icon

Nápady na jednoduché a obľúbené sviatočné koláče

23. okt 2025

Dobrý deň,
blížia sa sviatky a zaujímalo by ma, či máte nejaké odporúčania na koláčiky, ktoré radi pečiete a chutia všetkým – či už na Halloween, alebo na Vianoce.
Kľudne mi odporučte aj koláče, ktoré pečiete len tak, keď sa nudíte, haha :D

Hľadám recepty, ktoré nie sú príliš náročné na suroviny, pretože by som chcela začať viac piecť a postupne sa zlepšovať.
Chcela som skúsiť koláč Oblíž prst, ale použiť 11 vajíčok mi príde priveľa.
Ak máte skúsenosti s týmto koláčom a robíte ho s menším množstvom vajíčok, budem veľmi rada za každú radu. 🙏

eny333
23. okt 2025

Oblíž prst je podľa mňa koláč na rýchlu konzumáciu na deň-dva,nie na celé sviatky,lebo ten sneh po pár dňoch klesne a skvapalnie.U nás sú obľubené klasické rezy- punčový,sunquickový,opitý izidor,medový,orechový,čokoladový,kokosový,zamatový,žĺtkové rezy.

zupka33
23. okt 2025

obliz prst som skusala robit raz v zivote a uz nikdy viac. vysledok bol nezverejnitelny 😂

sisi1837
23. okt 2025

Ja sa chystám robiť kokosové ježe. Podľa mňa to je veľmi chutný a vďačný koláčik a aj dlho vydrží.

katica06
23. okt 2025

Na Halloween robím tekvicové muffiny a na Vianoce každý rok medovníčky, kokosové kocky a syrové tyčinky.

deedol
23. okt 2025

linecke su u nas naj. vyhladaj si 1-2-3 recept

jablon_katka
23. okt 2025

Akoby ste mi myslienky citali. Presne som nad tym dnes rozmyslala, ze si musim spravit zoznam na sviatocne pecenie 🙂

janka_266
23. okt 2025

na vianoce som skúšala minulý rok marlenku, našla som recept, kde sa cesto len vyleje na plech a pečie, žiadne vaľkanie na tenko :D a bola výborná, potom klasika medovníky, burizónové guličky, kokosové ježe, košíčky, šomrle,......nerobím všetko, niektoré povymieňame s maminou :D

bolarazjedna
23. okt 2025

Vyskúšaj crinkles od lenivej kuchárky, u mňa už 3.rok to objednali kamošky na naše spoločné vianočné stretnutie, lebo tam im to chutí

moonlight1210
23. okt 2025

Kokosove jeze alebo som to pocula volat este Juhoslovansky kolac.
Upecies plat, nakrajas na kocky, obdlzniky, trojuholniky, co chces. A namacas do cokoladovej polevy a este vlhke obalis v kokose.
Hotovo.
V chlade vydrzia aj tyzden.

Plnene oplatky. Tam hotove vrstvy uz kupis aj v Tescu a len naplnis plnkou (ta je hotova za par minut), navrstvis a nechas stuhnut. Potom nakrajas na tvary, ake chces. Mozes omocit v cokolade, posypat orieskami, kokosom, ...

Napodobeninu Rafaela. Uplne najjednoduchsi recept je dat Salko do struhaneho kokosu, par kvapiek madlovej esencie, potom v dlaniach vygulat gulicky, strcit do kazdej olupanu mandlu, obalit v kokose a drzat v chladnicke v uzavretej nadobe.
U nas to ma uspech, gulicky gulaju deti, aspon maju zabavu.
To, ako budu gulicky pevne a zaroven stavnate, zavisi od pomeru Salko-kokos. Neviem ti vsak povedat pomer, lebo to robim od oka.
V podstate primiesavas do Salka kokos dovtedy, kym nemas pocit, ze to tak akurat. Ak si si nie ista, nechaj stvrthodiny postat, ako sa to bude spravat. Ci uz je dost, alebo este prisypat.

Hotove medovnikove cesto z obchodu vyvalkat, povykrajovat medovniky, upiect a pohrat sa so zdobenim.

Kupit hotove kosicky (mavaju v cukrarstvach), vymiesat kremy a ine plnky a naplnit.

Alebo iba urobit plnku na suhajdy a naliat do papierovych kosickov.

Rozne druhy keksov. No moja skusenost je, ze prva varka podla noveho receptu je vzy tragedia, lebo sa mi roztecu. Az potom upravim pomery pre seba a dalsie su uz ok.

Pre zaciatok sa netrap s vecami ako kosicky upecene doma a spol. Skor sa pobav s kremami. Aj to byva problem vymiesat tu spravnu konzistenciu.
Mnoszta si na zacatok vzdy daj aspon napoly. Na skusku a ucenie to staci.

cukroska
23. okt 2025
@sisi1837

Ja sa chystám robiť kokosové ježe. Podľa mňa to je veľmi chutný a vďačný koláčik a aj dlho vydrží.

@sisi1837 Presne tak.U nás musí byť každé vianoce. Máme ho všetci radi.

anonym_aca40c
23. okt 2025

ale už koláče na vianoce? asi si len začínajúca s pečením , pretože upiecť " oblíž si prst" je jednoduché.
jednoduché koláče sú kokosové guľky s ovocím vo vnútri, griláž, koláče z lístkového cesta - ak cesto máš z obchodu - ja si robím doma tak je to troška zložitejšie, rolády - kokosová, deň a noc, banánová, kávová, čokoládová, perník, štrúdľa maková, orechová, jablková, tvarohová s ovocím.... a ďalších x druhov.

stankadu
23. okt 2025

Na Helovín robím lineckých duchov 👻 Na vianoce crincles, medovníky, vanilkové rožky, také suchšie, nech vydržia aj do Nového roka.

anonym_ef8275
23. okt 2025

Crinkles od lenivej zeny spominane vyssie a tieto cookies su tiez super. Ja mam rada take jednohubky univerzalne na všetky príležitosti, toto je dobre aj na výlety
https://www.gardenandkitchen.com/recepty/Recipe...

biba_18
23. okt 2025

murína v košeli robila moja stará mama a ja mám ten koláč veľmi rada - ale ako písali baby - rýchlo sa pečie ale ho aj treba pomerne rýchlo zjesť, najlepšie na druhý tretí deň ...
ja mám rada ježe a orechové tyčinky - ale ja nepečiem ... takže ak by sa našla nejaká dobrá duša z košíc, bola by som fest rada 😂

kiki68
23. okt 2025

11 vajec na obliz prst? Dost vela za mna, ved ja som robila obliz prst a dala k 3 vajickam 3 banany, 3 zltka pouzila do pudingu medzi, toho kvazi kremu a 3 bielka na sneh navrch.

anonym_3339cd
23. okt 2025

ja robim domácu marlenku ( použivam medové platy kupené ) žerbo gulky,
https://varecha.pravda.sk/recepty/pleteny-kolac...

https://najrecept.topky.sk/recept/nadychany-jog...

skús kolač čum na drát