Jedálniček na týždeň pre dve osoby za 50 eur: Tipy a nápady
Ahojte, dávam si výzvu: denné menu na týžden (po-pia) za 50 eur na 2 osoby. Máte nejaké tipy? Vďaka 🙂
@queen_mary na štvordňovej polievke nie je zdravé NIČ.
Niekto ju v pohode zje, ja určite nie.
Snažím sa vždy variť čerstvé jedlo, pár výnimiek určite mám...ale nič nejeme viac, než jeden- dvakrát ohrievane.
V prípade tejto "výzvy" by som však spravila asi výnimku.
@petronelag ušetriť ušetrí, ale z výživového hľadiska - 0 bodov. Neviem z akého dôvodu potrebuje takto šetriť, ale dvakrát by som si rozmyslela, či sa budem takto stravovať.
Kúp celé kura za cca 5€
Prvý deň.....Rizoto (kúpiš už iba mrazenú zeleninu a ryžu za 2€), použiješ kuracie prsia z kurčaťa.
Druhý deň.... Pečené kurča s ryžou + kompót (kúpiš kompót za 1€), krídla a stehná použiješ z kurčaťa a ryžu máš už doma zo včera. Zo zvyšku kurčaťa čo ostane sprav vývar (kúpiš zeleninu za 3€).
Tretí deň....Cestoviny s tuniakom (kúpiš balík cestovín, smotanu 33%, syr v črievku, tuniaka to máš cca 6-7€).
Štvrtý deň....fašírky, špagety niečo kde ide mleté mäso to je väčšinou za dobrú cenu (takže by si dokázala zase spraviť obed do 7€).
Piaty deň.... Bravčové na vlastnej šťave + zemiaky (to máš za 8-9€ obed).
Určite sa dá ale musíš naozaj rozmýšľať čo kde kúpiš a teda asi to nebude ani najzdravšie (aj keď teda napríklad tento jedálniček čo som ti napísala ja mi nepríde ani ako extra nezdravý). Ja osobne si neviem predstaviť takto fungovať dlhodobo ale určite sa nájdu ľudia ktorý takto vedia fungovať úplne bez problémov.
@evelynka86 kupim kilo masa, odlozim bude aj na inokedy. Ja napr. Uz nemusim jedlo na treti den. Uplne inac to jedlo chuti ked je odstate. Ale napriklad pri kyslej kapuste mi to nevadi. To je uz na kazdom ako si to zariadi.
@tamitamitami zabudla si na ranajky a vecere.
ja by som, v pripade, ze musim setrit, nekupovala urcite kompot, syr v crievku, tuniaka v konzerve...namiesto komputu jednu cerstvu uhorku na salat, syr v crievku nepotrebujes vobec k nicomu, tuniak v konzerve je super, ale zbytocne drahy.
inak by som skladala stravu
@nyusika Tiež si hovorím, že niektoré potraviny úplne zbytočne, aj ten lekvár na raňajky. Nutrične nula, sklenička lekváru za 4€ to je dajme tomu kuracia šunka kľudne na 5 raňajok a aspoň sú v tom nekalé bielkoviny, ktoré zasýtia. Miesto syru v crievku keď už kúpiť aspoň ten tehličkový ktorý vyjde o polovicu menej, alebo ideálne humus, ktorý je lacnejší, zdravší. Alebo obyčajný biely jogurt. Nemusí byt grécky. Najlacnejší jogurt stojí par centov, ovocie sezónne stojí tiež malo, ked je teraz zima a nemajú zásoby, tak to ovocie nie je žiadna nutnosť, radšej sa zamerať na zeleninu. Mrkva je lacná vždy, ma kopu mikronutrientov a je dobrá ma milión spôsobov, surová, upevnená, mrkvovy krem, na sladko ako muffiny a la carrot cake a kľudne tam môže ísť trocha cukru, nejaká celozrnna múka, ktorá dnes stojí už rovnako ako obyčajná biela.
Celkom ma to inšpirovalo, asi to skúsim. Neviem, či zvládnem radikálne 50€ týždenne, ale ked vezmem v potaz plný mrazak 80€ týždenne by šlo, s tým, že sa nebudeme môcť obmedzovať a ostane mi aj na nejakú neresť 🥂
@lavender94
presne - mrkva - polievka, salat, grilovana ak priloha k comukolbek,
kel - privarok, polievka
strukoviny - milion sposobov - lacne a vela je toho
namiesto cestovin na milion sposobov pouzit pohanku, bulgur, kus-kus...ok, nie su to uplbe lacne veci, ale stokrat vacsi osoh je z nich, ako z cestovin s bambinom a tunikom v konzerve
@nyusika Ostane jej ešte cca 20€ za to si už raňajky a večere spravia podľa toho čo bude v akcii (niektorý deň môžu zjesť jedlo z obeda na večeru ak im ostane).
Ale teda biely jogurt, ovsené vločky, pečivo, vajcia, párky....
Autorka si už môže navoliť prílohy aké chce...ja si napríklad neviem predstaviť pečené kurča bez jahôd (jasne že si každý zvolí čo mu chutí). Tie cestoviny s tuniakom sú veľmi chutný recept z jednej reštiky a bez toho syra to nie je ono 😅. Ten tuniak je napríklad priložitosť ako mať "rybu" aj v šetriacom režime (v akcii kľudne kúpi aj za 1,50).
Povedzme si pravdu keď chce niekto variť lacno nemôže čakať že to bude 100% zdravé.
@tamitamitami keď už chceme zaraďovať rybu v šetriacom režime, napríklad take sardinky sú lacnejšie a omnoho zdravšie ako tuniak. A dá sa urobiť pomazanka na raňajky napríklad. No nie je to jedlo, ktoré by mňa osobne bavilo jesť na pravidelnej báze.
@nyusika zase tie cestoviny nevyjdu o toľko menej ako iné prílohy. Už len obyčajná biela ryža je výživnejšia. Kuskus, bulgur, pohánka stojí do 2€ keď to preženiem, myslím, že či minie na dva obedy balenie cestovín alebo kuskusu už taky rozdiel v cene nespraví, ale sýtosť je o niečom úplne inom z tých surovín. Okrem toho dajú sa v pohode aj na sladko pripraviť
@lavender94 Súhlasím, ja som jej len tak na rýchlo napísala lacné jedlá ktoré ma napadli. Tiež si ale neviem predstaviť variť takto dlhodobom. Ak je to pár mesačná záležitosť tak sa dá vydržať aj takto.
Určite je tých možností viac.
@tamitamitami nikto neje 100% zdravo ani s neobmedzeným rozpočtom, ale práve by som čakala, že keď niekto nemá peniaze, bude sa snažiť kupovať základne potraviny a jesť čo najčistejšie, aby mal aspoň nejaké živiny z toho jedla. Z granadíru alebo šúľancov nech mi nikto netvrdí, že zostane sýty rovnako ako z kuracieho prsa s opekanými zemiakmi. Kuracie prsia 5€, zemiaky neviem koľko 3€? Dajme tomu ze do 10€ obed na tri dni. Týmto spôsobom sa dá do tej sumy zmestiť a je to určite výživnejšie ako blby granadir, ktorý je hnusný pokiaľ tam nie su aspoň tri klobásy nakrájané 😂
@tamitamitami mňa napriklad na výške zachraňoval proteín v prášku. Nasypala som do jogurtu ráno a zasýtilo ma to na dosť dlhu dobu. To je tiež možnosť ako uhnať lacné bielkoviny ktoré zasytia. Len ta prvotná investícia je vyššia no
@mercy13 no moj ma 120 kil a dva metre a stacia mu aj palacinky na veceru. Robi aj manuálne a este ho vecer durim na prechádzku a este aj chodí cvičiť 🙂
Celkovo myslim ze ľudia maju poroztahovane žalúdky a vela jedia. Ja nedavam napr polievku a druhe spolu zjesť. Proste polievka ma skoro vzdy zasýti a az tak o dve hodinky zobnem cottage aj to len polku a bez pečiva.... Dve stovky mesačne môžu byt, ale proste musia tí ludia jest menej a asi aj nie velmi kvalitné potraviny. Čiže menej a menej kvalitné.
@nyusika ked v nedelu navarim, v pondelok ohrejem raz, v utorok ohrejem druhy raz. A jem treti krat to iste, ohrievala som 2x a jedlo ma len 48hodin ..
@evelynka86 ale ved neohrievaš cele naraz, takže vždy je to jedlo ohriate len jeden krat či? To naozaj niekto ohreje cely hraniec kvoli jednej porcii?
@lavender94 ako tiež žasnem, keď to čítam, že ženy v 21.stor. nevedia, ako sa zohrieva jedlo. A ešte sa tu vypytuje, či si fakt myslím, že polievka je na 3.deň zdravá.
Pre všetky nechápavé - neohrieva sa celý hrniec, odoberieš si vždy len toľko, koľko ideš zjesť a zohreješ! Zvyšok je stále len v chladničke BEZ ohrievania.
@tamitamitami tak ja do restauracii, kde pouzivaju bambino, nechodim.
mam inu prtedstavu o chutnom jedle.
zavarane hjahody by som nezjedla k nicomu, nikdy
Pozor, bambino milujem, ale jem ho tak dvakrat rocne, maximalne...prazdne kalorie, zbytocny tuk, nezdrave....
@nyusika ohrievane a odstate jedlo ja napríklad nezjem od malička zo zohrievaneho jedla ma napne a dojedla som. Muž to nechápal a už je taky istý aj on😄 není nadto to jedlo naservirovat každý deň čerstvé, da sa uvariť aj v malom minútky, mäso mrazim len na dve porcie a vytiahnem každý deň niečo iné a urobím obed. Štandardne jedlo sa da uvarit do hodiny aj lacno aj zdravo nie sa tlačiť lekvárom mucnymi jedlami a fazuľou štyri dni
@janka1011 ja toto inak čítam všade ako radu, že robte to takto, jedlo vám dlhšie vydrží. Si vždy vravím ze wtf proste 😂 toto robí niekto aj inak?
ako jest trojdnove jedlo plne histaminu
dakujem neprosim

@nyusika mas doma zasobovaca ako ja?😃