Lekvárové pirohy (perky)

20. apr 2024

Babenky, poprosím overený recept na lekvárové pirohy. Čítala som viacero, tvaroh na cesto nemám, rezancové neviem, či bude dobré a zemiakové, že stvrdne. Tak neviem. Ďakujem

viestta
20. apr 2024

Robim klasicke rezancove, na 1 vajicko asi 100 g polohrubej muky, ked je cesto velmi tuhe pridat trosicku vody a na pol kila muky po lyzicky soli. Vymiesit, nechat odpocinut, vyvalkat, nakrajat na stvorce naplnit lekvarom, zalepit do trojuhlnikov, uvarit. Ked vyplavaju, su uvarene. Pomastit preprazenym maslom. Cesto ziadna veda, akurat lepenie je piplacka

autor
20. apr 2024

ďakujem, ale nebude to tvrdé, ked dám na 500g múky päť vajec? Chcem urobiť viac a dať aj do mrazničky

viestta
20. apr 2024

Tak daj menej vajec, a viac vody

autor
20. apr 2024

@viestta ďakujem veľmi pekne

alickapusinka
20. apr 2024

Ja robím len zo zemiakov a hladkej múky a sú krásne mäkké

lindous
20. apr 2024

U nás tiež zemiakové cesto 😊 ja to síce nerobievam, ale mama ich nikdy nemá tvrdé, zo zvyškov vždy šulánce mňaaam, asi zajtra spravím 😄

autor
20. apr 2024

@alickapusinka môžem poprosiť pomer múky a zemiakov? Aspoň približne, lebo sa toho bojím, že keď je veľa zemiakov, bývajú tvrdé. Ďakujem

zzzuzzzu
20. apr 2024

... odorucam rozkove 👍, su vyborne, rychle a bez vajicka, urcite nestvrdnu, u nas sa jedia na jeden šup, cize nemrazim, ale vzhladom na to aka rychla je priprava, mrazit je zbytocne, cerstve su hotove raz-dva, skuste, mozno si ich rovnako oblubite 🍀

https://varecha.pravda.sk/recepty/rozkove-piroh...

viestta
20. apr 2024

Zemiakove cesto je tvrde ak je v nom vela muky

slavomira236
20. apr 2024

Ja robim len hladka muka voda sol..su fajne makke..aj dnes som robila pirohy no s tvarohom.

oli18
20. apr 2024

Lekvarove pirohy z rezancoveho cesta sa nikdy neuvaria do makka. Medzi lepkom a lekvarom prebehne nejaka chemicka reakcia, len to neviem pomenovat 🙉 Preto lekvarove robim vyslovene zo zemiakoveho cesta. Kedze teraz su rozne druhy zemiakov, musis sama pri vyrobe cesta vidiet, kolko muky este pridat. Ja som dnes orave robila, ale recept nemam ziaden. Dokonca ani vsjce nedavam. Mozes urobit skusku cesta z maleho kuska, ako sa valka, ako sa piroh lepi, jednoducho, ci sa ti s nim dobre robi. Potom daj na 1-2 kusky lekvar, zlep a uvar. Podla toho, ake budu, bud pridaj viac muky, alebo zried troskou vody. V receptoch je vzdy viac dkg zemiakov, ako muky. Ale vsetko zavisi od kvality zemiakov.

alickapusinka
20. apr 2024

ja varím vopred v šupe ráno ich uvarím alebo večer a potom pracujem zo studenými.300 g zemiakov uvarených v šupe po vychladnutí ošúpem na strúhadle nastrúham a pridám 500 g hladkej múky a vajce 1 môže aj 2 podľa potreby. Ja vodu nedávam a nie nie sú vôbec tvrdé. Toto spracujem na veľkej table rozvaľkám a plním ja len slivkový hustý domáci lekvár používam.

floren
20. apr 2024

Z odpalovaneho cesta

autor
20. apr 2024

@alickapusinka Ďakujem

autor
20. apr 2024

@oli18 ďakujem

andreatytler
21. apr 2024

Mna mama tak ucila ze zemiakove cesto je tvrde ked je v nom vela muky, preto a dava tak malo muky ako je mozne.
Uvaris asi 4-5 stredne velkych zemiakov v supke, postruhas.
Pridas vajicko, sol a tolko hrubej muky aby sa dalo s cestom pracovat, aby sa nelepilo. Pridavas po castiach a ked uz sa cesto da vyvalkat, prestanes davat muku a zacnes robit pirohy. Cim menej, tym lepsie.
Treba pracovat velmi rychlo, lebo cesto makne a po case musis pridat zase muku aby sa dalo s nim pracovat.
Este som nenasla sposob ako ich uspesne zamrazit. Vzdy ked dam surove do mraznicky, tak sa mi tam pootvaraju a potom pri vareni lekvar vyteka a mam z toho pirohy bez lekvaru.
Ale to sa da zachranit tym, ze si kvacnes na tanier velku lyzicku lekvaru a tie vytecene pirohy do neho namacas.😀

autor
21. apr 2024

@andreatytler ďakujem

oli18
21. apr 2024

@andreatytler to ozaj s tou mraznickou? Ja mam stale namrazene pirohy pre vnucata, aj vcera som robila do mraznicky lekvarove a nikdy sa mi to nestalo. Davam ich na tacky, necham zmrazit a prelozim do dozy. Niekde bude zrada .

andreatytler
21. apr 2024

@oli18 No myslela som ze zrada bude v lekvare. Robim s jahodovym kupovanym. Nie je extremne riedky a napriklad na chleba sa da pekne natriet ale myslim ze je prilis riedky a hlavne su v nom nejake latky ktore nereaguju spravne ked sa zamrazi. Moja babka pouzivala domaci slivkovy. Ten bol tak husty a hutny ze sa dal nozom nakrajat na kocky.
Tiez tak mrazim ze zamrazim na tackach.

autor
21. apr 2024

Všetkým vám veľmi pekne ďakujem, robila som nakoniec zo zemiakového cesta bez vajíčka, plnila slivkovým lekvárom,posypala tvarohom, sú famózne, mäkkulinké, s cestom sa dobre pracovalo, robila som ich postupne. Pekný zbytok nedele.

oli18
21. apr 2024

@andreatytler ja robím z hladkej muky a cesto urobím hneď celé, nie po častiach. Robím tiež s jahodovým, ale mojim domácim. Hustotu má takú akurát. Ja si skôr myslím, že to bude v ceste. Ja vajíčko nedávam ani do toho cesta, ani do kysnutého, ani do trepaniek, lebo som niekde čítala, že od vajec sú potom cestá tvrdé. Skús zmeniť múku a pridať jej viac. Za 1-1,5 hod, kým s nim pracuješ, by zmäknúť nemalo. Mne nezmäkne. Vyskúšaj s malým množstvom cesta, musíš na to prísť, v čom je chyba. Je super mať ich bezchybne zamrazené. Držím ti palce, nech sa to podarí .🍀

andreatytler
22. apr 2024

@oli18 Dakujem, skusim aj muku zmenit a aj vajicko vynechat. Tym ze tam nebude vajicko, nebude treba tak vela muky. Mne veru zacina maknut uz po polhodine. Ale mne staci polhodina. Viem ich naplnit a urobit velmi rychlo. Dam kopky lekvaru na polku rozvalkaneho cesta a prelozim druhou polkou. Pozatlacam okolo lekvaru a prebehnem radlikom (takym kolieskom co ich pokraja).
Mrazis surove, alebo do polky uvarene alebo ako? Ja mrazim surove.

lindusss2016
22. apr 2024

@zzzuzzzu toto prvykrat pocujem, ja som teda klasik, za mna pirohy len zo zemiakoveho cesta, ale priprava je zdlhava, toto rozhodne vyskusam, zvedava som

autor
22. apr 2024

@andreatytler vajíčko som nedala, len zemiaky, soľ a múku.
@zzzuzzzu moja mama robievala z rožkového cesta slivkové gule, pirohy ma nenapadli

andreatytler
22. apr 2024

Idem aj ja skusit bez vajicka. aku muku? Hladku?
Dalo sa s tym dobre pracovat bez vajicka? Normalne vajicko dava cestu plastelinovu konzistenciu, ze sa s nim da dobre pracovat, ale asi tie zemiaky su dost lepkave na to aby dodali oni tomu cestu tu "plastelinovost".

oli18
22. apr 2024

No muky treba dat viac, ale ak nedas vajicko, tvrde nebudu. Mrazim surove. Ja davam hladku, v receptoch je uvedena aj polohruba. Ja vykrajujem poharom a kazdy lepim prstami. Ci su tvoje dobre zlepene?

andreatytler
22. apr 2024

@oli18 Zlepene su urcite dobre. To ich potom este aj dolepim ked povykrajujem aby som si bola ista ze su dobre a napriek tomu sa otoria. Bude nieco v tom ceste co nefunguje. Idem skusit bez vajicka a hladku muku. Dakujem.