_18 ja neviem , zdedila som 🙂 teda recept nie hrasok , na silvestra uz aj s klobásou a masom

selenka7
24. dec 2024

@ina2405 @ibrunova tak ja mam presne opacnu skusenost, ale davala som nakrajane, dve hodiny sa varili a stale surove. Potom som nasla niekde na nete, ze prave kysle pH brani tomu, aby sa uvarili domakka.

ibrunova
24. dec 2024

@selenka7 práve preto sa dávajú celé, po obvode sú tvrdé, vo vnútri úplne mäkké, ak varíš pokrájané, sú moc malé, aby mali to mäkké vnútro. Robíme to tak odmalička. Aj dnes som tak varila, za polhodinku uvarené.

michaela329
24. dec 2024

My robíme tak, že juška a len trochu kapusty, klobása (celá a je sa po polnoci), mocene sušené hríby. Cesnak a cibuľa v celku, podľa chuti ešte cesnak aj lisovaný, žiadne zahusťovanie . U nás sa podáva s haluškami - vaľkanými. Babka bola z Kysúc. Mne chutí viac ako kapustnica s mäsom - mám rada kyslejšiu a takú "ľahšiu".

ina2405
24. dec 2024

@ibrunova presne!

michaela329
24. dec 2024

@mibel hrášok dáva svorka 😀 Ale tá je z Liptova. A ešte more nakrájanej cibule a cesnaku a tatra mlieko - chce to odvahu túto kapustnicu jesť, ja som ju ešte nenabrala 😅

ibrunova
24. dec 2024

@michaela329 to asi nebude liptovský zvyk 🤣 ja žijem na Liptove od narodenia a hrach v kapustnici som veru ešte nevidela 😁

michaela329
24. dec 2024

@ibrunova je to veru unikát 😅

mibel
24. dec 2024

Tak niekde sa vari aj kapustnica aj hrachova tak si to predkovia zjednodusili a mali 2 v jednom

sticker
selenka7
24. dec 2024

@ibrunova ale potom mi to nedava zmysel, ja chcem mat v kapustnici zemiaky na kocky, nie v celku surove po obvode a rozvarene vo vnutri 🙈

ibrunova
24. dec 2024

@selenka7 ale tým sú tie zemiaky špeciálne, moja mama zemiaky na kocky varila mimo kapustnice, v nej iba zopár celých zemiakov, tie na kocky sme si dali rovno na tanier.

kacickaa16
25. dec 2024

Jasne, na nete ju najdes ako kapustnicu z harvelky, akurát v recepte chýbajú dusené dubáky a majoranka na konci varenia, ešte niekto pretlačí strucik cesnaku. Taká je dokonalá 😍

kacickaa16
25. dec 2024

@kacickaa16 a zemiaky sa varia v celku a zvlášť

Strana
z2