Jedlá a recepty, ktoré sa varia samé?
uz dlho rozmyslam nad zalozenim tejto temy. kazda to poznate, su obdobia ked clovek stiha doma viac, inokedy menej, niektora sa popri detoch snazi mat aj domacnost tip top, ina nie, niektora vyvara, vypeka, ine nestihaju a tak 😀 prechadzam si nimi takisto /+radsej kazdy den pripravim 5 cerstvych veci pre dieta ako pre seba/, takze sem s inspiraciami na dni kedy clovek absolutne nestiha ale potrebuje dat nieco do brucha /a nie zrovna jogurt, pecivo a podobne/. zaroven ale ziadne dlhe pripravy, supanie, krajanie a vystavanie pri sporaku. odkedy som robila zdanlivo jednoduche francuzske zemiaky pol dna /a kazdu chvilu odbiehala k dietatu ktore sa ma furt dozadovalo 🙂/ tak som si povedala ze take srandy uz nie 🙂 a kedze mi je dieta prednejsie ako domacnost a vlastna strava /muz obedy ma, vecere uz su pohoda/ tak sa nehanbim za to oslovit tie, ktore sa stotoznuju a nechcu zit na suchych rozkoch 😉
pridavajte prosim recepty alebo jasne nazvy jedal, kludne aj kolacov a dezertov, ale naozaj ultrarychlych. nepotrebujeme si tu porovnavat ktora co ako zvlada a ktorej co pripada lahke a rychle a pritom to bude sviatocna torta 😉
🙂 no ja ked som si dala leco tak mala plakala skoro do 2 dna co ju brusko bolelo ☹
@divoska
dik za tip
no moje "rychle" jedla pocas tehu (ked uz nebolo,co zohriat) a mala som zakaz dlho stat pri sporaku boli
- leco
- ryba so zeleninou pecena na masle
- cestoviny - orestovane na masle s kukuricou,kapiou a tym co sa naslo
- rezance s tvarohom
- puding
- polievky - zeleninove }zelenina vopred nacistena a zamrazena
- este mi napadli masove vyvary - ale to pre Teba asi nebude to prave 😀
-
My, ked nestiham alebo to chcem mat rychlo, tak ficime na cestovinach vsetkeho druhu, tie sa uvaria same, syrik mas nastruhany za chvilu a omacka najradsej spenatova (cibulka na masle,mrazeny spenatik, dochuteny len octom, cukrom a solou) alebo sampionova (cibulka, podusim sampioniky, trosku muky, spravi sa z toho taka zaprazka uz aj s tymi hubkami, na zaver sladka smotana, vegeta a take veci). A ked to chcem este expresnejsie, tak ani tu cibulu nerobim 😀 A potom este rozne variacie, syrova omacka, nivova, tuniak a ja osobne zboznujem aj obycajne "aglio-olio" - trosku olivoveho oleja a cesnaku a na to struhany syr a je to. Ale nemysli si, nejeme stale len cestoviny 😀 Len ma to napadlo, ze to je asi najrychlejsie.
Aj ked ono je to relativne, lebo moj maly sa uz pohra aj sam. Ked sa narodi druhe babatko, tak ti poviem, ako to stiham, to budem asi fakt na rohlikoch s jogurtom. Ani Bebe dobre rano nie je zle, hehe 🙂
@ianitka jo pravdu mas ale neva, uz tu moc masa nepestujem, kosti a tak uz vobec nie. cize vyvar mam bud z domaceho kurata ktore robim krpcovi a pak zamrazim, alebo z bujonu ze jo. tie alnaturacke zdravovyzivari velmi chvalia, ale najprv musim pominat normalne co tu mam pokupovane 🙂 inak vidis, presne lososa na pare som si tiez robievala, a mrazenu zeleninu som rovno hodila k tomu. robis na panvici alebo v trube? s tou nacistenou zeleninou super napad akurat ze tento nas minimrazak s troma suflikmi toho moc nepoberie 😖 @michaela.g nepotesi @flowerfairy si zmen konikovsky pas na 1d+1 v ocakavani 😉 hentaka omacky inak nepoznam, dik za tip, ja len trapne paradajkovu /pretlak, cesnak, bylinky, sojovy granulat, alebo ovsene alebo pohankove vlocky/ alebo syrovu. moj krpec sa tiez manazuje sam, ale tento tyzden ma fazu ze vylieza vsade po stoloch, hrabe sa na telku, monitory, po parapetach a tak, a treba ho zachranovat /zatial mam ten dojem lebo sak sa este napada zas dost, stacilo ked sa stavat zacal, pravidelne na hlavu, a proste 2-3 denne sa mi stalo ze som to nezachranila/ cize mam dojem ze nemam kedy ist ani curat a jest uz vobec nie 🙂
@divoska super téma 😉 . Hned davam medzi oblubene. Moja oblubena rychlovka je biela (smotanova) zemiakova polievka. Jednak ze ju mam velmi rada a je sup-sup hotova. Manzel ju nemusi, ale zato on miluje cesnakovu, ktoru pre zmenu ja nie 🙂. Takze vacsinou to robim tak, ze par kuskov zemiakov s bobkovym listom povarim, potom rozdelim na polovicu, do jednej ide smotana (s troskou muky, pripadne vajcom) a do druhej par strucikov cesnaku + samozrejme dochutit.
ja pridávam kuskus, sama s ním skúsenosti nemám, ale už čaká v skrinke, podľa všetkého sa dá robiť naslano aj nasladko a je to rýchle...
a ešte hráškovú omáčku, to je môj favorit (pokiaľ to potom brušká malých cicavcov zvládnu 😀 ): spraví sa trocha svetlej zápražky, zaleje mliekom, alebo ešte lepšie sladkou smotanou na varenie, resp. pol na pol (treba poriadne miešať, ideálne metličkou, aby sa nespravili hrudky) a do toho sa vyleje konzerva hrášku aj s nálevom. Len prevrie a hotovo + chlieb, príp. párok/vajíčko,...čo kto má rád na omáčkach. Je to mňam aj pre deti, také sladučké 😉
@divoska a este som sa zasmiala na tych francuzskych zemiakoch :D. Ja som sa pre ne pred par mesiacmi tiez rozhodla, dopadlo to tak, ze som ich zacala robit doobedu a dokoncila ich okolo 5 poobede mama, ked prisla na navstevu a ja som mala uz psychopaticke stavy :D. Dieta plakalo, ja som bola hladná a bordel v kuchyni... radsej si to ani nepredstavujem. Takze, chápem ta 🙂
@luciole s kuskusom suhlasim a da sa s nim robit vsetko mozne a trva to vzdy menej ako 10 minut
ja este prihodim obycajne pecene zemiaky v supke, s maslom a s acidkom, alebo potom americke zemiaky pecene v rure s nejakym salatom alebo len tak same napr. s kecupom resp. tatarkou
no a polievky, na tie recepty ja nepotrebujem a hlavne vzdy si do nich nasypem kopec rasce koli malej🙂)
ja som hlavne prve mesiace varievala toto - mliecnu zemiakovu, strukovu fazulku, vajcovu, zemiakovo-rascovu, zeleninovu z mrazenej zeleniny, kuraci, hovadzi vyvar
druhe najma pecene ryby so zemiakmi, alebo zapekane kuracie prsia na rozne sposoby so zeleninou, roznymi omackami, k tomu ryza alebo zemiaky
v nudzovom rezime som fungovala najma prve 2-3 mesiace, kym boli deti velmi male a povinnosti bolo vela, plus este unava z porodu a prispoosbenia sa novemu cloviecikovi, neskor sa mi uz podarilo nabehnut na bezny rezim varenia
@vefi89 kazdy ma doma inu situaciu ze jo. niektore deti toho cez den moc nenaspia, pripadne od isteho mesiaca ich zobudi hocijaky mini zvuk, cize ked konecne chvilu spi /niekedy doobeda, niekedy poobede, niekedy vobec, a ne ze by som sa ho nesnazila ukojit do komy/, tak rozhodne tu netrieskam hrncami aby som sa ja najedla 😀 radsej si plienky poskladam a nieco popracem, ja nie som prioritna, staci ze jemu stiham robit zdrave patlaniny a dzobem si pripadne z toho/ postava a zaludok sa tiez nestazuje 🙂 aj ked nas "normalny zivot" naucil na varenu stravu obcas je fajn si dat aj nieco varene @anaxamon ohromna gratulaceee 😵 uzivajte, papajte sa a tak ;) keby hocico kric 😉 @hhenike jj sak ono sa to potvora nezda, take srandy robim len ked je chlap doma. resp ked uz varim tak po veceroch, ale tak cerstve je cerstve 🙂 @luciole @anaxamon jo kuskus je fakt super, ten davam krpcovi casto v kombinacii so zeleninou alebo ovocim /fasa sa to potom zbiera po celom byte tie gulicky 😅 /, ale sama sebe netusim ako by som z toho spravila poriadne jedlo alebo nejako ochutenu prilohu 🙂 ta hraskova je tiez super napad pisem si ;)
a celkovo tu uz padlo kopec dobrych napadov 🙂 tesime, vzdy sa zide
ahojte kocky,
super tema 😉
tak ja pridavam- pecene kuracie stehna, spenat, dukatove buchticky, granadir, a tiez rada robim rozne maska v kuchte - len poprazim cibulku, chvilku poprazim maso, nahadzem ostatne a zavriem 😉
a tak jasne ze sa da varit aj normalne, ale ked sa krpecko narodil som sa rozhodovala ci si umyjem zuby alebo sa osprchujem 😝 😀
rychla je aj zapecena cestovina so zeleninou(cestovinu uvarim v jednom hrnci s mrazenou zeleninkou,hodim to na plech,zamiesam sunku alebo salamu,syr,,zalejem vajickom a mnam mnam
ja tiez za najjednoduchsie povazujem cestoviny, najcastejsie spenatova omacka (urobim troska besamelu-troska muky na maslo, zaliat mliekom, potom pridam mraz. spenat a nakoniec cesnak), tekvicova/cukinova (nakrajat tekvicu/cukinu na cibulke/pore, nakonci pridat kopor a smotanu) alebo bolonsku (dam si pomliet maso v masiarstve, a zeleninu co tam davam - mrkva, cibula, prip. zeler dam vsetku naraz do mixera, mixnute za 30 sekund a urobi sa to potom rychlo a bez namahy a na zaver pridam rajc. stavu/prip. dake konzervove rajciny). Celkom prakticke su aj kysle huste polievky, robim hlavne sosovicovu so zemiakmi a troskou mrkvy, na zaver davam volske oko, prip. tekvica alebo len kysle zemiaky. A este robievam aj take slovenske rizota, ze zeleninu/maso a ryzu do hrnca, 2x tolko vody ako ryze, ked zovrie prikryt na 15 min na mierny ohen a hotovo, pri talianskom sa mi nechce stat, a aj to slovenske sa da vylepsit na zaver pridanim parmezanu a masla priamo do hrnca a nechat zo minutku odstat, nie je to kasovite, ale podla mna fajne.
@divoska dakujem 😵 co sa kuskusu tyka napr. teraz vyrabam kuracie cecky na prirodno a k tomu kuskus desat minut a mas hotovo🙂) kuskus zmiesam s troskou soli resp. bujonu, pridas horucu vodu nechas napucat, pridas maslo a trochu olivoveho oleja a mas to hotove...k tomu este dajaky kompot alebo zeleninku a mnamka 😝
baby čo dnes varíte?chcem navariť niečo diétne a pokusiť sa držať diétu( už asi tisíci krát). Tie kuracie prsia s kuskusom znejú celkom dobre 😝
ja kuskus nemam rada, je ho len dcera. ja dnes varim cestoviny so syrovou omackou a kuracim masom. easy
este ma napadlo, ze az budem uz moct jest mak (koli dojceniu) tak skvela vecera u nas su falosne opekance s makom, teda pokrajat vianocku ci makovku, pridat pomlety mak, cukor a teple mlieko...trva to asi tak osem minut a na zabitie dobre 😝
@vefi89 tak to ťa teda obdivujem. asi máš velmi pokojné dieťa.moja malá do 3 mes mi cez deň spala len po 5 min alebo mne na rukách. nebola ten tip dietata čo položiš a len sa obzerá,jej som sa od 1. dna musela venovať ,inak vrieskala ako by ju niekto bil☹ ja som naozaj nemala čas vyvárať,ani praženicu, nie to ešte normálne jedlá. tak som asi divná ked ty to tak stíhaš, alebo som ju mala nechať vyvrieskať a pokojne si navariť?????
odporučam velmi rýchli Slivkový koláč.
2hrnčeky polohr. muky,1hr. kryštálový cukor,1hr. mlieka,1/2hr.oleja, 1-2 vajcia, 600 g sliviek ,
všetko zmiešate dokopy, na plech si vysteliete papier na pečenie, vylejete naň polovicu cesta, pokladáte slivky, potom 2 polovicu cesta. na posypanie si zmiešajte kryštálový cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor-podlachuti a len posypete. možete posypať + ovsenými vločkami ale ja nedávam. dajte do vyhriatej truby na 180-190 C asi pol hodinku
a ešte robievam tento http://varecha.pravda.sk/recepty/rychly-hrnceko...
ked bude čas pridám aj niečo na varenie ,teraz sa idem venovať malej 🙂
@eis4 teraz už áno 😀 cez deň si vie pospať, aj v noci už spí dobre... pokiaľ som ho kojila, v noci v pohode vstal aj 20 krát, cez deň zaspával na rukách a to by som podotkla, že je z ťažšej váhovej kategórie, a spával ani nie 10 minút a potom zas len na rukách...ale ako začal chodiť a behať, tak mám "pokoj" a odvtedy začal aj spinkať 😝
ale v pohode ženy, ja som nechcela nikoho uraziť, ja viem aké je to, keď nestíhate 🙂
a keď môžte prečo by ste si nepomohli navzájom 🙂
@vefi89 hmm tak to máš super. Mne moja malá...5týždňová...konečne po 3 dňoch spí aj cez deň, inak dáva také 5-15 minutové spánky, preto ma táto téma veľmi zaujala a určite z nej aj dačo využijem. A variť musím, pretože mám aj 8 ročnú a tú nemôžem nechať o jogurtoch a rožkoch. Vieš, niekedy sa normálne pri dieťati variť nedá, ibaže by som ho kvôli tomu nechala dakde revať v postieľke večer to tiež nejde, pretože som taká unavená, že zaspávam s malým krpčekom už o 21,00h. Takže, nie každá máme to veľké šťastie so spavými bábätkami 😉
@anaxamon kuracie cecky 😀 😀 😀
tak u nas ficia kremove polievky - brokolicova, hraskova, cuketova, ....
cestoviny s kuracim masom a s nivou alebo so sampinonmi, so spenatom, so syrovou omackou, ....
kuraci paprikas
teraz v lete privarky - kelovy, tekvicovy,
pre seba, ked uz fakt nestiham a potrebujem sa najest - kolienka s makom alebo zeleninove rizoto (muz rizoto nema rad, tak len pre mna a pre maleho)
zeleninovy kus-kus-opeciem mrazenu zeleninu-mix napr hrasku,kukurice,brokolice,zelenej fazulky, zalejem vyvarom,povarim, pridam kus-kus a necham odstat-hotove do 15-20 min a zaspini sa len jedna panvica. Na tanieri na to pridam nastruhany syr.Može to byt aj ako priloha k opečenemu masku.

osobne som prve tyzdne na materskej fungovala na veciach typu
-mliecna ryza /da sa spravit v pekarni na chlieb/
-krupicna kasa /detto/, spaldova, pohankova a kukuricna su tiez fajn, odporucam, pripadne primiesavajte do krupicnej. len by to chcelo inspiraciu co s nimi okrem sladkej varianty alebo cisteho zakladu
-talianske rizoto /detto/
-leco
-kukurica /vari sa sama 🙂 ti co zboznuju nemasitu stravu na nej v pohode preziju leto/
-sporadicky nejake kupovane zemniakovo-ovocne gulky
-cukinova, tekvicova omacka
-polievky /akurat ze sa mi nechce hladat recepty takze zas az tolko variacii nepoznam/