Hľadám recept na tradičnú kapustnicu z Kysúc
Ahoj, hladam recept na konkretnu kapustnicu aka sa varila na Kysuciach, ale recept moze byt z CR. Bola cisto z jusky (kapustovej vody suda s kvasenou kapustou), cize v tanieri uplne priesvitna, bolo v nej varene bravcove mäso a zemiaky.
Poznate to niekto a mate recept?
Ja som dnes robila voda z kapusty, huby najlepsie zmes lesnych hub , slivky susene , sterilizovany hradok , cesnak na dochutenie , sol korenie , cukor podla kyslosti kapusnice a zahustene mukou , jeme to bud s chlebom alebo varenymi pucenymi zemiakmi
My robíme tak, že juška a len trochu kapusty, klobása (celá a je sa po polnoci), mocene sušené hríby. Cesnak a cibuľa v celku, podľa chuti ešte cesnak aj lisovaný, žiadne zahusťovanie . U nás sa podáva s haluškami - vaľkanými. Babka bola z Kysúc. Mne chutí viac ako kapustnica s mäsom - mám rada kyslejšiu a takú "ľahšiu".
@mibel hrášok dáva svorka 😀 Ale tá je z Liptova. A ešte more nakrájanej cibule a cesnaku a tatra mlieko - chce to odvahu túto kapustnicu jesť, ja som ju ešte nenabrala 😅
@michaela329 to asi nebude liptovský zvyk 🤣 ja žijem na Liptove od narodenia a hrach v kapustnici som veru ešte nevidela 😁
@ibrunova je to veru unikát 😅
Tak niekde sa vari aj kapustnica aj hrachova tak si to predkovia zjednodusili a mali 2 v jednom

Jasne, na nete ju najdes ako kapustnicu z harvelky, akurát v recepte chýbajú dusené dubáky a majoranka na konci varenia, ešte niekto pretlačí strucik cesnaku. Taká je dokonalá 😍
@kacickaa16 a zemiaky sa varia v celku a zvlášť

@nelca84 krupy a ryza chutia v kapustnici skoro rovnako