Lacné obedy z mäsa
Mám doma dvoch mäsožravcov - len maso. Nič od cesta, koláče nechcu. Knedlu nechu, len ryžu. Zemiaky nemusia. Puberta a šport dokopy.
Dajte mi prosim tipy na lacne masove obedy. Dakujem
Kuracie rizoto, perkelt ,guláš. Len nie je to najlacnejšie. Aj keď také rizoto robím z toho čo ostane.
Lacná je hlavne bravčovina a kuracina. A za mňa je milion spôsobov, či klasické rezne, obrátené rezne, na prírodno mäso, čína, bravčové na razci, udusiť mäso s niečím (huby, mrkva, hrášok čo je v akcii alebo ostalo doma) , prípadne nejaké rizoto, zapiecť s niečím ak ostali zvyšky syra, smotany, perkelt, v podstate všetko kde nejde veľa surovín.
Tak ak chces maso kvalitne, lacne to uplne nebude. Ale dobre su rozne masove gulky, fasirky, sekana. Daa do toho ryzu, bulgur, struhanku, vajce, spotreba masa je potom mensia a zasyti to.
Kuracie cca 120-200 kcal nezasýti tak ako bravčová krkovička cca 300-400 kcal. To znamená, že športovec skonzumuje 2x viac kuracieho než krkovičky na rovnaký príjem kcal. Potom tá výhodnejšia cena kuracieho až taká výhodná nie je.
Kuracie cca 120-200 kcal nezasýti tak ako bravčová krkovička cca 300-400 kcal. To znamená, že športovec skonzumuje 2x viac kuracieho než krkovičky na rovnaký príjem kcal. Potom tá výhodnejšia cena kuracieho až taká výhodná nie je.
@done ide ale asi aj o zdravie. Bravčové je preukázateľne menej kvalitné mäso mimo kalorickej hodnoty.
rozne maso na stave...plus nejaku zeleninu k tomu...je toho viac...kuracie na hrasku, bravcove na hubach, maso na rozmixovanej korenovej zelenine...a pod.
mexiko v tortile - okrem mleteho masa pridaj konzervu fazuliek a konzervu kukurice
Bolonska - okrem masa pridaj cervenu sosovicu
Zachovas obsah bielkovin a vies trosku regulovat mnozstvo masa
@done ide ale asi aj o zdravie. Bravčové je preukázateľne menej kvalitné mäso mimo kalorickej hodnoty.
@lenkakravcova Ak ide o zdravie, museli by sme si chovať všetko doma a nekupovať v obchodoch. Pred necelým rokom sťahovali z predaja kurčatá pre vysoký obsah antibiotík, tohto roku zase bravčové pre salmonelu...
@lenkakravcova Ak ide o zdravie, museli by sme si chovať všetko doma a nekupovať v obchodoch. Pred necelým rokom sťahovali z predaja kurčatá pre vysoký obsah antibiotík, tohto roku zase bravčové pre salmonelu...
@done ako nemyslela som ešte tieto veci ako salmonela alebo antibiotiká,, to môže byť v oboch.. mala som na myslí obsah minerálov, vitamínov, celkovo mimo kcal hodnoty.
Bravčové je lacné, ale potom to treba kompenzovať inde. Alebo kupovať iba tie časti bravčového, ktoré sú kvalitnejšie - panenka - a tie sú zase drahšie, takže je asi na tom istom ako pri kuracom potom všeobecne.
Čo sme mali ešte na škole, tak najlepšie mäso hodnotovo zdravotne je morčacie mäso. Ale tam zase cena je asi inde..
@done ako nemyslela som ešte tieto veci ako salmonela alebo antibiotiká,, to môže byť v oboch.. mala som na myslí obsah minerálov, vitamínov, celkovo mimo kcal hodnoty.
Bravčové je lacné, ale potom to treba kompenzovať inde. Alebo kupovať iba tie časti bravčového, ktoré sú kvalitnejšie - panenka - a tie sú zase drahšie, takže je asi na tom istom ako pri kuracom potom všeobecne.
Čo sme mali ešte na škole, tak najlepšie mäso hodnotovo zdravotne je morčacie mäso. Ale tam zase cena je asi inde..
@lenkakravcova S tým súhlasím, len zadanie je tip na lacné mäsové obedy. Tam z hľadiska nasýtenia aj s ohľadom na kcal vychádza to bravčové.
U nás mäsožravý puberťák v pohode zje tortilu v ktorej ma aj kopu zeleniny a cesnakový dresing ( teda robím to len biely jogurt a cesnak, prip.aj strúhaná uhorka ). Ale keby som mu tu zeleninu uložila na tanier vedľa toho masa, tak mi ju odignoruje a naberie si dva krát toľko masa 😂
Ešte fasirky sú fajn, že časť masa nahradiť zeleninou s vyšším obsahom bielkovín. Fazula je lacnejšia ako mäso a výborná, čo sa zdravia týka
fašírky, rizoto, plnena paprika,
Chilli con carne, navarit velky hrniec, tam ide aj fazula a kukurica, je toho vela. Ja robim zo 600g mleteho hovadzieho, do toho 2 konzervy fazule, 1 konzerva kukurice, a 2 konzervy paradajok. K tomu tortily alebo nasi lubia sodovu loksu (aj tam idu bielkoviny - acidko). Pripadne aj s ryzou sa da.
Lasagne bolonske... tiez velky pekac sa da urobit zo 600g masa.
Kolozvarska kapusta, tam je aj ryza.
Fasirky a k tomu privarok alebo zemiaky. Do fasirok mozes pridat ovsene vlocky alebo aj sojovu drt, aj pol na pol. Takisto sekana.
Plnena paprika/gulky... tiez vies dat pol masa a pol ovsenych vlociek alebo sojovej drte.
Vsade kde ide mlete maso tak moze pridat ovsene vlocky alebo sojovu drt.
Francúzske zemiaky, segedínsky gulas, maďarský guláš, rizoto, rezne na ruby, pečené rebierka, koložvárska kapusta, fašírky...
... nebudem písať konkrétne recepty,ale všeobecne platí,ze ak objem mäsitého pokrmu zvacsime pridaním zeleniny+príloha, prípadne ešte nejaký šalát, celý chod zasýti stravnika viac.Napr, varím mäso na hubách/aj bravčové,aj kuracie.V prípade,ze by som urobila obed len ako mäso na prírodno,moj mäsožravý syn by to na 2x zjedol,ale keď pridám cca 20-25 dkg šampiňónov,v pohode sa najem 2x aj ja...ako priloha ryža,pre syna aj slov.ryza+ pre oboch miešaný zeleninový šalát
mäso a slovko "lacné" dokopy nejdú...
@deti95060810 v súčasnej dobe je mäso na Slovensku veľmi lacné... V akcii dostaneš kura za 2,50€ za kg, prsia za 5€, bravčovinu pod 4€, dokonca aj kačku pod 3€ za kg
Jasné, iné druhy mäsa sú drahšie,ale vo všeobecnosti mäsové jedlo vôbec nemusí byť drahé
@deti95060810 v súčasnej dobe je mäso na Slovensku veľmi lacné... V akcii dostaneš kura za 2,50€ za kg, prsia za 5€, bravčovinu pod 4€, dokonca aj kačku pod 3€ za kg
Jasné, iné druhy mäsa sú drahšie,ale vo všeobecnosti mäsové jedlo vôbec nemusí byť drahé
@jockey mne sa tiež zdá, že ak varím z mäsa stojí to menej ako nejaký zapekaný karfiol, smotana, syr atď...
Keď majú radi pečené stehná môžeš to spraviť na kyslej kapuste k tomu chlieb
Bolognske
Chili con carne
Spizy
Sote kuracie, bravčové na x spôsobov
Karé v rúre na spodok cibuľa, cesnak hríby, ak máte radi ja k tomu hodim aj zemiaky a robí sa to samé, ja si k tomu grilujem zeleninu...
Kuracie zapiect so syrom, alebo robím také batôžky dnu syr strúhaný, kúsok šunky a zapiecť do rúry,ja varím prevažne mäso občas to preložím rizotom, cestovinou s omáčkou, ale u nás tiež nejdú "lacné" jedla francúzske nikto nechce, prívarky tiež nie...všetko je jedno kopyto raz na hriboch, raz na mrazenej zelenine, často robím len karé na panvičke ako minútku k tomu volské oko, na hrubo cibuľku, hrášok...radšej kúpim mäso a viem, že sa najeme.Z mletého fašírka v rúre dnu vajíčko na tvrdo, "trhane" mäso to sa dlhšie pečie, ale je to bez roboty a môžeš to dať s ryžou či do tortilly so zeleninou.Casto robím mäso v rúre a lečo zapiecť
Francuzske rezne
Kuracie na male fakt malicke kusky, do toho vajce, muka, kysla smotana, hodis na panvicu urobis male placky opecies, z 2 kuracich prs ti vyjde snad aj 20 placiek, z jedneho velkeho balenia kde je napr 6 kuracich prs mas 60 kuracich placiek
Francuzske rezne
Kuracie na male fakt malicke kusky, do toho vajce, muka, kysla smotana, hodis na panvicu urobis male placky opecies, z 2 kuracich prs ti vyjde snad aj 20 placiek, z jedneho velkeho balenia kde je napr 6 kuracich prs mas 60 kuracich placiek
@taktotedanie ináč toto poznám, a je to mnamka 👍🙂
@taktotedanie ináč toto poznám, a je to mnamka 👍🙂
@bielasovicka suhlasim
Francuzske rezne
Kuracie na male fakt malicke kusky, do toho vajce, muka, kysla smotana, hodis na panvicu urobis male placky opecies, z 2 kuracich prs ti vyjde snad aj 20 placiek, z jedneho velkeho balenia kde je napr 6 kuracich prs mas 60 kuracich placiek
@taktotedanie a keď pridá ešte nejakú papriku nakrájanú, bude to ešte trošku viac 🙂
Za mňa obrátené rezne sú top ale ja robím z kuracieho inak sa robia z bravčoviny aj. Alebo mleté meso my sme to volali mosako.. Nastrúhame zemiaky na tenko na kolieska navrstvit mleté meso zmiešané s mrkvou petržlenom vajíčkami čierne korenie, červené mletá paprika a soľ na vrch zase zemiaky posypať korením dať do rúry, karbonátky sú rýchle , ražniči mi príde rýchle.
Mäso veľmi lacné nie je ale to vieme. Keď chcem viac a ušetriť, tak mleté mäso. Fašírky, sekana..ale nastavím to aj pohánkou, alebo červenou šošovicou , niekedy krúpy. Príklad. Mleté mäso+ všetky veci čo idú do sekanej + červená uvarená šošovica, je viac zmesi a chutná to veľmi dobre.
Mleté mäso je dobre aj do zapekaných zemiakov alebo koložvárskej kapusty tiež sa dá toho spraviť viac vďaka ryži a a kapuste.
Mäso veľmi lacné nie je ale to vieme. Keď chcem viac a ušetriť, tak mleté mäso. Fašírky, sekana..ale nastavím to aj pohánkou, alebo červenou šošovicou , niekedy krúpy. Príklad. Mleté mäso+ všetky veci čo idú do sekanej + červená uvarená šošovica, je viac zmesi a chutná to veľmi dobre.
Mleté mäso je dobre aj do zapekaných zemiakov alebo koložvárskej kapusty tiež sa dá toho spraviť viac vďaka ryži a a kapuste.
@deti95060810 "mäso a slovko "lacné" dokopy nejdú..."
@leni1405 "Mäso veľmi lacné nie je ale to vieme"
? Kura ci kuracie stehna idu po 2,50-2,70 za kilo. To skorej ine veci su drahe - casto aj viacnasobne drahsie - zelenina - napriklad cuketa, paradajky, paprika, cesnak, kalerab, brokolica, uhorky, karfiol, ... cestoviny, obycajna ryza sa uz tiez blizi cene kuracieho masa a to ani nemusi byt nejaka basmati... strukoviny - sosovica, fazula, pohanka, pseno...
Este aj bravcove stehno v akcii za 3,70 je casto lacnejsie ako ta zelenina co spominam.

mäso a slovko "lacné" dokopy nejdú...