icon

Nedeľný obed jednou rukou

23. sep 2023

Ženy poraďte čo na nedeľný obec, mala som úraz môžem používať iba ľavú ruku, som praváčka.

Strana
z2
autor
23. sep 2023

@luccija
@moni2522 to nie keď vstanem o šiestej horko ťažko sa oblečiem a idem autobusom do mesta o pol druhej som dom ako na koni

anjelicek26
23. sep 2023

5+6 rocne deti ti vedia snad normalne pomoct a osupat to ci hento... nerobila by som ani polievku, ani cestovinu, s tym horucim sa akurat obaris... strcit nieco do rury, napr, zapekane cestoviny alebo zapekane maso zo zemiakmi, pockas, kym to schladne a potom rovno naberies...

vevesh
23. sep 2023

Perklet s chlebom, sosovicovy privarok s vajcom alebo spekackou, polievka z mrazenej zeleniny s muslickami (muslicky premyt pod vodou a dat do polievky varit, aby si nemusela cedit), steaky/ryba so zeleninou na masle. To ma napadlo, co sa da varit "jednou rukou"..

darina14m
23. sep 2023

Pecene zemiaky v šupke...poumývas 1 rukou, a na doske aj 1 rukou zvladnes nakrajat.a bud len take samotne s miečkom, prip.na ne nakajaj (ak momenalne.mas) slaninku.
A pocas tohto pisania ma napadla zivanska v pekaci...tiez zemiaky v supke, cibuľa, klobaska, slanina, ochutit, vsetko spolu zmiesat, hodit do truby a nech sa upečie.
Alebo francuzske zemiaky. Proste nieco z jedneho hrnca.

syslik81
23. sep 2023

uvar zemiaky male v supke polej maslom .. k tomu nugetky alebo rybie prsty

syslik81
23. sep 2023

zeleninovu polievku tiez zvladnes s jednou rukou

autor
23. sep 2023

Bude vývar aby som nemusela zeleninu krajať😜

tosomja
23. sep 2023

@reanda veď predávajú aj osupanu zeleninu. Napríklad v Kauflande.

luccija
23. sep 2023

Tak sprav šošovicovu polievku, fazulovu, kapustovu...alebo vyvar tie cestoviny a s makom, vajíčkom, kečupom a syrom, alebo tuniak, keď máš
Alebo sprav omeletu veľa zeleniny a rozok

autor
23. sep 2023

@tosomja prosím reálne! Haldu čerstvej zeleniny mám na záhrade. Stačí umyť vodou. To mám ísť ráno o 6:50 do mesta po krájanú zeleninu keď ďalší spoj domov mám až po jednej poobede?

reanda
23. sep 2023

@tosomja "to nie keď vstanem o šiestej horko ťažko sa oblečiem a idem autobusom do mesta o pol druhej som dom ako na koni" - to uz tu pisala dvakrat.. lebo asi my vieme, co ma ona doma.. a realnejsie je hodit do vyvaru kalerab a zeler aj so supou, ako ist do obchodu.. ja uz tu koncim 😀

tosomja
23. sep 2023

@reanda ako nechce donášku, nechce rodinu, nechce ísť do obchodu. Tak ja mám doma aj čínske polievky, keby už naozaj horelo. Ja s jednou rukou urobím toho veľa, aj ľavou. A keby že nie, tak zaklopem susede nech mi nareže zemiaky, lebo som indisponovaná, nasmejeme sa ale najeme.

h2
23. sep 2023

Autorka, keď nemôžeš ísť do obchodu, tak darmo radiť. Musíš variť z toho, čo máš doma. Takže by pomohlo, keby si napísala, čo máš.

tykat
23. sep 2023

Losos na panvici a hranolky 😊 to das jednou rukou.

alickapusinka
23. sep 2023

Nemáš niekoho kto by uvaril niečo na rýchlo. Neverím že niekto nenašiel. Nie že si ešte spôsobiš oparenie.

evatko
23. sep 2023

Tiež som po operácii "mala len jednu ruku". Tou druhou sa dajú veci pridržať. A teda prišla som z nemocnice, umyla si tu jednu ruku a začala šúpať a krájať zeleninu. Pamätám si to ako dnes. Maaadre, však sme ženy. Vieme viac ako lamentovať ako a čo uvariť jednou rukou. Možností je veľa.

Na cestoviny pre 3 osoby nepotrebuješ 7 l hrniec. Uvar ich. Do panvice vylej hocijaký pretlak- domáci, kupovaný, pasirovane paradajky, blanžiruj čerstvé- to sa všetko dá jednou rukou. ( ja dávam najskôr cibuľu, ale kvôli krajaniu a supaniu nemusíš) vyredukuj omacku a prijoď veľkú lyžičku kyslej smotany.
Povar. A obed je na svete.
Scedit cestoviny jednou rukou je hračka.

Upeč mäso vcelku. Keď ho dáš do trúby hneď ako vstaneš a budeš pomaličky piecť, za 3-4 hodky sa Ti rozpadne samé. Nemusíš krájať. Len podlievaj, aby si mala aj stavu kvôli deťom. Ryžu uvaris jednou rukou ako nič.

ukulela
23. sep 2023

To nemate na dedine jednotu doobeda otvorenu? Kupit nieco mrazene, co supnes bud do vody, alebo ma panvicu? Ked nie, uvar cestoviny s kecupom a syrom a hotovo. sced tak, ze polozis sitko do dresu do vacsieho hrnca a vylej ich tam ... alebo vyberaj do sitka naberackou... ja by som v takomto pripade obed aj parkami vybavila... ranajky chlebom vo vajci, ak je uz krajany a pod.

jaskolka
24. sep 2023

@reanda prečo horúci? Nikde nie je napísané, že ihneď do dopeceni musí ho vybrať. Veď ani jesť azda nebudú úplne horúce kurča okamžite po dopeceni.
Bežne robím tak, ze vypnem rúru, pootvorím ju a nechám "dôjsť". A potom úplne v pohode sa teplý plech dá vybrat aj jednou rukou.
Dokonca aj môj syn už ho raz vyberal pod mojim dozorom a zvládol to.Sice oboma rukami, ale tak na 3 rocneho je to ok

mk1111111111
24. sep 2023

Navrhov vela, ale k vsetkemu mas poznamku, ako to nejde. Ved, ak si po uraze, detom aj chlieb staci, nic sa im nestane, ak parkrat nebudec chodove menu. Potom pride manzel, tak nech navari.

Ak si daleko od mesta, tak isto mas nieco hotove, zamrazene v mrazaku, tak vyber to a mas po probleme.a nepis, ze nemas, lebo neuverim

tanyag
24. sep 2023

Neverím, že ak nikoho nemáš doma, kto by ti pomohol, že ak by si poprosila susedu, aj jej za tie 3 dávky jedla na obed zaplatila, žeby nebola ochota. Ja by som bez hanby toto riešila už v piatok/sobotu a dohodla sa so susedou...

katkaseiner
24. sep 2023

ja som mala popalenu ruku, aj koža mi zisla tak dcera (vtedy mala asi 7 rokov) robila vsetko. do truby by to studené vedela vložiť a poprosila by som susedku ci by mohla prist o cca hodinku to vybrat. Ak mas dobru susedku, nebude jej robi problem ani prist o polhodinu trochu popolidvat kuriatko vypekom a počka aj kym sa na konci trochu zapečie.

zeldia
24. sep 2023

Tiež by som varila polievky, strukovinu vysyp do hrnca k tomu mrazenu zeleninu zo sacka ak sa dá správ zaprazku ak nie tak hod kocku bujona. Alebo rizota. Ryža zelenina zo sacku pridat na konci maslo a struhany kúpený syr.

reanda
24. sep 2023

@jaskolka to ma ani nenapadlo, nechat vychladnut v rure.. my jeme hned po dopeceni a vybrati z rury, mne nechuti take 'odstate' jedlo a pokym by bol plech dostatocne chladny, aby som sa nepopalila, tak aj kura by bolo pre mna studene..
trojrocny vybera veci z rury? tak to je dobry, vsak moji v troch rokoch tusim este ani poriadne nedociahli na linku 😀

sasesoe
24. sep 2023

Pozvite sa k niekomu na navstevu ;) ked budes ok, tak pozves ich

h2
24. sep 2023

@sasesoe Vzhľadom na čas už asi nemá zmysel písať. Ani autorka už sa neozýva, tak snáď si nejako poradila.

reanda
24. sep 2023

@h2 mali vyvar zo zeleniny umytej vodou 🙂

jaskolka
24. sep 2023

@reanda nie úplne vychladnúť... Neviem, možno ja mam nejaké iné plechy alebo čo, ale skutočne o krátky čas (maximálne 15minut) sú také, ze ich dokážem uchopiť jednou rukou samozrejme v chňapke, lebo sú pravdaže stále teplé, ale dajú sa aj jednou rukou a aj ľavou vybrať. Dospelá osoba to zvládne, veď to nie je obrovitansky plech,úplná klasika.
A prečo by 3 ročný nevedel vybrať? Veď rúra nie je všade hore v linke, skôr sú bežné tie sporáky, ktoré majú rúru dolu.Syn nevyberá horúce plechy, normálne vyberie teplý plech trebárs s koláčom, reznami po zohriati a podobne.To som uviedla ako príklad,že keď to zvládne malé dieťa, tak dospelý s jednou rukou to takisto dokáže. Navyše autorka má 6 ročne dieťa, neexistuje, aby také už nebolo schopné vybrať pod dozorom a instrukciou opatrne plech z rúry, aj trebárs hneď horúci. No ako vravím, za 15 minút ti plech úplne nevychladne, aby už bolo odstate jedlo a zároveň už nie je taky vriaci, aby bol extrémne nebezpečný.

pinkgirl
26. sep 2023

1. Polotovary - rôzne plnené cestoviny chladené (torteliny) aj mrazené (pirohy, tvarohové guľky) v obchodoch. A 6r dieťa syr vie nastrúhať.
Rovnako nájdeš aj sačkove polievky, rôzne hotové omáčky na cestoviny.
Inych mrazených polotovarov je tiež veľa na výber - nugetky, pizza.
2. Požiadaj niekoho o pomoc - nech to uvarí u seba a donesie k tebe hotové; kľudne suseda, kamoška, kolegyňa ak teda nechceš zaťažovať rodinu. Keď ich oslovis určite sa nájde niekto ochotný takto pomôcť.
3. Sú donášky ktoré nosia hotové mrazené jedlá - guláš, mäso s prílohou - možno je v najbližšom meste niečo podobné.
4. Nie je na tom nič zlé požiadať o pomoc keď ju potrebujeme🙂.
5. Nedeľný obed nemusí nutne znamenať polievka a druhé jedlo alebo 4-chodove menu. Na nevyhnutný čas stačí aj jednoduchá kuchyňa prispôsobená tvojmu zdravotnému stavu a obmedzeniam z toho vyplývajúcich.

Strana
z2