Kvalita potravín v hypermarketoch
Dnes som bola po dlhej dobe v hypermarkete. Inak nakupujem najradšej v malých obchodoch, na trhu, prípadne v Rakúsku. Ale z času na čas sa vyskytne potreba urobiť veľký nákup a tak sme skončili v hypermarkete. No bolo mi to treba, ako som sa vytočila. Paradajky ako polystyrén, bez farby, chuti a zápachu, bio cukina s krásnou vrstvou bielozeleného plyšu, každá tretia mandarinka hnilá, jablká detto, zelenina ako pre prasatá, plesnivá, zvädnutá. Cesnak z Číny, v lepšom prípade zo Španielska. Hlavne, že lacné.
Naozaj sme na tom tak zle, že nám táto ponuka stačí? Uprednostňujete pri kúpe potravín cenu či kvalitu? Zaujíma vás pôvod potravín? Kde nakupujete?

ja osobne uprednostňujem trhy, aj ked cena je občas taká, že mám chuť do hypermarketu .. dozvedela som sa aj takú vec, že ked také obchody ako hypertesco, či hypernova majú výraznú akciu na zelovoc, tak trhovníci nabehnú, nakúpia a potom na trhu predávajú ako zo svojej záhradky, takže všade kde som, ovoniavam 😉
mäso .. zrejme najistejšie je v mäsiarstve .. čo sa týka chladených a mrazených potravín .. veľakrát vidím kamióny s nápisom mliekáreň pri tých megaobchodoch a s vypnutým motorom, samozrejme stojí na slnku
je tu aj téma o klamaní obchodných reťazcov, neviem presne už ako sa volá, stamadiaľ mám, že chladené výrobky brať zozzadu a zospodu, tam je najchladnejšie, aj ked pravidelne si kupujem jogurty 2 za cenu 1, dátum spotreby v daný deň, ide o sabinovské jogurty, tie mi ešte neuškodili ani po dátume spotreby, za to "akože jogurty" danone či rajo alebo dobrá máma/táta .. ach jaj ... zatiaľ čakám, čo urobí activia, kedže želatínu v strave potrebujem, no nemá to takú reakciu ako sabinovský jogurt, teda že ma to zasýti a cítim fakt lepšie trávenie
Dotacie, dotacie, dotacie, to je kamen urazu. Krajiny s vyssimi dotaciami z eu na potraviny ich predavaju tak lacno, ze nas hospodar nedokaze za tu cenu ani vyrobit, nieto este predat svoj tovar.minule som sa tiez vytocila v bille, ich najdrahsie parky a salamy maju obsah masa 30, max 60 %. A na druhy den to musim vyhodit, lebo to smrdi. Zvykla som si kupovat v lidl, obsah 93-96% a skvela chut aj po niekolkych dnoch. A nepatrim k odporcom konzervantov a podobnych veci, podla mna to uz bez toho jednoducho nejde.
Jedinym riesenim je "lokalpatrioizmus" a tea nakupovat ovocie, zeleninu a maso od susedov. Netreba to dovazat a zaroven podporite prosperitu v obci. A tam kde su este jrd, tak sa da kupit aj hovadzina ci bravcovina. Hydinu a vajika niektori susedia predaju tiez, samozrejme je to drahsie ako v hm.
Trhy.... No, pracujem v blizkosti mileticky a viem ze minimalne 90% tovaru tam je taky isty dovoz ako v hm, pripadne priamo z hm. Neraz vobec zabudnu odstranit stitky na bednickach ci obaloch ze tesco 🙂.
Nie som bio maniak, dokonca mi chuti umela strava a na bujony a podobne svinstva nedam dopustit. Na druhej strane vidim, ze to co sa nam obchodnici snazia predat je uz vazne svinstvo pre prasce. A co sa tyka gmo, tak nebudme idealisti. Taka geneticka kukurica, teda skrob z nej sa nachadza vsade, napriklad aj skryty v detskych jednorazovych plienkach.
Kto este nevidel, odporucam http://orgonet-team.blogspot.com/2012/03/potrav...
@zuzkanka117 dik za zaujimave info 🙂
pri tom ovocí a zelenine je to aj o tom, čo uprednostňujeme. ja mám pocit, že tu sa bio ovocie a zelenina nikdy nepresadí na trhoch, práve preto, že ľudia vyberajú podľa krásy. a radšej si kúpia extrémne veľké jablko, ktoré sa leskne ako diskoguľa a má na seba kopu farieb, hoci je nezdravé a bez chuti ako by si mali kúpiť nejaké menšie čo sa neleskne, ale zato je chutné a zdravé.
inak súhlasím s @viera27, párky nemusím, ale ak už áno, tie z lidla sú fajn a napríklad minule som v lidli kúpila aj fajn chutné paradajky. samozrejme, že v lidli predávaj aj kopu odpadu z poľska, ale dajú sa tam nájsť aj dobré produkty a preto treba vyberať kde si človek čo kúpi
@zuzkanka117 pri čokoláde som to zisťovala - J.D. Gross by mal byť. Keďže jich čokolády sú kvalitné s vysokým obsahom kakaa a kakaového masla, kupujeme.
my kupujeme v kauflande alebo v bille, u nás nie je to také zlé s ovocím a zeleninou, niekedy je ovocie pekné a čerstvé. Niektoré druhy máme aj od sestry, ktorá má záhradu. A aj na trhu. Mali sme tu dva zelovoce, ale ich zrušili, miesto jedného postavili Fasfud 😕
Nechápem, prečo riešite ľudí, ktorí kupujú to najlacnejšie. Čo majú vykradnúť banku, aby si mohli dovoliť nákupy v Rakúsku alebo majú zomrieť od hladu? Nie každý má toľko peňazí, aby simohol dovoliť nakupovať bio.
@inkinka a s kávou nemáte skúsenosti ??? Alebo s čajom ?
@lussy23 Myslim, ze nikto neriesi ludi, ze nemaju na drahe potraviny. Ked peniaze nie su, tak nie su, mnohi ludia ale plytvaju a potom nariekaju. Mna rozculuju trebars moji rodicia. Nakupia toho jak za vagon, tasky preplnene, ledva domov dovlecu. Ved ked je to lacne a maju v akcii, tak treba vyuzit. Potom sa im polovica doma pokazi a vyhodia to. Nejako stale nevedia pochopit, ze keby pozerali viac na kvalitu ako na cenu a mnozstvo, tak mozu v konecnom dosledku este aj usetrit. Minimalne svoje zdravie.
@zeleny_cajik
mila mamicka,vzhladom na to,ze zijes na slovensku,poznas zrejme pomery ake tu panuju....zrejme si obcas pozries tel.noviny,sledujes ako sa pohybuje priemerna mzda slovensku,tak je ti dufam jasne,ze taku blbost aku tu riesis,by si riesit nemala....dnes je pre mnohe rodiny luxus jest maso a vajcia....zijem v bratislave,manzel slusne zaraba,ano,kupujeme ,,lepsie potraviny,,ale viem,ze ludia na bio vyrobky nemaju...radsej to pestuju doma,a nakupuju v zahranici..co ja osobne neuznavam.neverim polskym masovym vyrobkom,mliekam atd....ale proste doba je zla a clovek zije ako vie...minule som bola na trznici na cerstve babany a zeleninu a 3 babany som zaplatila 1,50....dakujem pekne. ☹
@viki2912 1,50 za 3 banany? Za rovnaku cenu kupujem banany fairtrade a v bio kvalite. 😅 Takze by som netvrdila, ze to bio musi byt nutne drahsie.
Inak mas pravdu, ze najlepsie je pestovat doma. Nemusi to mat predsa ziaden certifikat, ze je to bio. Podstatne je aby to bolo chutne, zdrave a cerstve. Trebars take paradajky, ale aj kopec inych veci, sa daju bez problemov pestovat aj na panelakovom balkone cele leto. Preco je stale omnoho viac ludi, ktori hundru na nekvalitne predrazene paradajky v obchodoch ako tych co si ich doma pestuju?
@viki2912 ked sa pozriem na krajinu povodu zeleniny v HM, vidim jablka a mrkvu z Holandska, cesnak z Ciny, jahody z Anglicka, rajciny zo Spanielska...ked si predstavim, kolko musi stat logistika, kym sa ku nam dostanu na pult, a v akom stave ich asi tak zbieraju, nechce sa mi verit, ze by to bolo o tolko drahsie nakupovat od nasich pestovatelov, navyse cestve a zrele.
Ja neriesim ludi, ktori sa rozhodnu kupovat podla ceny, len ma zaujima, ci je vacsina ludi s takouto ponukou jedla, ktore tlacime do nasich deti ako zdrave vitaminy, spokojna.
@viki2912 @zeleny_cajik podla mna je tato otazka velmi dobra a aktualna. Ked ludia ktori zarabaju dobre su nuteni jest priemerne kvalitne veci za premrstene ceny, tak ti ktori zarabaju horsie musia jest potraviny na hranici zdravotnej nezavadnosti, ako napriklad syr ktory nie je syrom, ale rastlinnym tukom ako nahrazkou syru. Niekto nas tu vsetkych okrada a velmi dobre na tom zaraba. Asi neviete aky je problem pre vyrobcov dostat sa na pulty v hypermarketoch. Plati sa za umiestnenie na regali, podla viditelnosti pre zakaznika, oficialne poplatky aj "neoficialne". Hypermarkety tlacia neskutocne na cenu, takze vyrobcovia su bud vstrate alebo musia znizit kvalitu. Alebo aj s mliekom, vyrobcovia ho nemaju kam predavat, cena za liter ktoru dostanu od spracovatelov stale klesa a pritom ceny mliecnych vyrobkov stale stupaju ...
Podla mna najhorsia smola je byvat vo velkomeste, nemat moznost si dopestovat sam ani rodinu a vidieku a musiet kupovat co je prave v akcii najblizsieho hypermarketu... v inych castiach sk aj ked celkovo je zivot tazsi, tak aspon tie potraviny sa daju z casti zohnat kvalitnejsie, lokalne.
Tie trhy ako pisete tiez nie su ziadna slava, treba vediet do ktorych stankov ist, stale vacsie % predajcov su priekupnici 😒 Ale je to vidiet na nich aj na ich tovare ...
Ja vzdy pozeram na povod potravin a ich vzhlad a vonu..to co ponukaju v obchodoch je katastrofa..okrem hroznej kvality, bezne najdem plesnive ovocie a zeleninu! Je to vrchol co vobec daju na tie pulty a dalsi vrchol ake ceny za to pytaju..za porovnatelne ceny potravin napriklad vo Francuzsku som vzdy nasla minimalne nezavadne vyzerajucu zeleninu a ovocie. Treba sa stale stazovat a nekupovat im to. Ja iba v pripade nudze ked nestichnem ist na trh kupit od domacich predavajucich.
A je pravda, ze aj na trhovisku sa najdu ludia co tam predavaju tovar z dovozdu, ale nie je ich vobec tazke rozpoznat..ja mam napriklad na Mileticke overene predajkyne, zvacsa babicky ktore maju 100 domacy a kvalitny tovar.
Aktualny clanok k teme - http://www.pluska.sk/plus-7-dni/z-domova/porovn...
@viera27 s tym 90 percentami si to trosku prehnala 😉 osobne pozunam viacero skupiniek slovenskych madariek a a par dedkov a babiciek z mileticovej ktore maju svoj domaci produkt..poznam ich uz dobu , este ked tam predavakl aj moj teraz uz nebohy dedko ktory sa s nimi poznal a tiez predaval len svoje domace produkty..😉
Tiez vobec nesuhlasim, ze vajcia a podobne z domaceho chovu su drahsie. My kupujeme aj mlieko a vajcia od susedy v Rusovciach a oboje nas vyde neporovnatelne lacnejsie ako v obchode..a to je trosku ina kvalita. Rovnako to je aj na dedine u mojej babky, ktora tiez sama predava rovnako aj jej susedky za lacnejsie ceny ako v obchode..
@mahalo zaujimavy clanok ... kym sa ale ludia nevzburia tak sa tu pomery nezmenia ... hypermarketom je jedno co predavaju, dolezite su cisla. Ked budu ludia kupovat hnilobu s plesnou a tukove nahrady, tak ju oni budu predavat pokym budu v pluse, zvysok spravi reklama. V amerike to uz zaslo tak daleko, ze ked chces potravinu ktora aspon vyzera ako potravina tak musis ist do superdraheho wholefoods, co si moze dovolit len malokto. Neviem, opravte ma, ale v k marte na manhattane som ziadne ine potraviny okrem mrazenych, chipsov, cukrikov a cokolad nevidela .. mozno mi nieco uniklo ale nic cerstve tam nebolo ...
V tom rakusku, v spari nakupis velmi kvalitne aj vselijake specialitky, o 1/3 drahsie nez na sk tipujem. V hoferi nakupis o 1/3 lacnejsie veci porovnatelnej az lepsej kvality, niektore veci ovela lacnejsie a biokvalitu v ovela nizsej cene nez tu. Jedine co nemaju dobre su jogurty, zvolensky u nas vedie 🙂 Mäso neviem, to som nekupovala ale napr. morcacie bolo myslim v rovnakej cene ked som pozerala.
Juj, no dokud se lidé nenaučí že i levná věc, či věc ve slevě/akci má být kvalitní a budou raději kupovat hrozno, které se jim cestou domů stihne změnit na "hroznovou šťávu" s přídavkem penicilínových složek, tak se nic nezmění... K mé smůle moc možností kde nakupovat nemám, můžu si vybrat z jednoty (škoda slov) a tesca (nápodobně), takže se vždy těším na jaro/léto/podzim, kdy sem jezdí soukromníci a prodávají kde co a kvalita i ceny naprosto luxusní (porovnání cena a kvalita je parádní a i tak jsou vesměs levnější než všemožné řetězce...) 😵 😵
Nikdy bych neupřednostnila cenu před kvalitou, ale nemůžu si moc vyskakovat, není výběr... ☹
@kvetinka211 tak to aj smeruje..celkovo aj tie polotovary..aj v Londyne som to zazila, vsekto z polotovarov, domaca vyroba minimalna..dokonca v beznych restauraciach tam "varia" vsetko z polotovarov. Moj svagor robi v Bruseli - zamestnanec EU a hovoril mi, ze hoci su na vsetko stanovene normy, ked sa robia kontroly tak vzdy sa v potravinach najde to co je zakazane. Konkretny priklad -maso, v EU by malo maso obsahovat antibiotika len pokial sa zviera liecilo (lol co neviem ako by spatne dokazovali- cisty blud) a rovnako su zakazane hormony. To je sice zakazane super paradicka, no vzdy ked sa robi kontrola tak tam vsetko zakazane vratane pridanych hormonov najdu. Nech zije korupcia! A ano zvolenske jogurtiky aj mne najviac chutia..asi preto ze to robia francuzi .-)
Nie vždy to, čo je označené napr. pôvod Španielsko, alebo iná krajina, tak to z tej krajiny aj skutočne je. Na pultoch sú aj jablká alebo jahody alebo iné ovocie zo Slovenska, no je to označené inou krajinou. A prečo? Pretože predajcovia prišli na to, že Slovač radšej kupuje zahraničný tovar ako ten slovenský. A taktiež, čo kúpite v zahraničí označené ako ich domáci tovar, tak nemusí byť domáci, ale práve môže byť vyrobený na Slovensku, lenže napr. v takom Rakúsku si občania kúpia radšej práve svoje produkty a nie zahraničné, tak dovozové označujú ako domáce. Čiže nie je to o tom, čo a kde je ako kvalitné, ale o tom, čo sa kam vyváža/dováža alebo ostáva v krajine a ako sa označuje . . . . .
Na trhoch treba vyhľadávať predajcov (babky a dedkovia), ktorí majú na pulte zopár kúskov zeleniny alebo ovocia. Tam je totiž 100% istota, že to majú z vlastnej záhradky. Napr. idem na trh, vyhliadnem si deduška, čo má na pulte cca 5 kúskov rajčín a 10 kúskov papriky, nejaké tri cesnaky, dva sáčky fazuľky a hrášku. Kúpim všetko, čo má na pulte, môže spokojný odísť domov a tiež, ako som dobre nakúpila. Paradoxom je, že práve týchto predajcov ľudia obchádzajú a celé svorky sa zgrupujú pri plne naložených a prehýbajúcich sa pultoch, pod ktorými sú schované krabice z hypermarketov.....
@andreah25 otazka je v akej miere? Odkial mas tieto informacie, Ako necudovala by som sa tomu, ale uz som par krat cital aa hovorila aj s jednym slovenskym vyrobcom chleba asyrov ktory hovoril ake tazke je aby sa jeho prodkut dostal na pulty, ze sa to prakticky neda, kvoli tomu ze by robil zadarmo a ze reklamna a cenova politika je ina. Co sa tyka ludi, tak v mojom okoli aj v rodine vsetci uprednostnuju domace produkty a vela krat prave pocuvam o tom ako ludia frflu, ze vsetko je z roznych kutov sveta a nic od nas. Podla mna o domaci produkt narasta zaujem.
a este dodam ze ten vyrobca dodava syry do zahranicia, lebo na SVK pulty to po rokoch snazenia nedostal.
@mahalo mám info z pravej ruky, ešte ako študentka SŠ som brigádovala vo viacerých výrobniach, alebo u pestovateľov a teda viem, čo sa kde ako písalo alebo ako sa udávalo do papierov ako krajina pôvodu. Keď som sa pýtala, prečo sa to vlastne takto robí, veď je to sprosté klamanie, jednoduchá odpoveď bola, že by sa to inak všetko nepredalo. Alebo je dôvodom označovania pôvodu inou krajinou aj to, že spolumajiteľom podniku produkujúceho daný tovar je aj zahraničný investor a tak sa tovar označuje ako krajina pôvodu daného investora. Alebo na produkt, ktorý som ešte do nedávna vyrábala doma formou ,,práce na doma" a bolo to určené na rakúsky trh, tak sa prelepovali štítky s kódom, že to bolo vyrobené v Rakúsku.
Alebo v každej výrobe vzniká druhá a tretia akosť, tomu sa nedá zabrániť, no práve tieto nižšie akosti sú určené pre SR, smutné . . . .
@aduskatt Musím ťa vyviesť z omylu. Si si istá,že kupuješ úrodu bez chémie?
Máme oproti susedu cez cestu.Pestovala jahody vo veľkom. Predávala všetko na trhu.Jahody mala posadené medzi viničom.Raz striekala vinič a moja mama sa jej pýtala, že prečo tie jahody nezakryje fóliou,ked striekajú. /My sme to tak robili./ Ona jej odpovedala že a načo! Ved ako to budete také postriekané jahody jesť?-pýta sa mama. Ona nato, že nebudú, že ona s nimi pôjde na trh.A veru išla .Poctivo všetky odnosili aj s dcérou na bratislavské trhovisko.Tam si ich potom mamičky kupovali pre detičky!!!!!!!!
Som už teraz v mojom pokročilom veku na 100percent presvedčená,že nikdy nemôžeš vedieť čo kupiš.Nikdy,ani na trhu.Preto si skoro všetko pestujem sama a posadili sme si aj stromy a vieme koľko chémie na ne kydneme počas vegetácie. Lebo je fakt, že aj na slovenké jablká sa strieka cca 20 krát, kým dozrejú. Inak by nebolo ani kilo.
@staronova čo chémie, ale to prírodné hnojenie z ľudskej stravy .. človek má niečo v sebe, dostane sa to do rastliny a tak do dalšieho človeka .. pásomnica sa takto krásne šíri, vraj sa to nedá zmyť z ovocia, či zeleniny, ted pásomnicový zárodok .. to isté ako ked si poriadne neoveréme skadiaľ máme mäso a šup, máme svalovca v sebe .. fakt už nič nie je istota, možno iba Smer 😀 😀 😀

hmm, v rakusku je isto vacsi vyber...ale lacnejsie to isto nie🙂