Obľúbené detské jedlá - spomienky na chute detstva
Premýšľala som nad touto témou pri dnešnom varení 🙂
U mňa to bola krupicová kaša s kakaom zmiešaným s práškovým cukrom, chleby vo vajci, uhorky a paradajky čerstvo odtrhnuté z babkinej záhradky, kurací perkelt s haluškami, zemiakový prívarok, fazuľová mliečna polievka, a zeleninové rizoto. A v školskej jedálni kulajda so smotanovým posúchom, z ktorého som vždy obrala všetku rascu. A keď rátame aj sladkosti a nezdravé veci, tak kindervajíčka a bublanina 😄
Aké boli tie vaše?
Aj ja krupicovu kašu. Tou som sa nechavala vyhradne krmit..ostatné jedlá som jedla sama. Sladkosti som mala vels obľúbených mnohf dnes uz nevyrabaju.
U mna islo vsetko sladke - ryzovy nakyp, zemlovka, parene buchty, krupica, perky s makom, palacinky...
Inac typicke jedlo (skor dezert) mojho detstva bolo nieco, co sa dnes uz vobec nerobi - zltko s cukrom. To som mala velmi rada.
Ale co vo mne zanechalo asi najsilnejsie zazitky, boli dve uplne obycajne veci: ked sa doniesol este cerstvy teply chlieb a cela rodina sme ho doslova zozrali s maslom a potom este chlieb namacany do vypeku z masa, rovno z hrnca sme to vyjedali.
Pečený bôčik s kyslou kapustou a zemiakmi, zemiakové placky pečené na sucho priamo na sporáku - s domácim maslom a kyslým mliekom. Parené buchty plnené čučoriedkami, poliate maslom a posypané škoricovým cukrom - jediné sladké jedlo, ktoré som v detstve zjedla.
Mňa napadlo ešte vtáčie mlieko..
Ja som milovala všetko okrem špenátu a mozočku. A naj jedlo mám doteraz dusený mladý bôb na cibuľke a paprike s vajíčkom a novými zemiakmi. Inak strukoviny milujem všetky, pamätám sa,že som sa raz tak najedla hrachovej kaše so špekáčikom, že som vracala. A ešte keď ma mama raz nútila zjesť špenát, tak mi nad ním prišlo zle. A jedálni som milovala droždovu polievku a nátierku z droždia.

Trhance s mliekom a slaninou, šuľky s opečenou cibuľou, syrové halušky, chlebík vo vajíčku, polesniky a posuchy s maslom a cukrom ( mnaaaam), zbožňovala som rybaciu pomazanku..
Nemala som rada sladké jedlá ako palacinky, buchty, krupica,puding,