icon

Je varenie z mrazenej zeleniny nezdravé?

3. mar 2025

Ahojte, mala som navstevu a akurat som synovi 2r varila na obed polievku z mrazenej zeleniny. Kupila som taku tu na jemno krajanu zeleninovu zmes. So synom je varit o drzku, tak som len na cibulke opiekla trocha kuracich prs, pridala tuto mrazenu zmes, ku koncu trosku rezancov do polievky. Ochutila som iba solou a petrzlenovou vnatou. Syn to ma rad. Avsak navsteva ma zvozila, ze ci sa nehanbim takto varit z polotovarov, ze mam pouzivat cerstve suroviny. Prosim Vas povazujete aj vy taketo varenie z mrazenej zelenovej zmesy za nezdrave? Rovnako ako aj pouzivanie kukurice, sampinov z konzervy. Dakujem.

Strana
z3
mandzula
3. mar 2025

By taka navsteva letela z domu.

mandzula
3. mar 2025

@nyusika je to jednoduche - lebo je tu ta moznost. Ak ta to irituje, nereaguj na ne a ak vas takych bude viac a debaty budu zakapavat, MK tuto moznost zrusi, kedze tu potrebuje aktivny "zivot".

osky
4. mar 2025

@sisska96 treba kupovat vyrobky v bio kvalite a nemusis sa bat ani konzerv,ani mrazenej zeleniny..

Treba citat zlozenie/konzervy/ abx tam nebolo nic nevhodne
Rovnako mrazene zmesy-v bio kvalite nemas co riesit,a mimo bio si pozres,ci je to len zelenina...

Ja v tomabsolutne nevdim problem...

softiesofie
4. mar 2025

@mandzula Tato slecna takuto logiku velmi nepochopi. V kazdej teme denne vzdy takyto prispevok. Ale aj napriek tomu je skoro v kazdej "anonymnej" teme.
A myslim si ze prave vdaka anonymnym temam MK nezakapava.

sisska96
4. mar 2025

@osky Prosím ťa totálna naivnosť uveriť "BIO" marketingu....... Kto má vlastnú úrodu, vie si porovnať že akože BIO ani zďaleka nemá takúto chuť.

paradajkova
4. mar 2025

@sisska96 oznacenie BIO nema nic spolocne s tym ako zelenina chuti. Oznacenie BIO znamena, ze zelenina bola striekana a hnojena iba pripravkami, ktore spadaju do regulacie pre BIO potraviny.

Chut zeleniny vie najviac ovplyvnit jej zrelost, preto zo zahradky, ked si rano odtrhnes cerstve, tak ta chut sa neda porovnat s paradajkou (BIO ci neBIO), ktora bola odtrhnuta pred dozretim a prevazana do supermarketu. Skus si odtrhnut doma zeleninu 5-15 dni pred jej dozretim, daj si ju do pivnice a potom ju porovnaj s tou co odtrhnes zrelu, ze aky vyrazny rozdiel v chuti tam bude. Tiez jej chut ovplyvuje skladovanie, vela komercnej zeleniny/ovocia sa dava pocas prepravy do chladniciek, aby spomalili ich dozrievanie, kde niektore zeleniny opat stracaju na chuti skrz nizku teplotu. Dalej chut ovlyvnuje poda, ty v domacom pestovani ovela menej namahas podu, ako pri priemyselnom pestovani. Taktiez priemyselne pestovana zelenina nema vzdy prirodzene slnko, alebo sa urychluje doba zrenia tym ze sa zrychluje cyklus rastu rastlin. A tak dalej.

Ja napriklad nerada beriem zeleninu od susedov, lebo tiez si vela krat myslia, ze domaca je BIO a pritom sused pouziva 10 rokov stare postreky, davno zakazane v celom svete. Este je rad, ze si nakupil do zasoby, kym ich stiahli z predaja. Ma sice domacu zeleninu, ktora aj chuti lepsie ako z obchodu, avsak BIO rozhodne nieje.

osky
4. mar 2025

@paradajkova asi tak ....
@sisska96 ked ty si presvedcena o opaku,je to tvoj problem.
Snad si myslis ze na celom svete lufi klamu?
Vies ake su na to prisne kontroly? A vysoke pokuty ...

sisska96
4. mar 2025

@osky Poznam ľudí kto pracujú na takom mieste a ver že to "BIO" nie je také "BIO" 😅

paradajkova
4. mar 2025

@sisska96 moj otec robil roky kontrolora aj ovocia a zeleniny. Vacsina BIO je BIO. Daval aj certifikacie firmam, odoberali sa vzorky pody atd. Ale ano su aj firmy co dostavali pokuty, lebo to okaslavali a urcite su aj take kde sa na to neprislo. Tak ako vsade, aj tu sa podvadza, ale to neznamena, ze BIO je marketing, alebo 100% podvrh. Je to ako pri uplne vsetkych potravinach, v orieskoch su niekedy mole, vo vajciach salmonela, plesne su zas v obilninach, susenych ovociach ci kave, tazke kovy v rybach. Najde sa kadeco, neznamena ale ze je to vsade. To by sme nemohli jest nic.

Ak taku firmu poznas, kde vies, ze sa obchadza zakon, nahlas to na ŠVPS SR.

osky
4. mar 2025

@sisska96 treba to nahlasit,aby nekazili meno takym,kde na to ozaj dbaju.

maya_hi
5. mar 2025

Lebo zdravé je to z tej "čerstvej", teraz v zime? Pestovanej na hydropónii a natlačenej hnojivami? 😁 Najzdravšia zelenina je vypestovaná v sezóne, v pôde, ideálne v biokvalite. A v zime taká v našich končinách nie je. Takže ak by ste takú v lete rýchlo ešte čerstvú zamrazili, je to jedna z možností zdravej náhrady. Druhá je skladovaná zelenina (u nás len zemiaky, mrkva, petržlen ak sa podarí...) a potom sušená, kvasená (nie v octe nakladaná) a podobne. Ja osobne postupne upúšťam od čerstvej zeleniny v zime. Nevýhody enormne prevažujú nad výhodami. 🫤

sisska96
5. mar 2025

@maya_hi Však to tie nevideli nikdy ani slnko ani normálnu zeminu a ževraj sú zdravé a potom pomaly každí druhí má rakovinu

Strana
z3