icon

Je bezpečné sterilizovať sirup v sklenených fľašiach?

12. jún 2025

Prosim Vas, pisem anonymne, lebo je mi to kus blbe. Robila som domaci bazovy sirup a nechcela som davat konzervanty, tak som sterilizovala sklenene flase v rure aj s uzavermi. Boli to take flase od vina, co su sroubovacie. Potom este aj hotovy sirup som sterilizovala v rure. Vsetko ok, flase to vydrzali. Dnes sme otvorili sirup a vsimla som si, ze z toho hlinikoveho uzaveru vypadlo to tesnenie, zdeformovane, stvrdnute. Je biele, tvari sa ako polystyren alebo co. A chytila ma panika, ze teda nebudme pit konzervanty, ale chemikalie z tohto. Do priameho kontaktu so sirupom nedoslo, sterilizovali sa na stojaka. Ja som si to neuvedomila, ze tam su tie vlozky. Teplota bola na zaciatku 120 stupnov a znizila som potom na 90 a cca 40 minut.
Povedzte mi, ci len ja som taky blazon, najprv sa bojim konzervantov, potom toho, ze splesnie a nakoniec to "zabijem" cele tymto. Co myslite? No tolka skoda, je toho dost, ak to mam vyliat...😔.
Dakujem, dufam, ze nebudem velmi na smiech.

viestta
13. jún 2025

Nepanikar, Tesnenie sa zdeformovalo teplom.

viestta
13. jún 2025

Nabuduce sterilizuj v zavaracich poharoch, mas po panike

autor
14. jún 2025

Dakujem, zmenili mi nazov diskusie, nevedela som ju najst. No ved uz som nemala 7 dcl obycajne pohare na zavaranie, nabuduce daco ine vymyslim alebo dam to tesnenie prec.

viestta
14. jún 2025

Ked das tesnenie prec, tak to nebudes mat hermeticky uzavrete a dostane sa ti tam vzduch aj so vsetkymi bakteriami, ktore sa budu v tom sirupe rochnit, mnozit a ten sa ti skazi

princezna_bosorka
15. jún 2025

sirup bude ok, ale ty nie. Vy doma zijete v jaskyni a nejete pecivo z obchodu, jogurty, jorcicu, nikdy nejedavas v restauracii? vsade su nejake konzervanty, nic extra skodlive...