Vsetci mi tvrdia,ze usetrit sa da len na strave,ale nech to skusam jak to skusam,stale sa mi to nedari...ak mate nejake tipy ako navarit za par korun,tak sem s nimi 😀 Kazdy mame nejake tie oblubene recepty,ale na mnohe aj zabudame...inspirujte ma 😉
sulance z rohlikov
POTREBNÉ PRÍSADY
3-4 rožky
voda
hladká muka
mak alebo strúhanka - podľa chuti
POSTUP PRÍPRAVY
Celé rožky dáme do misky a zalejeme vodou. Necháme ich odležat min. 1-2 hod., aby dobre napučali.
Potom rožky vyžmýchame a pridáme k nim hladkú múku, toľko, aby sa dalo vypracovať cesto.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto a "šúlame" šúlance. Vytvorené šúlance dáme variť do hrnca s vriacou vodou a varíme ich dovtedy, kým nevyplávajú "hore" . Takto uvarené šúlance môžeme zmiešať podľa chuti s makom alebo so strúhankou.
Je to veľmi lacný recept a nezbadať rozdiel.
recept na dobré langoše !!! 1 kg hlad.muky,2 vajcia,2lyžičky soli malé zarovnané, 1kyslá smotana 0,5 l mlieka cukor Postup urobiť si kvások potom všetko spolu zamiesiť a nechať vykysnúť a môžte vysmážať vynikajúce mňaaam 🙂
tu moje sup sup prsia-3vajcia+3polievkove lyzice muky+1lyzica magi+1cajova vegety to vsetko zmiesam na cesticko v miske a naukladam do toho rozkrajane prsia a asi po hodine vyprazim na oleji.je to mnaaaaaaaaam 😀
🙂 kedze drvivu vacsinu receptov som na stranku pridala pocas studia na VS, je jasne, ze ide o lacne recepty ( a vacsinou aj rychle), tak mozno niekoho inspiruju http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=61360 😝
ja robim lacne, chutne a rychle- ryzovy nakyp 3-2-1. 3salky vody,2salky premytej ryze,1salka mlieka,6lyzic cukru a moze byt aj jeden vanilkovy, a 2zltky. To vsetko spolu varime takych 25 minut. uvarenu masu dame na pekac,-jedna vrstva, potom kompot a druha vrstva a pecieme na 200st.asi 20minut. Potom polejeme bielkami a dopecieme asi 15 min. podavame so stavou s kompotu. Je to fakt chutne...
čo sa týka ryže, ja nevarím ani 10 min., v kukte zalejem ryžu - asi 3 cm vody nad ryžou musí byť, keď počuť podtlak v kukte, vypnem - na cca 15 min., potom pridám mlieko - tiež musí byť nad uvarenou ryžou zo 3 cm a po zovretí pridám rozšlahané bielko s cukrom a aj žltko - do horúcej masy zamiešame a hned vypneme - MLIEČNA RYŽA
lacné jedlo je aj lečo- na viac spôsobov, s rozšahanými vajíčkami, alebo ako polievka - zatrepaná so šlahačkou na varenie, ale na maslové halušky - u nás to volajú cigánske halušky
@nadhera dnes som vyskúšala Tvoje šúľance z rohlíkov a sú fakt úžasné 🙂 😝 😝 rozdiel v chuti je - sú lepšie než zo zemiakového cesta - kt. je aj náročnejšie na prípravu a potom mám šúľance aj tak tuhé ... tieto sú jedna báseň .... MŇAM ... a veľmi ďakujem za super recept - už budem robiť iba tieto 😉 aj mm nemohol uveriť, že cesto je z mokrých rohlílov a múky 🙂 😅 😎 ĎAKUJEM
inak, ešte som vám chcela napísať, že kopec receptov na lacné rýchle a lacné bezmesité jedlá máme aj my vegetariáni v téme recepty - vegetariánske dieťa...tým vás nechcem odhovárať od mäsa, len je tam kopec slaných (nielen sladkých) receptov...lebo aj syn prišiel zo školy vyvalený, že sestrička na náboženstve ho ľutovala, že dokola palacinky a buchty by jesť nedokázala (a to my napríklad vôbec nevaríme) 😀 😀 😀 (no zlatá...keď jej syn hovoril, čo jeme, tak poopravila názor) 😉
...a pridám ešte jeden recept...teraz je čas husaciny ale je to dosť drahý špás...takže:
falošná kačacia pečienka:
1 biele tofu naprájané na kocôčky
1 údené tofu takisto nakrájané
1 kl vegety (solčanky)
1 kl sójovej omáčky
1 kl tebi (sušené droždie)
na oleji opražíme tofu do hneda pridáme všetko ostatné, premiešame, odstavíme z ohňa, popučíme vidličkou.natierame na chlebík a zajedáme čím kto chce (cibuľa, zelenina), dá sa naplačiť do formičky a dať do chladničky a jesť ako kačaciu paštétu na studeno, alebo s kapustou a knedľou ako klasiku 😉
Ja, keď už naozaj neviem čo, uvarím zemiačky nakrájané na kocky, orestujem si cibuľku pokrájanú nadrobno do hneda a keď sú zemiačky hotové iba na ne tú cibuľku vysypem, pridám petržlenovú vňaťku, trošku korenia, soli a poprípade sa dá pridať a mierne opečená slaninka (nemusí byť). Je to rýchle, lacné a jednoduché 😉
Slubene karfiolove placky:
1 karfiol, 2-3 vajíčka, 12 PL hladkej múky, 1 kyslá smotana (250ml), soľ, vegeta.
Karfiol uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnutý roztlačíme vidličkou a pridáme múku, smotanu, vajíčka. Dochutíme soľou a vegetou. Vznikne tak stredne husté cestičko. Na oleji vysmážame malé placky, ktoré naberáme lyžicou.
Na vysmazanie pouzivam "lievanicku" takze maju vsetky rovnaky tvar, k tomu zemiakova kasa, kto chce prida tatarku.
PLACKY - treba robiť z dvoch dávok, lebo sú brutálne dobré:
1 pochúťková smotana,
9 lyžíc hladkej múky,
3 vajcia,
10 dkg šunkovej salámy,
3 strúčiky cesnaku,
1 cibuľa,
10 dkg nastrúhaného syra,
trošku vegety,
korenie.
LANGOSE
kilo hladkej muky,2vajcia,400ml mlieko,250g kyslej smotany,4KL sol, 50g drozdie, 1kocka cukor, na dochutenie cesnak,smotana,kecup,syr
do 1/2kg davky cca 200ml vlazne mlieko s cukrom,dame kvasnice. Pridame ostatne prisady a vymiesime cesto. Dame do vacsieho mikrotenoveho vrecka a do velkej misky, prikryjeme - dame do chladnicky. Tam to narastie - nakysne. Vydrzi v chladnicke aj 3-4dni. Vyprazaju sa na rozpalenom tuku /za hrst cesta/.
Langose su uzasne, lebo cesto naozaj vydrzi v chladnicke zo 3dni, takze ho spotrebujete kompletne cele .
a nebojte sa , cesto naozaj v chladnicke nakysne!!! Cesto davam do mikrotenovej tasky /bezne davaju obchodaky na pecivo / a dam do vacsej misy nakysnut.
vločkové kaše alebo cestoviny so syrom a kečupom a mäkkým salámou
Husta paradajkova polievka - do vody namocim stary chlieb- dam varit, pripadam paradajkove pyre, cukor, sol, bazalku - rozmixujem a polievka je hotova. Podavam so syrom, ale nemusi, polievocka je husta.
Ziadna muka, zahustovanie.
Obdobne som robim aj hrachovu kt. podavam so zapecenymi kockami chleba.
alebo zapekane tekvice 😵 😵 😵