icon

Je varenie z mrazenej zeleniny nezdravé?

3. mar 2025

Ahojte, mala som navstevu a akurat som synovi 2r varila na obed polievku z mrazenej zeleniny. Kupila som taku tu na jemno krajanu zeleninovu zmes. So synom je varit o drzku, tak som len na cibulke opiekla trocha kuracich prs, pridala tuto mrazenu zmes, ku koncu trosku rezancov do polievky. Ochutila som iba solou a petrzlenovou vnatou. Syn to ma rad. Avsak navsteva ma zvozila, ze ci sa nehanbim takto varit z polotovarov, ze mam pouzivat cerstve suroviny. Prosim Vas povazujete aj vy taketo varenie z mrazenej zelenovej zmesy za nezdrave? Rovnako ako aj pouzivanie kukurice, sampinov z konzervy. Dakujem.

Strana
z3
nyusika
3. mar 2025

napiste mi iba jedno - preco taketo diskusie zakladate ako anonym ?

pininka1
3. mar 2025

Moja odpoveď by bola, čo ich je do toho. Bežne som varené jedlo zamrazila a potom vybrala podľa potreby, aký je v tom rozdiel.

biba_18
3. mar 2025

tá zelenina má viac vitamínov ako zelenina, ktorú máš týždeň v šuflíku v chladničke - mrazí sa hneď ako dojde do mraziarne… čistá mrazená zelenina nie je polotovar 🤦‍♀️

0silvia0
3. mar 2025

tu treba použiť trocha mozgových závitov. Zelenina sa väčšinou mrazí, keď je sezóna, čiže sa zamrazí čerstvá sezónna. Tie mrkvy, paradajky a iné zeleniny sú k nám buď dovezené, čiže precestovali pol zemegule, alebo sú pestované pod umelým svetlom s umelými výživami.
Čiže tetky pošli do prdele nabudúce a nech sa kŕmia dusitanovými mega mrkvami koľko im hrdlo ráči, ty to decku dávať nemusíš.

viestta
3. mar 2025

Navsteve ma byt u pr.. z coho ty varis. A navsteva by mala vediet, ze zelenina sa mrazi v najlepsej kondicii, tesne po zbere, takze obsah vyzivovych latok je v nej ovela vacsi ako v pol roka skladovanej mrkve, ktoru uvaris v marci.
Takze var z toho co tebe vyhovuje a svokre povedz, ze nech ona vari z coho ona uzna za vhodne. Ty jej do toho kecat nebudes, nech ona do varenia nekeca tebe.

biba_18
3. mar 2025

iné je to s konzervami - ale zelenina je tiež varená hneď a spôsobom ako varíš doma … uprednostni zeleninu varenú v pare alebo čo najmenej látok v náleve (bonduelle majú skvelú na pare robenú zeleninu…)

autor
3. mar 2025

@nyusika uprimne, v prvom momente z dovodu hanby, nech ma nikto nespozna 🙈

ikonica
3. mar 2025

Konzervy su jedna vec. Ak ich nepouzivas denne je to ok. Ale voci mrazenej zelenine nemam ziadnu namietku. Mozno su este zdravsie ako ta cerstva zelenina, ktora casto cestuje a je mozno aj cimsi postriekana. Mrazenu zeleninu spracuju hned blizko miesta, kde bola vypestovana.

V ramci ulahcenia si zivota na pouzivani takychto potravin nevidim nic zle. Radsej cas venujem dietatu ako kuchyni. Nabuduce ich pochval aki su sikovni, ked vedia kadzy den svojej rodine varit len z cerstych surovin.

liz_lemon
3. mar 2025

aka hanba? uvarila si normalne jedlo, ziadne polotovary, ja bezne pouzivam mrazenu zeleninu aj konzervovanu kukuricu

pink_lady
3. mar 2025

čo je lepšie? mrazena zelenina v sezone, alebo zelenina plna hnojiva? Ako sorry...Aj ked teda mne moc tie mrazene zmesy nechutia, mne tam vadi vela cibule, kupujem ak tak jednodruhove...Ale inak ti nema nikto co vycitat...

diewcatqoo
3. mar 2025

Uplne v pohode pouzivam mrazenu zeleninu. Fazulove lusky mame cerstve zo zahrady len mesiac, inak pouzivam mrazene. Kupujem aj mrazeny spenat, aj miesanu zeleninu - najviac nam chuti ako priloha ta z lidlu (mrkva, hrasok a karfiol) na masle. Obcas kupim aj rozne zmesi, cinsku, mexicku... dokonca sem-tam kupujem aj mrazene knedlicky, sulance alebo pecivo k dopeceniu. Z konzerv kupujem paradajky vo vlastnej stave a fazulu, obcas ananasovy kompot alebo mandarinkovy.
Keby mi toto povedala navsteva, tak by som ju hned uzemnila 🙂

michaela329
3. mar 2025

Mrazená zelenina nie je polotovar, je to zelenina. A ja mrazim aj svoju, aj ovocie - je to veľakrát šetrnejšie ako zavarat.

autor
3. mar 2025

Dakujem vsetkym za reakcie. Nebola to svokra u nas, ani moja mama. Ina blizka rodina. Ja som to tiez povazovala za varenie v poriadku, nezdalo sa mi na tej zelenine nic nevhodne, ale teda po tom "prihovore" od navstevy som fakt bola mimo. Mavam aj cerstvu zeleninu z farmove, ale bezne varim z tejto mrazenej aj ine veci, napr. Kuracie prsia s baby mrkvickami, alebo mrazene fazulove lusky atd. Ja nemam pri dietati vela.casu na varenie tak varim takto a nevedela som v tom momente vhodne argumentovat.

tuppuk
3. mar 2025

@nyusika asi sa za to dotycna nakoniec hanbi a nechce aby bola v buducnosti tercom pre tie eko bio raw maminky 😀

deti95060810
3. mar 2025

veľmi málo používam mrazenú zeleninu, ale nechápem čo sa stará do toho návšteva.. nech si hľadí svojho...

viestta
3. mar 2025

@pink_lady zas nerobme si iluzie. Aj ta zmrazena zelenina narastla na poli vyhnojenom NPK. Presne rovnakym NPK akym bola hnojena "cerstva" mrkva, ktoru dnes kupis v Lidli a pol roka stala v skladoch.

silvike
3. mar 2025

Ono treba mat na mysli, ze do tych mrazenych zmesí a pod. davaju kadejaku zeleninu, sem tam trosku poskodenu, nahnitu a pod., takze ja zas z toho dovodu to nie velmi casto pouzivam. Ja si korenovu zeleninu ocistim poriadne podla seba ale oni tam vo vyrobe na to az tak nepozeraju. Ale samozrejme, nie je to ziadna ani hanba ani nic, pouzit mrazenu zeleninu aj pre deti. Je to hlavne ulahcenie zjednodusenie prace.

marsmykkok
3. mar 2025

A čo si mala hrášok a kukuricu si ísť začiatkom marca odtrhnúť do záhradky? Však nie je sezóna... A mrazené lepšie ako sterilizované. Iné ak by je leto a na pultoch čerstvý hrach, vtedy je lepšie kúpiť čerstvý a dať si s tým trocha práce.

zuzanna33
3. mar 2025

Ja celoročne kupujem mrazenú zeleninu hlavne hrášok,kukuricu pri 6 člennej rodine nevyhnutnosť. Neviem si predstaviť akúkoľvek návštevu že by komentovala moje varenie to je skôr hanba pre človeka ktorý si to dovolí. Pokiaľ sa nevaria sačkove polievky či jedlá z prášku je to normálne. Nikto nemá právo hodnotiť každý nech si pozrie do svojho hrnca. A ja by som to argumentovala :A ty čo si dnes varila?! Vidíš mi máme tento obed a je výborný určite vyskúšaj...

januska12323
3. mar 2025

Na mrazenej zelenine nie je nič zlé.

ikonica
3. mar 2025

A ta navsteva ma deti?

lucia13022023
3. mar 2025

Bežne varím polievky z mrazenej zeleniny. Ci už brokolice, karfiolu, hrachu... Aj mrazené fazuľky si dávame na obed. Milujem ľudí ktorí chcú poucat a sami nevedia kde je sever.

viestta
3. mar 2025

@marsmykkok po pravde ani v lete kupit cerstv hrach a dat si s nim robotu nie je ziadna vyhra. Hrach po odtrhnti straca cukor geometrickym radom, meni ho na skrob. Takze ked nemas vlastny hrach zo zahrady, ktory dokazes spracovat do par hodin, ten z obchodu, ktory kym ho kupis niekolko dni stravil cestovanim z pola do tvojej kuchyne uz je len ponaska na hrasok. Ked nemame svoj cerstvy hrasok zo zahrady, bez hanby kupujem mrazeny, ktory je chutnejsi a aj vyzivnejsi.

paradajkova
3. mar 2025

Nase ovocie bezne mrazim, lebo je urcite lepsie ako to co kupim v zime v obchode. Cize vyslovene s mrazenym nemam problem.

Ale kupensku mrazenu zeleninu nejak extra nepreferujem, radsej mam skrz konzistenciu cerstvu. Nehovoriac o tom, ze v tej mrazenej som kadeco nasla, co by som ja odrezala pri spracovani cerstvej. Aj dietatu som davala vacsinou z cerstvej, ale nie vylucne. Ak kupis bio mrazeny spenat, alebo hrasok a spravis z neho dietatu jest, nevidim na tom nic zle.

To co sa tu spomina, ze ta mrazena neprecestovala pol sveta nieje pravda, kopec tych zelenin cestuje pol sveta do fabrik, kde ich mrazia. Staci, ze im niekde z tramtarie ponuknu nizsiu cenu za tu zeleninu, ako polnohospodar z vedlajsej dediny.

sisska96
3. mar 2025

Tak kupovanú mrazenú zeleninu nepoužívam, jedine mrazím našu úrodu kde viem že nie je kopec chemikálií. Konzervy vôbec nepoužívam, to je čistý odpad, hlavne kukurica, kde sú pridané umelé sladidlá, aby bola sladká.

jarkaslck
3. mar 2025

No to je pre mna novinka, ze mrazena zelenina je polotovar. Bezne z nej varim, stale mam nieco v mrazaku v zasobe, pride choroba alebo nie je vela casu na varenie... taketo navstevy, to je dar proste🤦‍♀️

adrianap83
3. mar 2025

Minule jeden starý doktor hovoril, že mrazená zelenina z blízka, 100x lepšia ako tá, čo momentálne sem cestovala cez pol sveta. Ostatné už písali vyššie. Konzervy raz za čas sú ôk. Určite vyberáš tie kvalitnejšie.

luccija
3. mar 2025

Ak nemám už domácu v mrazničke, tak používam kupovanu a aj konzervu.Ved si mu nedala safalatku na oleji zjesť.Je to úplne bežné varenie.

doriiis
3. mar 2025

Veľmi čudných ľudí si púšťate do domácnosti niektorí.

zmrzlinka8
3. mar 2025

@nyusika to je snáď jedno, nie? potrebuješ nejakú evidenciu o tom, kto sa čo pýta? dôležitá je podľa mňa otázka, nie autor

Strana
z3