icon

Je sója nebezpečná?

tajava
19. mar 2013

ahojte, uz nejaky cas sa zaujimam o zdravu vyzivu a doteraz som bola v tom, ze soja je jedna uzasna vec. Konzumujeme doma tofu, sojove natierky, sojove mlieko, sojove jogurty a zrazu citam clanky, kde uplne zakazuju soju, tym ze uz vsade okolo seba mame iba modifikovanu soju a ze nikde na svete nie je oficialne uznana soja ako bezpecna potravina.

Kedze tu nemozem zadat web, odkial som cerpala info, tak iba skusim dat kratku citaciu. Prosim, vyjadrite sa, co si o tom myslite, a ci nemate nejake novsie informacie, lebo nerada by som pchala do seba a do svojich deti nieco co nam moze uskodit.

"Blud: Sójové formuly sú pre kojencov bezpečné.

Fakt: Jedlá zo sóje obsahujú inhibítory tripsínu, ktoré bránia v trávení bielkovín a rušia pankreatické funkcie. Zvieratá, kŕmené stravou, obsahujúcou inhibítory tripsínu, vykázali poruchy vývoja a poruchy pankreasu. Príjem sóje zvyšuje potrebu vitamínu D, ktorý je potrebný pre budovanie kostí a telesný vývoj. Fytinová kyselina spôsobuje zníženú biodostupnosť železa a zinku, ktoré sú potrebné pre zdravie a vývoj mozgu a nervového systému. Sóji tiež chýba cholesterol, taktiež nevyhnutný pre vývoj mozgu a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogénov v sójových formulách pre kojencov, značne prispievajú k predčasnému sexuálnemu vývoju dievčat a oneskorenému až retardovanému vývoju u chlapcov.

Blud: Sójové estrogény (izoflavóny) sú prospešné.

Fakt: Sójové izoflavóny sú fytoendokrinnými narušiteľmi. Môžu zabraňovať ovulácii a stimulovať rast rakovinových buniek. Už konzumácia tak malého množstva, ako 30 gramov denne (4 čajové lyžičky), môže spôsobiť hypotyroidizmus (zníženie funkcie štítnej žľazy) sprevádzaný príznakmi letargie, zápchy, priberania na váhe a únavy.

Blud: Fytoestrogény v sóji môžu podporiť duševnú výkonnosť.

Fakt: Nedávna štúdia zistila, že ženy s najvyššími hladinami estrogénu v krvi, mali najviac znížené kognitívne funkcie. Konzumácia tofu u japonských Američanov v strednom veku je spojená so zvýšeným výskytom Alzheimerovej choroby v neskoršom veku.

Čítajte etikety a snažte sa vyhýbať prílišnej konzumácii sójových proteínov alebo iných sójových produktov. Fermentovane sójové produkty ako sójová omáčka a Tempeh sú relatívne bezpečné lebo sú pripravovane fermentáciou a sú konzumované v malých množstvách."

Strana
z2
lazuli
7. jún 2015

Ahojte, mozno som naivná, ale este stale verím ludom, čo majú niečo naštudované a vyštudované ... http://www.potraviny-pre-mna.sk/fytoestrogeny-s...
alebo aj tu pekne vysvetlené:
http://www.potraviny-pre-mna.sk/maso-versus-tof...
Majú to v menu Myty o potravinach a presne tak to je, že vela sa straší alebo precenuje. Keby soja bola taká skodlivé, ako pisu niektore clanky, tak by uz bolo davno po nas. Ved tofu sa tu je uz 20 rokov, mam aj Alfa Bio natierky rada. A ako deti sme jedavali sojove rezy, tie presladen 🙂

alenatomova
14. jan 2021

@vroni ... a to ešte mlčíme o obsahu DDT v potravinách, ktoré prichádzajú z teplých krajín všeobecne. U nás bolo plošné používanie tohoto svinstva zakázané v r. 1976, ale tam, kde majú veľké problémy s komármi (ako prenášačmi nebezpečných chorôb) a ekonomika krajiny núti štát zasahovať postrekom týmto lacným prostriedkom, je toto DDT bežná súčasť úrody.

telly4
22. jan 2025

@nibiru prosim neviem ci tu este chodis ale ako si teda nastvila stravu dietatku ked je soja skoro vsade? vysla mi na nu alergia

Strana
z2